Спілка нечуючих юристів / Union of the Deaf Lawyers
Ми раді вітати Вас на інформаційно-правовому сайті "Спілка нечуючих юристів / Union of the Deaf Lawyers" (Kyiv, Ukraine). Цей сайт для всіх, хто цікавиться питаннями права людей з інвалідністю зі слуху в Україні. (Сайт створено 19.I.2007 та поновлено сторінку 30.03.2013)
ЛАСКАВО ПРОСИМО НА САЙТ !
Понеділок, 29.04.2024, 10:39
Меню сайту
Категорії розділу
Спілка [65]
Правові новини [216]
Правознавство [144]
Адвокатура [101]
Кримінал [84]
Консультація [75]
Судова медицина [21]
Країна глухих [105]
Адміністратор [10]
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Посилання
Довідник
 
Головна » 2019 » Лютий » 6 » Допомога одиноким матерям у 2019 році
10:44
Допомога одиноким матерям у 2019 році

Допомога одиноким матерям у 2019 році в Україні призначається у наступному порядку

Допомога одиноким матерям – це грошові виплати, які держава здійснює для забезпечення прожиткового мінімуму дитини.

У цій статті Ви дізнаєтесь: яке законодавство регулює порядок призначення допомоги одиноким матерям; які документи потрібні; куди звертатися.

Законодавство, яке регулює порядок призначення та виплати допомоги одиноким матерям:

• Закон України  “Про державну допомогу сім’ям з дітьми”;

• Порядок призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затверджений Постановою КМУ від 27.12.2001, №1751;

• Методика обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги, затверджена наказами Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства фінансів України, Державного комітету статистики України від 15.11.2001, №486/202/524/455/3370.

Хто має право на призначення допомоги одиноким матерям:

- одинокі матері;

- одинокі усиновлювачі;

- матері (батьки), у разі смерті одного з батьків.

Кого слід вважати одинокою матір’ю

Одинокою матір’ю є жінка, яка не перевуває у шлюбі має дитину, в свідоцтві про народження якої відсутній запис про батька.

Також одинокою матір’ю визнається жінка, яка не перебуває у шлюбі, має дитину, в свідоцтві про народження якої запис про батька проведено в установленому порядку органам РАЦС за вказівкою матері дитини.

Зазначені особи мають право на отримання допомоги одиноким матерям, якщо:

Мають дітей віком до 18 років (якщо діти навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах І-ІVрівня акредитації, – до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років).

Документи, які необхідно подати для призначення допомоги:

- заява;

- витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження дитини, виданий відділом державної реєстрації актів цивільного стану, або довідка про народження, видана виконавчим органом сільської, селищної, міської (крім міст  обласного значення) рад, із зазначенням  підстави внесення  відомостей  про  батька дитини до актового запису про народження дитини відповідно до  абзацу першого частини першої статті 135 Сімейного кодексу України, або документ про народження,  виданий  компетентним  органом  іноземної держави, в якому відсутні відомості про батька, за умови його легалізації в установленому законодавством порядку;

- копія свідоцтва про народження дитини;

- довідка про місце реєстрації матері та дитини.

Куди подавати документи

В органи соціального захисту населення за місцем прописки дитини.

Розмір допомоги одиноким матерям

Допомога одиноким матерям на дітей надається у розмірі, що дорівнює різниці між 100 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців.

Що входить у сукупний дохід:

- усі доходи, в тому числі пенсії, соціальна допомога (окрім разової), винагороди, заробітна плата, доходи від аліментів, від здачі приміщень в оренду та інші.

Отже, допомога одиноким матерям надається у випадку, якщо є різниця між середньомісячним доходом сім’ї (всіх членів сім’ї, хто зареєстрований за однією адресою з одинокою матір’ю) та прожитковим мінімумом для дитини.

Якщо додати усі види доходів членів сім’ї, що прописані разом з одинокою матір’ю, за останні 6 місяців та поділити на кількість цих членів сім’ї, сума на одну людину має вийте меншою за 1492,00грн. В такому випадку Вам доплачують різницю, шляхом призначення допомоги.

Слід зазначити, що сім’єю є лише одинока мати та її дитина.

Якщо з одинокою матір’ю зареєстровані за однією адресою, наприклад, мати та батько цієї одинокої матері її сестра чи брат, то вони не вважаються однією сім’єю оскільки немають взаємних прав та обов’язків. Тому, дохід цих членів сім’ї враховуватися не буде.

УВАГА! Ваші витрати жодного відношення до призначення допомоги не мають. Враховується лише офіційний дохід.

Розмір допомоги не є сталим та конкретним.

Станом на січень 2019 р. розмір прожиткового мінімуму для дитини до 6 років становить 1626,00 грн.

Яка одинока матір не може отрмати допомоги

Згідно із ст.18-1 Закону України “Про державну допомогу сім’ям з дітьми” жінка, яка має дітей від особи, з якою вона не перебувала і не перебуває у шлюбі, але з якою вона веде спільне господарство, разом проживає і виховує дітей, права на отримання допомоги, встановленої на дітей одиноким матерям, не має.

Одинока мати: статус, права та пільги

На сьогодні кількість одиноких матерів становить понад 600000 тисяч. Картина невтішна, адже з кожним роком цифра дедалі зростає.
Термін "одинока матір" на законодавчому рівні не визначено, проте відповідно до п.9 постанови Пленуму Верховного Суду України "Про практику розгляду судами трудових спорів" від 6.11.1992, №9 одинокою матір'ю вважають жінку, яка не перебуває у шлюбі та у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері; вдову; іншу жінку, яка виховує і утримує дитину сама.
Отже, основним критерієм для визначення статусу одинокої матері є: виховання та утримування дитини без участі батька. Одержання жінкою аліментів від батька дитини, ведення з ним спільного господарства позбавляє статусу одинокої матері.
Підставою для отримання статусу одинокої матері є відсутність запису про укладення шлюбу або наявність свідоцтва про розірвання шлюбу. Втім, свідоцтва недостатньо. Необхідно підтвердити факт того, що батько справді не бере участі у вихованні дитини. Для цього мати може звернутися до суду з позовом про позбавлення його батьківських прав, з приводу чого буде постановлено рішення суду. Можна також звернутися до поліції у зв'язку з необхідністю розшуку батька у справі за позовом про стягнення аліментів. У цьому разі документом, який підтверджує факт неучасті батька у вихованні дитини, буде відповідна постанова слідчого. Також підставою може стати довідка зі школи, садочка про те, що батько не бере участі у вихованні дитини, або подібний акт, складений та підписаний сусідами. Слід додати, що зазначений перелік документів не є вичерпним, а єдиного встановленого зразка документа, який би засвідчував статус одинокої матері, немає.

Законодавство України встановлює низку пільг:
Відпустка

Право на додаткову (соціальну) відпустку тривалістю 10 днів без урахування святкових та неробочих днів. Невикористану за минулі роки додаткову відпустку можна взяти будь-коли, або ж у разі звільнення вона буде компенсована грошима.

Заборона залучення до надурочних робіт та відряджень
Жінки, котрі мають дітей віком від 3 до 14 років або дітей-інвалідів, не можуть залучатися до надурочних робіт або направлятись у відрядження без їхньої згоди.

Заборона у відмові в прийняті на роботу
Ст.184 Кодексу законів про працю України встановлює заборону у відмові одинокій матері в прийнятті на роботу, зниження заробітної плати та у звільненні за ініціативою роботодавця до досягнення дитиною 14-літнього віку. Якщо роботодавець відмовляє у прийнятті на роботу, то в такому разі він повинен надати письмові пояснення, а жінка, якій відмовлено у роботі, має право звернутись до  суду.

Право на житло
Ст.45 ЖК Україи передбачено право на першочергове отримання житла одинокими матерями, які потребують поліпшення житлових умов.

Податкова знижка
Залежно від прожиткового мінімуму податкова соціальна пільга (далі - ПСП) надаєтьcя одинокій матері y розмірі, щo дорівнює 150% суми звичайної ПСП y розрахунку нa кoжну дитину вікoм дo 18 років, що становить 2027 грн. При цьому граничний розмір доходу повинен становити 3040,50 грн.

Метельська О., член правління

Категорія: Консультація | Переглядів: 860 | Додав: Admin | Рейтинг: 4.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Меню співзасновника
 
 
Посилання
Новини
Події
Кіно з субтитрами
Календар
«  Лютий 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 98
Архів записів
АФОРИЗМИ: **Судиться - не богу молиться: поклоном не відбудеш. **На суд витрачають багато коштів. **Суди, суди, та поглядай сюди. **З багатим не судись, а з сильним не борись. **Суд і прямий, та суддя кривий. **Відсутній - завжди винен. **З суддею не спор, а з тюрмою не лайся. **Суддя в суді, що риба в воді. **Суддя - що кравець: як захоче, так і покрає. **У судді і брат в неправді буде винуватим. **Правдивий суддя, що цегляна стіна. **Коли карман сухий, то і суддя глухий. **Суддя, що подарунки бере, перед суддею (на лаві підсудних) буде. **Архирей не бог, а прокурор не правда. **Секретар суда з ділом, як душа з тілом. **В суді правди не шукають. **Перо в суді, що сокира в лісі. **Як в кишені сухо, то і в суді глухо. **Правда твоя, мужичок, але полізай у мішок. **У суд ногою, а в гаманець рукою. **У кого карман повніший, у того й суд правіший. **Набий віз людей, та повези у суд віз грошей, то й прав будеш. **Не йди в суд з одним носом а йди з приносом. З грішми. **Тому довго суд тягнеться, що винуватий нравиться. **Тоді виграю справу, як ляжу на лаву. **Тяганина в судах. **В своїй справі сам не суддя. **Сам собі ніхто не суддя. **Самому судить - не розсудить. **Самосуд - не суд. **Самосуд - сліпий суд. **Як судять громадою, то й невинному дістається. **Хто судиться, той нудиться. **Найгірше в світі, це судиться та лічиться. **Справу вести,- не постіл плести. **Як почнеться тяганина, то не раз упріє Україна. **Суд не яма - стій прямо. **Із суда, що з ставка, сухий не вийдеш. **Хто ходить по судах, то про того йде негарна слава. **На суді, що на воді, не втонеш, то замочишся. **Краще втопиться, чим судиться. **Тяжба - петля, а суд - шибениця. **Хоч і праве діло, а в кишені засвербіло. **Витрати грошей на судові справи. **З суда грошей не носять. **Тяжба - не гроші, а потрава - не хліб. **В копицях -не сіно, а в суді - не гроші. **В лісі -не дуги, а в суді - не гроші. **Суд та діло собака з’їла. **Судді - рибка, а прохачеві - луска. **Поли вріж (поступись своїм) та тікай, а суда не затівай. **Суд завів, став гол, як сокіл. **Не ходи до суду, бо хліба не буде. **Від злодія біда, від суда - нужда. **Дере коза лозу, а вовк козу, а вовка мужик, а мужика пан, а пана юриста, а юристу чортів триста. **Поганий мир, краще всякого суда. **Краще матер'яний мир, чим ремінний суд. **З казною судиться, то краще втопиться. **З казною не судись - своїм поступись. **Хто бореться з морозом, у того завжди вуха померзлі. **Коза з вовком тягалась, та тільки шкура зосталась. **Великий та багатий - рідко винуватий. **Захищається рак клешнею, а багач мошною. **У скотинки - рожки, а у багатого грошики. **У святих отців не знайдеш кінців. **Уміння приховувати свої вчинки. **На старців суда нема. **Голий голого не позива. **З голого, що з мертвого. **На нема і суда нема. **Не треба з тим дружиться, хто любить судиться. **Правди не судять. **Ідучи в суд хваляться обидва, а з суда - один. **До справи два, а по справі - один. **До суда два скачуть, а після суда один скаче, а другий плаче. **Справа - справою, а суд по формі. **Діло - ділом, пиво - пивом, а суд по формі. **Не спіши карати, спіши вислухати. **Суд скорий рідко бува справедливий. **Без розсуду не твори суду. **Краще десять винуватців простить, чим одного невинного наказати. **Винуватого кров - вода, а невинного - біда. **Неправий суд - гірше розбою.**