Спілка нечуючих юристів / Union of the Deaf Lawyers
Ми раді вітати Вас на інформаційно-правовому сайті "Спілка нечуючих юристів / Union of the Deaf Lawyers" (Kyiv, Ukraine). Цей сайт для всіх, хто цікавиться питаннями права людей з інвалідністю зі слуху в Україні. (Сайт створено 19.I.2007 та поновлено сторінку 30.03.2013)
ЛАСКАВО ПРОСИМО НА САЙТ !
Субота, 20.04.2024, 05:14
Меню сайту
Категорії розділу
Спілка [65]
Правові новини [216]
Правознавство [144]
Адвокатура [101]
Кримінал [84]
Консультація [75]
Судова медицина [21]
Країна глухих [105]
Адміністратор [10]
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Посилання
Довідник
 
Головна » 2018 » Жовтень » 20 » У ВРП відбулося засідання групи із забезпечення доступності суду та судової процедури для осіб з інвалідністю
16:16
У ВРП відбулося засідання групи із забезпечення доступності суду та судової процедури для осіб з інвалідністю

У Вищій раді правосуддя відбулося чергове засідання Робочої групи із забезпечення доступності суду та судової процедури для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення

19 жовтня 2018 року відбулося чергове засідання Робочої групи із забезпечення доступності суду та судової процедури для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, в якому взяли участь представники постійних членів групи – Вищої ради правосуддя, Ради суддів України, Державної судової адміністрації України, державного підприємства “Інформаційні судові системи”, апеляційних судів міста Києва, а також запрошені до участі представники Урядової уповноваженої з питань гендерної політики Катерини Левченко та Українського товариства глухих (УТОГ) Володимира Тимошенка (адвоката), Надії Дяченко, Тамари Котової, Дарії Березової (перекладача).
З вітальним словом до учасників звернулися представники Вищої ради правосуддя, Ради суддів України, Всеукраїнської громадської організації інвалідів “Спілка інвалідів” та представник Урядового уповноваженого з питань гендерної політики, які наголосили на суспільній важливості розвитку всіх видів доступності, особливо архітектурної, інформаційної, транспортної, для осіб з інвалідністю до всіх державних установ, у тому числі до судових, які повинні бути прикладом дотримання міжнародних та національних законодавчих норм щодо недискримінації ні за ознакою інвалідності, ні за гендерними, ні за будь-якими іншими ознаками.
За результатами розгляду питання порядку денного щодо обговорення стану реалізації Указу Президента України від 29 грудня 2017р. №452/2017 “Про ліквідацію апеляційних судів та утворення апеляційних судів в апеляційних округах” членами робочої групи прийнято рішення про продовження розгляду на наступному засіданні, оскільки переведення суддів та працівників апарату не завершено, тому станом на сьогодні питання щодо приміщень новоутворених судів та їх доступності є передчасним.
При розгляді питання щодо проведених аудитів доступності судових установ на виконання листа ДСА України відповідно до запиту Урядового уповноваженого з прав осіб з інвалідністю представником Державної судової адміністрації України було повідомлено про проведену роботу із цього питання і надано узагальнену інформацію за результатами проведених аудитів, орієнтовні розрахунки коштів, необхідних для проведення таких робіт, та повідомлено про необхідність отримання додаткового фінансування на вказані цілі, що не були передбачені на поточний фінансовий рік. У зв’язку із чим було вирішено відкласти розгляд до вирішення ДСА України питання з фінансуванням.
Третім у порядку денному було питання про вжиті заходи щодо приведення сайтів судових установ у відповідність до вимоги постанови Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2013р. №730 “Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 4 січня 2002р. №3 і від 29 серпня 2002р. №1302” про доступність інформації на офіційному веб-сайті для користувачів з вадами зору та слуху. Представник державного підприємства “Інформаційні судові системи” відзвітував про повну відповідність веб-порталу “Судова влада України” зазначеним вимогам, що дає змогу користуватися сайтом особам з вадами зору та слуху, та повідомив, що під час підготовки до впровадження Єдиної судової інформаційної системи підприємством розроблено технічні завдання з урахуванням максимальної доступності інформації та сервісів для осіб з інвалідністю, а також функціональності та зручності для всіх користувачів.
Також обговорено питання щодо доступності для осіб з інвалідністю Шевченківського районного суду міста Києва, представник якого повідомив, що облаштування суду проведено з дотриманням вимог ДБН, міжнародних та національних стандартів, проведено необхідні тендерні процедури, відпрацьовано практичні механізми допомоги відвідувачам – особам з різними видами інвалідності тощо. За результатами обговорення прийнято рішення провести для Ради суддів України презентацію щодо доступності цього суду з метою забезпечення правильних та єдиних стандартів при облаштуванні доступності для осіб з інвалідністю приміщень всіх судових установ.
Велику увагу було приділено питанню забезпечення доступності суду та судової процедури для осіб з порушеннями слуху. Лейтмотивом цього засідання було “Почути кожного”, адже на прикладі труднощів перекладу перебігу засідання всі учасники зрозуміли проблеми, з якими стикаються працівники апарату та особи з порушеннями слуху, а також складність забезпечення фахової допомоги таким особам у суді.
Зокрема, представники судової системи висловили занепокоєння щодо недостатньої кількості судових перекладачів жестової мови, а також відсутності у реєстрі перекладачів інформації про їхню спеціалізацію, особливо щодо кримінального процесу, та запропонували запровадити курси навчання жестової мови для працівників апаратів судів, відповідальних за забезпечення доступності суду для осіб з інвалідністю, що дасть змогу максимально швидко надати необхідну інформацію, допомогти з написанням заяв тощо.
Зі свого боку, представники УТОГ зазначили, що наразі існує потреба у збільшенні кількості перекладачів жестової мови, організація буде брати участь у роботі щодо забезпечення доступності суду та судової процедури. Водночас перекладачі потребують навчання саме юридичним термінам, щоб надавати фахову допомогу в судовому процесі.

За результатами обговорення прийнято рішення розпочати курси навчання жестової мови і для перекладачів, і для працівників апарату суду, для чого створити тимчасову робочу групу для координації дій та узгодження плану навчання, до якої увійдуть представники Вищої ради правосуддя, Ради суддів України, ВГОІ “Спілка інвалідів”, а також Шевченківського районного суду міста Києва як суду з найбільшою кількістю справ у провадженні, щоб врахувати специфіку та всі нюанси такого навчання. Водночас представники УТОГ увійшли до складу Робочої групи із забезпечення доступності суду та судової процедури для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

Прес-служба ВРП

Категорія: Спілка | Переглядів: 759 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Меню співзасновника
 
 
Посилання
Новини
Події
Кіно з субтитрами
Календар
«  Жовтень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 98
Архів записів
АФОРИЗМИ: **Судиться - не богу молиться: поклоном не відбудеш. **На суд витрачають багато коштів. **Суди, суди, та поглядай сюди. **З багатим не судись, а з сильним не борись. **Суд і прямий, та суддя кривий. **Відсутній - завжди винен. **З суддею не спор, а з тюрмою не лайся. **Суддя в суді, що риба в воді. **Суддя - що кравець: як захоче, так і покрає. **У судді і брат в неправді буде винуватим. **Правдивий суддя, що цегляна стіна. **Коли карман сухий, то і суддя глухий. **Суддя, що подарунки бере, перед суддею (на лаві підсудних) буде. **Архирей не бог, а прокурор не правда. **Секретар суда з ділом, як душа з тілом. **В суді правди не шукають. **Перо в суді, що сокира в лісі. **Як в кишені сухо, то і в суді глухо. **Правда твоя, мужичок, але полізай у мішок. **У суд ногою, а в гаманець рукою. **У кого карман повніший, у того й суд правіший. **Набий віз людей, та повези у суд віз грошей, то й прав будеш. **Не йди в суд з одним носом а йди з приносом. З грішми. **Тому довго суд тягнеться, що винуватий нравиться. **Тоді виграю справу, як ляжу на лаву. **Тяганина в судах. **В своїй справі сам не суддя. **Сам собі ніхто не суддя. **Самому судить - не розсудить. **Самосуд - не суд. **Самосуд - сліпий суд. **Як судять громадою, то й невинному дістається. **Хто судиться, той нудиться. **Найгірше в світі, це судиться та лічиться. **Справу вести,- не постіл плести. **Як почнеться тяганина, то не раз упріє Україна. **Суд не яма - стій прямо. **Із суда, що з ставка, сухий не вийдеш. **Хто ходить по судах, то про того йде негарна слава. **На суді, що на воді, не втонеш, то замочишся. **Краще втопиться, чим судиться. **Тяжба - петля, а суд - шибениця. **Хоч і праве діло, а в кишені засвербіло. **Витрати грошей на судові справи. **З суда грошей не носять. **Тяжба - не гроші, а потрава - не хліб. **В копицях -не сіно, а в суді - не гроші. **В лісі -не дуги, а в суді - не гроші. **Суд та діло собака з’їла. **Судді - рибка, а прохачеві - луска. **Поли вріж (поступись своїм) та тікай, а суда не затівай. **Суд завів, став гол, як сокіл. **Не ходи до суду, бо хліба не буде. **Від злодія біда, від суда - нужда. **Дере коза лозу, а вовк козу, а вовка мужик, а мужика пан, а пана юриста, а юристу чортів триста. **Поганий мир, краще всякого суда. **Краще матер'яний мир, чим ремінний суд. **З казною судиться, то краще втопиться. **З казною не судись - своїм поступись. **Хто бореться з морозом, у того завжди вуха померзлі. **Коза з вовком тягалась, та тільки шкура зосталась. **Великий та багатий - рідко винуватий. **Захищається рак клешнею, а багач мошною. **У скотинки - рожки, а у багатого грошики. **У святих отців не знайдеш кінців. **Уміння приховувати свої вчинки. **На старців суда нема. **Голий голого не позива. **З голого, що з мертвого. **На нема і суда нема. **Не треба з тим дружиться, хто любить судиться. **Правди не судять. **Ідучи в суд хваляться обидва, а з суда - один. **До справи два, а по справі - один. **До суда два скачуть, а після суда один скаче, а другий плаче. **Справа - справою, а суд по формі. **Діло - ділом, пиво - пивом, а суд по формі. **Не спіши карати, спіши вислухати. **Суд скорий рідко бува справедливий. **Без розсуду не твори суду. **Краще десять винуватців простить, чим одного невинного наказати. **Винуватого кров - вода, а невинного - біда. **Неправий суд - гірше розбою.**