Спілка нечуючих юристів / Union of the Deaf Lawyers
Ми раді вітати Вас на інформаційно-правовому сайті "Спілка нечуючих юристів / Union of the Deaf Lawyers" (Kyiv, Ukraine). Цей сайт для всіх, хто цікавиться питаннями права людей з інвалідністю зі слуху в Україні. (Сайт створено 19.I.2007 та поновлено сторінку 30.03.2013)
ЛАСКАВО ПРОСИМО НА САЙТ !
Неділя, 28.04.2024, 02:50
Меню сайту
Категорії розділу
Спілка [65]
Правові новини [216]
Правознавство [144]
Адвокатура [101]
Кримінал [84]
Консультація [75]
Судова медицина [21]
Країна глухих [105]
Адміністратор [10]
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Посилання
Довідник
 
Головна » 2018 » Листопад » 1 » Методичні рекомендації щодо порядку забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю
13:46
Методичні рекомендації щодо порядку забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ 
Міністерства соціальної політики України
щодо Порядку забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення і виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані технічні засоби реабілітації

Забезпечення особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи (далі – Особа) технічними та іншими засобами реабілітації (далі – ТЗР) здійснюється відповідно до вимог Порядку забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення і виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані технічні засоби реабілітації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 05.04.2012, №321 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 14.03.2018, №238) (далі – Порядок).
Нова система має на меті стимулювати взаємодію між органами соціального захисту населення та Особою у формі індивідуального підходу, направлення такої особи на забезпечення ТЗР має відбуватися за ініціативою соціальних служб. Відповідно до Порядку супровід процесу забезпечення Особи ТЗР, індивідуальний контакт при виборі ТЗР і виробника відповідно до її функціональних можливостей, функції формування та укладання договорів, моніторинг орієнтування послуг на індивідуальні потреби, рівень задоволення цих потреб та їх фінансування покладено на орган соціального захисту населення. При цьому в центр процесу виведено Особу.

І. ПОЧАТОК ВЗАЄМОДІЇ: ЗВЕРНЕННЯ ОСОБИ ЩОДО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТЗР ДО ОРГАНУ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ

1.1. У разі первинного забезпечення Особи ТЗР (виплати компенсації).
Для взяття на облік Особа або її законний представник подають структурному підрозділу з питань соціального захисту населення районних, районних у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчому органу міських, районних у містах рад (далі — органи соціального захисту населення), виконавчому органу ради об’єднаної територіальної громади заяву про взяття на облік за формою, затвердженою наказом Мінсоцполітики від 04.07.2012 №400 "Про затвердження форм документів з обліку та забезпечення інвалідів, дітей-інвалідів та інших окремих категорій населення технічними та іншими засобами реабілітації" (далі – Наказ № 400). 
Разом із заявою про взяття на облік пред’являються документи Особи, зазначені в п.15 Порядку. Заява про взяття на облік реєструється працівником органу соціального захисту населення в Журналі реєстрації заяв про взяття на облік, що ведеться за формою, затвердженою Наказом № 400 (п.16 Порядку).
Якщо заява про взяття на облік разом із зазначеними документами надіслана поштою, днем звернення вважається зазначена на поштовому штемпелі дата відправлення (п.29 Порядку).
Орган соціального захисту населення на підставі документів, зазначених у п.15 Порядку:
- формує особову справу Особи щодо забезпечення ТЗР (виплати компенсації) (п.20 Порядку);
- заповнює картку про забезпечення ТЗР за формою, затвердженою Наказом № 400 (після забезпечення Особи ТЗР);
- вносить особисті дані Особи до Централізованого банку даних з проблем інвалідності (далі – банк даних);
- формує в банку даних направлення на забезпечення ТЗР, видає або надсилає (поштою, кур’єром тощо) Особі або її законному представнику оригінал цього направлення у паперовому вигляді за формою, затвердженою Наказом №400.
Особова справа формується з копій документів, зазначених у пункті 15 Порядку, заяви про взяття на облік, корінця оригінала направлення, скріпленого печаткою органу соціального захисту населення, копії договору та актів приймання-передачі робіт (надання послуг), картки забезпечення ТЗР (п.21 Порядку).
При забезпеченні допоміжними засобами для особистої гігієни, допоміжними засобами для особистої рухомості, переміщення та підйому, меблями, оснащенням, спеціальними засобами для орієнтування, спілкування та обміну інформацією орган соціального захисту населення оформлює заявку на забезпечення ТЗР, при забезпеченні засобами для пересування – заявку на забезпеченні засобами для пересування, за формами, затвердженими Наказом №400 (п.39 Порядку).
Оригінали вказаних заявок залишаються в органах соціального захисту населення. Завірені копії заявок у разі потреби надаються Особам або їх законним представникам (п.39 Порядку). 
Для забезпечення жінок після мастектомії післяопераційним протезом у комплекті з ліфом для його кріплення структурний підрозділ з питань соціального захисту населення обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій, за місцем проживання / перебування жінки, яка перенесла мастектомію, або за місцем проведення операції, видає або надсилає (поштою, кур’єром тощо) оригінал направлення та вносить інформацію до банку даних на підставі заяви жінки та довідки лікаря закладу охорони здоров’я, в якому проводилася операція (п.37 Порядку). При цьому формується особова справа Особи щодо забезпечення ТЗР (виплати компенсації).
Співробітник органу соціального захисту під підпис в заяві про взяття на облік ознайомлює Особу з (п.20 Порядку):
- переліком всіх підприємств, які відповідають кваліфікаційним умовам, до яких вони можуть звернутися з питань забезпечення ТЗР та їх контактними даними;
- електронним каталогом технічних та інших засобів реабілітації, якими такі підприємства забезпечують осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших осіб;
- порядком забезпечення ТЗР та отримання компенсації.
За бажанням Особи або її законного представника для взяття на облік орган соціального захисту населення та / або представники інших соціальних установ виїжджають до такої особи за місцем проживання / перебування (п.15 Порядку). При цьому, за наявності відповідних ресурсів, обслуговування Особи проходить дистанційно за місцем її проживання / перебування, а в інших випадках представник соцзахисту з метою взяття на облік Особи бере всі необхідні данні та документи у Особи або її законного представника для формування особової справи і направлення на стаціонарному робочому місті та передає оригінал направлення за місцем проживання / перебування Особи.
1.2. У разі повторного забезпечення Особи ТЗР (виплати компенсації) співробітник органу соціального захисту населення:
1.2.1. Інформує (за допомогою засобів звʼязку, письмово, електронною поштою тощо) Особу або її законного представника про завершення строку експлуатації ТЗР за два місяці до закінчення зазначеного строку та видає або надсилає (поштою, кур’єром тощо) оригінал направлення у паперовому вигляді (п.20 Порядку);
1.2.2. Звіряє особисті дані Особи з пред’явленими документами та вносить, в разі необхідності, зміни до банку даних (п.19 Порядку);
1.2.3. Ознайомлює Особу або її законного представника з (п.20 Порядку):
- переліком всіх підприємств, які відповідають кваліфікаційним умовам, до яких вони можуть звернутися з питань забезпечення ТЗР та їх контактними даними;
- електронним каталогом технічних та інших засобів реабілітації, якими такі підприємства забезпечують осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших осіб;
- порядком забезпечення ТЗР та отримання компенсації.

ІІ. НОВІ ПІДХОДИ ДО ОРГАНІЗАЦІЇ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТЗР

Порядком запроваджено адресний підхід при забезпеченні Осіб ТЗР, новий механізм фінансування за принципом "гроші ходять за людиною", виплата компенсації вартості за самостійно придбані ТЗР, новий механізм взаємодії сторін процесу забезпечення ТЗР на договірних засадах із зміною сторін договору, електронний документообіг в рамках банку даних, передання повноважень з фінансування забезпечення ТЗР від Фонду соціального захисту інвалідів до органів соціального захисту населення, а також низку інших нововведень.
Для забезпечення Особи ТЗР орган соціального захисту населення формує та укладає двосторонні (з підприємством) та тристоронні (з підприємством та Особою) договори (п.23 Порядку).
Підписання договорів можливо здійснювати з використанням електронного цифрового підпису за умови його наявності у всіх сторін договору (п.23 Порядку).
Вперше реалізовано можливість виплати Особі за її бажанням грошової компенсації вартості за самостійно придбані ТЗР, а також доплатний механізм у випадку перевищення граничної ціни ТЗР.

III. ВЗАЄМОДІЯ СТОРІН ПРИ ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ТЗР

3.1. Двосторонні договори про забезпечення Осіб ТЗР (п.23 Порядку).
Двосторонній договір укладається органом соціального захисту населення з підприємством для забезпечення Особи ТЗР (крім протезів верхніх та нижніх кінцівок, ортезів шарнірних нижніх кінцівок та крісел колісних), надання послуг з післягарантійного ремонту ТЗР, надання реабілітаційних послуг .
До ТЗР, забезпечення якими здійснюється за двосторонніми договорами, належать: протези молочних залоз, післяопераційні протези, ліфи для їх кріплення, спеціальні ліфи  для кріплення протезів молочної залози для занять фізичною культурою і плаванням (купальники), ортези на верхні кінцівки, зокрема компресійні рукави при лімфодемі; ортопедичне взуття, системи ортезів на хребет, системи ортезів на верхні кінцівки, системи ортезів на нижні кінцівки, допоміжні засоби для особистого догляду та захисту, засоби для одягання та роздягання, допоміжні засоби для особистої гігієни, допоміжні засоби для особистої рухомості, переміщення та підйому, засоби для пересування, меблі, оснащення, спеціальні засоби для орієнтування, спілкування та обміну інформацією.
На основі двосторонніх договорів за рахунок коштів державного бюджету підприємствами, сервісними центрами проводиться тільки післягарантійний ремонт. Зазначеному ремонту підлягають ТЗР, у яких закінчився гарантійний строк експлуатації або зберігання. Звертаємо увагу, що ремонт ТЗР, гарантійний строк експлуатації якого не закінчився, проводиться сервісним центром, підприємством за рахунок коштів підприємства-виробника (постачальника) (п.50 Порядку).
Недоцільним вважається ремонт ТЗР, якщо сукупна вартість ремонту становить більш як 70 відсотків граничної ціни засобу, встановленої Мінсоцполітики.(п.48 Порядку).

Порядок взаємодії сторін при укладанні двосторонніх договорів:

1. Особа або її законний представник звертається до органу соціального захисту населення за оригіналом направлення на забезпечення ТЗР, а при післягарантійному ремонті до підприємства або органу соціального захисту с заявою щодо надання послуги з післягарантійного ремонту ТЗР.
2. Орган соціального захисту формує в банку даних направлення на забезпечення ТЗР з присвоєнням унікального номеру, видає або надсилає (поштою, кур’єром тощо) Особі або її законному представнику оригінал цього направлення в одному примірнику у паперовому вигляді за формою, затвердженою Наказом № 400, та надає розʼяснення щодо необхідності повідомити орган соціального захисту про вибір підприємства (за допомогою засобів звʼязку, письмово, електронною поштою тощо).
3. Особа або її законний представник самостійно обирає підприємство, про що повідомляє органу соціального захисту (за допомогою засобів звʼязку, письмово, електронною поштою тощо), та звертається до підприємства щодо забезпечення ТЗР з оригіналом направлення та паспортом або іншим документом, що засвідчує особу.
4. Підприємство на основі оригіналу направлення формує в банку даних попереднє замовлення із внесенням даних, необхідних для формування договору про забезпечення ТЗР / надання послуг з післягарантійного ремонту (до попереднього замовлення вноситься фактична ціна за виріб), оформлює анкету на виготовлення / забезпечення ТЗР з визначенням функціональних можливостей Особи або замовлення на виготовлення протезно-ортопедичного виробу та картку протезування  за формами, затвердженими Наказом № 400.
5. Орган соціального захисту населення :
- робить звіт у банку даних про кількість відкритих попередніх замовлень („вигрузку”) по кожному підприємству;
- здійснює перевірку щодо відповідності підприємств кваліфікаційним вимогам, установленим Мінсоцполітики, на виготовлення / постачання / ремонт зазначених у попередніх замовленнях та відкритих заявках ТЗР;
- формує потребу в коштах на відповідний період; 
- формує на підставі відкритих попередніх замовлень та відкритих заявок ("вигрузки") договір з підприємством у банку даних та невід’ємний додаток до нього – Перелік ТЗР, якими підприємство забезпечує Осіб згідно з договором із зазначенням даних кожної Особи та фактичної ціни за кожний виріб, після чого можливість роздрукувати договір має як орган соціального захисту, так і підприємство;
- укладає договір з підприємством про забезпечення Особи ТЗР / надання послуг з післягарантійного ремонту, датою укладання договору є дата його підписання всіма сторонами, вносить скан-копію договору з датою та підписами всіх сторін до банку даних;
- після підписання договору один примірник надсилає підприємству у строк не більше 5 робочих днів з моменту його підписання (у разі підписання договору всіма сторонами з використанням електронного цифрового підпису можна надсилати електронною поштою).
6. Підприємство, отримавши від органу соціального захисту підписаний сторонами договір: 
- забезпечує Осіб необхідними ТЗР не пізніше 40 робочих днів з моменту укладення договору / надає послуги з післягарантійного ремонту;
- вносить інформацію про забезпечення Особи ТЗР / надання послуг з післягарантійного ремонту до банку даних (формує заявки), зазначивши дату видачі ТЗР Особі або її законному представнику (п.29 Порядку).
7. Орган соціального захисту населення формує в банку даних витяг з реєстру про видані Особам ТЗР за формою, затвердженою Наказом № 400, який невід'ємним додатком до акта приймання-передачі робіт (надання послуг), перевіряє данні та надає витяг підприємству.
8. Підприємство, отримавши від органу соціального захисту витяг з реєстру про видані Особам ТЗР:
- формує на підставі витягу з реєстру про видані Особам ТЗР в банку даних акт приймання-передачі робіт (надання послуг), забезпечує достовірність зазначених даних, підписує його;
- надсилає до органу соціального захисту населення два примірники акта приймання-передачі робіт (надання послуг), до яких додається рахунок на оплату.
9. Орган соціального захисту населення:
- підписує акт приймання-передачі робіт (надання послуг) та вносить скан-копію до банку даних, надає один примірник акта підприємству;
- здійснює оплату підприємству фактичної вартості забезпечення Осіб ТЗР шляхом перерахування коштів на рахунок підприємства не пізніше 14 робочих днів з дати надходження до органу соціального захисту населення акта приймання-передачі робіт (надання послуг) із витягом з реєстру про видані Особам ТЗР.

3.2. Тристоронні договори (п.23 Порядку).
Тристоронній договір укладається органом соціального захисту населення з підприємством та Особою або її законним представником для забезпечення протезами верхніх та нижніх кінцівок, ортезами шарнірними нижніх кінцівок та кріслами колісними .
У тристоронніх договорах про забезпечення протезами верхніх та нижніх кінцівок, ортезами шарнірними нижніх кінцівок сторони за домовленістю можуть передбачати здійснення часткової передоплати в межах граничних цін у розмірі до 50 відсотків від їх вартості. При цьому підприємство повинне надати письмове підтвердження (гарантійний лист) про готовність виконати індивідуальну заявку Особи або її законного представника на забезпечення ТЗР.

Порядок взаємодії сторін при укладанні тристоронніх договорів

1. Особа або її законний представник звертається до органу соціального захисту населення за оригіналом направлення на забезпечення ТЗР.
2. Орган соціального захисту формує в банку даних направлення на забезпечення ТЗР з присвоєнням унікального номеру, видає або надсилає (поштою, кур’єром тощо) Особі або її законному представнику оригінал цього направлення в одному примірнику у паперовому вигляді за формою, затвердженою Наказом № 400, та надає розʼяснення щодо необхідності повідомити орган соціального захисту про вибір підприємства (за допомогою засобів звʼязку, письмово, електронною поштою тощо).
3. Особа або її законний представник самостійно обирає підприємство, про що повідомляє (за допомогою засобів звʼязку, письмово, електронною поштою тощо) органу соціального захисту, та звертається до підприємства щодо забезпечення ТЗР з оригіналом направлення та паспортом або іншим документом, що засвідчує особу.
4. Орган соціального захисту протягом 3 робочих днів після отримання повідомлення про вибір підприємства Особою повідомляє (за допомогою засобів звʼязку, письмово, електронною поштою тощо) підприємство щодо такого вибору.
5. Підприємство:
- протягом наступних 20 робочих днів надає органу соціального захисту згоду з відміткою в банку даних або обґрунтовану відмову на забезпечення Особи ТЗР в письмовій формі у відповідному полі в банку даних;
- на основі оригіналу направлення формує в банку даних попереднє замовлення із внесенням даних, необхідних для формування договору (до попереднього замовлення вноситься фактична ціна за виріб);
- на цій стадії з метою визначення фактичної ціни за виріб можливо формування анкети на виготовлення / забезпечення ТЗР з визначенням функціональних можливостей Особи або замовлення на виготовлення протезно-ортопедичного виробу за формою, затвердженою Наказом № 400.
7. Орган соціального захисту населення:
- здійснює перевірку щодо відповідності підприємств кваліфікаційним вимогам, установленим Мінсоцполітики, на виготовлення / постачання зазначених у попередньому замовленні ТЗР;
- формує тристоронній договір з підприємством та Особою в банку даних на підставі попереднього замовлення, сформованого підприємством у банку даних (до договору вноситься фактична ціна за виріб, зазначена підприємством в попередньому замовленні), після чого можливість роздрукувати договір має як орган соціального захисту, так і підприємство;
- укладає тристоронній договір з підприємством та Особою на забезпечення Особи ТЗР, при цьому підпис в договорі ставиться органом соціального захисту після того, як договір підписано підприємством та Особою, датою укладання договору є дата його підписання всіма сторонами, скан-копія договору з датою та підписами всіх сторін вноситься до банку даних;
- після підписання договору надсилає його примірники підприємству та Особі у строк не більше 5 робочих днів з моменту його підписання (у разі підписання договору всіма сторонами з використанням електронного цифрового підпису можна надсилати електронною поштою).
8. Підприємство, отримавши від органу соціального захисту підписаний сторонами договір:
- протягом 3 робочих днів після прибуття у разі необхідності Особи до підприємства надсилає поштою або в інший спосіб органу соціального захисту населення три примірники договору, підписані Особою або її законним представником та керівником підприємства (уповноваженою ним особою);
- оформлює в трьох примірниках та узгоджує з Особою анкету на виготовлення / забезпечення кріслом колісним з визначенням функціональних можливостей Особи (додається до кожного примірника договору) або замовлення на виготовлення протезно-ортопедичного виробу (додається до кожного примірника акта приймання-передачі робіт (надання послуг), та картку протезування за формами, затвердженими Наказом № 400;
- забезпечує Особу необхідними ТЗР не пізніше 40 робочих днів з моменту укладення договору;
- вносить інформацію про забезпечення Особи ТЗР до банку даних, зазначивши дату видачі ТЗР Особі або її законному представнику (п.29 Порядку);
- формує в банку даних та підписує акт приймання-передачі робіт (надання послуг) керівником підприємства (уповноваженою ним особою) та Особою або її законним представником, забезпечує достовірність зазначених даних;
- надсилає до органу соціального захисту населення три примірники акта приймання-передачі робіт (надання послуг), до яких додається замовлення на виготовлення протезно-ортопедичного виробу за формою, затвердженою Наказом № 400 (при протезуванні), та рахунок на оплату.
7. Орган соціального захисту населення :
- підписує акт приймання-передачі робіт (надання послуг) та вносить скан-копію до банку даних, надає примірники акта сторонам;
- здійснює оплату підприємству фактичної вартості забезпечення Осіб ТЗР шляхом перерахування коштів на рахунок підприємства не пізніше 14 робочих днів з дати надходження до органу соціального захисту населення акта приймання-передачі робіт (надання послуг).
8. У разі перевищення граничної ціни при наявності позитивного рішення Мінсоцполітики на підставі рекомендацій робочої групи із забезпечення осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення технічними та іншими засобами реабілітації, яка утворена при Мінсоцполітики, а також у випадку пільгових умов для учасників антитерористичної операції договір укладається на фактичну ціну виробу, а для його оплати подаються підтверджуючі документи, стороною оплати виступає орган соціального захисту.
У разі, коли перевищення граничної ціни ТЗР сплачується за рахунок коштів місцевого бюджету, особистих коштів Особи або її законного представника, благодійних пожертв від юридичних і фізичних осіб, з інших джерел, не заборонених законодавством, договір з підприємством та Особою орган соціального захисту укладає в межах граничної ціни, а решта суми, що складає перевищення граничної ціни ТЗР, сплачується на рахунок підприємства за домовленістю чи окремим договором, що укладається між підприємством та стороною оплати.

Звертаємо увагу, що типові форми договорів про забезпечення особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи ТЗР, надання послуг з їх ремонту затверджені наказом Мінсоцполітики від 12.04.2018 № 506, зареєстрованим в Міністерстві юстиції Україні 03.05.2018 за № 549/32001.
Відповідно до пункту 4 статті 179 Господарського кодексу України при укладанні господарських договорів сторони можуть визначати зміст договору на основі типового договору, затвердженого Кабінетом Міністрів України, чи у випадках, передбачених законом, іншим органом державної влади, коли сторони не можуть відступати від змісту типового договору, але мають право конкретизувати його умови.
Таким чином, відповідно до чинного законодавства сторони не мають права вилучати пункти з договору, зміст якого визначено на основі типової форми, вносити зміни до такого договору, що змінюють його умови.

3.3. Компенсація.
До ТЗР, за які у разі бажання Особи може виплачуватися компенсація належать: допоміжні засоби для особистої рухомості, переміщення та підйому; спеціальні засоби для орієнтування, спілкування та обміну інформацією; протези молочної залози, ліфи для кріплення протезів молочної залози, спеціальні ліфи для кріплення протезів молочної залози для занять фізичною культурою і плаванням (купальник), ортези на верхні кінцівки, зокрема компресійні рукави при лімфодемі; друге крісло колісне (п.2 Порядку).
Особи, постраждалі внаслідок антитерористичної операції можуть бути забезпечені другим кріслом колісним або за бажанням можуть отримати компенсацію за друге крісло колісне, що відповідає функціональним можливостям Особи (п.43 Порядку).
Виплата компенсації здійснюються на підставі фіскального чека, що підтверджує придбання виробів, передбачених додатком 2 до Порядку, Особою або її законним представником за фактичною вартістю виробу, у розмірі не вище граничної ціни засобу, встановленої Мінсоцполітики, в порядку черговісті, відповідно до індивідуальної програми реабілітації (п.п.2, 53 Порядку). Індивідуальна програма реабілітації не пред’являється особами з інвалідністю для виплати компенсації за спеціальні засоби для орієнтування, спілкування та обміну інформацією у визначених Порядком випадках (п.15 Порядку).
Підставою для виплати компенсації за ТЗР особам з інвалідністю по слуху / зору та законним представникам дітей з інвалідністю по слуху / зору є висновок відповідно МСЕК або ЛКК, що підтверджує інвалідність по слуху / зору, та фіскальний чек, що підтверджує придбання засобу, зазначеного в додатку 2 до Порядку (п.7, 8 Порядку). 
Особи з інвалідністю по слуху або їх законні представники можуть придбати планшет замість мобільного телефона для письмового спілкування із строком п’ять років, на який видано виріб. При цьому вартість планшета відшкодовується в межах граничної ціни на мобільний телефон для письмового спілкування (п.7 Порядку).
Особи з інвалідністю I та II групи по зору та законні представники дітей з інвалідністю по зору можуть придбати мобільний телефон замість одного, декількох або всіх засобів (крім мобільних телефонів для письмового спілкування). При цьому відшкодовується вартість мобільного телефона в межах граничної ціни, в тому числі сукупної, на спеціальні засоби для спілкування, орієнтування та обміну інформацією для осіб з інвалідністю по зору із строком п’ять років, на який видано виріб (п.10 Порядку).

Порядок взаємодії сторін при компенсації вартості за самостійно придбані ТЗР

1. Особа або її законний представник звертається до органу соціального захисту населення за оригіналом направлення на забезпечення ТЗР.
2. Орган соціального захисту формує в банку даних направлення на забезпечення ТЗР з присвоєнням унікального номеру, видає або надсилає (поштою, кур’єром тощо) Особі або її законному представнику оригінал цього направлення в одному примірнику у паперовому вигляді за формою, затвердженою Наказом № 400, формує особову справу Особи щодо забезпечення ТЗР (виплати компенсації) (п.20 Порядку);
3. Особа або її законний представник звертається на підприємство з паспортом або іншим документом, що засвідчує особу та оригіналом направлення для придбання ТЗР, після чого обов’язково отримує фіскальний чек.
4. Для компенсації вартості самостійно придбаних ТЗР Особа або її законний представник надає оригінал фіскального чека органу соціального захисту населення не пізніше чотирьох місяців з дати, зазначеної в фіскальному чеку.
Для ТЗР, за які виплачується компенсація їх вартості, днем видачі їх в користування вважається дата, зазначена у фіскальному чеку, що підтверджує їх придбання (п.29 Порядку).
5. Органами соціального захисту населення протягом не більш як 14 робочих днів з дня отримання фіскального чека приймається рішення про компенсацію витрат, про що робиться відповідна відмітка в банку даних із зазначенням дати відшкодування (п.53 Порядку).
6. Орган соціального захисту виплачує компенсацію шляхом поштового переказу або перерахування коштів на особистий банківський рахунок Особи або її законного представника та вносить інформацію про виплату компенсації до банку даних із зазначенням дати її здійснення (п.29, 53 Порядку).
Особам, які не мають законних представників і не можуть самостійно пересуватися у зв’язку з хворобою, компенсація виплачується тільки за разовими дорученнями шляхом поштового переказу (п.53 Порядку).
Виплата компенсації здійснюється на підставі оригіналу фіскального чека, що підтверджує придбання виробу за його фактичною вартістю, у розмірі не вище граничної ціни, встановленої Мінсоцполітики у підприємства, що відповідає кваліфікаційним вимогам (крім спеціальних засобів для орієнтування, спілкування та обміну інформацією), а за спеціальні засоби для орієнтування, спілкування та обміну інформацією – на підставі оригіналу фіскального чека, що підтверджує придбання виробу за його фактичною вартістю, у розмірі не вище граничної ціни, встановленої Мінсоцполітики (п.п.37, 53 Порядку).

3.4. Доплатний механізм
Особи, які мають право на забезпечення дорожнім кріслом колісним з електроприводом, за їх бажанням можуть бути забезпечені електроскутером шляхом безготівкового перерахування органом соціального захисту населення підприємству, що відповідає кваліфікаційним вимогам, установленим Мінсоцполітики, коштів у межах граничних цін на дорожнє крісло колісне з електроприводом. 
У такому разі решту вартості електроскутера підприємству сплачує Особа або її законний представник, а також решту такої вартості може бути сплачено за рахунок коштів місцевого бюджету, благодійних пожертв від юридичних і фізичних осіб, з інших джерел, не заборонених законодавством (п.43 Порядку).
Перевищення граничної ціни ТЗР може бути сплачено за рахунок коштів місцевого бюджету, особистих коштів Особи або її законного представника, благодійних пожертв від юридичних і фізичних осіб, з інших джерел, не заборонених законодавством (п.53 Порядку).

Порядок забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення івиплати грошової компенсації вартостф за самостійно придбані технічні засоби реабілітації, затвердж. постановою КМУ від 14.03.2018р., №238

Категорія: Правознавство | Переглядів: 905 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Меню співзасновника
 
 
Посилання
Новини
Події
Кіно з субтитрами
Календар
«  Листопад 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 98
Архів записів
АФОРИЗМИ: **Судиться - не богу молиться: поклоном не відбудеш. **На суд витрачають багато коштів. **Суди, суди, та поглядай сюди. **З багатим не судись, а з сильним не борись. **Суд і прямий, та суддя кривий. **Відсутній - завжди винен. **З суддею не спор, а з тюрмою не лайся. **Суддя в суді, що риба в воді. **Суддя - що кравець: як захоче, так і покрає. **У судді і брат в неправді буде винуватим. **Правдивий суддя, що цегляна стіна. **Коли карман сухий, то і суддя глухий. **Суддя, що подарунки бере, перед суддею (на лаві підсудних) буде. **Архирей не бог, а прокурор не правда. **Секретар суда з ділом, як душа з тілом. **В суді правди не шукають. **Перо в суді, що сокира в лісі. **Як в кишені сухо, то і в суді глухо. **Правда твоя, мужичок, але полізай у мішок. **У суд ногою, а в гаманець рукою. **У кого карман повніший, у того й суд правіший. **Набий віз людей, та повези у суд віз грошей, то й прав будеш. **Не йди в суд з одним носом а йди з приносом. З грішми. **Тому довго суд тягнеться, що винуватий нравиться. **Тоді виграю справу, як ляжу на лаву. **Тяганина в судах. **В своїй справі сам не суддя. **Сам собі ніхто не суддя. **Самому судить - не розсудить. **Самосуд - не суд. **Самосуд - сліпий суд. **Як судять громадою, то й невинному дістається. **Хто судиться, той нудиться. **Найгірше в світі, це судиться та лічиться. **Справу вести,- не постіл плести. **Як почнеться тяганина, то не раз упріє Україна. **Суд не яма - стій прямо. **Із суда, що з ставка, сухий не вийдеш. **Хто ходить по судах, то про того йде негарна слава. **На суді, що на воді, не втонеш, то замочишся. **Краще втопиться, чим судиться. **Тяжба - петля, а суд - шибениця. **Хоч і праве діло, а в кишені засвербіло. **Витрати грошей на судові справи. **З суда грошей не носять. **Тяжба - не гроші, а потрава - не хліб. **В копицях -не сіно, а в суді - не гроші. **В лісі -не дуги, а в суді - не гроші. **Суд та діло собака з’їла. **Судді - рибка, а прохачеві - луска. **Поли вріж (поступись своїм) та тікай, а суда не затівай. **Суд завів, став гол, як сокіл. **Не ходи до суду, бо хліба не буде. **Від злодія біда, від суда - нужда. **Дере коза лозу, а вовк козу, а вовка мужик, а мужика пан, а пана юриста, а юристу чортів триста. **Поганий мир, краще всякого суда. **Краще матер'яний мир, чим ремінний суд. **З казною судиться, то краще втопиться. **З казною не судись - своїм поступись. **Хто бореться з морозом, у того завжди вуха померзлі. **Коза з вовком тягалась, та тільки шкура зосталась. **Великий та багатий - рідко винуватий. **Захищається рак клешнею, а багач мошною. **У скотинки - рожки, а у багатого грошики. **У святих отців не знайдеш кінців. **Уміння приховувати свої вчинки. **На старців суда нема. **Голий голого не позива. **З голого, що з мертвого. **На нема і суда нема. **Не треба з тим дружиться, хто любить судиться. **Правди не судять. **Ідучи в суд хваляться обидва, а з суда - один. **До справи два, а по справі - один. **До суда два скачуть, а після суда один скаче, а другий плаче. **Справа - справою, а суд по формі. **Діло - ділом, пиво - пивом, а суд по формі. **Не спіши карати, спіши вислухати. **Суд скорий рідко бува справедливий. **Без розсуду не твори суду. **Краще десять винуватців простить, чим одного невинного наказати. **Винуватого кров - вода, а невинного - біда. **Неправий суд - гірше розбою.**