Спілка нечуючих юристів / Union of the Deaf Lawyers
Ми раді вітати Вас на інформаційно-правовому сайті "Спілка нечуючих юристів / Union of the Deaf Lawyers" (Kyiv, Ukraine). Цей сайт для всіх, хто цікавиться питаннями права людей з інвалідністю зі слуху в Україні. (Сайт створено 19.I.2007 та поновлено сторінку 30.03.2013)
ЛАСКАВО ПРОСИМО НА САЙТ !
Понеділок, 29.04.2024, 15:37
Меню сайту
Категорії розділу
Спілка [65]
Правові новини [216]
Правознавство [144]
Адвокатура [101]
Кримінал [84]
Консультація [75]
Судова медицина [21]
Країна глухих [105]
Адміністратор [10]
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Посилання
Довідник
 
Головна » 2019 » Березень » 7 » Що потрібно знати, коли укладаєш шлюб? (поради СНЮ)
15:26
Що потрібно знати, коли укладаєш шлюб? (поради СНЮ)

Отже, Ви знайшли свою любов і вирішили одружитися. Ми зібрали корисну інформацію, щоб найщасливіший день у Вашому житті пройшов ідеально! У цьому тексті Ви дізнаєтеся:
• які вимоги до молодят;
• як подати заяву в ДРАЦС;
• як призначити дату розпису і яку церемонію вибрати;
• як змінити прізвище і адресу реєстрації.

Крок 1. Переконайтеся, що дотримані всі необхідні умови для шлюбу.
1.Шлюбний вік для чоловіків 18 років, для жінок - 18 років. В особливих випадках (наприклад, вагітність, народження дитини і т.д.) суд може надати право на шлюб особам які досягли 16 років.
2.Добровільна згода на шлюб обох сторін.
3.Дієздатність - не допускається шлюб з недієздатною особою, а також з особою, яка з інших причин не усвідомлювала значення своїх дій (наприклад, внаслідок алкогольного або наркотичного сп'яніння).
4.Одношлюбність - одночасно можна перебувати лише в одному зареєстрованому шлюбі.
5.Різна стать майбутнього подружжя - одностатеві союзи в Україні держава не визнає.
6.Відсутність родинних або прирівнених до родинних зв'язків. Укладати шлюб не можуть:
- родичі по прямій лінії споріднення (батьки і діти, внуки і бабуся, дідусь);
- повнорідні (мають спільних батьків), неповнорідні (мають одного спільного батька або матір) брат і сестра;
- двоюрідні брат і сестра, рідні тітка, дядько та племінник, племінниця;
- усиновлювач та усиновлена ним дитина. За рішенням суду може бути надано право на шлюб між рідною дитиною усиновлювача та усиновленою ним дитиною, а також між дітьми, які були усиновлені ним;
- усиновлювач та усиновлена ним дитина. Однак такий шлюб може бути зареєстрований в разі скасування усиновлення.

Крок 2. Подайте заяву в ДРАЦС.
Подати заяву на реєстрацію шлюбу Ви можете в будь-який ДРАЦС на території України незалежно від адреси реєстрації.
Пам'ятка-порада людям з інвалідністю по слуху, у рішенні таких складних питань не обійтися без допомоги адвоката.
Кожен є вільним у виборі адвоката. Звертайтесь до будь-якого адвоката на консультацію із сурдоперекладачем або спеціалізованого адвоката, який вільно володіє жестовою мовою. Це ваше право!

Заява подається майбутнім подружжям спільно, з'явившись в ДРАЦС особисто, або можна подати заяву також в електронному вигляді за допомогою порталу iGov.

Документи, необхідні для подачі заяви в ДРАЦСі:

Молодята - громадяни України
• паспорти;
• ідентифікаційні податкові коди;
• свідоцтво про народження та дозвіл суду на вступ в шлюб, якщо хто-небудь з молодят неповнолітній;
• квитанція про оплату державного мита та послуг ДРАЦСу.

Не перший шлюб
Разом з паспортами, ІПН і квитанцією про оплату держмита необхідно надати документ про припинення попереднього шлюбу:
• свідоцтво про розірвання попереднього шлюбу;
• рішення суду про розірвання шлюбу;
• рішення суду або висновок ДРАЦСу про визнання шлюбу недійсним;
• свідоцтво про смерть одного з подружжяб, тощо.

Один з наречених іноземний громадянин
• паспорти;
• віза, яка дозволяє іноземному громадянинові перебувати на території України.
Всі документи, складені за межами України, повинні бути перекладені на українську мову та засвідчені нотаріально.

Крок 3. Виберіть дату реєстрації шлюбу
У момент подачі заяви в ДРАЦС Вам необхідно вибрати дату реєстрації. Вона повинна бути не раніше ніж через місяць після подачі заяви.
Зареєструвати шлюб можна швидше з поважних причин, наприклад, важка хвороба, майбутнє тривале відрядження, призов на строкову військову службу тощо.
Якщо наречена вагітна або вже народила, або є загроза для життя нареченої або нареченого (бойові дії, епідемія, стихійні лиха і т.д.), шлюб реєструється у день подання заяви або в будь-який інший день за бажанням наречених.
З липня 2016 року Кабінет Міністрів України запустив пілотний проект по скороченню термінів реєстрації шлюбу в Києві, Львові, Одесі, Херсоні, Маріуполі та Сєвєродонецьку. Тепер є можливість в органах, які підключилися до проекту в цих містах (перелік цих органів можна знайти на сайті Міністерства Юстиції), скоротити термін реєстрації до декількох годин. Офіційно оформити шлюб і отримати свідоцтво державного зразка можна буде в день подачі заяви або в будь-який інший день за бажанням наречених.

Крок 4. Зареєструйте шлюб
У призначений час наречений і наречена особисто повинні з'явитися на реєстрацію шлюбу. Зареєструвати шлюб можна в ДРАЦСі або замовити виїзну реєстрацію шлюбу.

Неурочиста реєстрація шлюбу
1.Ви приходите в ДРАЦС і пред'являєте співробітнику паспорти.
2.Співробітник ДРАЦСу формує актовий запис про шлюб і дає його Вам на підпис. Уважно перевірте всі дані, задля уникнення помилок.
3.Співробітник ДРАЦСу оформляє Свідоцтва про шлюб, з підписом і печаткою начальника ДРАЦСу вручає його подружжю.
4.Якщо подружжя змінюють прізвище, на першій сторінці паспорта поставлять позначку про те, що паспорт підлягає обміну протягом місяця з дня реєстрації шлюбу.

Урочиста реєстрація шлюбу
Крім паспортів з собою Ви можете взяти весільні атрибути: обручки, весільний рушник, весільний коровай, келихи для молодят, шампанське, коробку цукерок. Церемонія одруження буде проходити в красивому залі під Марш Мендельсона.

Виїзна реєстрація шлюбу
Ви можете самостійно вибрати місце урочистості, куди приїде співробітник ДРАЦСу для проведення обряду. Актовий запис про реєстрацію шлюбу та Свідоцтво про шлюб готуються і підписуються заздалегідь в приміщенні ДРАЦСу. Тому молодятам в той же день до початку виїзної церемонії потрібно буде з паспортами з'явитися в ДРАЦС і підписати необхідні документи.

Крок 5. Якщо Ви змінили прізвище, то отримайте нові документи
Найчастіше після шлюбу змінюють паспорт, ідентифікаційний код і водійські права. Що необхідно зробити для отримання нових документів при зміні прізвища, детально описано тут і тут.

Увага! Якщо не поміняти паспорт громадянина України протягом місяця, паспорт вважається недійсним!

Крім заміни паспорта, довідки про присвоєння ІПН, закордонного паспорта, посвідчення водія, необхідно змінити страхові поліси, кредитні карти та інше. Також вносяться зміни у відомості про власника банківських рахунків, права власності на рухоме і нерухоме майно.

Крок 6. При необхідності змінить адресу місця реєстрації
Що необхідно зробити при зміні адреси місця реєстрації, детально описано тут.

Посилання на законодавство
1.Сімейний кодекс України.
2.Про затвердження Правил державної реєстрації актів громадянського стану в Україні, затвердженно наказом Міністерства Юстиції України № 52/5 від 18.10.2000.
3.Розпорядження Кабінету Міністрів України № 502-р від 13.07.2016 р. “Про запровадження реалізації пілотного проекту щодо державної реєстрації шлюбу”.
4.Наказ Міністерства юстиції України № 2247/5 від 22.07.2016 “Про реалізацію пілотного проекту щодо державної реєстрації шлюбу”.
 

Категорія: Консультація | Переглядів: 866 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Меню співзасновника
 
 
Посилання
Новини
Події
Кіно з субтитрами
Календар
«  Березень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 98
Архів записів
АФОРИЗМИ: **Судиться - не богу молиться: поклоном не відбудеш. **На суд витрачають багато коштів. **Суди, суди, та поглядай сюди. **З багатим не судись, а з сильним не борись. **Суд і прямий, та суддя кривий. **Відсутній - завжди винен. **З суддею не спор, а з тюрмою не лайся. **Суддя в суді, що риба в воді. **Суддя - що кравець: як захоче, так і покрає. **У судді і брат в неправді буде винуватим. **Правдивий суддя, що цегляна стіна. **Коли карман сухий, то і суддя глухий. **Суддя, що подарунки бере, перед суддею (на лаві підсудних) буде. **Архирей не бог, а прокурор не правда. **Секретар суда з ділом, як душа з тілом. **В суді правди не шукають. **Перо в суді, що сокира в лісі. **Як в кишені сухо, то і в суді глухо. **Правда твоя, мужичок, але полізай у мішок. **У суд ногою, а в гаманець рукою. **У кого карман повніший, у того й суд правіший. **Набий віз людей, та повези у суд віз грошей, то й прав будеш. **Не йди в суд з одним носом а йди з приносом. З грішми. **Тому довго суд тягнеться, що винуватий нравиться. **Тоді виграю справу, як ляжу на лаву. **Тяганина в судах. **В своїй справі сам не суддя. **Сам собі ніхто не суддя. **Самому судить - не розсудить. **Самосуд - не суд. **Самосуд - сліпий суд. **Як судять громадою, то й невинному дістається. **Хто судиться, той нудиться. **Найгірше в світі, це судиться та лічиться. **Справу вести,- не постіл плести. **Як почнеться тяганина, то не раз упріє Україна. **Суд не яма - стій прямо. **Із суда, що з ставка, сухий не вийдеш. **Хто ходить по судах, то про того йде негарна слава. **На суді, що на воді, не втонеш, то замочишся. **Краще втопиться, чим судиться. **Тяжба - петля, а суд - шибениця. **Хоч і праве діло, а в кишені засвербіло. **Витрати грошей на судові справи. **З суда грошей не носять. **Тяжба - не гроші, а потрава - не хліб. **В копицях -не сіно, а в суді - не гроші. **В лісі -не дуги, а в суді - не гроші. **Суд та діло собака з’їла. **Судді - рибка, а прохачеві - луска. **Поли вріж (поступись своїм) та тікай, а суда не затівай. **Суд завів, став гол, як сокіл. **Не ходи до суду, бо хліба не буде. **Від злодія біда, від суда - нужда. **Дере коза лозу, а вовк козу, а вовка мужик, а мужика пан, а пана юриста, а юристу чортів триста. **Поганий мир, краще всякого суда. **Краще матер'яний мир, чим ремінний суд. **З казною судиться, то краще втопиться. **З казною не судись - своїм поступись. **Хто бореться з морозом, у того завжди вуха померзлі. **Коза з вовком тягалась, та тільки шкура зосталась. **Великий та багатий - рідко винуватий. **Захищається рак клешнею, а багач мошною. **У скотинки - рожки, а у багатого грошики. **У святих отців не знайдеш кінців. **Уміння приховувати свої вчинки. **На старців суда нема. **Голий голого не позива. **З голого, що з мертвого. **На нема і суда нема. **Не треба з тим дружиться, хто любить судиться. **Правди не судять. **Ідучи в суд хваляться обидва, а з суда - один. **До справи два, а по справі - один. **До суда два скачуть, а після суда один скаче, а другий плаче. **Справа - справою, а суд по формі. **Діло - ділом, пиво - пивом, а суд по формі. **Не спіши карати, спіши вислухати. **Суд скорий рідко бува справедливий. **Без розсуду не твори суду. **Краще десять винуватців простить, чим одного невинного наказати. **Винуватого кров - вода, а невинного - біда. **Неправий суд - гірше розбою.**