Спілка нечуючих юристів / Union of the Deaf Lawyers
Ми раді вітати Вас на інформаційно-правовому сайті "Спілка нечуючих юристів / Union of the Deaf Lawyers" (Kyiv, Ukraine). Цей сайт для всіх, хто цікавиться питаннями права людей з інвалідністю зі слуху в Україні. (Сайт створено 19.I.2007 та поновлено сторінку 30.03.2013)
ЛАСКАВО ПРОСИМО НА САЙТ !
Четвер, 02.05.2024, 13:41
Меню сайту
Категорії розділу
Спілка [65]
Правові новини [216]
Правознавство [144]
Адвокатура [101]
Кримінал [84]
Консультація [75]
Судова медицина [21]
Країна глухих [105]
Адміністратор [10]
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Посилання
Довідник
 
Головна » 2022 » Лютий » 14 » Міністерство молоді та спорту України дає роз'яснення з питань застосування окремих положень законодавства
17:59
Міністерство молоді та спорту України дає роз'яснення з питань застосування окремих положень законодавства

Роз’яснення з питань, що надійшли до Секретаріату Кабінету Міністрів України за результатами проведення 3 грудня 2021 року Всеукраїнського онлайн-марафону “Комунікація-партнерство-відкритість” (4 частина)

Міністерство молоді та спорту України дає роз'яснення.

1. Питання, що надійшло з Київської обл.
Маємо проблему з житлом для молодих (22-25 років) людей з інвалідністю. Молоді сім’ї, де обоє мають інвалідність (у т.ч. зі статусом ВПО), фактично не мають можливості заробити на власне житло, а орендувати житло майже нереально через відсутність коштів або через недоступність для них тих будівель і жилих приміщень. Молоді сім’ї стикаються з проблемою, що їм взагалі немає де жити або ж мають проживати з батьками, чи іншими родичами. А хотілося б жити самостійно або  переїхати з села до міста, де мали б більше можливостей влитися до соціуму, або ж просто мати де жити, хто наразі цієї можливості не має. Потрібно щоб була молодіжна програма «доступності соціального житла», навіть без права продажу. Але щоб молодь з інвалідністю, могла би отримати своє житло, не місце у гуртожитку, а власне житло, яке буде доступним, враховуючи різні нозології, яке можна отримати безкоштовно, де люди зможуть жити, сплачуючи тільки вартість комунальних послуг.
Відповідь.
Національною молодіжною Стратегією до 2030 року, схваленою Указом Президента України від 12 березня 2021 року № 94/2021, передбачено сприяння здійсненню заходів, спрямованих на удосконалення механізмів забезпечення молоді житлом.
Водночас питанням щодо виконання державних програм забезпечення молоді житлом опікується Державна спеціалізована фінансова установа “Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву”.

2. Питання, що надійшло з Сумської обл.
Які заходи на рівні держави здійснюються або будуть вжиті для того, щоб у територіальних громадах знали про важливість створення фізкультурно-оздоровчих, спортивних центрів для дітей та молоді? Чи існують у Міністерстві такі програми або проекти?     
Чи можна більше популяризувати досягнення наших паралімційців та дефлімпійців та розповідати на телебаченні про їх життєвий шлях та труднощі, з якими вони стикались? 

Відповідь.
Міністерством підготовлено та надіслано до територіальних громад методичні рекомендації щодо моделі реалізації молодіжної політики та розвитку фізичної культури і спорту.
У вересні 2020 року за участю голів територіальних громад проведено відеоконференцію з питань вирішення проблем молодих людей, залучення населення до рухової активності.
Протягом березня-квітня 2021 року Міністр молоді та спорту особисто звернувся до голів                                                              119 райдержадміністрацій щодо врахування питань молодіжної проблематики та розвитку фізичної культури  і спорту під час координації їхніх дій з територіальними громадами.
Також повідомляємо, що за ініціативи Президента України В. Зеленського започатковано соціальний проект “Активні парки – локації здорової України”, головною метою якого є організація оздоровчої рухової активності усіх категорій громадян, у тому числі осіб з інвалідністю, створення умов для зниження показників захворюваності, поліпшення якості та тривалості активного життя населення, профілактики захворювань і подолання їх наслідків.
 У рамках реалізації соціального проекту передбачається започаткування в кожній територіальній громаді в усіх областях України нових форм залучення різних груп населення, у тому числі осіб з інвалідністю, до оздоровчої рухової активності у місцях масового відпочинку. Передбачається організація локацій у більше ніж 1500 територіальних громадах, на яких будуть облаштовані зони активності (гімнастичні стінки, комплекс турніків/гімнастичних брусів, лавок для виконання динамічних вправ, сходинок та зони вільного простору тощо), де кожен громадянин зможе за допомогою QR-коду, розміщеного на локації, отримати комплекс вправ різної складності за участю відомих артистів, спортсменів, акторів, ведучих, фахівців сфери фізичної культури і спорту та інших. Координація проведення заходів у рамках реалізації соціального проекту здійснюється Мінмолодьспортом разом із Всеукраїнським центром фізичного здоров’я населення “Спорт для всіх”, а організаторами заходів у рамках реалізації соціального проекту визначено обласні та Київську міську держадміністрації за участю органів місцевого самоврядування та центрів  фізичного здоров’я населення “Спорт для всіх”, які забезпечують у місцях масового відпочинку громадян безперешкодний доступ до спортивних споруд і місць для занять різними видами рухової активності, облаштування місць (зон) безоплатного прокату спортивного інвентарю та обладнання.
Популяризацію паралімпійських та дефлімпійських видів спорту здійснює Національний комітет спорту інвалідів України спільно з його афільованою організацією “Бродкаст Медіа Центр”.
Зокрема інформація подається на:
-офіційних веб-сторінках (Твіттер, Інстаграм, Фейсбук) та YouTube-каналі;
-телеканалі “Equalympic” – першому інклюзивному телеканалі України, який розпочав  свою роботу у форматі 24/7 із 24 серпня 2021 року. 
“Equalympic” забезпечив понад 500 годин мовлення під час Паралімпійських ігор, а також понад  600 годин мовлення в соціальних мережах, які відвідали понад три мільйони осіб. 
Створено низку телевізійних та промо роликів, сюжетів та репортажів, щоденників, інтерв’ю та трансляцій наживо зі спортивних змагань, документальних фільмів та документальних портретів зірок українського паралімпійського та дефлімпійського спорту. Бродкаст «Медіа Центр» вдруге поспіль був ліцензованим партнером з мовлення Паралімпіади в Україні та протягом XVI літніх Паралімпійських ігор забезпечив більше 1000 годин їх висвітлення на понад 50 каналах.

3. Питання від пана Андрія, 19 кроків, м.Бровари Київської обл.
Мені 19 років. Я маю другу групу інвалідності. Згідно з положенням Вашого міністерства воно сприяє працевлаштуванню молоді, створенню умов для її самовдосконалення і творчого розвитку, професійній орієнтації, самозайнятості, підвищенню рівня конкурентоспроможності та професійного розвитку, отриманню відповідних компетентностей, зокрема шляхом неформальної освіти. Також Ваше міністерство організовує та проводить міжнародні та загальнодержавні заходи, забезпечує виконання програм і проектів для молоді шляхом неформальної освіти. Що потрібно зробити, до кого звернутися, щоб стати учасником якої-небудь програми з цього переліку?
Відповідь.
Міністерством у співпраці з партнерами (Фонд ООН у галузі народонаселення та з Центр «Розвиток корпоративної соціальної відповідальності») з 2016 року продовжується реалізація європейської ініціативи   “Пакт заради молоді-2025” з метою створення нових робочих місць для молоді, вирішення проблем освіти і працевлаштування молодих людей.
Детальнішу інформацію про ініціативу “Пакт заради молоді” можна отримати на платформі можливостей для розвитку кар'єри в Україні (посилання: https://careerhub.in.ua/).
У рамках ініціативи “Пакт заради молоді – 2025” розроблена платформа Mentorplace.in.ua, метою якої є відкриття доступу до можливостей менторства від провідних фахівців – співробітників компаній для молодих людей. Більш детальну інформацію про менторські програми та умови участі в них можна дізнатися за посиланням: https://mentorplace.in.ua/.
З метою участі та ознайомлення з умовами проведення заходів для молоді слідкуйте за оновленням інформації на офіційному сайті Мінмолодьспорту https://mms.gov.ua/, та сторінці Facebook департаменту молодіжної політики Мінмолодьспорту: minmolodsport, youthdepukrain.

4. Питання, що надійшло з м.Одеси.
Я одинока мама, виховую дитину з ДЦП (3 роки). Я спілкуюся з іншими батьками, які виховують дітей з інвалідністю, і ми стикаємося  з постійними дуже схожими проблемами щодо виховання наших дітей. Зараз ми створюємо громадську організацію батьків дітей з інвалідністю задля вирішення системних проблемних питань у державі, що існують стосовно наших дітей. Скажіть, на яку державну підтримку ми можемо розраховувати, як відповідна молодіжна організація (наш вік від 20 до 27 років) і які умови отримання такої допомоги?
Відповідь.
Міністерство щороку проводить конкурс проектів для інститутів громадянського суспільства, зареєстрованих у Реєстрі неприбуткових установ та організацій як юридичних осіб, для реалізації яких надається фінансова підтримка. 
З умовами участі в конкурсі можна ознайомитися на сайті Міністерства молоді та спорту: https://mms.gov.ua/ та https://grants.vzaemo.diia.gov.ua/

5. Питання, що надійшло з міста Біла Церква, Київська обл.
Чи є можливість для моєї шестирічної дитини (з інвалідністю) в наступному році навчатись у спеціалізованій дитячо-юнацькій спортивній школі для осіб з інвалідністю дефлімпійського резерву? Які є чи будуть створені у наступному році подібні школи в Київській області. Які умови зарахування моєї дитини до такої школи?
Відповідь.
Дитина з інвалідністю після досягненню нею семирічного віку, може бути зарахована до груп початкової підготовки дитячо-юнацької спортивної школи для осіб з інвалідністю з плавання та шахів (м.Бровари, вул.Гагаріна, 30, тел. 512-24-52).
У м.Біла Церква відкриті та функціонують спортивні відділення з таких видів спорту: футбол, легка атлетика, лижні перегони у Білоцерківському багатопрофільному навчально-реабілітаційному центрі (бульвар Олександрійський, 90), зарахування до яких відбувається з більш дорослого віку.
Протягом наступного року не передбачено відкриття дитячо-юнацьких спортивних шкіл у Київській області.
Для зарахування дітей з порушенням слуху до спортивної школи необхідно мати медичну довідку про стан здоров’я від лікаря-педіатра, лікаря-отоларинголога, лікаря з лікувальної фізкультури і спортивної медицини, а також з метою виключення патологічних відхилень з боку серцево-судинної системи та визначення максимального рівня фізичного навантаження, необхідно провести ЕКГ-дослідження (кардіограму).

6. Питання, що надійшли з Київської обл.
1. Чи існують програми роботи з соціальними закладами та установами щодо системного пошуку потенційних спортсменів серед дітей та молоді з інвалідністю з подальшим розвитком їх здібностей?
Відповідь.
1. Регіональні центри з фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю “Інваспорт” співпрацюють с соціальними закладами, а також забезпечують створення належних умов для підготовки резерву національних команд з паралімпійських та дефлімпійських видів спорту
Системний відбір дітей та молоді відбувається у дитячо-юнацьких спортивних школах для дітей з інвалідністю.
Пошук та відбір перспективних, юних та талановитих спортсменів відбувається на змаганнях Всеукраїнської спартакіади серед дітей з інвалідністю “Повір у себе”, яка проводиться 28 років поспіль. Саме з цих змагань розпочався шлях перемог у світовому паралімпійському та дефлімпійському спорті багатьох провідних спортсменів.
2. Які існують програми (або плануються) із залучення до занять фізичною культурою людей з інвалідністю різного віку (особливо 30-річних), які не мають здібностей (чи можливостей) займатися професійним спортом?
Відповідь.
Люди з інвалідністю мають можливість бути залученими до занять фізичною культурою шляхом участі у таборах фізкультурно-спортивної реабілітації, які систематично проводяться на базі Західного реабілітаційно-спортивного центру НКСІУ (Львівська обл.).
Для участі у цих таборах необхідно звернутися до Київського регіонального центру з фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю «Інваспорт», який формує списки потенційних учасників (адреса закладу: м.Київ, вул.Старосільська, буд 2, начальник – Вінниченко Марія Василівна, телефон 512-16-59).  
У регіонах України реалізується соціальний проект «Активні парки - локації здорової України», яким передбачено мобільну платформу,  де за допомогою QR-коду можна завантажувати комплекси вправ для різних груп населення та рівнем фізичної підготовки, зокрема, осіб з інвалідністю. 

7. Питання, що надійшло від Дем’янчука В. з Житомирської обл.
Молодь з порушеннями слуху, зокрема випускники шкільних навчальних закладів, не зацікавлена отримувати вищу або професійну освіту, навпаки, вона виїжджає з України у пошуках гарного заробітку через відсутність перспектив, відсутність підтримки з боку держави. Пропонуємо місцевим молодіжним радам при адміністраціях залучати осіб з інвалідністю, зокрема, зі слуху, до консультування, розробки та реалізації молодіжної політики на місцях.
Відповідь.
Відповідно до пунктів 3 Типового положення про молодіжний консультативно-дорадчий орган регіонального рівня (далі – Типове положення про МКДО регіонального рівня) та Типового положення про молодіжний консультативно-дорадчий орган місцевого рівня (далі – Типове положення про МКДО місцевого рівня), затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 18 грудня 2018 року № 1198, діяльність молодіжної ради ґрунтується на принципах верховенства права, законності, гласності, відкритості, відповідальності, інклюзивності. Відповідно до пунктів 8 та 9 Типового положення про МКДО регіонального рівня до складу молодіжної ради можуть входити громадяни України віком від 14 до 35 років, які є:
-представниками молодіжних консультативно-дорадчих органів при сільських, селищних, міських, районних у містах радах, утворених на території регіону (за згодою); представниками інститутів громадянського суспільства, що провадять діяльність у молодіжній сфері, які зареєстровані в установленому порядку та/або провадять діяльність на території регіону (за згодою);
-представниками органів студентського та учнівського самоврядування та їх обласних об’єднань  (за згодою). Склад молодіжної ради формується на установчих зборах шляхом рейтингового голосування за кандидатів, які особисто присутні на установчих зборах.
Відповідно до пунктів 8 та 9 Типового положення про МКДО місцевого рівня до складу молодіжної ради можуть входити громадяни України віком від 14 до 35 років, які є:
-представниками громадських об’єднань та/або відокремлених підрозділів громадських об’єднань, підприємств, установ, організацій, що провадять діяльність у сфері молодіжної політики, які зареєстровані в установленому порядку та/або провадять діяльність на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці (за згодою); 
-представниками закладів освіти, кандидатури яких подаються учнівським або студентським самоврядуванням кожного навчального закладу (за згодою);
- жителями відповідної адміністративно-територіальної одиниці, які делегуються до складу молодіжної ради в порядку, визначеному положенням про молодіжну раду (за згодою). 
У разі, якщо молодіжна рада утворюється вперше, порядок їх делегування визначається ініціативною групою з підготовки установчих зборів, сформованою місцевою радою. Склад молодіжної ради формується на установчих зборах шляхом рейтингового голосування за кандидатів, які особисто присутні на установчих зборах.

8. Питання, що надійшло з м.Києва.
Необхідно запровадити доступні для осіб з вадами слуху та вадами зору засоби і механізми комунікації – повідомлення, опитування молоді тощо. Наприклад незавжди електронна пошта є доступним засобом, бо не усі достатньо грамотно можуть вкласти суть запитання, а зазвичай передбачено лише телефонний зв’язок, який недоступний для осіб з вадами слуху.
Відповідь.
Із метою висвітлення інформації про розвиток молодіжної політики в Україні та діяльності Мінмолодьспорту постійно оновлюється офіційний вебсайт Мінмолодьспорту, (https://mms.gov.ua/). Також на офіційному вебсайті Мінмолодьспорту впроваджено віджет для осіб із порушеннями зору. Ведуться сторінки у соціальній мережі Facebook (https://www.facebook.com/minmolodsport; https://www.facebook.com/youthdepukraine).
Із метою здійснення аналізу щодо розвитку молодіжної політики в Україні та збору інформації щодо потреб молоді щороку Мінмолодьспортом проводиться репрезентативне соціологічне дослідження становища молоді в  Україні (https://mms.gov.ua/molodizhna-politika/baza-doslidzhen /sociologichni-doslidzhennya).
На виконання Плану заходів на 2021 і 2022 роки з реалізації Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 04 серпня 2021 року № 883, Мінмолодьспорт постійно працює в напрямі дослідження потреб молоді з інвалідністю, департаментом спільно з Міжнародною організацією з міграції проведено опитування молодіжних центрів в Україні, зокрема щодо оцінки стану доступності центрів та їхніх потреб для створення необхідних умов  для самореалізації молоді з інвалідністю. Презентація результатів дослідження запланована на I квартал 2022 року. Також Мінмолодьспортом проводяться опитування серед молоді в рамках міжнародного молодіжного проекту Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) “UReport”, яке через онлайн-опитування у месенджерах допомагає з’ясувати ставлення молоді до різних аспектів суспільного життя. Опитування проводяться через основні онлайн-канали: Telegram, Facebook Messenger, Viber.

9. Питання, що надійшли від Алексеєвої Н.
Потреби в асистенті має під час інклюзивного навчання молодь з інклюзивністю, тому в Держстандарті треба передбачити статистику щодо таких осіб, це дуже нагальне питання. Чекаю на відповідь.
Відповідь.
Відповідно до частини першої статті 1 Закону України “Про освіту” (далі – Закон): інклюзивне навчання – система освітніх послуг, гарантованих державою, що базується на принципах недискримінації, врахування багатоманітності людини, ефективного залучення та включення до освітнього процесу всіх його учасників; інклюзивне освітнє середовище – сукупність умов, способів і засобів їх реалізації для спільного навчання, виховання та розвитку здобувачів освіти з урахуванням їхніх потреб та можливостей; особа з особливими освітніми потребами – особа, яка потребує додаткової постійної чи тимчасової підтримки в освітньому процесі з метою забезпечення її права на освіту. Відповідно до статті 20 Закону організація інклюзивного навчання у закладах освіти на відповідних рівнях освіти здійснюється відповідно до порядків, затверджених Кабінетом Міністрів України. У разі звернення особи з особливими освітніми потребами або її батьків, заклад освіти утворює інклюзивний клас та/або групу в обов’язковому порядку. Спеціальний клас та/або група утворюється керівником закладу освіти за погодженням із засновником цього закладу освіти або уповноваженим ним органом. Заклади освіти створюють умови для навчання осіб з особливими освітніми потребами відповідно до індивідуальної програми розвитку та з урахуванням їхніх індивідуальних потреб і можливостей. Заклад освіти відповідно до законодавства організовує та/або забезпечує надання особам з особливими освітніми потребами психолого-педагогічних та корекційно-розвиткових послуг, а також допоміжних засобів для навчання. Відповідно до підпункту 11 пункту 4 Положення про Міністерство освіти і науки України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 року № 630, Міністерство освіти і науки України, відповідно до покладених на нього завдань, створює умови для здобуття громадянами дошкільної, повної загальної середньої, позашкільної, спеціалізованої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої і вищої освіти, інклюзивного навчання, освіти дорослих, у тому числі післядипломної освіти, наукових ступенів та вчених звань.

10. Питання, що надійшли від А.Лисовенко.
1. Існує проблема наявності у місті доступних спортивних залів для спортсменів з інвалідністю на перших поверхах, а якщо є такі зали, то вони на другому поверсі, але підйомників туди не має. Як ви бачите вирішення такого питання?
Відповідь.
Відповідно до Плану заходів на 2021 і 2022 роки з реалізації Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 04 серпня 2021 року № 883, проведено інвентаризацію усієї спортивної інфраструктури, визначення її технічного стану та рівня доступності, у тому числі для людей з інвалідністю. Лише 34 тисячі спортивних споруд в Україні, тобто - 37,5% від загальної кількості всіх спортивних споруд, пристосовано для занять фізичною культурою та спортом для осіб з інвалідністю.
За 2020 рік кількість пристосованих об’єктів для занять осіб з інвалідністю, збільшилася на 4,4 тисячі. У поточному році роботу продовжено. Заходи щодо пристосування спортивних споруд для маломобільної групи населення, у тому числі для осіб з інвалідністю, потребують фінансування регіонів на постійній основі.
Мінмолодьспортом надаються пропозиції до відповідних органів виконавчої влади стосовно дотримання  вимог державних будівельних норм та державних стандартів щодо доступності та безбар`єрності, а також посилення відповідальності власників фізкультурно-спортивних об`єктів та споруд у разі  їх недотримання.
2. Чи можливо надання авто з підйомником саме для Укрцентру “Інваспорт” на державному рівні для перевезення спортсменів на кріслах колісних?
Відповідь.
Відповідно до підпунктів 1, 2 пункту 3 Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для фізкультурно-спортивної реабілітації та спорту осіб з інвалідністю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 02 березня 2011 року № 198, передбачено, що бюджетні кошти спрямовуються, у тому числі, на оплату транспортних послуг та утримання відповідних транспортних засобів.
Слід зазначити, що на балансі Укрцентру “Інваспорт” на сьогоднішній день обліковується мікроавтобус марки Mercedes-Benz, який придбано за рахунок коштів державного бюджету та обладнано відповідним пандусом для перевезення спортсменів з інвалідністю, у тому числі які пересуваються на кріслах колісних.

11. Питання, що надійшло від Савчука А. з Хмельницької обл.
Чому розвинута система підліткових клубів не пристосована до участі дітей з особливими освітніми потребами?
Відповідь.
Згідно зі статтею 5 Закону України “Про позашкільну освіту” (зі змінами) до структури позашкільної освіти належать клуби та об'єднання за місцем проживання незалежно від підпорядкування, типів і форм власності, тому пропонуємо переадресувати зазначене звернення до Міністерства освіти і науки України. 
Також повідомляємо, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 18 січня 2003 року № 49 “Про утворення центрів фізичного здоров'я населення “Спорт для всіх” в Україні здійснюють свою діяльність Центри фізичного здоров’я населення “Спорт для всіх”, які реалізують державну політику з питань розвитку фізичної культури, організацію та проведення фізкультурно-оздоровчої діяльності, просвітницької роботи щодо оздоровлення населення засобами фізичної культури і спорту та формування у населення потреб рухової активності шляхом залучення різних груп населення, зокрема соціально незахищених, до занять фізичною культурою, створення сприятливих умов для реалізації права громадян на заняття фізичною культурою, задоволення потреб населення у фізкультурно-спортивних послугах за місцем проживання та відпочинку, пропаганди ведення здорового способу життя.

12. Питання, що надійшло з м.Заліщики Тернопільської обл.
Мінмолодьспорту фінансово підтримує молодіжні організації. Як забезпечити включення людей з інвалідністю до програм молодіжних організацій, що фінансуються за кошти державного бюджету?
Відповідь.
Відповідно до пункту 5 Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів державної політики з питань молоді та державної підтримки молодіжних та дитячих громадських організацій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22 лютого 2012 року № 116, розподіл бюджетних коштів, передбачених для надання фінансової підтримки молодіжними та дитячими громадським організаціям, між такими організаціями здійснюється за результатами конкурсу, який щорічно організовується Міністерством молоді та спорту України відповідно до Порядку проведення конкурсу з визначення програм (проектів, заходів), розроблених інститутами громадянського суспільства, для виконання (реалізації) яких надається фінансова підтримка, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 2011 року № 1049. Цього року за рішенням Конкурсної комісії з визначення проектів, розроблених молодіжними та дитячими громадськими організаціями, для реалізації яких надається фінансова підтримка у 2021 році, одним із переможців конкурсу став проект «Інтеграція молоді з функціональними обмеженнями у суспільство “До мети – разом!”, що реалізовувався всеукраїнською молодіжною громадською організацією «Соціальний вектор». Мета проекту – підвищення рівня громадянських компетентностей молоді з інвалідністю шляхом забезпечення рівних умов для молоді з інвалідністю. Водночас інформуємо, що вимоги чи додаткові обмеження, які б вимагали залучення людей з інвалідністю до програм молодіжних організацій, які фінансуються за кошти державного бюджету Мінмолодьспортом, не передбачені.

13. Питання, що надійшло з с.Білогородка Київської обл.
У нас будуються спортивні комплекси. Через недоступність я не можу скористатись басейном та спортзалом. Як Міністерство молоді бачить вирішення цього питання, тим більше, якщо люди з інвалідністю готові платити за такі послуги. Чи є якісь вимоги доступності та надання послуг для приватних спортивних комплексів? Що Мінмолодьспорт планує робити, щоб керівники цих центрів дотримувалися цих вимог?
Відповідь.
Будівництво нових об’єктів спортивної інфраструктури в Україні здійснюється з урахуванням вимог забезпечення безперешкодного доступу всіх верств населення, у тому числі осіб з інвалідністю. Під час будівництва приміщень та споруд спортивної інфраструктури реалізується комплекс архітектурно-планувальних, інженерно-технічних, ергономічних, конструкційних і організаційних заходів,  що відповідають вимогам державних будівельних норм (ДБН В.2.2-13-2003 “Спортивні та фізкультурно-оздоровчі споруди” та ДБН В.2.2-40:2018 “Інклюзивність будівель і споруд. Основні положення”), стандартам і правилам щодо забезпечення доступності осіб з інвалідністю. Відповідність доступності об’єкта для маломобільних груп населення підтверджується експертним звітом щодо розгляду проектної документації проектів будівництва, реконструкції та капітального ремонту об’єктів. 
Зі свого боку Мінмолодьспортом надаються пропозиції до відповідних органів виконавчої влади стосовно дотримання вимог державних будівельних норм та державних стандартів щодо доступності та безбар`єрності, а також посилення відповідальності власників фізкультурно-спортивних об`єктів та споруд у разі  їх недотримання.

14. Питання, що надійшло з м.Харкова.
Чи є пільги для користування людьми з інвалідністю басейнами, чи виділений для цього окремий час?
Відповідь.
Відповідно до вимог статті 34 Закону України “Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні” місцеві органи виконавчої влади зобов’язані забезпечувати особам з інвалідністю необхідні умови для вільного доступу і користування культурно-видовищними закладами і спортивними спорудами, для занять фізкультурою і спортом, а також забезпечувати надання спеціального спортивного інвентаря.
Особи з інвалідністю користуються переліченими послугами безплатно або на пільгових умовах згідно з рішеннями органів місцевого самоврядування за участю громадських об’єднань осіб з інвалідністю.
Порядок і умови такого забезпечення передбачаються місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування за участю громадських організацій осіб з інвалідністю. 
З огляду на викладене, щодо порушеного питання пропонуємо звернутися до органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування Харківської області стосовно надання на пільгових умовах відповідних спортивних послуг.
 

Категорія: Консультація | Переглядів: 378 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Меню співзасновника
 
 
Посилання
Новини
Події
Кіно з субтитрами
Календар
«  Лютий 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28
Опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 98
Архів записів
АФОРИЗМИ: **Судиться - не богу молиться: поклоном не відбудеш. **На суд витрачають багато коштів. **Суди, суди, та поглядай сюди. **З багатим не судись, а з сильним не борись. **Суд і прямий, та суддя кривий. **Відсутній - завжди винен. **З суддею не спор, а з тюрмою не лайся. **Суддя в суді, що риба в воді. **Суддя - що кравець: як захоче, так і покрає. **У судді і брат в неправді буде винуватим. **Правдивий суддя, що цегляна стіна. **Коли карман сухий, то і суддя глухий. **Суддя, що подарунки бере, перед суддею (на лаві підсудних) буде. **Архирей не бог, а прокурор не правда. **Секретар суда з ділом, як душа з тілом. **В суді правди не шукають. **Перо в суді, що сокира в лісі. **Як в кишені сухо, то і в суді глухо. **Правда твоя, мужичок, але полізай у мішок. **У суд ногою, а в гаманець рукою. **У кого карман повніший, у того й суд правіший. **Набий віз людей, та повези у суд віз грошей, то й прав будеш. **Не йди в суд з одним носом а йди з приносом. З грішми. **Тому довго суд тягнеться, що винуватий нравиться. **Тоді виграю справу, як ляжу на лаву. **Тяганина в судах. **В своїй справі сам не суддя. **Сам собі ніхто не суддя. **Самому судить - не розсудить. **Самосуд - не суд. **Самосуд - сліпий суд. **Як судять громадою, то й невинному дістається. **Хто судиться, той нудиться. **Найгірше в світі, це судиться та лічиться. **Справу вести,- не постіл плести. **Як почнеться тяганина, то не раз упріє Україна. **Суд не яма - стій прямо. **Із суда, що з ставка, сухий не вийдеш. **Хто ходить по судах, то про того йде негарна слава. **На суді, що на воді, не втонеш, то замочишся. **Краще втопиться, чим судиться. **Тяжба - петля, а суд - шибениця. **Хоч і праве діло, а в кишені засвербіло. **Витрати грошей на судові справи. **З суда грошей не носять. **Тяжба - не гроші, а потрава - не хліб. **В копицях -не сіно, а в суді - не гроші. **В лісі -не дуги, а в суді - не гроші. **Суд та діло собака з’їла. **Судді - рибка, а прохачеві - луска. **Поли вріж (поступись своїм) та тікай, а суда не затівай. **Суд завів, став гол, як сокіл. **Не ходи до суду, бо хліба не буде. **Від злодія біда, від суда - нужда. **Дере коза лозу, а вовк козу, а вовка мужик, а мужика пан, а пана юриста, а юристу чортів триста. **Поганий мир, краще всякого суда. **Краще матер'яний мир, чим ремінний суд. **З казною судиться, то краще втопиться. **З казною не судись - своїм поступись. **Хто бореться з морозом, у того завжди вуха померзлі. **Коза з вовком тягалась, та тільки шкура зосталась. **Великий та багатий - рідко винуватий. **Захищається рак клешнею, а багач мошною. **У скотинки - рожки, а у багатого грошики. **У святих отців не знайдеш кінців. **Уміння приховувати свої вчинки. **На старців суда нема. **Голий голого не позива. **З голого, що з мертвого. **На нема і суда нема. **Не треба з тим дружиться, хто любить судиться. **Правди не судять. **Ідучи в суд хваляться обидва, а з суда - один. **До справи два, а по справі - один. **До суда два скачуть, а після суда один скаче, а другий плаче. **Справа - справою, а суд по формі. **Діло - ділом, пиво - пивом, а суд по формі. **Не спіши карати, спіши вислухати. **Суд скорий рідко бува справедливий. **Без розсуду не твори суду. **Краще десять винуватців простить, чим одного невинного наказати. **Винуватого кров - вода, а невинного - біда. **Неправий суд - гірше розбою.**