Спілка нечуючих юристів / Union of the Deaf Lawyers
Ми раді вітати Вас на інформаційно-правовому сайті "Спілка нечуючих юристів / Union of the Deaf Lawyers" (Kyiv, Ukraine). Цей сайт для всіх, хто цікавиться питаннями права людей з інвалідністю зі слуху в Україні. (Сайт створено 19.I.2007 та поновлено сторінку 30.03.2013)
ЛАСКАВО ПРОСИМО НА САЙТ !
Субота, 20.04.2024, 16:38
Меню сайту
Категорії розділу
Спілка [65]
Правові новини [216]
Правознавство [144]
Адвокатура [101]
Кримінал [84]
Консультація [75]
Судова медицина [21]
Країна глухих [105]
Адміністратор [10]
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Посилання
Довідник
 
Головна » 2020 » Серпень » 9 » Нове положення про порядок призначення житлових субсидій (2 частина)
13:03
Нове положення про порядок призначення житлових субсидій (2 частина)

Продовження - 2 частина. Початок статті дивитися тут: 1 частина

56. Структурні підрозділи з питань соціального захисту населення мають право робити запити та безоплатно отримувати у строк до 10 календарних днів від інших підприємств, установ і організацій інформацію, необхідну для призначення житлових субсидій та проведення перевірок достовірності даних, отриманих від осіб, які звертаються за їх призначенням.
57. У разі коли документи, передбачені пунктом 43 цього Положення, подано не в повному обсязі, житлова субсидія призначається за умови надходження документів, яких не подано одночасно із заявою, протягом 30 днів з дня подання заяви.
58. Якщо інформацію, необхідну для призначення житлової субсидії, отримати неможливо внаслідок помилки, виявленої під час обміну інформацією із суб’єктами надання інформації, визначеними в абзацах другому, третьому, восьмому - дванадцятому пункту 50 цього Положення, структурний підрозділ з питань соціального захисту населення повідомляє громадянину про необхідність виправлення помилки самим заявником і проводить розрахунок житлової субсидії протягом 10 днів після подання ним оновлених даних та/або отримання необхідної інформації.
59. У разі коли протягом 30 календарних днів після отримання повідомлення про необхідність виправлення помилки заявник не вчинив дій щодо її виправлення та/або не подав документи, передбачені пунктом 43 цього Положення, структурний підрозділ з питань соціального захисту населення приймає рішення про відмову у призначенні житлової субсидії, про що інформує заявника в порядку, встановленому пунктом 62 цього Положення. Зазначений строк може бути продовжено за рішенням комісії з причин, визнаних комісією поважними.
60. Структурним підрозділом з питань соціального захисту населення протягом 10 календарних днів з дня подання зазначених документів приймається рішення про:
- призначення житлової субсидії;
- непризначення житлової субсидії (у разі, коли за результатами розрахунку житлової субсидії її розмір має нульове або від’ємне значення);
- відмову в призначенні житлової субсидії;
- подання документів на розгляд комісії.
61. У разі прийняття рішення про призначення (непризначення) житлової субсидії структурний підрозділ з питань соціального захисту населення повідомляє заявнику про прийняте рішення протягом трьох календарних днів з дня його прийняття. При цьому структурний підрозділ з питань соціального захисту населення самостійно обирає форму такого повідомлення (в паперовому або електронному (за наявності адреси електронної пошти) вигляді або смс-повідомлення).
62. У разі прийняття рішення про відмову в призначенні житлової субсидії структурний підрозділ з питань соціального захисту населення повідомляє заявнику про прийняте рішення протягом трьох календарних днів з дня його прийняття. При цьому структурний підрозділ з питань соціального захисту населення інформує заявника про прийняте рішення в паперовому вигляді з врученням відповідного повідомлення під особистий підпис із зазначенням причин відмови і порядку оскарження прийнятого рішення.
63. У разі прийняття рішення про подання документів щодо призначення житлової субсидії на розгляд комісії структурний підрозділ з питань соціального захисту населення повідомляє заявнику про прийняте рішення протягом трьох календарних днів з дня його прийняття. При цьому структурний підрозділ з питань соціального захисту населення інформує заявника про прийняте рішення в паперовому вигляді з врученням відповідного повідомлення під особистий підпис із зазначенням підстав для подання таких документів на розгляд комісії і порядку оскарження відповідного рішення.
Структурний підрозділ з питань соціального захисту населення може прийняти рішення про подання документів щодо призначення житлової субсидії на розгляд комісії у разі наявності підстав, визначених цим Положенням.
64. Заявник має право оскаржити до комісії або до суду рішення структурного підрозділу з питань соціального захисту населення щодо розміру призначеної субсидії або про відмову в призначенні житлової субсидії, а також рішення щодо подання документів на розгляд комісії.
65. Для забезпечення об’єктивного, неупередженого і всебічного розгляду комісією справи по суті структурний підрозділ з питань соціального захисту населення може запропонувати заявнику подати додаткові документи, які не передбачені цим Положенням, але необхідні для прийняття рішення.
Заявник має право самостійно подати додаткові документи навіть у разі, коли структурний підрозділ з питань соціального захисту населення не пропонував подати такі документи для розгляду комісією.
66. Рішення про призначення, непризначення або відмову в призначенні житлової субсидії приймається комісією протягом 30 календарних днів з дня прийняття структурним підрозділом з питань соціального захисту населення рішення про подання документів щодо призначення житлової субсидії на розгляд комісії.
67. Рішення комісії про призначення, непризначення або відмову в призначенні житлової субсидії може бути оскаржено заявником до суду.
68. Списки осіб, яким призначено житлову субсидію на оплату житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком, із зазначенням форми одержання житлової субсидії подаються щомісяця структурним підрозділом з питань соціального захисту управителям або об’єднанням, а також виконавцям комунальних послуг.
69. Житлова субсидія на оплату житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком призначається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону і розраховується:
- на неопалювальний сезон - з 1 травня по 30 вересня;
- на опалювальний сезон - з 1 жовтня по 30 квітня.
Якщо до складу домогосподарства входить особа, яка має право на пільги з оплати житлово-комунальних послуг, субсидія призначається з місяця, що настає за місяцем, в якому нараховано пільги, але не раніше місяця подання заяви.
70. Житлова субсидія на оплату комунальних послуг з постачання теплової енергії, постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії для централізованого, автономного та індивідуального опалення в опалювальний сезон розраховується з 16 жовтня по 15 квітня включно.
71. Для орендарів житлового приміщення (будинку) житлова субсидія призначається за наявності договору наймання (оренди) житла з місяця звернення до дати закінчення опалювального сезону, але не більш як до кінця місяця, в якому закінчується строк дії договору наймання (оренди) житла. На наступний строк житлова субсидія призначається за особистим зверненням орендаря.
72. Житлова субсидія на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива призначається один раз на календарний рік за особистим зверненням громадян.
73. Житлова субсидія на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива і на оплату житлово-комунальних послуг призначається на календарний рік. При цьому житлова субсидія на оплату житлово-комунальних послуг розраховується з місяця звернення за її призначенням до кінця поточного календарного року.
74. Для внутрішньо переміщених осіб житлова субсидія на оплату житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком призначається за рішенням комісії з місяця звернення до кінця опалювального сезону.
75. У разі подання заяви протягом двох місяців з початку опалювального (неопалювального) сезону житлова субсидія призначається з початку такого сезону, але не раніше дня виникнення права на її отримання.
76. Якщо громадяни, що перебувають у складних життєвих обставинах, не змогли звернутися за призначенням житлової субсидії протягом двох місяців від початку опалювального (неопалювального) сезону, житлова субсидія може бути призначена з початку сезону (але не раніше дня виникнення права на житлову субсидію) за рішенням комісії у разі, коли таке звернення надійшло в будь-який місяць до закінчення сезону.
77. Рішення комісії про призначення (відмову в призначенні) житлової субсидії приймається на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства.
78. Після закінчення строку отримання житлової субсидії структурні підрозділи з питань соціального захисту населення самостійно здійснюють призначення житлової субсидії на наступний період для домогосподарств, які отримували житлову субсидію у попередньому періоді, крім домогосподарств:
- у складі яких є особи, зазначені у підпункті 3 пункту 14 цього Положення (за винятком осіб, зазначених в абзацах шостому та сьомому підпункту 3 пункту 14 цього Положення);
- у складі яких є внутрішньо переміщені особи;
- у складі яких кількість фактично проживаючих зареєстрованих осіб менша, ніж кількість зареєстрованих осіб;
- які звертаються за призначенням житлової субсидії на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива;
- які орендують житлове приміщення для проживання і звертаються за житловою субсидією на оплату житлово-комунальних послуг.
79. Структурні підрозділи з питань соціального захисту населення без звернення громадян збирають необхідну інформацію у порядку, передбаченому пунктами 50-59 цього Положення, і протягом 10 днів після отримання зазначеної інформації приймають рішення про призначення, непризначення, відмову в призначенні житлової субсидії або подання документів на розгляд комісії та інформують про прийняте рішення громадян у порядку, визначеному пунктами 61-63 цього Положення.
80. Домогосподарствам, зазначеним у пункті 78 цього Положення, призначення житлової субсидії на наступний строк здійснюється після подання нових заяви та декларації.
81. У разі отримання інформації про наявність заборгованості за житлово-комунальні послуги та/або внесків/платежів об’єднанню на оплату витрат на управління багатоквартирним будинком, що відповідає вимогам, визначеним у підпункті 5 пункту 14 цього Положення, житлова субсидія на наступний сезон не призначається, про що структурний підрозділ з питань соціального захисту населення інформує громадянина з врученням відповідного повідомлення під особистий підпис, або відповідна інформація зазначається у платіжному документі.
82. Якщо протягом двох місяців з дати отримання повідомлення про відмову в призначенні житлової субсидії на наступний сезон громадянин документально підтвердив сплату заборгованості або уклав договір про її реструктуризацію, або оскаржив наявність заборгованості в судовому порядку, житлова субсидія призначається з початку такого сезону.
83. Якщо громадянин документально підтвердив сплату заборгованості або уклав договір про її реструктуризацію, або оскаржив наявність заборгованості в судовому порядку в строк понад два місяці з дати отримання повідомлення про відмову в призначенні житлової субсидії на наступний сезон, житлова субсидія в такому разі призначається з місяця, що настає за місяцем, в якому громадянин вчинив такі дії.
84. Житлову субсидію на наступний сезон у випадку, зазначеному в пункті 83 цього Положення, за рішенням комісії може бути призначено з початку сезону. Таке рішення комісія може прийняти на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства.
85. Якщо інформацію, необхідну для проведення автоматичного розрахунку житлової субсидії, отримати неможливо внаслідок помилки в персональних даних особи, виявленої під час обміну інформацією із суб’єктами надання інформації, визначеними у пунктах 50 і 52 цього Положення, структурний підрозділ з питань соціального захисту населення рекомендованим листом повідомляє громадянину про необхідність виправлення помилки і проводить розрахунок житлової субсидії протягом 10 днів після подання ним оновлених даних та отримання необхідної інформації.
86. У разі коли протягом 30 календарних днів після отримання повідомлення про необхідність виправлення помилки громадянин не вчинить дій щодо її виправлення, структурний підрозділ з питань соціального захисту населення може відмовити у призначенні житлової субсидії на наступний сезон, якщо житлову субсидію неможливо призначити без такої інформації.
87. Якщо житлову субсидію у попередньому періоді призначено за рішенням комісії, призначення житлової субсидії на наступний період здійснюється структурним підрозділом з питань соціального захисту населення без повторного прийняття рішення комісією у разі, коли не змінилися обставини, на підставі яких прийнято попереднє рішення комісії, крім домогосподарств, зазначених у пункті 78 цього Положення.
88. Якщо в опалювальний сезон розмір плати за житлово-комунальні послуги, внеску/платежу на оплату витрат на управління багатоквартирним будинком у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів житлово-комунального обслуговування не перевищує обсягу обов’язкового відсотка платежу, установленого відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 27.07.1998, № 1156, житлова субсидія на наступний неопалювальний сезон призначається на підставі звернення громадянина.
89. Якщо в неопалювальний сезон розмір плати за житлово-комунальні послуги, внеску/платежу на оплату витрат на управління багатоквартирним будинком у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів житлово-комунального обслуговування не перевищує обсягу обов’язкового відсотка платежу, установленого відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 27.07.1998, № 1156, структурний підрозділ з питань соціального захисту населення розраховує розмір житлової субсидії на початку наступного опалювального сезону без додаткового звернення громадянина.
90. Громадянин, якому призначено житлову субсидію, зобов’язаний протягом 30 календарних днів поінформувати структурний підрозділ з питань соціального захисту населення про виникнення обставин, зокрема щодо:
- зміни складу зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) членів домогосподарств, зазначених в абзацах третьому, четвертому і шостому пункту 78 цього Положення;
- зміни соціального статусу членів домогосподарства;
- зміни у складі сім’ї члена домогосподарства;
- зміни переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання;
- зміни переліку витрат на управління багатоквартирним будинком;
- зміни управителя, виконавця комунальних послуг, створення об’єднання;
- настання умов, зазначених у підпунктах 2 і 4 пункту 14 цього Положення.
91. У разі зміни складу зареєстрованих (фактично проживаючих) у житловому приміщенні (будинку) осіб, складу сім’ї члена домогосподарства, переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання подаються нові заява та декларація.
92. Перерахунок житлової субсидії в межах установленого строку її призначення без звернення громадян здійснюється у разі:
- зміни розміру цін і тарифів на житлово-комунальні послуги, внесків/платежів об’єднанню на оплату витрат на управління багатоквартирним будинком;
- встановлення нового порядку обчислення розміру обов’язкового відсотка платежу громадян за житлово-комунальні послуги, внесків/платежів на оплату витрат на утримання багатоквартирного будинку, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива;
- отримання за запитом уточненої інформації про доходи осіб, зазначених у пунктах 24-28 цього Положення (крім житлової субсидії на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива);
- зміни соціальної норми житла та соціальних нормативів житлово-комунального обслуговування;
- зміни виконавця комунальної послуги, управителя багатоквартирного будинку на окремій території (на підставі списків, наданих таким виконавцем, управителем).
93. Перерахунок житлової субсидії може бути здійснений за зверненням одержувача з місяця звернення:
- непрацюючим пенсіонерам, якщо розрахунок житлової субсидії проводився з урахуванням отриманої заробітної плати;
- особам, які подають додаткові документи щодо уточнення розміру доходу, з урахуванням якого призначено субсидію;
- непрацездатним непрацюючим особам, які проживають самі, щодо призначення житлової субсидії на понаднормову площу житла.
Порядок проведення перерахунку призначених житлових субсидій визначається районними, районними у мм.Києві та Севастополі держадміністраціями та виконавчими органами міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад.
94. У разі необхідності проведення перерахунку житлових субсидій за минулі періоди строк, за який здійснюється такий перерахунок, не обмежується.
95. У разі зміни цін і тарифів на житлово-комунальні послуги, скраплений газ, тверде та рідке пічне побутове паливо, розміру внесків/платежів об’єднанню житлові субсидії призначаються протягом трьох місяців з дати такої зміни.
96. Розмір житлової субсидії на оплату послуги з управління багатоквартирним будинком, витрат на управління багатоквартирним будинком розраховується виходячи з фактичного розміру загальної площі житлового приміщення (будинку), але не більше соціальної норми житла (крім випадків призначення субсидії на понаднормову площу відповідно до пунктів 10-12 цього Положення) та соціального нормативу з оплати житлової послуги, витрат на управління багатоквартирним будинком.
97. Розмір житлової субсидії на оплату комунальних послуг з постачання теплової енергії для централізованого теплопостачання, а також з постачання та розподілу природного газу, з постачання та розподілу електричної енергії для індивідуального опалення розраховується виходячи з фактичного розміру опалюваної площі житлового приміщення (будинку), але не більше соціальної норми житла (крім випадків призначення субсидії на понаднормову площу відповідно до пунктів 10-12 цього Положення) та соціального нормативу з оплати даних комунальних послуг, витрат на утримання багатоквартирного будинку.
98. Житлова субсидія на оплату комунальних послуг призначається з урахуванням соціальних нормативів відповідних комунальних послуг.
99. Якщо норми споживання комунальних послуг (або тарифи на послуги з централізованого опалення для населення), що затверджені органами місцевого самоврядування або іншими уповноваженими органами, є меншими, ніж соціальні нормативи з оплати комунальних послуг, що встановлені Кабінетом Міністрів України, для розрахунку житлових субсидій застосовуються:
- у разі наявності засобів обліку - соціальні нормативи з оплати комунальних послуг, які встановлені Кабінетом Міністрів України;
- у разі відсутності засобів обліку - норми споживання комунальних послуг (або тарифи на послуги з централізованого опалення для населення), які встановлені органами місцевого самоврядування або іншими уповноваженими органами.
100. Житлова субсидія на оплату внесків за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку, абонентське обслуговування для споживачів комунальних послуг, що надаються у багатоквартирних будинках за індивідуальними договорами, а також житлово-комунальних послуг, витрат на оплату комунальних послуг та управління багатоквартирним будинком, в якому створено об’єднання, надається громадянам у грошовій безготівковій формі шляхом перерахування коштів на рахунок Мінсоцполітики в АТ “Ощадбанк” на підставі укладеного між Мінсоцполітики та АТ “Ощадбанк” договору (далі - рахунок для виплати житлових субсидій).
101. Громадянам, які одержували житлову субсидію у попередньому опалювальному сезоні у грошовій безготівковій формі, а також громадянам, які одержували таку субсидію у грошовій готівковій формі і у них (за даними управителів, об’єднань, виконавців комунальних послуг) відсутня заборгованість, що відповідає ознакам, визначеним у підпункті 5 пункту 14 цього Положення (крім одержувачів, які не змогли своєчасно отримати житлову субсидію через АТ “Ощадбанк” у грошовій готівковій формі у зв’язку з тим, що перебували у складних життєвих обставинах, спричинених інвалідністю, віком, станом здоров’я), житлова субсидія на наступний строк призначається у грошовій готівковій формі.
Громадянам, які одержували житлову субсидію на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива та на оплату житлово-комунальних послуг і у яких (за даними управителів, об’єднань, виконавців комунальних послуг) відсутня заборгованість, що відповідає умовам, визначеним у підпункті 5 пункту 14 цього Положення, житлова субсидія на оплату житлово-комунальних послуг у наступному календарному році призначається у грошовій готівковій формі.
Якщо сума призначеної житлової субсидії перевищує 5 тис. гривень на місяць, її виплата здійснюється у грошовій безготівковій формі.
За бажанням одержувача субсидії, якому вона надається у грошовій готівковій формі, виплата субсидії з наступного місяця може здійснюватися у грошовій безготівковій формі на підставі відповідної заяви, поданої структурному підрозділу з питань соціального захисту населення, в якій обов’язково зазначається номер мобільного телефону заявника.
102. АТ “Ощадбанк” веде у відповідних автоматизованих системах обліку банку персоніфікований облік одержувачів житлової субсидії та коштів, які надходять на рахунок для виплати житлових субсидій, в розрізі кожного одержувача житлової субсидії (далі - облікові записи одержувачів житлової субсидії).
У разі зміни одержувача житлової субсидії за адресою домогосподарства структурні підрозділи з питань соціального захисту населення формують реєстр нових одержувачів житлової субсидії, який передається АТ “Ощадбанк” у порядку, визначеному підпунктами 1 і 2 пункту 111 цього Положення.
Залишок коштів за обліковим записом одержувача житлової субсидії у разі його звернення за іншою адресою АТ “Ощадбанк” продовжує відображати за таким обліковим записом одержувача житлової субсидії.
103. АТ “Ощадбанк” здійснює переказ коштів на рахунки управителів багатоквартирного будинку, об’єднань і виконавців комунальних послуг на підставі договорів, що укладаються між АТ “Ощадбанк” (його установами) та управителями, об’єднаннями, виконавцями комунальних послуг. У таких договорах визначається порядок інформаційного обміну між управителями, об’єднаннями, виконавцями комунальних послуг та АТ “Ощадбанк”. Типову форму договору визначає АТ “Ощадбанк” за погодженням з Мінсоцполітики.
104. Для реалізації механізму надання житлових субсидій їх одержувачам у грошовій (безготівковій та готівковій) формі інформаційна взаємодія між структурними підрозділами з питань соціального захисту населення, Мінсоцполітики, Пенсійним фондом України, АТ “Ощадбанк” та управителями багатоквартирного будинку, об’єднаннями, виконавцями комунальних послуг здійснюється шляхом обміну електронними документами з використанням кваліфікованого електронного підпису.
105. Під час надання житлових субсидій їх одержувачам у грошовій (безготівковій та готівковій) формі не застосовуються Порядок взаємодії Міністерства фінансів, органів Державної казначейської служби та установ, які здійснюють виплати пільг, субсидій, інших соціальних виплат, під час перерахування таких виплат, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 18.02.2016, № 151, і Порядок зупинення операцій з бюджетними коштами, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 19.01. 2011 р. № 21.
106. За отриманням інформації з будь-яких питань, пов’язаних з призначенням житлової субсидії, одержувачі субсидії звертаються до структурних підрозділів з питань соціального захисту населення.
За отриманням інформації про спожиті послуги, нараховані суми за послуги, розмір заборгованості (переплати) одержувачі житлової субсидії звертаються до управителів, об’єднань, виконавців комунальних послуг.
За отриманням інформації про операції, здійснені за обліковим записом одержувача житлової субсидії щодо перерахування коштів управителям, об’єднанням, виконавцям комунальних послуг, одержувачі субсидії звертаються до АТ “Ощадбанк”. Інформація надається в порядку, визначеному АТ “Ощадбанк”.
107. Житлова субсидія на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива надається шляхом перерахування структурним підрозділом з питань соціального захисту населення коштів на рахунок громадянина, якому призначено житлову субсидію, відкритий у банківській установі, чи виплачується йому готівкою через виплатні об’єкти національного оператора поштового зв’язку (далі - АТ “Укрпошта”).
Відшкодування поштових витрат АТ “Укрпошта” здійснюється структурними підрозділами з питань соціального захисту населення за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті для виплати пільг і житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу у грошовій формі.
108. Громадяни, яким призначено житлову субсидію, зобов’язані щомісяця сплачувати вартість фактично спожитої послуги з урахуванням суми житлової субсидії, перерахованої управителям, об’єднанням, виконавцям комунальних послуг або виплаченої їм готівкою.
109. Якщо управитель, об’єднання, виконавець комунальних послуг не уклали договору з АТ “Ощадбанк” (його установами) для перерахування сум житлових субсидій у грошовій безготівковій формі, вони до 1 червня не мають права вимагати оплати послуг (внесків/платежів) від одержувача субсидії за відповідні неопалювальний та опалювальний періоди.
110. За рахунком для виплати житлових субсидій здійснюються такі операції:
1) на рахунку для виплати житлових субсидій обліковуються суми коштів, які перераховані Мінсоцполітики, з наданням АТ “Ощадбанк” реєстрів нарахованих субсидій, що підлягають зарахуванню на такий рахунок та відображенню таких коштів в автоматизованих системах банку в розрізі облікових записів одержувачів житлової субсидії (далі - реєстр нарахованих субсидій);
2) з рахунка для виплати житлових субсидій кошти у розрізі одержувачів житлових субсидій перераховуються управителям, об’єднанням та виконавцям комунальних послуг, інформація про яких зазначена у заяві, згідно з поданими ними реєстрами про суми нарахованих платежів за послуги.
Якщо до складу домогосподарства входять особи, які в окремих місяцях отримують житлову субсидію, а в інших - пільгу і на яких АТ “Ощадбанк” сформовано різні облікові записи одержувача житлової субсидії та пільговика, перерахування управителям, об’єднанням та виконавцям комунальних послуг коштів здійснюється спочатку з облікового запису пільговика, а потім - облікового запису одержувача житлової субсидії;
3) за підсумками опалювального сезону суми невикористаних коштів перераховуються з рахунка для виплати житлових субсидій на рахунки одержувачів житлової субсидії в АТ “Ощадбанк”. У разі відсутності відкритого рахунка в АТ “Ощадбанк” рахунок відкривається за зверненням одержувача житлової субсидії до АТ “Ощадбанк”. Відкриття рахунка здійснюється в порядку, визначеному АТ “Ощадбанк”;
4) на кінець календарного/бюджетного року залишки коштів, що обліковуються на рахунку для виплати житлової субсидії за обліковими записами одержувачів житлової субсидії за поточний опалювальний та минулий неопалювальний сезон, не повертаються до державного бюджету;
5) залишки коштів, що обліковуються на рахунку для виплати житлової субсидії за обліковими записами одержувачів житлової субсидії станом на 1 червня, за якими не було звернень одержувачів житлової субсидії щодо їх виплати, 20 грудня припиняють обліковуватись АТ “Ощадбанк” за такими обліковими записами одержувачів житлової субсидії та протягом двох робочих днів повертаються на рахунок Мінсоцполітики, відкритий в Казначействі.
111. Облік в автоматизованих системах АТ “Ощадбанк” облікових записів одержувачів житлової субсидії здійснюється в такій послідовності:
1) на підставі поданих громадянами заяв структурні підрозділи з питань соціального захисту населення кожного робочого дня формують реєстри осіб, яким призначено житлову субсидію (далі - реєстр одержувачів житлової субсидії), які захищеними каналами зв’язку передаються Мінсоцполітики. Форма реєстру одержувачів житлової субсидії встановлюється договором між Мінсоцполітики та АТ “Ощадбанк”;
2) Мінсоцполітики не пізніше ніж протягом наступного робочого дня передає АТ “Ощадбанк” отримані реєстри одержувачів житлової субсидії захищеними каналами зв’язку для обліку в автоматизованих системах АТ “Ощадбанк” облікових записів одержувачів житлової субсидії;
3) АТ “Ощадбанк” протягом наступного робочого дня формує в автоматизованих системах банку облікові записи одержувачів житлової субсидії, інформацію про які передає Мінсоцполітики;
4) Мінсоцполітики не пізніше ніж протягом наступного робочого дня передає отримані дані про облікові записи одержувачів житлової субсидії структурним підрозділам з питань соціального захисту населення;
5) структурні підрозділи з питань соціального захисту населення відображають дані про облікові записи одержувачів житлової субсидії у списках осіб, яким призначено житлову субсидію на оплату житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком, що подаються управителям, об’єднанням, виконавцям комунальних послуг відповідно до пункту 68 цього Положення.
У разі зміни відомостей, що були включені до реєстрів одержувачів житлової субсидії, структурні підрозділи з питань соціального захисту населення коригують відповідні дані під час подальшого формування реєстрів одержувачів житлової субсидії в порядку, визначеному підпунктами 1-4 цього пункту.
112. Фінансування та перерахування житлових субсидій у грошовій безготівковій формі за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті для виплати пільг і житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі, здійснюється в такій послідовності:
1) структурні підрозділи з питань соціального захисту населення формують щомісяця до 25 числа та передають Мінсоцполітики захищеними каналами зв’язку реєстри нарахованих субсидій за формою, встановленою договором між Мінсоцполітики та АТ “Ощадбанк”, які Мінсоцполітики після перевірки подає АТ “Ощадбанк”;
2) АТ “Ощадбанк” не пізніше ніж протягом наступного робочого дня інформує Мінсоцполітики про можливість подальшої обробки отриманих реєстрів нарахованих субсидій;
3) Мінсоцполітики протягом трьох робочих днів формує реєстр реєстрів нарахованих субсидій, який подає АТ “Ощадбанк”, та здійснює переказ коштів на рахунок для виплати житлових субсидій для відображення таких коштів в автоматизованих системах АТ “Ощадбанк” в облікових записах одержувачів житлової субсидії. Форма реєстру реєстрів нарахованих субсидій встановлюється договором між Мінсоцполітики та АТ “Ощадбанк”.
У разі коли загальна сума поданих структурними підрозділами з питань соціального захисту населення реєстрів нарахованих субсидій більша за наявні фінансові призначення, черговість фінансування реєстрів визначає робоча група, що утворюється Мінсоцполітики.
При цьому інформація про загальні суми коштів у реєстрах нарахованих субсидій, що підлягають фінансуванню, відображається в реєстрі реєстрів нарахованих субсидій;
4) АТ “Ощадбанк” перевіряє наявність розбіжностей між сумою перерахованих Мінсоцполітики коштів і сумою в реєстрі реєстрів нарахованих субсидій і в разі відсутності розбіжностей не пізніше ніж протягом наступного робочого дня здійснює зарахування коштів на рахунок для виплати житлових субсидій та відображає такі суми коштів в автоматизованих системах АТ “Ощадбанк” за обліковими записами одержувачів житлової субсидії.
У разі виявлення розбіжностей між сумою перерахованих Мінсоцполітики коштів і сумою в реєстрі реєстрів нарахованих субсидій АТ “Ощадбанк” повертає Мінсоцполітики реєстр реєстрів нарахованих субсидій та перераховані кошти.
Мінсоцполітики не пізніше ніж протягом наступного робочого дня усуває виявлені розбіжності, повторно надсилає АТ “Ощадбанк” виправлений реєстр реєстрів нарахованих субсидій та здійснює перерахування відповідних коштів на рахунок для виплати житлових субсидій;
5) за результатами виконання дій, визначених підпунктом 4 цього пункту, АТ “Ощадбанк” не пізніше ніж протягом наступного робочого дня передає Мінсоцполітики реєстр реєстрів нарахованих субсидій та реєстри нарахованих субсидій із зазначенням в них інформації про суми зарахованих коштів і коштів, що не зараховані і підлягають поверненню Мінсоцполітики, а також про причини їх незарахування, та повертає загальну суму незарахованих коштів на рахунок Мінсоцполітики, відкритий в Казначействі.
Мінсоцполітики протягом одного робочого дня перевіряє відповідність загальної суми перерахованих коштів інформації АТ “Ощадбанк”, що зазначена у реєстрі реєстрів нарахованих субсидій та реєстрах нарахованих субсидій, сумам зарахованих та незарахованих коштів, а також сумі повернутих Мінсоцполітики незарахованих коштів.
У разі виявлення невідповідності таких сум Мінсоцполітики повертає АТ “Ощадбанк” реєстр реєстрів нарахованих субсидій та реєстри нарахованих субсидій, а також суму повернутих Мінсоцполітики незарахованих коштів для уточнення відповідних даних в одноденний строк;
6) Мінсоцполітики не пізніше ніж протягом наступного робочого дня передає отримані від АТ “Ощадбанк” дані щодо зарахованих/незарахованих сум субсидії структурним підрозділам з питань соціального захисту населення;
7) структурні підрозділи з питань соціального захисту населення уточнюють інформацію, що унеможливила зарахування коштів житлової субсидії, і включають незараховані суми коштів до реєстрів нарахованих сум субсидій наступних періодів.
113. Перерахування коштів з рахунка для виплати житлових субсидій на рахунки управителів, об’єднань, виконавців комунальних послуг здійснюється АТ “Ощадбанк” в такій послідовності:
1) управителі, об’єднання, виконавці комунальних послуг, які уклали з АТ “Ощадбанк” договори, подають щомісяця до 13 числа (включно) АТ “Ощадбанк” реєстри одержувачів житлової субсидії разом з даними про облікові записи одержувачів житлової субсидії, нараховані суми за спожиті послуги у попередньому місяці та загальні суми до сплати, що включають заборгованість (переплату) за попередні періоди окремо за кожним видом послуги, крім витрат на управління багатоквартирним будинком (далі - реєстр нарахованих сум платежів).
Форму реєстру нарахованих сум платежів визначає АТ “Ощадбанк” та оприлюднює на власному офіційному веб-сайті.
Під час перерахування коштів з рахунка для виплати житлових субсидій на рахунки управителів, об’єднань, виконавців комунальних послуг АТ “Ощадбанк” утримує з сум нарахованих субсидій комісійну винагороду в розмірі 0,7 відсотка суми платежу;
2) АТ “Ощадбанк” на підставі отриманих реєстрів нарахованих сум платежів здійснює щомісяця до 18 числа (включно) перерахування коштів загальними сумами з рахунка для виплати житлової субсидії на рахунки управителів, об’єднань, виконавців комунальних послуг з наданням реєстрів нарахованих сум платежів, із зазначенням інформації про перерахування коштів.
Перерахування коштів за послуги (витрати) здійснюється у такій послідовності: постачання теплової енергії, постачання та розподіл природного газу або постачання та розподіл електричної енергії за наявності відповідного виду індивідуального опалення, постачання гарячої води, централізоване водопостачання, централізоване водовідведення, постачання та розподіл електричної енергії, постачання та розподіл природного газу, поводження з побутовими відходами, послуги з управління багатоквартирним будинком, внески за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку, за абонентське обслуговування для споживачів комунальних послуг, що надаються у багатоквартирних будинках за індивідуальними договорами.
Одержувач житлової субсидії може визначити іншу послідовність перерахування коштів за послуги (витрати) шляхом подання відповідної заяви структурному підрозділу з питань соціального захисту населення.
У разі коли в реєстрах нарахованих сум платежів не містяться дані про обліковий запис одержувача житлової субсидії або відповідний обліковий запис одержувача житлової субсидії відсутній в автоматизованих системах АТ “Ощадбанк”, банк не здійснює переказ коштів управителям, об’єднанням, виконавцям комунальних послуг;
3) АТ “Ощадбанк” протягом доби після здійснення перерахування коштів управителям, об’єднанням, виконавцям комунальних послуг інформує одержувача субсидії шляхом надсилання йому смс-повідомлення про стан розрахунків за послуги. У смс-повідомленні обов’язково зазначаються дані про наявний залишок платежу за кожним видом послуг та перелік послуг, за якими від управителів, об’єднань, виконавців комунальних послуг АТ “Ощадбанк” не отримані реєстри нарахованих сум платежів;
4) АТ “Ощадбанк” подає щомісяця до 5 числа Мінсоцполітики за попередній місяць інформацію про:
- кількість облікових записів одержувачів житлових субсидій; перелік управителів, об’єднань, виконавців комунальних послуг, які уклали договори з АТ “Ощадбанк” (його установами), у розрізі структурних підрозділів з питань соціального захисту населення;
- суму нарахованих субсидій; суму профінансованих субсидій, суму коштів, зарахованих на рахунок для виплати житлових субсидій, суму коштів, повернутих Мінсоцполітики; залишок коштів на рахунку для виплати житлових субсидій у розрізі структурних підрозділів з питань соціального захисту населення та облікових записів одержувачів житлової субсидії;
- нараховані суми за спожиті послуги у попередньому місяці; суми до сплати, що включають заборгованість (переплату) за попередні періоди в розрізі структурних підрозділів з питань соціального захисту населення та видів послуг.
114. Після закінчення опалювального сезону залишки коштів на рахунку для виплати житлової субсидії, відображені на облікових записах одержувачів житлової субсидії, які утворилися станом на 1 червня, виплачуються одержувачам житлових субсидій АТ “Ощадбанк” шляхом перерахування таких коштів на поточні рахунки зазначених осіб, відкриті в АТ “Ощадбанк” відповідно до підпункту 3 пункту 110 цього Положення, про що АТ “Ощадбанк” інформує одержувачів субсидії шляхом надсилання смс-повідомлень.
115. Виплата житлових субсидій у грошовій готівковій формі здійснюється шляхом перерахування структурним підрозділом з питань соціального захисту населення коштів на рахунок громадянина, якому призначено житлову субсидію, відкритий в установі уповноваженого банку, або через виплатні об’єкти АТ “Укрпошта”. Відшкодування поштових витрат АТ “Укрпошта” здійснюється структурними підрозділами з питань соціального захисту населення за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті для виплати пільг і житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу у грошовій формі.
Уповноваженими банками для виплати житлових субсидій у грошовій готівковій формі є банки, визначені відповідно до Порядку відбору банків, через які здійснюється виплата пенсій, грошової допомоги та заробітної плати працівникам бюджетних установ, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001, № 1231, - в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 27.12.2019, № 1151.
Пенсійний фонд України надає Мінсоцполітики інформацію про пенсійні рахунки в уповноважених банках або виплатні об’єкти АТ “Укрпошта” одержувачів житлової субсидії, які отримують пенсію. Механізм інформаційної взаємодії Мінсоцполітики та Пенсійного фонду України визначається окремими протоколами.
Мінсоцполітики передає отриману від Пенсійного фонду України інформацію, зазначену в абзаці третьому цього пункту, структурним підрозділам з питань соціального захисту населення для здійснення виплати житлових субсидій.
АТ “Ощадбанк” надає Мінсоцполітики інформацію про відкриті рахунки одержувачів житлової субсидії в АТ “Ощадбанк”, яким проводилася АТ “Ощадбанк” виплата житлової субсидії у грошовій готівковій формі.
Особи, які не одержують пенсії, а також одержувачі субсидії, які отримують пенсію в іншій адміністративно-територіальній одиниці (відмінній від місця оформлення субсидії), самостійно надають структурним підрозділам з питань соціального захисту населення інформацію про спосіб виплати та/або реквізити рахунка в уповноваженому банку. До надання відповідних даних одержувачем субсидії її виплата здійснюється через виплатні об’єкти АТ “Укрпошта” за адресою, зазначеною у заяві.
Структурні підрозділи з питань соціального захисту населення подають щомісяця до 25 числа регіональним органам соціального захисту населення заявки щодо потреби в коштах для виплати житлових субсидій готівкою за поточний місяць, у тому числі на придбання твердого палива і скрапленого газу. Під час формування заявки щодо потреби в коштах для виплати житлових субсидій готівкою структурні підрозділи з питань соціального захисту населення враховують наявні залишки коштів на рахунках на зазначені цілі.
Регіональні органи соціального захисту населення узагальнюють отримані від структурних підрозділів з питань соціального захисту населення заявки щодо потреби в коштах для виплати житлових субсидій готівкою та не пізніше ніж протягом наступного робочого дня подають Мінсоцполітики узагальнену заявку в розрізі адміністративно-територіальних одиниць.
Мінсоцполітики після надходження узагальнених заявок щодо потреби в коштах на виплату житлових субсидій готівкою не пізніше ніж протягом двох робочих днів перераховує відповідні кошти регіональним органам соціального захисту населення.
Регіональні органи соціального захисту населення не пізніше ніж протягом наступного робочого дня перераховують кошти на рахунки структурних підрозділів з питань соціального захисту населення.
Структурні підрозділи з питань соціального захисту населення протягом двох робочих днів виплачують житлову субсидію у грошовій готівковій формі одержувачам.
Невиплачені громадянину кошти житлової субсидії враховуються структурними підрозділами з питань соціального захисту населення під час розрахунку житлової субсидії у наступних періодах.
116. Розрахунки щодо визначення розміру житлової субсидії на оплату житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком здійснюються в такій послідовності:
1) визначення середньомісячного сукупного доходу домогосподарства та відсотка обов’язкової частки його плати за житлово-комунальні послуги, витрат на управління багатоквартирним будинком у такому доході;
2) визначення місячного розміру плати за житлово-комунальні послуги та/або місячного розміру внеску/платежу об’єднанню на оплату витрат на управління багатоквартирним будинком у межах соціальної норми житла (з урахуванням понаднормової площі відповідно до пункту 12 цього Положення) та соціальних нормативів житлово-комунального обслуговування;
3) визначення розміру житлової субсидії як різниці між місячним розміром плати за житлово-комунальні послуги та/або місячним розміром внеску/платежу об’єднанню на оплату витрат на управління багатоквартирним будинком у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів житлово-комунального обслуговування і обов’язковою часткою плати за житлово-комунальні послуги та/або витрат на управління багатоквартирним будинком. Розмір житлової субсидії у грошовій безготівковій формі збільшується на розмір комісійної винагороди АТ “Ощадбанк”, що становить 0,7 відсотка такого розміру.
117. Розрахунки щодо визначення розміру житлових субсидій на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива здійснюються у такій послідовності:
1) визначення річного сукупного доходу домогосподарства та відсотка обов’язкової частки плати за скраплений газ, тверде та рідке пічне побутове паливо у такому доході;
2) визначення розміру плати за скраплений газ, тверде та рідке пічне побутове паливо на календарний рік у межах соціальних нормативів житлово-комунального обслуговування;
3) визначення розміру житлової субсидії як різниці між розміром плати за скраплений газ, тверде та рідке пічне побутове паливо на календарний рік у межах соціальних нормативів житлово-комунального обслуговування і відсотком обов’язкової частки плати.
118. Розрахунки щодо визначення розміру житлових субсидій на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива і оплату житлово-комунальних послуг здійснюються у такій послідовності:
1) визначення річного сукупного доходу і обов’язкової частки плати за скраплений газ, тверде та рідке пічне побутове паливо та житлово-комунальні послуги у такому доході;
2) визначення розміру плати за скраплений газ, тверде та рідке пічне побутове паливо та житлово-комунальні послуги на календарний рік у межах соціальних нормативів житлово-комунального обслуговування;
3) визначення розміру житлової субсидії як різниці між розміром плати за скраплений газ, тверде та рідке пічне побутове паливо і житлово-комунальні послуги на календарний рік у межах соціальних нормативів житлово-комунального обслуговування і обов’язковою часткою плати;
4) визначення розміру щомісячної житлової субсидії на оплату житлово-комунальних послуг. Розмір житлової субсидії на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій безготівковій формі збільшується на розмір комісійної винагороди АТ “Ощадбанк”, що становить 0,7 відсотка такого розміру.
119. За рішенням комісії надання раніше призначеної житлової субсидії припиняється за поданням структурного підрозділу з питань соціального захисту населення, управителів, об’єднання, виконавців комунальних послуг у разі, коли:
- домогосподарству припинено надання житлово-комунальної послуги (послуг) внаслідок того, що громадянин має заборгованість за житлово-комунальні послуги;
- громадянин не виконує зобов’язання за договором про реструктуризацію заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг;
- у заяві та/або декларації громадянин зазначив недостовірні дані, що вплинуло на встановлення права на житлову субсидію або визначення її розміру на суму, яка перевищує 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на день призначення житлової субсидії;
- громадянин не повідомив структурному підрозділу з питань соціального захисту населення про обставини, зазначені у пункті 90 цього Положення, протягом 30 календарних днів з дня їх виникнення;
- під час вибіркового обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства державним соціальним інспектором виявлено ознаки порушення норм законодавства щодо призначення житлової субсидії, які вплинули на право призначення житлової субсидії або визначення її розміру на суму, яка перевищує 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на день призначення житлової субсидії;
- виникнення обставин, зазначених у пункті 18 цього Положення.
120. Надання субсидії припиняється також за рішенням структурного підрозділу з питань соціального захисту населення у разі, коли:
- виникли обставини, що унеможливлюють надання житлової субсидії, зокрема у разі переїзду домогосподарства в інше житлове приміщення (будинок), іншу місцевість, у разі смерті одинокої особи;
- громадянин, якому призначено житлову субсидію, звернувся із заявою про припинення її надання.
121. Надання житлової субсидії у випадках, зазначених у пунктах 119 і 120 цього Положення, припиняється з місяця, що настає за місяцем, в якому їх виявлено (якщо інше не передбачено заявою).
122. Поновлення надання житлової субсидії протягом сезону її призначення можливе лише у випадках, зазначених в абзацах другому та третьому пункту 119 цього Положення, з місяця, що настає за місяцем, в якому надійшло повідомлення про відновлення надання житлово-комунальної послуги (послуг), сплату заборгованості за житлово-комунальну послугу (послуги), оплату витрат на управління багатоквартирним будинком.
123. У випадку, зазначеному в абзаці третьому пункту 120 цього Положення, житлову субсидію після подання нових заяви та декларації може бути призначено лише на наступний опалювальний (неопалювальний) сезон.
124. У випадках, зазначених в абзацах четвертому - сьомому пункту 119 цього Положення, житлову субсидію після подання нових заяви та декларації може бути призначено лише на наступний опалювальний (неопалювальний) сезон за рішенням комісії.
125. У випадках, зазначених в абзацах четвертому - сьомому пункту 119 цього Положення, на вимогу структурного підрозділу з питань соціального захисту населення, який призначив житлову субсидію, сума надміру перерахованої (виплаченої) житлової субсидії повертається громадянином, а сума житлової субсидії, яка надавалася не у грошовій формі, повертається управителем, об’єднанням, виконавцем комунальних послуг шляхом зняття відповідних сум з особових рахунків отримувачів субсидії. У разі призначення житлової субсидії громадянину на наступний період структурний підрозділ з питань соціального захисту населення може утримувати суму надміру виплаченої житлової субсидії під час виплати щомісячних сум субсидій шляхом їх зменшення не більш як 20 відсотків.
126. У випадках, зазначених в абзацах четвертому - шостому пункту 119 цього Положення, житлову субсидію після подання нових заяви та декларації може бути поновлено протягом сезону її призначення за рішенням комісії.
127. У разі відмови громадянина добровільно повернути суму надміру перерахованої (виплаченої) житлової субсидії питання про її примусове стягнення вирішується органом, який призначив житлову субсидію, у судовому порядку.
128. Посадові особи, винні у надмірному перерахуванні (виплаті) житлової субсидії, несуть відповідальність згідно із законом.
129. На кожного одержувача житлової субсидії структурні підрозділи з питань соціального захисту населення заводять справу, в якій зберігаються матеріали, необхідні для призначення житлової субсидії, та розрахунки її розміру.
130. Ведення бухгалтерського обліку, відкриття рахунків, реєстрація, облік бюджетних зобов’язань в Казначействі та операції, пов’язані з використанням бюджетних коштів, здійснюються в установленому законодавством порядку.
131. Складення і подання фінансової та бюджетної звітності про використання бюджетних коштів, а також контроль за їх цільовим та ефективним витрачанням здійснюються в установленому законодавством порядку.
 

Категорія: Правові новини | Переглядів: 875 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Меню співзасновника
 
 
Посилання
Новини
Події
Кіно з субтитрами
Календар
«  Серпень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 98
Архів записів
АФОРИЗМИ: **Судиться - не богу молиться: поклоном не відбудеш. **На суд витрачають багато коштів. **Суди, суди, та поглядай сюди. **З багатим не судись, а з сильним не борись. **Суд і прямий, та суддя кривий. **Відсутній - завжди винен. **З суддею не спор, а з тюрмою не лайся. **Суддя в суді, що риба в воді. **Суддя - що кравець: як захоче, так і покрає. **У судді і брат в неправді буде винуватим. **Правдивий суддя, що цегляна стіна. **Коли карман сухий, то і суддя глухий. **Суддя, що подарунки бере, перед суддею (на лаві підсудних) буде. **Архирей не бог, а прокурор не правда. **Секретар суда з ділом, як душа з тілом. **В суді правди не шукають. **Перо в суді, що сокира в лісі. **Як в кишені сухо, то і в суді глухо. **Правда твоя, мужичок, але полізай у мішок. **У суд ногою, а в гаманець рукою. **У кого карман повніший, у того й суд правіший. **Набий віз людей, та повези у суд віз грошей, то й прав будеш. **Не йди в суд з одним носом а йди з приносом. З грішми. **Тому довго суд тягнеться, що винуватий нравиться. **Тоді виграю справу, як ляжу на лаву. **Тяганина в судах. **В своїй справі сам не суддя. **Сам собі ніхто не суддя. **Самому судить - не розсудить. **Самосуд - не суд. **Самосуд - сліпий суд. **Як судять громадою, то й невинному дістається. **Хто судиться, той нудиться. **Найгірше в світі, це судиться та лічиться. **Справу вести,- не постіл плести. **Як почнеться тяганина, то не раз упріє Україна. **Суд не яма - стій прямо. **Із суда, що з ставка, сухий не вийдеш. **Хто ходить по судах, то про того йде негарна слава. **На суді, що на воді, не втонеш, то замочишся. **Краще втопиться, чим судиться. **Тяжба - петля, а суд - шибениця. **Хоч і праве діло, а в кишені засвербіло. **Витрати грошей на судові справи. **З суда грошей не носять. **Тяжба - не гроші, а потрава - не хліб. **В копицях -не сіно, а в суді - не гроші. **В лісі -не дуги, а в суді - не гроші. **Суд та діло собака з’їла. **Судді - рибка, а прохачеві - луска. **Поли вріж (поступись своїм) та тікай, а суда не затівай. **Суд завів, став гол, як сокіл. **Не ходи до суду, бо хліба не буде. **Від злодія біда, від суда - нужда. **Дере коза лозу, а вовк козу, а вовка мужик, а мужика пан, а пана юриста, а юристу чортів триста. **Поганий мир, краще всякого суда. **Краще матер'яний мир, чим ремінний суд. **З казною судиться, то краще втопиться. **З казною не судись - своїм поступись. **Хто бореться з морозом, у того завжди вуха померзлі. **Коза з вовком тягалась, та тільки шкура зосталась. **Великий та багатий - рідко винуватий. **Захищається рак клешнею, а багач мошною. **У скотинки - рожки, а у багатого грошики. **У святих отців не знайдеш кінців. **Уміння приховувати свої вчинки. **На старців суда нема. **Голий голого не позива. **З голого, що з мертвого. **На нема і суда нема. **Не треба з тим дружиться, хто любить судиться. **Правди не судять. **Ідучи в суд хваляться обидва, а з суда - один. **До справи два, а по справі - один. **До суда два скачуть, а після суда один скаче, а другий плаче. **Справа - справою, а суд по формі. **Діло - ділом, пиво - пивом, а суд по формі. **Не спіши карати, спіши вислухати. **Суд скорий рідко бува справедливий. **Без розсуду не твори суду. **Краще десять винуватців простить, чим одного невинного наказати. **Винуватого кров - вода, а невинного - біда. **Неправий суд - гірше розбою.**