Спілка нечуючих юристів / Union of the Deaf Lawyers
Ми раді вітати Вас на інформаційно-правовому сайті "Спілка нечуючих юристів / Union of the Deaf Lawyers" (Kyiv, Ukraine). Цей сайт для всіх, хто цікавиться питаннями права людей з інвалідністю зі слуху в Україні. (Сайт створено 19.I.2007 та поновлено сторінку 30.03.2013)
ЛАСКАВО ПРОСИМО НА САЙТ !
Понеділок, 29.04.2024, 14:37
Меню сайту
Категорії розділу
Спілка [65]
Правові новини [216]
Правознавство [144]
Адвокатура [101]
Кримінал [84]
Консультація [75]
Судова медицина [21]
Країна глухих [105]
Адміністратор [10]
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Посилання
Довідник
 
Головна » 2019 » Лютий » 28 » Документи дитини: від народження до повноліття (поради СНЮ)
15:59
Документи дитини: від народження до повноліття (поради СНЮ)

У цьому тексті ми зібрали інформацію про всі документи, які знадобляться батькам дитини, починаючи з її народження і завершуючи повноліттям, і про те, як їх оформити.

1. Як отримати допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами
Допомога по вагітності та пологах в Україні – це оплата декретної відпустки, яка надається жінкам на підставі медичного висновку, нараховується в розмірі 100 відсотків середньої зарплати. Подати документи на отримання допомоги Ви можете через портал державних послуг iGov (послуга Призначення допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами).
Якщо Ви хочете отримати допомогу по вагітності та пологах безпосередньо в органах соціального захисту, необхідно підготувати наступний пакет документів:
•заява матері (усиновителя, опікуна), що складається за формою, затвердженою Мінпраці;
•паспорт;
•ідентифікаційний код;
•довідка з жіночої консультації (лікарняний);
•якщо жінка є військовослужбовцем – довідка з місця служби;
•для студентів, докторантів, аспірантів – довідка з місця навчання;
•в разі, якщо жінка звільнена з роботи у зв'язку з ліквідацією підприємства, установи, організації – довідка ліквідаційної комісії про звільнення;
•якщо жінка безробітна – довідка з центру зайнятості про те, що заявниця зареєстрована в центрі зайнятості як безробітна;
•для жінок – підприємців – довідка з Фонду соціального страхування про те, що заявниця не платить страхові внески;
•для усиновителів і опікунів – копія рішення про усиновлення або про встановлення опіки.

2. Як отримати свідоцтво про народження
Протягом місяця після народження дитини необхідно зареєструвати факт її народження в органах реєстрації актів цивільного стану та отримати свідоцтво про народження. Разом зі свідоцтвом про народження в ДРАЦСі видадуть довідку для отримання допомоги на дитину, яка дійсна протягом 6 місяців (видається замість довідки з пологового будинку).

Якщо реєструвати дитину пізніше, ніж через місяць після народження
При наявності медичного свідоцтва про народження закон передбачає реєстрацію дитини аж до його повноліття. Однак, за реєстрацію пізніше, ніж через місяць з дня народження дитини, доведеться сплатити штраф (від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).
Якщо медичне свідоцтво втрачено, а дитині ще не виповнився 1 рік, можна отримати нове з поміткою "Дублікат" і зареєструвати народження дитини в органах ДРАЦСу або в виконавчих органах місцевих (міських, сільських, селищних) рад.
Якщо медичне свідоцтво втрачено, а дитині вже виповнився 1 рік, реєстрація народження дитини проводиться за рішенням суду про встановлення факту народження.

Залежно від обставин і місця народження дитини для його реєстрації знадобляться різні документи

Якщо дитина народилася в медичному закладі в Україні Медичне свідоцтво про народження (форма №103/у), яке видається установами, де приймаються пологи (незалежно від їх форми власності).
Якщо дитина народилася не в медичній установі (наприклад, вдома) •Медичне свідоцтво про народження або медична довідка про перебування дитини під наглядом лікувального закладу – заповнюється лікарем, під наглядом якого перебуває новонароджений.
•Висновок, який підтверджує факт народження дитини поза медичною установою – видається медичною комісією, створення якої покладається на органи місцевої влади.
Якщо дитині вже виповнився 1 рік •Медичне свідоцтво про народження.
•Медична довідка про перебування дитини під наглядом лікувального закладу, яка заповнюється лікарем, який спостерігав новонародженого.
Якщо дитина народилася в надзвичайних обставинах (на кораблі, в літаку і т.д.) •Акт, складений відповідними посадовими особами (капітаном судна, командиром, начальником потягу тощо) за участю двох свідків і лікаря або фельдшера (якщо лікар або фельдшер були на транспортному засобі).
•Медична довідка про перебування дитини під наглядом лікувального закладу.
Якщо дитина народилася в іншій країні Батьки можуть зареєструвати дитину в компетентному органі цієї держави або в дипломатичній або консульській установі України в країні перебування. 
Підставою для державної реєстрації новонародженого в Україні є медичний документ іншої держави, що підтверджує народження дитини, належним чином легалізований (проставлення апостилю або консульська легалізація).
При відсутності цих документів зареєструвати народження дитини можна на підставі судового рішення про встановлення факту народження дитини його матір'ю.
Якщо дитина народжена сурогатною матір'ю •Заява подружжя, яке дало згоду на застосування допоміжних репродуктивних технологій.
•Документ, що підтверджує факт народження дитини сурогатною матір'ю.
•Заява сурогатної матері про згоду на запис подружжя батьками дитини, підпис на якій засвідчується нотаріально.
•Довідка про генетичну спорідненість батьків (матері або батька) з плодом.

Порядок і документи для реєстрації народження в залежності від того, хто реєструє дитину

Якщо батьки дитини перебувають у шлюбі

Якщо дитина народилася у подружжя, дружина записується матір'ю, а чоловік – батьком дитини за заявою будь-кого з них. Зареєструвати дитину можна за місцем проживання батьків або за місцем його народження. Місце проживання батьків визначається за штампом реєстрації в паспорті, а місце народження дитини – довідкою з медичної установи. 

Документи для реєстрації:
•письмова (або усна) заява батьків;
•паспорти або інші документи, що засвідчують особу батьків;
•свідоцтво про шлюб;
•медичне свідоцтво про народження дитини.

Якщо батьки дитини не перебувають у шлюбі

Зареєструвати дитину можна за місцем проживання одного з батьків або за місцем його народження. Місце проживання батьків визначається за штампом реєстрації в паспорті, а місце народження дитини – довідкою з медичної установи. 
Щоб зареєструвати народження дитини за місцем проживання батька, з заявою про реєстрацію одночасно подається спільна заяви матері та батька про визнання батьківства. Таку заяву можна подати і до народження дитини, приклавши до нього довідку з медичного закладу про вагітність. 
Якщо мати дитини не перебуває у шлюбі і немає заяви про визнання батьківства, то дитині присвоюються прізвище і громадянство матері. Власне ім'я та по батькові дитини мати вказує у заяві про реєстрацію народження. 

Документи для реєстрації:
•письмова (або усна) заява батьків;
•паспорта або інші документи, що засвідчують особу батьків;
•документ, на підставі якого вносяться дані про батька дитини – спільна заява матері та батька про визнання батьківства або заява матері;
•медичне свідоцтво про народження дитини.

Якщо батьки самі не можуть з'явитися на реєстрацію

У разі смерті батьків або, якщо вони з інших причин не можуть бути присутніми, народження дитини реєструють за заявою родичів, уповноваженого представника закладу охорони здоров'я, в якому народилася дитина або в якому в даний час знаходиться. 

Документи для реєстрації:
•письмова (або усна) заява родича / уповноваженого представника;
•паспорт або інші документи, що засвідчують особу заявника;
•свідоцтво про шлюб;
•медичне свідоцтво про народження дитини.

Штамп в Свідоцтві про народження дитини (група крові / дані про діабет) ставлять безкоштовно в дитячій поліклініці. Відмітка про дітей в паспорті батьків ставиться безкоштовно за бажанням батьків.

3. Вибір імені та прізвища для дитини
Якщо батьки мають спільне прізвище, то це прізвище присвоюється і дітям. При різних прізвищах, за письмовою згодою батьків, дитині присвоюється прізвище батька або матері, або подвійне прізвище. У заяві про присвоєння дитині подвійного прізвища батьки зазначають, яке прізвище йде першим.
Ім'я дитині дають батьки. Якщо жінка незаміжня і немає добровільного визнання батьківства, ім'я вибирає матір. При реєстрації народження дитині може бути присвоєно не більше двох імен.
По батькові дитині присвоюється за іменем батька. На прохання батьків по батькові може також утворюватись згідно з національними традиціями або не присвоюватися взагалі.
Спір між батьками щодо прізвища та імені дитини може вирішуватися через органи опіки та піклування або за рішенням суду.

4. Як отримати допомогу при народженні дитини
Допомога при народженні становить 41 280 гривень і не залежить від того, яка за рахунком дитина в родині. Виплачується відразу 10 320 грн, решта суми виплачується по 860 грн протягом 36 місяців.
Якщо дитина народилася мертвою, допомога не призначається. У разі смерті дитини після народження допомога може бути виплачена. Для цього до стандартного пакету документів необхідно додати копію свідоцтва про смерть дитини.
Для отримання допомоги необхідно подати документи до відділу соціального захисту населення за місцем проживання одного з батьків (опікуна), з яким постійно проживає дитина, або за місцем народження дитини. Зробити це можна через портал державних послуг iGov (послуга Призначення соціальної допомоги при народженні дитини) або звернувшись до відділу особисто.

Важливо: звернутися необхідно не пізніше 12 календарних місяців після народження дитини, в іншому випадку допомогу не призначать.
Пам'ятка-порада людям з інвалідністю по слуху, у рішенні таких складних питань не обійтися без допомоги адвоката.
Кожен є вільним у виборі адвоката. Звертайтесь до будь-якого адвоката на консультацію із сурдоперекладачем або спеціалізованого адвоката, який вільно володіє жестовою мовою. Це ваше право!

Документи для отримання допомоги при народженні дитини при особистому відвідуванні органів соціального захисту:
•паспорт одного з батьків (заявника);
•індивідуальний податковий номер (ІПН);
•заява на отримання соціальної допомоги від одного з батьків (опікуна);
•копія свідоцтва про народження дитини;
•довідка для отримання допомоги на дитину (отримана в ДРАЦСі);
•копія рішення про встановлення опіки (тільки для опікунів);
•довідка про неотримання допомоги (якщо заявник зареєстрований в іншому районі).
Крім того, в залежності від різних життєвих ситуацій можна отримати інші види соціальної допомоги на дитину.

5. Як зареєструвати місце проживання дитини
Подати документи для реєстрації місця проживання дитини можна через портал державних послуг iGov (послуга Реєстрація місця проживання дитини до чотирнадцяти років ).
Новонароджена дитина має бути зареєстрована за місцем проживання батьків протягом 3 місяців з дня державної реєстрації його народження.
Згідно із Законом України дитина до 10 років може бути зареєстрована тільки з одним із батьків (опікуном, піклувальником). Після 10 років дитина може бути прописана за місцем реєстрації інших родичів. Згода власника або осіб, які проживають на цій житлоплощі, не потрібна.
На даний момент органи соцзахисту повинні передавати дані для реєстрації дитини за місцем реєстрації того з батьків, на якого оформлюється "допомога по народженню дитини", але це працює не усюди. Також з 01.01.2016 право передавати дані для реєстрації дітей отримали ДРАЦСи. При видачі свідоцтва про народження співробітник ДРАЦСу може уточнити у батьків, за якою адресою хотіли б зареєструвати дитину, і потім передати ці дані у відповідальний підрозділ.
Функції реєстрації місця проживання з 01.04.2016 покладені на органи місцевого самоврядування, також їм повинні бути передані всі картотеки ЖЕКів і дані ДМС. Тому, якщо батьки хочуть зареєструвати дитину самостійно, необхідно дізнатися, хто саме в Вашому населеному пункті займається реєстрацією (ЦНАП, районна рада, міськвиконком або інший орган).
Підліток, якому вже виповнилося 14 років, самостійно подає документи для реєстрації до відповідного органу місцевого самоврядування.

Документи для реєстрації місця проживання дитини при особистому візиті в міграційну службу або органи місцевого самоврядування:
•заява про реєстрацію місця проживання;
•паспорт одного з батьків, до якого прописується дитина;
•свідоцтво про народження;
•квитанція про оплату адмінпослуги.
При реєстрації необхідна присутність обох батьків або їх нотаріально завірена згода на реєстрацію дитини за новим місцем проживання. Після реєстрації дитини необхідно оновити інформацію про кількість проживаючих для комунальних служб. Зробити це можна через портал державних послуг iGov.

6. Як зареєструвати дитину в дитячий садок
Подати документи для реєстрації дитини в дошкільний заклад Ви можете через портал державних послуг iGov (послуга Реєстрація дитини у садок)

Документи для реєстрації дитини в дитячий сад при особистому відвідуванні:
•заява одного з батьків або особи, що їх замінює (бабусі, дідусі і т.д.);
•копія свідоцтва про народження дитини;
•копія паспорта першої, третьої сторінки та сторінки з пропискою одного з батьків (краще того, хто записує його в сад);
•медична довідка про стан здоров'я дитини, яка оформлюється дільничним лікарем (або лікуючим педіатром). Ця довідка виписується на підставі отриманих висновків вузьких фахівців (необхідний лист для проходження цих фахівців вам надасть медсестра дільничної поліклініки) і результатів аналізів;
•медична довідка дільничного лікаря про епідеміологічне оточення. Довідка про відсутність інфекційних захворювань дійсна тільки 3 дні, тому взяти її заздалегідь не вийде. З цією довідкою ви прийдете в перший день відвідин вашою дитиною дитячого садка.

7. Як оформити закордонний паспорт для дитини
Паспорт громадянина України для виїзду за кордон оформляється дітям до 16 років на 4 роки, дітям старше 16 років – на 10 років. Термін оформлення 20 робочих днів, терміновий – 7 робочих днів. Діти до 16 років звільняються від сплати держмита при оформленні закордонного паспорта, оплачується тільки адмінпослуга.
Заповнити анкету та подати документи для оформлення закордонного паспорта дитині до 16 років батьки (або один з батьків, з яким проживає дитина у разі розлучення) можуть через портал державних послуг iGov (послуга Видача паспорта громадянина для виїзду за кордон для дитини)
Якщо паспорт оформляється за кордоном і один з батьків іноземець, то його присутність не вимагається.

Документи для оформлення закордонного паспорта дитині при особистому візиті в міграційну службу або органи місцевого самоврядування:
•оригінал і копія свідоцтва про народження або довідки про належність до громадянства України (якщо один з батьків іноземець);
•квитанція про сплату адмінпослуги (повинна бути оформлена на дитину або в призначенні платежу зазначено, що закордонний паспорт оформлюється на ПІБ дитини);
•якщо дитині виповнилося 12 років, то його присутність при оформленні закордонного паспорта обов'язкова;
•якщо дитині не виповнилося 12 років, можна надати дві кольорові фотографії розміром 3,5 х 4,5 сантиметра і одну фотографію розміром 10х15 сантиметрів для сканування (фото виконано на білому фоні, обличчя дитини займає не менше 80% фотографії), присутність дитини не обов'язкова;
•оригінали та копії паспортів батьків, також необхідна присутність обох батьків.

Якщо один з батьків помер, визнаний безвісно відсутнім, обмежено дієздатним чи недієздатним, позбавлении батьківських прав, а також, якщо відомості про батька (матір) дитини виключено з актового запису про її народження або якщо відомості про батька дитини внесені до актового запису про народження за заявою матері, заявник також подає оригінал і копію одного з таких документів:
•Свідоцтво про смерть одного з батьків;
•Рішення суду про позбавлення батьківських прав одного з батьків;
•Рішення суду про визнання одного з батьків безвісно відсутнім;
•Рішення суду про визнання одного з батьків недієздатним;
•Свідоцтво про розлучення або рішення суду і довідку про реєстрацію місця проживання та проживання дитини разом з одним із батьків, який подає заяву-анкету;
•Витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України.

8. Як дитині отримати паспорт громадянина України
Паспорт оформлюється при досягненні дитиною 16-річного віку, послугу можна отримати через iGov (послуга Оформлення та видача паспорта громадянина по досягненні 16-річного віку).
На даний момент видається або ID-карта або книжка, в залежності від наявності в підрозділі ДМС відповідної апаратури. Відповідна послуга на iGov – Оформлення паспорта громадянина України особам, які досягли 16-річного віку у формі ID картки.
ID-карта йде з чіпом, але можна відмовитися від чіпа з релігійних міркувань.
Для оформлення ID-карти потрібно тільки свідоцтво про народження. Додатково, але не обов'язково, можна надати ксерокопії паспортів батьків.
З 01.10.2016 видача ID-карт буде здійснюватися з 14 років.

9. Як дитині отримати індивідуальний податковий номер
Якщо дитина віком до 14 років
Заява на отримання ІПН для дитини подає до інспекції один з його батьків або опікун. Отримати ІПН можна навіть на новонародженого, але попередньо необхідно оформити свідоцтво про народження і зареєструвати дитину за місцем проживання.

Документи для ІПН дитині до 14 років:
•заява за формою № 2-2-Облік;
•свідоцтво про народження;
•свідоцтво про реєстрацію за місцем проживання (видає паспортний стіл);
•паспорт одного з батьків, що підписує заяву.

Якщо дитина старше 14 років
Підліток самостійно звертається до податкової інспекції за отриманням свідоцтва про присвоєння ІПН. Йому необхідно заповнити заяву за формою № 2-2-Облік і пред'явити паспорт зі штампом про реєстрацію за місцем проживання. Приблизно через 5 днів після подачі заяви можна отримати свідоцтво про постановку на облік в податкових органах. Дитина старше 14 років робить це самостійно, за своїм паспортом.

10. Постановка на облік у військкомат
Юнаки, що викликаються для початкової постановки на військовий облік, зобов'язані особисто прибути до військового комісаріату (на призовний пункт), маючи при собі наступні документи:
•ксерокопію свідоцтва про народження;
•ксерокопію паспорта;
•ксерокопію довідки про присвоєння ідентифікаційного коду;
•копію атестата з оціночної відомістю;
•довідку про склад сім'ї;
•характеристику з місця навчання або роботи;
•довідку з місця навчання або роботи;
•фотографії без головного убору розміром 3х4 – 4 шт., 5х6 – 2 шт., 9х12 – 1 шт.;
•медичні документи про стан здоров'я.

Для зняття з військового обліку у військкоматі в зв'язку з переїздом на нове місце проживання необхідно мати такі документи:
•будинкова книга (або форма 17);
•приписне свідоцтво;
•паспорт.

Категорія: Консультація | Переглядів: 772 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Меню співзасновника
 
 
Посилання
Новини
Події
Кіно з субтитрами
Календар
«  Лютий 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 98
Архів записів
АФОРИЗМИ: **Судиться - не богу молиться: поклоном не відбудеш. **На суд витрачають багато коштів. **Суди, суди, та поглядай сюди. **З багатим не судись, а з сильним не борись. **Суд і прямий, та суддя кривий. **Відсутній - завжди винен. **З суддею не спор, а з тюрмою не лайся. **Суддя в суді, що риба в воді. **Суддя - що кравець: як захоче, так і покрає. **У судді і брат в неправді буде винуватим. **Правдивий суддя, що цегляна стіна. **Коли карман сухий, то і суддя глухий. **Суддя, що подарунки бере, перед суддею (на лаві підсудних) буде. **Архирей не бог, а прокурор не правда. **Секретар суда з ділом, як душа з тілом. **В суді правди не шукають. **Перо в суді, що сокира в лісі. **Як в кишені сухо, то і в суді глухо. **Правда твоя, мужичок, але полізай у мішок. **У суд ногою, а в гаманець рукою. **У кого карман повніший, у того й суд правіший. **Набий віз людей, та повези у суд віз грошей, то й прав будеш. **Не йди в суд з одним носом а йди з приносом. З грішми. **Тому довго суд тягнеться, що винуватий нравиться. **Тоді виграю справу, як ляжу на лаву. **Тяганина в судах. **В своїй справі сам не суддя. **Сам собі ніхто не суддя. **Самому судить - не розсудить. **Самосуд - не суд. **Самосуд - сліпий суд. **Як судять громадою, то й невинному дістається. **Хто судиться, той нудиться. **Найгірше в світі, це судиться та лічиться. **Справу вести,- не постіл плести. **Як почнеться тяганина, то не раз упріє Україна. **Суд не яма - стій прямо. **Із суда, що з ставка, сухий не вийдеш. **Хто ходить по судах, то про того йде негарна слава. **На суді, що на воді, не втонеш, то замочишся. **Краще втопиться, чим судиться. **Тяжба - петля, а суд - шибениця. **Хоч і праве діло, а в кишені засвербіло. **Витрати грошей на судові справи. **З суда грошей не носять. **Тяжба - не гроші, а потрава - не хліб. **В копицях -не сіно, а в суді - не гроші. **В лісі -не дуги, а в суді - не гроші. **Суд та діло собака з’їла. **Судді - рибка, а прохачеві - луска. **Поли вріж (поступись своїм) та тікай, а суда не затівай. **Суд завів, став гол, як сокіл. **Не ходи до суду, бо хліба не буде. **Від злодія біда, від суда - нужда. **Дере коза лозу, а вовк козу, а вовка мужик, а мужика пан, а пана юриста, а юристу чортів триста. **Поганий мир, краще всякого суда. **Краще матер'яний мир, чим ремінний суд. **З казною судиться, то краще втопиться. **З казною не судись - своїм поступись. **Хто бореться з морозом, у того завжди вуха померзлі. **Коза з вовком тягалась, та тільки шкура зосталась. **Великий та багатий - рідко винуватий. **Захищається рак клешнею, а багач мошною. **У скотинки - рожки, а у багатого грошики. **У святих отців не знайдеш кінців. **Уміння приховувати свої вчинки. **На старців суда нема. **Голий голого не позива. **З голого, що з мертвого. **На нема і суда нема. **Не треба з тим дружиться, хто любить судиться. **Правди не судять. **Ідучи в суд хваляться обидва, а з суда - один. **До справи два, а по справі - один. **До суда два скачуть, а після суда один скаче, а другий плаче. **Справа - справою, а суд по формі. **Діло - ділом, пиво - пивом, а суд по формі. **Не спіши карати, спіши вислухати. **Суд скорий рідко бува справедливий. **Без розсуду не твори суду. **Краще десять винуватців простить, чим одного невинного наказати. **Винуватого кров - вода, а невинного - біда. **Неправий суд - гірше розбою.**