Спілка нечуючих юристів / Union of the Deaf Lawyers
Ми раді вітати Вас на інформаційно-правовому сайті "Спілка нечуючих юристів / Union of the Deaf Lawyers" (Kyiv, Ukraine). Цей сайт для всіх, хто цікавиться питаннями права людей з інвалідністю зі слуху в Україні. (Сайт створено 19.I.2007 та поновлено сторінку 30.03.2013)
ЛАСКАВО ПРОСИМО НА САЙТ !
Четвер, 28.03.2024, 14:11
Меню сайту
Категорії розділу
Спілка [65]
Правові новини [216]
Правознавство [144]
Адвокатура [101]
Кримінал [84]
Консультація [75]
Судова медицина [21]
Країна глухих [105]
Адміністратор [10]
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Посилання
Довідник
 
Головна » 2014 » Вересень » 2 » Захист інтересів глухого інваліда, в Шевченківському райсуді
21:41
Захист інтересів глухого інваліда, в Шевченківському райсуді

Наприкінці літа 2012 року глуха була змушена звернутися до ГО “Спілка нечуючих юристів” з проханням надати їй кваліфіковану правову допомогу в захисті її порушених прав і свобод шляхом звернення до суду, не дивлячись на наявність відмови УТОГ у наданні безкоштовних послуг зі сурдоперекладу, навмисно гальмуючи реформу системи надання послуг зі сурдоперекладу.
За дорученням Спілки адвокат Тимошенко В.А. в інтересах глухої, звернувся до Шевченківського районного суду м.Києва з адміністративним позовом, у якому просив визнати відмови Управління Пенсійного фонду України в Шевченківському районі м.Києва протиправною у призначенні пенсії у разі втрати годувальника та зобов‘язати призначити пенсію.

Повний текст рішення суду першої інстанції:

Справа №761/10485/13-а

ПОСТАНОВА
Іменем України
14 червня 2013 року суддя Шевченківського районного суду м.Києва Маліновська В.М., розглянувши в порядку скороченого провадження в м.Києві адміністративну справу за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Управління Пенсійного фонду України в Шевченківському районі м.Києва про визнання відмови відповідача протиправною у призначенні пенсії у разі втрати годувальника та зобов’язання призначити пенсію, -
ВСТАНОВИВ:
У квітні 2013 року Позивач звернулася до Шевченківського районного суду м.Києва з адміністративним позовом до Управління Пенсійного фонду України в Шевченківському районі м.Києва про визнання відмови відповідача протиправною у призначенні пенсії у разі втрати годувальника та зобов’язання призначити пенсію, в якій просила визнати відмову Управління пенсійного фонду України у Шевченківському районі м.Києва в призначені пенсії позивачу у разі втрати годувальника протиправною. Зобов’язати відповідача призначити позивачу ОСОБА_1 пенсію у разі втрати годувальника з дня подачі заяви - 18 жовтня 2012р. Стягнути з відповідача на користь позивача судові витрати.
Свої вимоги ОСОБА_1 мотивує тим, що вона – ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 року народження, має фізичні вади слуху, і носієм жестової мови.
Згідно довідки до акту огляду МСЕК №788796, ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 р.н., є інвалідом ІІІ-ої групи по слуху з дитинства і встановлена довічно (а.с.6.7).
Батько позивача – ОСОБА_2, 10.08.1928 р.н., отримував пенсію за віком в Управлінні Пенсійного фонду в Дарницькому районі м.Києва, який помер 16 червня 2012 року, (що підтверджується свідоцтвом про смерть серії 1-БК №244441) (а.с.8).
У зв'язку з чим позивач вимушена була звернутися до відповідача з відповідною заявою з питанням призначення пенсії у разі втрати годувальника у зв’язку зі смертю її батька. Однак листом від 23.11.2012 року №21169/06, позивачу було відмовлено, посилаючись на Постанову Правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 року №22-1 “Про затвердження Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсії”.
Згідно положень ст.183-2 КАС України, суд може розглядати в порядку скороченого провадження адміністративні справи щодо вимог, передбачених частиною першою цієї статті, якщо такі вимоги не стосуються прав, свобод, інтересів та обов’язків третіх осіб.
Про відкриття скороченого провадження суд виносить ухвалу, копія якої разом з копією позовної заяви та доданих до неї документів невідкладно надсилається рекомендованим листом з повідомленням про вручення відповідачу. У разі якщо скорочене провадження відкрите за адміністративним позовом, поданим суб'єктом владних повноважень, відповідачу надсилається лише копія ухвали суду. В ухвалі в обов'язковому порядку зазначаються строк подання заперечення проти позову, порядок його подання, а також наслідки неподання такого заперечення. Відповідач у десятиденний строк з дня одержання такої ухвали та копій документів може подати заперечення проти позову та необхідні документи або заяву про визнання позову. Якщо справа розглядається судом за місцезнаходженням відповідача, то заперечення проти позову чи заява про визнання позову мають бути подані безпосередньо до канцелярії суду.
Суддя розглядає справу в порядку скороченого провадження одноособово, без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі. За результатами розгляду справи у скороченому провадженні суддя, оцінивши повідомлені позивачем, відповідачем обставини, за наявності достатніх підстав приймає законне судове рішення. У разі недостатності повідомлених позивачем обставин або якщо за результатами розгляду поданого відповідачем заперечення суд прийде до висновку про неможливість ухвалення законного
судового рішення без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі, суд розглядає справу за загальними правилами цього Кодексу, про що постановляє ухвалу, яка не підлягає оскарженню.
11 червня 2013 року, представником відповідача на адресу суду (до канцелярії суду) подано заяву про визнання позову, в порядку ст.136 КАС України.
За змістом ст.37 Закону України “Про пенсійне забезпечення” від 05.11.1991 року, право на пенсію в разі втрати годувальника мають непрацездатні члени сім’ї померлого годувальника, які були на його утриманні (стаття 38). При цьому дітям пенсії призначаються незалежно від того, чи були вони на утриманні годувальника. Батьки і чоловік (дружина) померлого, які не були на його утриманні, також мають право на пенсію, якщо згодом втратили джерело засобів до існування. Непрацездатними членами сім’ї вважаються: а) діти, брати, сестри й онуки, які не досягли 18 років або старші цього віку, якщо вони стали інвалідами до досягнення 18 років, при цьому брати, сестри й онуки - за умови, якщо вони не мають працездатних батьків; б) батько, мати, дружина, чоловік, якщо вони є інвалідами або досягли пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”;
Відповідно до ст.36 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім'ї померлого годувальника, які були на його утриманні, за наявності в годувальника на день смерті страхового стажу, який був би необхідний йому для призначення пенсії по третій групі інвалідності, а в разі смерті пенсіонера або осіб, зазначених у частині другій статті 32 цього Закону, - незалежно від тривалості страхового стажу. При цьому дітям пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається незалежно від того, чи були вони на утриманні годувальника.
Батьки і чоловік (дружина) померлого, які не були на його утриманні, мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника, якщо втратили джерело засобів до існування.
Відповідно до положень ч.2 ст.36 цього Закону непрацездатними членами сім’ї вважаються: чоловік (дружина), батько, мати, якщо вони є інвалідами або досягли пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону; діти (у тому числі діти, які народилися до спливу 10 місяців з дня смерті годувальника) померлого годувальника, які не досягли 18 років або старші цього віку, якшо вони стали інвалідами до досягнення 18 років; чоловік (дружина), а в разі їх відсутності - один з батьків або брат чи сестра, дідусь чи бабуся померлого годувальника незалежно від віку і працездатності, якщо він (вона) не працюють і зайняті доглядом за дитиною (дітьми) померлого годувальника до досягнення нею (ними) 8 років.
Відповідно до положень ч.3 ст.36 цього Закону до членів сім’ї, які вважаються такими, що були на утриманні померлого годувальника, відносяться особи, зазначені в частині другій цієї статті, якщо вони: були на повному утриманні померлого годувальника; одержували від померлого годувальника допомогу, що була для них постійним і основним джерелом засобів до існування. Члени сім’ї померлого годувальника, для яких його допомога була постійним і основним джерелом засобів до існування, але які й самі одержували пенсію, мають право, за бажанням, перейти на пенсію у зв'язку з втратою годувальника.
Відповідно до ч.2 ст.19 Конституції України органи державної влади та місцевого самоврядування, інші посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією і законами України.
Враховуючи викладене, вважаю, що Управління Пенсійного фонду України в Шевченківському районі м.Києва незаконно відмовило позивачу у призначенні пенсії у зв’язку із втратою годувальника.
Зважаючи на викладені обставини, оцінюючи всі зібрані у справі докази в їх сукупності, вважає, що позов ОСОБА_1 підлягає задоволенню.
На підставі вищевикладеного, керуючись положеннями Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, Закону України “Про пенсійне забезпечення”, ст.ст.49, 50, 51, 55, 56, 58, 59, 162, 163, 183-2, 256 КАС України, суд,-
ПОСТАНОВИВ:
Адміністративний позов ОСОБА_1 до Управління Пенсійного фонду України в Шевченківському районі м.Києва про визнання відмови відповідача протиправною у призначенні пенсії у разі втрати годувальника та зобов’язання призначити пенсію - задовольнити.
Визнати відмову Управління Пенсійного фонду України в Шевченківському районі м.Києва в призначенні пенсії ОСОБА_1, у зв’язку з втратою годувальника протиправною.
Зобов’язати Управління Пенсійного фонду України в Шевченківському районі м.Києва призначити ОСОБА_1 призначити пенсію у зв’язку з втратою годувальника починаючи з 18 жовтня 2012 року.
Стягнути з Державного бюджету України на користь ОСОБА_1 34 грн. 41 коп. сплаченого судового збору.
Постанова суду може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду через Шевченківський районний суд м.Києва шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.
Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.
Постанова суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Суддя Маліновська В.М.

 

ADMIN: Зі слова адвоката в інтересів глухого інваліда в суді:  він поки не зовсім розуміє, чому УТОГ, що фінансується за рахунок бюджетних коштів, відмовляє в наданні послуг зі сурдоперекладу інвалідам зі слуху в суді? Кому і в яких випадках надається ця послуга? Відмова УТОГ в наданні послуг має ознаки корупції?

Категорія: Адвокатура | Переглядів: 1316 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Меню співзасновника
 
 
Посилання
Новини
Події
Кіно з субтитрами
Календар
«  Вересень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 98
Архів записів
АФОРИЗМИ: **Судиться - не богу молиться: поклоном не відбудеш. **На суд витрачають багато коштів. **Суди, суди, та поглядай сюди. **З багатим не судись, а з сильним не борись. **Суд і прямий, та суддя кривий. **Відсутній - завжди винен. **З суддею не спор, а з тюрмою не лайся. **Суддя в суді, що риба в воді. **Суддя - що кравець: як захоче, так і покрає. **У судді і брат в неправді буде винуватим. **Правдивий суддя, що цегляна стіна. **Коли карман сухий, то і суддя глухий. **Суддя, що подарунки бере, перед суддею (на лаві підсудних) буде. **Архирей не бог, а прокурор не правда. **Секретар суда з ділом, як душа з тілом. **В суді правди не шукають. **Перо в суді, що сокира в лісі. **Як в кишені сухо, то і в суді глухо. **Правда твоя, мужичок, але полізай у мішок. **У суд ногою, а в гаманець рукою. **У кого карман повніший, у того й суд правіший. **Набий віз людей, та повези у суд віз грошей, то й прав будеш. **Не йди в суд з одним носом а йди з приносом. З грішми. **Тому довго суд тягнеться, що винуватий нравиться. **Тоді виграю справу, як ляжу на лаву. **Тяганина в судах. **В своїй справі сам не суддя. **Сам собі ніхто не суддя. **Самому судить - не розсудить. **Самосуд - не суд. **Самосуд - сліпий суд. **Як судять громадою, то й невинному дістається. **Хто судиться, той нудиться. **Найгірше в світі, це судиться та лічиться. **Справу вести,- не постіл плести. **Як почнеться тяганина, то не раз упріє Україна. **Суд не яма - стій прямо. **Із суда, що з ставка, сухий не вийдеш. **Хто ходить по судах, то про того йде негарна слава. **На суді, що на воді, не втонеш, то замочишся. **Краще втопиться, чим судиться. **Тяжба - петля, а суд - шибениця. **Хоч і праве діло, а в кишені засвербіло. **Витрати грошей на судові справи. **З суда грошей не носять. **Тяжба - не гроші, а потрава - не хліб. **В копицях -не сіно, а в суді - не гроші. **В лісі -не дуги, а в суді - не гроші. **Суд та діло собака з’їла. **Судді - рибка, а прохачеві - луска. **Поли вріж (поступись своїм) та тікай, а суда не затівай. **Суд завів, став гол, як сокіл. **Не ходи до суду, бо хліба не буде. **Від злодія біда, від суда - нужда. **Дере коза лозу, а вовк козу, а вовка мужик, а мужика пан, а пана юриста, а юристу чортів триста. **Поганий мир, краще всякого суда. **Краще матер'яний мир, чим ремінний суд. **З казною судиться, то краще втопиться. **З казною не судись - своїм поступись. **Хто бореться з морозом, у того завжди вуха померзлі. **Коза з вовком тягалась, та тільки шкура зосталась. **Великий та багатий - рідко винуватий. **Захищається рак клешнею, а багач мошною. **У скотинки - рожки, а у багатого грошики. **У святих отців не знайдеш кінців. **Уміння приховувати свої вчинки. **На старців суда нема. **Голий голого не позива. **З голого, що з мертвого. **На нема і суда нема. **Не треба з тим дружиться, хто любить судиться. **Правди не судять. **Ідучи в суд хваляться обидва, а з суда - один. **До справи два, а по справі - один. **До суда два скачуть, а після суда один скаче, а другий плаче. **Справа - справою, а суд по формі. **Діло - ділом, пиво - пивом, а суд по формі. **Не спіши карати, спіши вислухати. **Суд скорий рідко бува справедливий. **Без розсуду не твори суду. **Краще десять винуватців простить, чим одного невинного наказати. **Винуватого кров - вода, а невинного - біда. **Неправий суд - гірше розбою.**