Спілка нечуючих юристів / Union of the Deaf Lawyers
Ми раді вітати Вас на інформаційно-правовому сайті "Спілка нечуючих юристів / Union of the Deaf Lawyers" (Kyiv, Ukraine). Цей сайт для всіх, хто цікавиться питаннями права людей з інвалідністю зі слуху в Україні. (Сайт створено 19.I.2007 та поновлено сторінку 30.03.2013)
ЛАСКАВО ПРОСИМО НА САЙТ !
Неділя, 19.05.2024, 18:17
Меню сайту
Категорії розділу
Спілка [65]
Правові новини [216]
Правознавство [144]
Адвокатура [101]
Кримінал [84]
Консультація [75]
Судова медицина [21]
Країна глухих [105]
Адміністратор [10]
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Посилання
Довідник
 
Головна » 2015 » Березень » 26 » Роз’яснення щодо застосування нормативно-правових актів відносно інвалідів
09:34
Роз’яснення щодо застосування нормативно-правових актів відносно інвалідів

Батьки дітей-інвалідів отримають додаткову відпустку

Верховна Рада України ухвалила Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо удосконалення окремих положень соціальної політики)”
Законодавчим актом встановлено щорічну додаткову оплачувану відпустку тривалістю 10 календарних днів для догляду за інвалідом з дитинства І групи підгрупи А та відпустку без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більш як до досягнення дитиною-інвалідом підгрупи А, якій виповнилося шість та більше років, вісімнадцятирічного віку.
Відповідні зміни внесено до статей 83 та 182-1 Кодексу законів про працю України та статей 4, 5 і 19 Закону “Про відпустки”.
Законом із статті 179 Кодексу законів про працю України та статті 18 Закону “Про відпустки” виключено положення про те, що за особами, які знаходяться у відпустці по догляду за дитиною і працюють на умовах неповного робочого часу, зберігається право на допомогу до досягнення дитиною трирічного віку.
Законом врегульовано питання продовження виплати допомоги на дитину до досягнення нею трирічного віку особам, яким призначена допомога при народженні першої дитини та виплата її проводиться протягом 24 місяців.
Зміни внесено до Закону “Про державну допомогу сім'ям з дітьми”.
 

Мінсоцполітики нагадало умови працевлаштування інвалідів

Для інвалідів, направлених на роботу відповідно до рекомендації медико-соціальної експертизи, випробувальний термін не встановлюється
Мінсоцполітики у листі від 05.06.2014р. № 99/06/186-14 розглянуло питання щодо встановлення випробувального терміну при працевлаштуванні інвалідів.
Так, Міністерство нагадало, що випробування не встановлюється при прийнятті на роботу:
- осіб, які не досягли 18 років;
- молодих робітників після закінчення професійних навчально-виховних закладів;
- молодих спеціалістів після закінчення вищих навчальних закладів;
- осіб, звільнених у запас з військової чи альтернативної (невійськової) служби;
- інвалідів, направлених на роботу відповідно до рекомендації медико-соціальної експертизи. Тобто фахівцями медико-соціальної експертної комісії при встановленні групи інвалідності зазначаються умови і характер праці інваліда.
За бажанням працівника-інваліда або за вимогами його індивідуальної програми реабілітації, йому може встановлюватися режим роботи на умовах неповного робочого дня (неповного робочого тижня) та пільгові умови праці.
 Відмова в укладенні трудового договору або в просуванні по службі, звільнення за ініціативою адміністрації, переведення інваліда на іншу роботу без його згоди з мотивів інвалідності не допускається, за винятком випадків, коли за висновком медико-соціальної експертизи стан його здоров'я перешкоджає виконанню професійних обов'язків, загрожує здоров'ю і безпеці праці інших осіб або продовження трудової діяльності чи зміна її характеру та обсягу загрожує погіршенню здоров'я інвалідів.


Підприємці нараховують ЄСВ на зарплату інвалідів залежно від класу професійного ризику

Податківці роз'яснили нюанси нарахування ЄСВ підприємцями на заробітну плату працівників-інвалідів
Головне управління Міндоходів у м.Києві нагадує, що фізична особа - підприємець нараховує єдиний внесок на заробітну плату працівників-інвалідів у розмірі, встановленому залежно від класу професійного ризику виробництва, до якого його віднесено.
Розмір єдиного внеску для кожної категорії платників і пропорції його розподілу за видами загальнообов’язкового державного соціального страхування визначаються ст. 8 Закону України від 08.07.2010 № 2464-VI “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” (далі - Закон про ЄСВ).
Платники-роботодавці нараховують єдиний внесок із суми нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України від 24.03.1995 № 108 “Про оплату праці”, залежно від визначеного класу професійного ризику виробництва, до якого віднесено платника єдиного внеску, з урахуванням видів його економічної діяльності (від 36,76 до 49,7%).
Згідно з ч.13 ст.8 Закону про ЄСВ єдиний внесок для підприємств, установ і організацій, в яких працюють інваліди, встановлюється в розмірі 8,41% їх заробітної плати.
Звертаємо увагу, що фізичних осіб — підприємців не віднесено до платників єдиного внеску, які мають право здійснювати нарахування єдиного внеску на заробітну плату для працюючих у них інвалідів в розмірі 8,41%. Отже, такі роботодавці нараховують єдиний внесок із суми нарахованої заробітної плати залежно від визначеного класу професійного ризику виробництва.


Маєте право на пільги з ЄСВ – повідомте податківців

Платник єдиного внеску має право звертатися до податкової інспекції з письмовою заявою про зміну умов сплати ЄСВ у разі зміни його статусу як платника
Платник єдиного внеску має право звертатися до податкової інспекції з письмовою заявою про зміну умов сплати єдиного внеску у разі зміни його статусу як платника (або отримання права на зміну розміру єдиного внеску, зокрема у зв’язку із зміною виду економічної діяльності).
Таким чином, фізична особа-підприємець, що працює на спрощеній системі оподаткування, повідомляє орган доходів і зборів про набуття статусу інваліда або пенсіонера шляхом подання письмової заяви довільної форми із відповідними підтверджуючими документами, а саме: копія довідки з акта огляду в медико-соціальній експертній комісії про встановлення групи інвалідності та/або копія пенсійного посвідчення.
При цьому, зазначена особа звільняється від сплати за себе єдиного внеску з наступного місяця, після набуття статусу інваліда або пенсіонера.
ДПІ у м. Рівному нагадує, що платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування є фізичні особи-підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування. Разом з цим, фізичні особи-підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.


До встановлення інвалідності застосовується єдиний внесок - 33,2 %

Підприємство за періоди до встановлення інвалідності застосовує розмір ЄСВ - 33,2 % на суму допомоги по тимчасовій непрацездатності
ПФУ нагадало, що для підприємств, в яких працюють інваліди, єдиний внесок встановлюється у розмірі 8,41 % суми нарахованої зарплати за видами виплат, які включають основну та додаткову зарплату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у т. ч. у натуральній формі.
Підтвердженням встановлення працівнику інвалідності є завірена копія довідки з акта огляду в медико-соціальній експертній комісії про встановлення групи інвалідності.
Нарахування роботодавцем єдиного внеску у розмірі 8,41 % на суми зарплати здійснюється з моменту встановлення групи інвалідності, але не раніше одержання підприємством завіреної копії вищезазначеної довідки.
Нараховані суми відпускних, допомоги по тимчасовій непрацездатності відносяться до того місяця, за який вони нараховані.
Таким чином, підприємство за періоди до встановлення інвалідності застосовує розмір ЄСВ - 33,2 % на суму допомоги по тимчасовій непрацездатності.


Інвалідів не можна відправити у відпустку за свій рахунок під час переведення на легшу роботу

Надання працівникові відпустки без збереження зарплати на термін, на який вони повинні бути переведені на легшу роботу, відповідно до медичних рекомендацій, законодавством не передбачено
Работников, нуждающихся по состоянию здоровья в предоставлении более легкой работы, с их согласия собственник должен перевести на такую работу в соответствии с медицинским заключением временно или без ограничения срока.
При таком переводе за работниками сохраняется прежний средний заработок в течение двух недель со дня перевода, а в определенных случаях - на все время выполнения нижеоплачиваемой работы или предоставляется материальное обеспечение по общеобязательному государственному социальному страхованию.
Предоставление работнику отпуска без сохранения заработной платы на срок, на который они должны быть переведены на более легкую работу, в соответствии с медицинскими рекомендациями, законодательством не предусмотрено.
Письмо Минсоцполитики от 10.06.2014 г. № 214/13/116-14.


Фізособи підприємці – інваліди та пенсіонери на спрощеній системі звільняються від єдиного соцвнеску

Міндоходів у Львівській області нагадує, що фізособи – підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе ЄСВ, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу
Міндоходів у Львівській області доводить до відома підприємців – інвалідів та пенсіонерів, що відповідно до частини четвертої статті 4 Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування” від 8 липня 2010 року №2464-VI, фізичні особи – підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного соціального внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.
В той же час слід пам’ятати, що фізичні особи – підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування (крім вищезазначених), сплачують єдиний соціальний внесок за періоди, в яких вони були платниками єдиного податку, незалежно від того, чи здійснювали вони діяльність та отримували доходи у ці періоди.


Інвалідів ІІ та ІІІ груп зрівняють з І-ю

В Україні з 1 січня 2013 р. інваліди ІІ та ІІІ груп, а також учасники ВВВ старше 85 років будуть отримувати пільги інвалідів І групи
Об этом премьер-министр Украины заявил во время встречи с представителями II Всеукраинского форума ветеранов.
“Уже с 1 января 2013 года инвалиды ІІ и ІІІ групп, а также участники боевых действий в годы Великой отечественной войны, которым исполнилось 85 лет, а это практически все, будут получать льготы на уровне льгот, установленных для инвалидов войны І группы”, - сказал премьер-министр.
Кроме того, Кабмин планирует увеличить в бюджете 2013 г. расходы на 1 млн грн на ветеранские организации.
Для детей войны в 2013 г. также предусмотрено увеличение размеров надбавок к пенсиям. На это правительство предусмотрело в проект бюджета на 613,9 млн грн. больше расходов, чем в 2012 году. В целом же, по сравнению с 2010 г., в следующем году средний размер пенсионных выплат увеличится почти на 400 грн.


Заяву про ПСП на дитину-інваліда треба подавати до 18 років

Моєму синові у червні 2012 року виповнилося 18 років, він інвалід з дитинства. Чи маю я право на застосування податкової пільги на дитину, якщо подала заяву своєму роботодавцю після дня народження сина?
Відповідно до пп.169.1.3 “б” п.169.1 ст.169 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) платник податку, який утримує дитину-інваліда, має право на підвищений розмір податкової соціальної пільги (150%) на місяць, у розрахунку на кожну таку дитину віком до 18 років, за умови додержання вимог, зазначених у п. 169.1 ст. 160, та з урахуванням пп.169.3.1 п.169.3 цієї статті Кодексу.
 Податкова соціальна пільга, передбачена, зокрема, пп.169.1.2 та пп.169.1.3 “б” п.169.1 ст.169 Кодексу, надається до кінця року, в якому дитина досягає 18 років, а у разі її смерті до досягнення зазначеного віку - до кінця року, на який припадає смерть. Право на отримання такої податкової соціальної пільги втрачається у разі позбавлення платника податку батьківських прав або якщо він відмовляється від дитини чи передає дитину на державне утримання, у тому числі до закладів для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, незалежно від того, береться плата за таке утримання чи ні, а також якщо дитина стає курсантом на умовах її повного утримання, починаючи з податкового місяця, в якому відбулася така подія (пп.169.3.3 п.169.3 ст.169 Кодексу).
Відповідно до пп.169.2.2 п.169.2 ст.169 Кодексу податкова соціальна пільга починає застосовуватися до нарахованих доходів у вигляді заробітної плати з дня отримання роботодавцем заяви платника податку про застосування пільги та документів, що підтверджують таке право. Правила надання документів та їх склад затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2010 р. №1227 “Про затвердження Порядку подання документів для застосування податкової соціальної пільги”.
У Вашому випадку Ви не маєте права на таку пільгу, бо на день подання заяви на отримання податкової соціальної пільги дитині вже виповнилося 18 років.


Для підприємців-інвалідів пільг з єдиного податку не передбачено

Чи передбачені пільги для фізосіб-підприємців - платників єдиного податку - інвалідів І чи ІІ групи щодо зменшення встановлених ставок єдиного податку?
Нормами ПКУ передбачено, що у разі застосування спрощеної системи оподаткування - здійснюється сплата єдиного податку, який встановлюється у відсотках (фіксованих ставках) до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, та у відсотках до доходу (відсоткові ставки).
Вибір системи оподаткування здійснюється фізичною особою - підприємцем самостійно.
Глава 1 розділу XIV ПКУ, яка визначає правові засади застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, а також справляння єдиного податку, не передбачає зменшення встановлених ставок єдиного податку для фізичних осіб - підприємців для осіб, які належать до певних соціальних категорій громадян.
Згідно зі ст.128 Господарського кодексу України від 16 січня 2003 року №436-IV зі змінами та доповненнями громадянин - підприємець зобов’язаний сплачувати податки та інші обов’язкові платежі в порядку і в розмірах, встановлених законом.
З урахуванням викладеного, законодавчо не передбачено зменшення встановлених ставок єдиного податку для фізичних осіб - підприємців незалежно від приналежності особи до певної соціальної категорії громадян.


Затверджено форми документів для надання матеріальної допомоги інвалідам та безробітним
        
Наказ Мінсоцполітики від 16.07.2012 р. №438
Наказом Мінсоцполітики від 16.07.2012 р. №438 затверджено форми документів для надання одноразової матеріальної допомоги інвалідам та непрацюючим малозабезпеченим особам.
Нагадаємо, що допомога надається у разі тривалої хвороби, смерті близьких родичів (одного з подружжя, батьків, дітей), стихійного лиха й інших особливих обставин інвалідам, дітям-інвалідам та непрацюючим малозабезпеченим особам, які отримують пенсію або державну соціальну допомогу, якщо розмір таких виплат у місяці, що передує місяцю звернення, не перевищує двох прожиткових мінімумів для осіб, що втратили працездатність.


Необхідний стаж для призначення пенсії з інвалідності

Скільки років страхового стажу потрібно мати інваліду ІІ або ІІІ групи для призначення пенсії по інвалідності?
Відповідно до ст.32 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, особи, визнані інвалідами, мають право на пенсію з інвалідності, залежно від групи інвалідності, за наявності такого страхового стажу на час настання інвалідності або на день звернення за пенсією:
для інвалідів II та III груп:
до досягнення особою 23 років включно — 1 рік;
від 24 років до досягнення 26 років включно — 2 роки;
від 27 років до досягнення 28 років включно — 3 роки;
від 29 років до досягнення 31 року включно — 4 роки;
від 32 років до досягнення 33 років включно — 5 років;
від 34 років до досягнення 35 років включно — 6 років;
від 36 років до досягнення 37 років включно — 7 років;
 від 38 років до досягнення 39 років включно — 8 років;
від 40 років до досягнення 42 років включно — 9 років;
від 43 років до досягнення 45 років включно — 10 років;
від 46 років до досягнення 48 років включно — 11 років;
від 49 років до досягнення 51 року включно — 12 років;
від 52 років до досягнення 55 років включно — 13 років;
від 56 років до досягнення 59 років включно — 14 років.


Пенсія по інвалідності залежить від страхового стажу
    
Скільки років страхового стажу необхідно мати інваліду І групи для призначення пенсії по інвалідності?
Відповідно до ст. 32 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”, особи, визнані інвалідами, мають право на пенсію по інвалідності, залежно від групи інвалідності, за наявності такого страхового стажу на час настання інвалідності або на день звернення за пенсією:
для інвалідів І групи:
до досягнення особою 25 років включно – 1 рік;
від 26 років до досягнення 28 років включно – 2 роки;
від 29 років до досягнення 31 року включно – 3 роки;
від 32 років до досягнення 34 років включно – 4 роки;
від 35 років до досягнення 37 років включно – 5 років;
від 38 років до досягнення 40 років включно – 6 років;
від 41 року до досягнення 43 років включно – 7 років;
від 44 років до досягнення 48 років включно – 8 років;
від 49 років до досягнення 53 років включно – 9 років;
від 54 років до досягнення 59 років включно – 10 років.


Допомога для догляду за інвалідом

Постанова КМУ від 28.05.2012 р. №477 “Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 2 серпня 2000 р. №1192”, набере чинності одночасно із Законом від 22.05.2012 р. №4795-V
Кабмін вніс зміни до Порядку надання щомісячної грошової допомоги малозабезпеченій особі, яка проживає разом з інвалідом I чи II групи внаслідок психічного розладу, який за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за ним (постанова від 02.08.2000 р. №1192).
Змінами уточнено, що незалежно від того, чи є середньомісячний сукупний дохід сім’ї нижчим від прожиткового мінімуму для сім’ї, щомісячна грошова допомога особі, яка проживає разом з інвалідом I чи II групи внаслідок психічного розладу, який за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за ним надається у грошовій формі.
При цьому розмір допомоги на догляд розраховується як різниця між трьома прожитковими мінімумами на кожного члена сім’ї та середньомісячним сукупним доходом сім’ї за попередні 6 місяців, але не може бути більшим за мінімальну зарплату.

Категорія: Правознавство | Переглядів: 1416 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Меню співзасновника
 
 
Посилання
Новини
Події
Кіно з субтитрами
Календар
«  Березень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 98
Архів записів
АФОРИЗМИ: **Судиться - не богу молиться: поклоном не відбудеш. **На суд витрачають багато коштів. **Суди, суди, та поглядай сюди. **З багатим не судись, а з сильним не борись. **Суд і прямий, та суддя кривий. **Відсутній - завжди винен. **З суддею не спор, а з тюрмою не лайся. **Суддя в суді, що риба в воді. **Суддя - що кравець: як захоче, так і покрає. **У судді і брат в неправді буде винуватим. **Правдивий суддя, що цегляна стіна. **Коли карман сухий, то і суддя глухий. **Суддя, що подарунки бере, перед суддею (на лаві підсудних) буде. **Архирей не бог, а прокурор не правда. **Секретар суда з ділом, як душа з тілом. **В суді правди не шукають. **Перо в суді, що сокира в лісі. **Як в кишені сухо, то і в суді глухо. **Правда твоя, мужичок, але полізай у мішок. **У суд ногою, а в гаманець рукою. **У кого карман повніший, у того й суд правіший. **Набий віз людей, та повези у суд віз грошей, то й прав будеш. **Не йди в суд з одним носом а йди з приносом. З грішми. **Тому довго суд тягнеться, що винуватий нравиться. **Тоді виграю справу, як ляжу на лаву. **Тяганина в судах. **В своїй справі сам не суддя. **Сам собі ніхто не суддя. **Самому судить - не розсудить. **Самосуд - не суд. **Самосуд - сліпий суд. **Як судять громадою, то й невинному дістається. **Хто судиться, той нудиться. **Найгірше в світі, це судиться та лічиться. **Справу вести,- не постіл плести. **Як почнеться тяганина, то не раз упріє Україна. **Суд не яма - стій прямо. **Із суда, що з ставка, сухий не вийдеш. **Хто ходить по судах, то про того йде негарна слава. **На суді, що на воді, не втонеш, то замочишся. **Краще втопиться, чим судиться. **Тяжба - петля, а суд - шибениця. **Хоч і праве діло, а в кишені засвербіло. **Витрати грошей на судові справи. **З суда грошей не носять. **Тяжба - не гроші, а потрава - не хліб. **В копицях -не сіно, а в суді - не гроші. **В лісі -не дуги, а в суді - не гроші. **Суд та діло собака з’їла. **Судді - рибка, а прохачеві - луска. **Поли вріж (поступись своїм) та тікай, а суда не затівай. **Суд завів, став гол, як сокіл. **Не ходи до суду, бо хліба не буде. **Від злодія біда, від суда - нужда. **Дере коза лозу, а вовк козу, а вовка мужик, а мужика пан, а пана юриста, а юристу чортів триста. **Поганий мир, краще всякого суда. **Краще матер'яний мир, чим ремінний суд. **З казною судиться, то краще втопиться. **З казною не судись - своїм поступись. **Хто бореться з морозом, у того завжди вуха померзлі. **Коза з вовком тягалась, та тільки шкура зосталась. **Великий та багатий - рідко винуватий. **Захищається рак клешнею, а багач мошною. **У скотинки - рожки, а у багатого грошики. **У святих отців не знайдеш кінців. **Уміння приховувати свої вчинки. **На старців суда нема. **Голий голого не позива. **З голого, що з мертвого. **На нема і суда нема. **Не треба з тим дружиться, хто любить судиться. **Правди не судять. **Ідучи в суд хваляться обидва, а з суда - один. **До справи два, а по справі - один. **До суда два скачуть, а після суда один скаче, а другий плаче. **Справа - справою, а суд по формі. **Діло - ділом, пиво - пивом, а суд по формі. **Не спіши карати, спіши вислухати. **Суд скорий рідко бува справедливий. **Без розсуду не твори суду. **Краще десять винуватців простить, чим одного невинного наказати. **Винуватого кров - вода, а невинного - біда. **Неправий суд - гірше розбою.**