Спілка нечуючих юристів / Union of the Deaf Lawyers
Ми раді вітати Вас на інформаційно-правовому сайті "Спілка нечуючих юристів / Union of the Deaf Lawyers" (Kyiv, Ukraine). Цей сайт для всіх, хто цікавиться питаннями права людей з інвалідністю зі слуху в Україні. (Сайт створено 19.I.2007 та поновлено сторінку 30.03.2013)
ЛАСКАВО ПРОСИМО НА САЙТ !
П`ятниця, 26.04.2024, 07:21
Меню сайту
Категорії розділу
Спілка [65]
Правові новини [216]
Правознавство [144]
Адвокатура [101]
Кримінал [84]
Консультація [75]
Судова медицина [21]
Країна глухих [105]
Адміністратор [10]
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Посилання
Довідник
 
Головна » 2016 » Грудень » 15 » Новини Уряду щодо соціального захисту осіб з інвалідністю
20:26
Новини Уряду щодо соціального захисту осіб з інвалідністю

Уряд ініціює внесення змін до Закону "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні"
Кабінет Міністрів ініціює внесення змін до Закону “Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні”. Відповідний законопроект було сьогодні схвалено на засіданні Уряду.
У Мінсоцполітики підкреслюють: державна допомога підприємствам, організаціям громадських об’єднань осіб з інвалідністю у вигляді пільг з оподаткування є складовою системи соціального захисту осіб з інвалідністю, бо це надає змогу підприємствам перш за все забезпечувати соціальну функцію по відношенню до працюючих осіб з інвалідністю, а вже потім – отримувати прибуток.
За інформацією Міністерства, на сьогодні чітко налагоджений механізм надання державної допомоги у вигляді пільг з оподаткування 317 підприємствам, організаціям громадських об’єднань осіб з інвалідністю, на яких працює 11743 особи, з них 7343 - з інвалідністю.
В залежності від доходу підприємства, організації громадського об’єднання осіб з інвалідністю за минулий рік дозвіл на право користування пільгами з оподаткування приймається: Мінсоцполітики (по тим підприємствам, у яких за попередній податковий рік дохід був більший 8400 мінімальних заробітних плат, тобто більший за 11,5 млн гривень) та обласними, Київською міською державними адміністраціями.
Міністерство соціальної політики ініціювало передачу цих повноважень - щодо прийняття (скасування) рішень про надання державної підтримки підприємствам та організаціям громадських об’єднань осіб з інвалідністю у вигляді пільг з оподаткування – виключно на місця, а саме обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям, органу виконавчої влади Автономної Республіки Крим з питань соціальної політики, розробивши законопроект, який сьогодні й було підтримано Урядом.
Крім того, цим актом пропонується привести Закон “Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні” у відповідність із Законом “Про громадські об’єднання”, а також здійснити заміну термінів “інвалід” та “дитина-інвалід” відповідно до Закону України “Про ратифікацію Конвенції про права осіб з інвалідністю і Факультативного протоколу до неї”.


Уряд схвалив законопроект, який дозволить вдосконалити механізм реалізації виборчих прав для осіб з інвалідністю
Сьогодні на засіданні Уряду було схвалено проект Закону “Про внесення змін до деяких законів України щодо створення умов для забезпечення виборчих прав осіб з інвалідністю”.
Як повідомили у Мінсоцполітики, проект акта було розроблено з метою внесення змін до законів України: “Про вибори народних депутатів України”, “Про вибори Президента України”, “Про місцеві вибори”, “Про всеукраїнський референдум”, “Про місцеве самоврядування в Україні”. Зазначені зміни повинні дозволити подолати існуючі перешкоди у виборчому законодавстві, що стають на заваді реалізації виборчого права людьми з інвалідністю, зокрема особами із порушеннями зору, слуху та опорно-рухового апарату. Також передбачається, що таким чином буде забезпечено ефективну участь цієї категорії осіб та врахування їх думки у місцевих формах безпосередньої демократії.
Реалізація проекту акта дозволить вдосконалити механізм реалізації виборчих прав для осіб з інвалідністю. Таке завдання покладено на Уряд за результатами розгляду звіту України Комітетом ООН з прав людей з інвалідністю та Планом заходів з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 23.11.2015 № 1393-р., підкреслюють у Мінсоцполітики.


Кабінет Міністрів України підтримав ініціативу Мінсоцполітики щодо внесення змін до Порядку забезпечення інвалідів автомобілями
Кабінет Міністрів України підтримав ініціативу Мінсоцполітики щодо внесення змін до Порядку забезпечення інвалідів автомобілями, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19.07.2006  № 999.
Мінсоцполітики розробило проект акта з метою удосконалення зазначеного Порядку, зокрема, шляхом приведення його у відповідність до вимог сьогодення.
Зокрема, внесеними змінами передбачено взяття на облік для забезпечення автомобілями осіб з інвалідністю, в тому числі дітей, які переселилися з тимчасово окупованої території чи районів проведення антитерористичної операції і мають право на отримання автомобіля безоплатно або на пільгових умовах, та визначено порядок формування їх особових справ за місцем фактичного проживання, перебування.
Удосконалено механізм забезпечення автомобілями осіб з інвалідністю, які раніше були влаштовані до установ соціального обслуговування на повне державне утримання або засуджені до позбавлення волі, поновлення їх на обліку та зняття з обліку.
Установлена норма щодо необхідності повторного огляду облМСЕК для підтвердження наявності медичних показань для забезпечення автомобілем, якщо в особи з інвалідністю змінилася група інвалідності або її встановлено безстроково.
Урегульовано питання щодо зміни черговості осіб з інвалідністю, які перебували на обліку як сім’я, якщо один із членів сім’ї змінив місце реєстрації, втратив відповідний статус тощо.
Також установлено норму щодо компенсації особі з інвалідністю в разі самостійної оплати навчання водінню автомобіля і механізм розрахунку та надання такої компенсації та уточнено норму стосовно отримання спадкоємцями автомобілів на підставі заяви, поданої не пізніше ніж через 6 місяців після смерті особи з інвалідністю.
Закріплено норму щодо вилучення автомобіля, якщо під час його експлуатації в особи з інвалідністю закінчився термін дії висновку облМСЕК або групи інвалідності та не поновлено відповідні документи протягом 6 місяців.
Установлено механізм переоснащення автомобілів, отриманих за рахунок коштів державного бюджету, під газобалонне обладнання.
У Мінсоцполітики переконані: прийняття зазначеної постанови Кабінету Міністрів України є необхідним, оскільки чинний на сьогодні Порядок забезпечення інвалідів автомобілями застарів і потребує уточнення. Внесені зміни сприятимуть покращенню механізму забезпечення людей з інвалідністю автомобілям


Питання доступності будівель для осіб з інвалідністю пропонується вирішити на законодавчому рівні
Питання доступності будівель для осіб з інвалідністю пропонується вирішити на законодавчому рівні. Уряд схвалив проект Закону України ,”Про внесення змін до деяких законодавчих актів України”, розроблений Міністерством соціальної політики.
Як роз’яснили у Мінсоцполітики, на сьогодні в Україні більше ніж 90 % будівель і споруд громадського та цивільного призначення не пристосовані до потреб осіб з інвалідністю. На розв’язання цієї проблеми й спрямований зазначений законопроект.
Документом, зокрема, передбачається встановлення відповідальності за незабезпечення обстеження та паспортизації об’єкта, який підлягає обов’язковому обстеженню;порушення порядку проведення такого обстеження; нереалізацію заходів щодо забезпечення надійності та безпеки об’єктів під час їх експлуатації, в тому числі їх доступності для маломобільних груп населення.
Схвалення законопроекту сприятиме створенню необхідних умов для повного забезпечення доступності осіб з інвалідністю до зданих в експлуатацію будівель і споруд, наголошують у Мінсоцполітики.
Таке завдання покладено на Уряд за результатами розгляду звіту України про стан виконання Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю перед Комітетом ООН з прав людей з інвалідністю та відповідно до Плану дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 23 листопада 2015 року № 1393-р.


 Урядом удосконалено Порядок виплати грошових компенсацій на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування
Уряд сьогодні на своєму засіданні підтримав ініціативу Мінсоцполітики щодо внесення змін до Порядку виплати грошових компенсацій на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14.02.2007 № 228.
Рішенням Кабінету Міністрів України, зокрема, передбачено:
- визначення права на одержання грошових компенсацій на бензин, ремонт і технічне обслуговування та на транспортне обслуговування осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, які переселилися з тимчасово окупованої території чи районів проведення антитерористичної операції і мають право на отримання автомобіля безоплатно або на пільгових умовах;
- врегулювання порядку одержання грошової компенсації на бензин, ремонт і транспортне обслуговування автомобілів особами з інвалідністю, які мають право на забезпечення автомобілями без медичних показань (інвалідів I та II групи з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілих від Чорнобильської катастрофи, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, а також громадян, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій та випробувань, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї (категорія 1); інвалідів війни I групи по зору або без обох рук; інвалідів, які мають кукси обох ніг і рук);
- визначення порядку призначення та виплати грошової компенсації особам з інвалідністю, які перебувають в черзі на забезпечення автомобілем як сім’я, що складається з двох або більше осіб з інвалідністю.
Зазначені зміни, наголошують у Мінсоцполітики, сприятимуть удосконаленню механізму призначення та виплати грошових компенсацій на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування.


Частка добового телевізійного мовлення, доступного для осіб з порушеннями слуху, зросте до 50 відсотків
Уряд 14 грудня схвалив підготовлений Держкомтелерадіо проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо поліпшення доступу до інформації осіб з порушеннями слуху”.
Мета законопроекту - встановити вимоги для забезпечення телерадіоорганізаціями перекладу на українську жестову мову та/або субтитрування аудіовізуального продукту з урахуванням жанрового розподілу програм та передач.
Усього в Україні проживає 2,7 млн осіб з інвалідністю – майже 6% від загальної чисельності населення. Україна ратифікувала Конвенцію ООН про права інвалідів, відтак орієнтується на посилення соціального захисту та підтримки людей з обмеженими можливостями.
Законопроектом пропонується до 2017 року встановити частку загального обсягу телевізійного добового мовлення, адаптовану для сприйняття особами з порушеннями слуху шляхом перекладу на українську жестову мову та/або субтитрування, в розмірі не менше 10 відсотків (крім реклами), до 2018 року - 20 відсотків, до/з 2020 року - 50 відсотків. При цьому має бути враховано жанровий розподіл програм та передач відповідно до вимог, встановлених Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення.
Також будуть встановлені нові вимоги для отримання ліцензії на мовлення, а на телерадіоорганізації покладатимуться додаткові зобов’язання. Водночас  Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення отримає повноваження щодо нагляду за забезпеченням прав телеглядачів і радіослухачів з порушеннями слуху. За недотримання телерадіоорганізаціями законодавчих вимог та/або ліцензійних умов щодо частки загального обсягу телевізійного добового мовлення та якості і достовірності перекладу на українську жестову мову, субтитрування загального обсягу телевізійного добового мовлення телерадіоорганізація сплачуватиме штраф у розмірі 5 % від розміру ліцензійного збору.

Категорія: Правові новини | Переглядів: 977 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Меню співзасновника
 
 
Посилання
Новини
Події
Кіно з субтитрами
Календар
«  Грудень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 98
Архів записів
АФОРИЗМИ: **Судиться - не богу молиться: поклоном не відбудеш. **На суд витрачають багато коштів. **Суди, суди, та поглядай сюди. **З багатим не судись, а з сильним не борись. **Суд і прямий, та суддя кривий. **Відсутній - завжди винен. **З суддею не спор, а з тюрмою не лайся. **Суддя в суді, що риба в воді. **Суддя - що кравець: як захоче, так і покрає. **У судді і брат в неправді буде винуватим. **Правдивий суддя, що цегляна стіна. **Коли карман сухий, то і суддя глухий. **Суддя, що подарунки бере, перед суддею (на лаві підсудних) буде. **Архирей не бог, а прокурор не правда. **Секретар суда з ділом, як душа з тілом. **В суді правди не шукають. **Перо в суді, що сокира в лісі. **Як в кишені сухо, то і в суді глухо. **Правда твоя, мужичок, але полізай у мішок. **У суд ногою, а в гаманець рукою. **У кого карман повніший, у того й суд правіший. **Набий віз людей, та повези у суд віз грошей, то й прав будеш. **Не йди в суд з одним носом а йди з приносом. З грішми. **Тому довго суд тягнеться, що винуватий нравиться. **Тоді виграю справу, як ляжу на лаву. **Тяганина в судах. **В своїй справі сам не суддя. **Сам собі ніхто не суддя. **Самому судить - не розсудить. **Самосуд - не суд. **Самосуд - сліпий суд. **Як судять громадою, то й невинному дістається. **Хто судиться, той нудиться. **Найгірше в світі, це судиться та лічиться. **Справу вести,- не постіл плести. **Як почнеться тяганина, то не раз упріє Україна. **Суд не яма - стій прямо. **Із суда, що з ставка, сухий не вийдеш. **Хто ходить по судах, то про того йде негарна слава. **На суді, що на воді, не втонеш, то замочишся. **Краще втопиться, чим судиться. **Тяжба - петля, а суд - шибениця. **Хоч і праве діло, а в кишені засвербіло. **Витрати грошей на судові справи. **З суда грошей не носять. **Тяжба - не гроші, а потрава - не хліб. **В копицях -не сіно, а в суді - не гроші. **В лісі -не дуги, а в суді - не гроші. **Суд та діло собака з’їла. **Судді - рибка, а прохачеві - луска. **Поли вріж (поступись своїм) та тікай, а суда не затівай. **Суд завів, став гол, як сокіл. **Не ходи до суду, бо хліба не буде. **Від злодія біда, від суда - нужда. **Дере коза лозу, а вовк козу, а вовка мужик, а мужика пан, а пана юриста, а юристу чортів триста. **Поганий мир, краще всякого суда. **Краще матер'яний мир, чим ремінний суд. **З казною судиться, то краще втопиться. **З казною не судись - своїм поступись. **Хто бореться з морозом, у того завжди вуха померзлі. **Коза з вовком тягалась, та тільки шкура зосталась. **Великий та багатий - рідко винуватий. **Захищається рак клешнею, а багач мошною. **У скотинки - рожки, а у багатого грошики. **У святих отців не знайдеш кінців. **Уміння приховувати свої вчинки. **На старців суда нема. **Голий голого не позива. **З голого, що з мертвого. **На нема і суда нема. **Не треба з тим дружиться, хто любить судиться. **Правди не судять. **Ідучи в суд хваляться обидва, а з суда - один. **До справи два, а по справі - один. **До суда два скачуть, а після суда один скаче, а другий плаче. **Справа - справою, а суд по формі. **Діло - ділом, пиво - пивом, а суд по формі. **Не спіши карати, спіши вислухати. **Суд скорий рідко бува справедливий. **Без розсуду не твори суду. **Краще десять винуватців простить, чим одного невинного наказати. **Винуватого кров - вода, а невинного - біда. **Неправий суд - гірше розбою.**