Спілка нечуючих юристів / Union of the Deaf Lawyers
Ми раді вітати Вас на інформаційно-правовому сайті "Спілка нечуючих юристів / Union of the Deaf Lawyers" (Kyiv, Ukraine). Цей сайт для всіх, хто цікавиться питаннями права людей з інвалідністю зі слуху в Україні. (Сайт створено 19.I.2007 та поновлено сторінку 30.03.2013)
ЛАСКАВО ПРОСИМО НА САЙТ !
Вівторок, 23.04.2024, 09:10
Меню сайту
Категорії розділу
Спілка [65]
Правові новини [216]
Правознавство [144]
Адвокатура [101]
Кримінал [84]
Консультація [75]
Судова медицина [21]
Країна глухих [105]
Адміністратор [10]
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Посилання
Довідник
 
Головна » 2014 » Серпень » 1 » У разі працевлаштування отримувача пенсії (порада)
20:05
У разі працевлаштування отримувача пенсії (порада)

У разі працевлаштування отримувача пенсії:

•    Підприємцям:
Згідно п.28 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України 25.11.2005 №22-1, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 27.12.2005 року за №1566/11846 із змінами, (далі Порядок) за документ, який підтверджує, що особа не працює, приймаються трудова книжка та довідка органів державної податкової служби довільної форми про те, що особа не перебуває на обліку у даному органі державної податкової служби як фізична особа - підприємець. При відсутності трудової книжки - довідка органів державної податкової служби довільної форми про те, що особа не перебуває на обліку у даному органі державної податкової служби як фізична особа - підприємець, та заява особи із зазначенням причини відсутності трудової книжки. До зазначених документів додається дані персоніфікованого обліку. Відсутність доходу від підприємницької діяльності не дає підстави вважати, що особа не працює.
Фізичні особи, що припинили підприємницьку діяльність, вважаються непрацюючими тільки з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності.  Якщо особа знята з обліку в державній податковій інспекції як фізична особа-підприємець, але не завершила процедуру припинення в органах державної реєстрації, вона має статус працюючої.
Підприємці, що не завершили процедуру припинення підприємницької діяльності в органах державної реєстрації, втрачають право на всі виплати, залежні від працевлаштування (про які ми говоримо нижче). Проте, дохід від підприємницької діяльності не враховується при проведенні індексації пенсії.

•    Одержувачам пенсій за Законом України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”
Законом України “Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи” внесено зміни з 01.10.2011 до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, а саме, відповідно до пункту 3 статті 42  цього Закону у разі збільшення розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом, підвищується розмір пенсії, обчислений відповідно до статті 28 цього Закону (крім пенсіонерів, які працюють (проводять діяльність, пов’язану з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування). Перерахунок пенсії проводиться з дня встановлення нового розміру прожиткового мінімуму. Пенсіонерам, які працюють (провадять діяльність, пов’язану з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування), після звільнення з роботи або припинення такої діяльності пенсія перераховується з урахуванням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом, який встановлений на дату звільнення з роботи або припинення такої діяльності.
 
•    Інвалідам:
Пенсія по інвалідності залежно від групи інвалідності призначається в таких розмірах: інвалідам I групи - 100 відсотків пенсії за віком; інвалідам II групи - 90 відсотків пенсії за віком; інвалідам III групи - 50 відсотків пенсії за віком, обчисленої відповідно до статей 27 і 28 цього Закону.
Непрацюючі інваліди II групи за їх вибором мають право на призначення пенсії по інвалідності в розмірі пенсії за віком, обчисленої відповідно до статей 27 і 28 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, за наявності такого страхового стажу:
-у жінок - 20 років, а у чоловіків - 25 років, якщо їм вперше встановлено інвалідність у віці до 46 років включно;
-у жінок - 21 рік, а у чоловіків - 26 років, якщо їм вперше встановлено інвалідність у віці до 48 років включно;
-у жінок - 22 роки, а у чоловіків - 27 років, якщо їм вперше встановлено інвалідність у віці до 50 років включно;
-у жінок - 23 роки, а у чоловіків - 28 років, якщо їм вперше встановлено інвалідність у віці до 53 років включно;
-у жінок - 24 роки, а у чоловіків - 29 років, якщо їм вперше встановлено інвалідність у віці до 56 років включно;
-у жінок - 25 років, а у чоловіків - 30 років, якщо їм вперше встановлено інвалідність у віці до 59 років включно.
Непрацюючі інваліди II групи, визнані інвалідами після досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, та інваліди III групи за їх вибором мають право на призначення пенсії по інвалідності в розмірі пенсії за віком, обчисленої відповідно до статей 27 і 28 цього Закону, за наявності страхового стажу, у жінок -30, у чоловіків – 35 років.
Враховуючи викладене, якщо особа перебуває на обліку, як одержувач пенсії по інвалідності в розмірі пенсії за віком та не досягла пенсійного віку, вона не має права на зазначений вид розрахунку, а лише на розрахунок пенсії по інвалідності.

•    Одержувачам соціальних пенсій:
Згідно із статтею 93 Закону України “Про пенсійне забезпечення”  ( в редакції, чинній до 01.01.2004 р.),  право на соціальну пенсію, мали непрацюючі інваліди 1, 2, 3 груп та інваліди з дитинства – незалежно від факту роботи.
Соціальні пенсії – це пенсії особам, які не мають необхідного стажу роботи для призначення трудової пенсії (за віком, по інвалідності, по втраті годувальника). Зазначений вид пенсій призначався відповідно до Закону України “Про пенсійне забезпечення”. На теперішній час в органах Пенсійного фонду України виплачуються лише соціальні пенсії, які були призначені до 01.01.2005 (дата набрання чинності Закону України “Про державну соціальну допомогу особам, що не мають права на пенсію, та інвалідам”). Слід зазначити, що отримувачі соціальної пенсії (крім інвалідів з дитинства), при умові працевлаштування, взагалі не мають права отримувати в цей час пенсію.

•    Одержувачам надбавок на неповнолітніх дітей:
Непрацюючим пенсіонерам нараховуються надбавки до пенсій за віком, по інвалідності на неповнолітніх утриманців (віком до 18 років). Розмір такої надбавки щомісячно встановлюється згідно постанови Кабінету Міністрів України від 16.07.2008 №654 на рівні 150 грн.; розмір надбавки на утриманця згідно п.а ст.24 Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб” щомісячно нараховується на рівні 50% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (з 01.12.2013 - 474,50 грн. (949 грн. х 50%)).
 
•    Одержувачам пенсій за вислугою років:
Звертаємо увагу одержувачів пенсій за вислугою років про необхідність своєчасного повідомлення про працевлаштування на посаду, яка дає право на отримання даного виду пенсії, так як згідно із статтею 7 Закону України “Про пенсійне забезпечення”, пенсії за вислугу років призначаються при залишенні роботи, яка дає право на цю пенсію.
 
•    Державним службовцям і науковцям:
Особам, яким призначено пенсію з 01.10.2011 за Законом “Про державну службу” та прирівняних до нього Законів,  Законом України “Про наукову і науково-технічну діяльність” передбачено, що виплата пенсії (щомісячного довічного грошового утримання), у період роботи на посадах, які надали право на призначення пенсії в порядку та на умовах, передбачених цими законами, виплачується в розмірі, обчисленому відповідно до Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”, а після звільнення з таких посад - у розмірі, обчисленому відповідно до цих законів.
Цей порядок виплати пенсії не поширюються на пенсіонерів, яким призначено пенсію (щомісячне довічне грошове утримання) та які влаштувалися на роботу до набрання чинності цим Законом.
 
•    Одержувачі пенсій відповідно до Закону України “Про підвищення престижності шахтарської праці”:
Відповідно до абзацу 3 п.1 статті 28 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” мінімальний розмір пенсії особам, на яких поширюється дія Закону України “Про підвищення престижності шахтарської праці”, та працівникам, зайнятим повний робочий  день під землею обслуговуванням зазначених осіб, які відпрацювали на підземних роботах не менш як 15 років для чоловіків та 7,5 років для жінок за списком №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, встановлюється незалежно від місця останньої роботи, у розмірі 80 відсотків середньої заробітної плати шахтаря, але не менше як три розміри прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.
Згідно пункту 3 статті 42 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” в разі зміни прожиткового мінімуму змінюється мінімальний розмір пенсії особам, які отримують пенсії за вищевказаним Законом, але такі перерахунки не поширюються на працюючих пенсіонерів. Тож, працюючим шахтарям, пенсії у зв’язку із зміною прожиткового мінімуму не перераховуються.

•    Щодо виплати пенсій жінкам, яким достроково призначено пенсію за досягнення 55 років:
Відповідно до статті 7-2 Прикінцевих положень Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” до 01 січня 2015 року право дострокового виходу на пенсію за віком мають жінки, яким виповнилось 55 років, за наявності страхового стажу 30 років та за умови звільнення з роботи.
У разі працевлаштування таких осіб до досягнення пенсійного віку, передбаченого ст.26 Закону, виплата дострокової пенсії на час роботи припиняється.

•    Щодо осіб, яким призначено дострокову пенсію за нижченаведеними законами:
У разі працевлаштування осіб, яким достроково призначена пенсія згідно із статтею 26 Закону України “Про зайнятість населення”, статтею 12 Закону України “Про загальні засади подальшої експлуатації і зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення зруйнованого четвертого енергоблока цієї АЕС на екологічно безпечну систему” і статтею 21 Закону України “Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні” в період до досягнення пенсійного віку, встановленого відповідним законом, виплата пенсії  припиняється.
Таким чином, в разі працевлаштування таких осіб,  пенсія взагалі не виплачується, і в разі невчасного повідомлення про їх працевлаштування виникають значні суми переплат.
 
•    Щодо порядку проведення індексації пенсійних коштів:
Порядок проведення індексації затверджено постановою Кабінету Міністрів України №1078 від 17.07.03 (зі змінами), п.9 якого зазначено, що працюючим пенсіонерам в першу чергу індексується сума оплати праці на підставі довідки підприємства, установи, організації, в якій зазначається розмір оплати праці, проіндексовану її суму та суму індексації. Такі довідки підприємства зобов’язані у двотижневий строк після проведення індексації заробітної плати подавати органам, які призначають та виплачують пенсію. Виплата пенсії здійснюється з урахуванням отриманої інформації. У всіх випадках загальний дохід працюючого пенсіонера, який підлягає індексації, не повинен перевищувати прожиткового мінімуму, встановленого для працездатної особи.
Відповідно п.2 Постанови №1078  індексації підлягають грошові доходи громадян, одержані в гривнях на території України, які не мають разового характеру, зокрема оплата праці найманих працівників підприємств, установ, організацій у грошовому виразі, яка включає оплату праці за виконану роботу згідно з тарифними ставками (окладами) і відрядними розцінками, доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші компенсаційні виплати, що мають постійний характер.
У разі працевлаштування пенсіонера на строк, що не перевищує місяця, або за період виконання ним робіт, пов’язаних з організацією та проведенням виборів Президента України, народних депутатів України, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад та сільських, селищних, міських голів, індексація пенсії проводиться як непрацюючому пенсіонерові, без урахування оплати праці.
Пунктом 12 Порядку передбачено, що у разі працевлаштування (навчання) особи, якій призначено пенсію, такою особою протягом 10 днів надається органу, що призначає пенсію, довідка про прийняття на роботу(навчання). Надалі для проведення індексації подається довідка про розмір заробітної плати (стипендії) з урахуванням індексації.
Для своєчасного проведення індексації пенсії, власник підприємства повинен інформувати орган, який виплачує пенсії про звільнення пенсіонера з роботи (абзац 4 п.9 постанови Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 №1078),
Додатково повідомляємо, що згідно з п.37 Порядку пенсіонер зобов’язаний своєчасно повідомити органи, що призначають та виплачують пенсію, про прийняття на роботу, звільнення з роботи, зміни в складі сім’ї, зміну місця проживання, виїзд за кордон на постійне місце проживання та інші обставини, що можуть вплинути на його пенсійне забезпечення.
Тож, вищезазначені нормативні документи визначають відповідальність як пенсіонера, так і власника підприємства за своєчасність інформування органів Пенсійного фонду про факти, які спричиняють зміну розміру пенсії (прийняття на роботу або звільнення, надання довідок про розмір проіндексованого заробітку).

•    Відповідальність за несвоєчасне повідомлення про працевлаштування:
Згідно із статтею 50  Закону України  “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” суми пенсій, виплачені надміру внаслідок зловживань з боку пенсіонерів, можуть бути повернуті пенсіонером добровільно або стягуються на підставі рішень територіальних органів Пенсійного фонду чи в судовому порядку.
Враховуючи вищевикладене, пенсіонер у разі працевлаштування (взяття на облік як фізичної особи - підприємця) або звільнення з роботи (припинення підприємницької діяльності) має своєчасно звернутись до органів Фонду за місцем проживання: надати заяву встановленого зразка та документи, які свідчать про його статус.

ADMIN: Порада адвоката, який спеціалізується на наданні інвалідам зі слуху правової допомоги :  Як інвалідам по слуху вирішити проблеми з пенсіями. Слід пам’ятати, що при вирішенні пенсійних питань рекомендується звернутися з усіма документами безпосередньо до органах Пенсійного фонду без зайвих витрат часу і грошей, а не звертатись за послугами до сурдоперекладачів УТОГ , таким відвертим здирством дії ціє послуги не обмежуються.

Категорія: Консультація | Переглядів: 1054 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Меню співзасновника
 
 
Посилання
Новини
Події
Кіно з субтитрами
Календар
«  Серпень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 98
Архів записів
АФОРИЗМИ: **Судиться - не богу молиться: поклоном не відбудеш. **На суд витрачають багато коштів. **Суди, суди, та поглядай сюди. **З багатим не судись, а з сильним не борись. **Суд і прямий, та суддя кривий. **Відсутній - завжди винен. **З суддею не спор, а з тюрмою не лайся. **Суддя в суді, що риба в воді. **Суддя - що кравець: як захоче, так і покрає. **У судді і брат в неправді буде винуватим. **Правдивий суддя, що цегляна стіна. **Коли карман сухий, то і суддя глухий. **Суддя, що подарунки бере, перед суддею (на лаві підсудних) буде. **Архирей не бог, а прокурор не правда. **Секретар суда з ділом, як душа з тілом. **В суді правди не шукають. **Перо в суді, що сокира в лісі. **Як в кишені сухо, то і в суді глухо. **Правда твоя, мужичок, але полізай у мішок. **У суд ногою, а в гаманець рукою. **У кого карман повніший, у того й суд правіший. **Набий віз людей, та повези у суд віз грошей, то й прав будеш. **Не йди в суд з одним носом а йди з приносом. З грішми. **Тому довго суд тягнеться, що винуватий нравиться. **Тоді виграю справу, як ляжу на лаву. **Тяганина в судах. **В своїй справі сам не суддя. **Сам собі ніхто не суддя. **Самому судить - не розсудить. **Самосуд - не суд. **Самосуд - сліпий суд. **Як судять громадою, то й невинному дістається. **Хто судиться, той нудиться. **Найгірше в світі, це судиться та лічиться. **Справу вести,- не постіл плести. **Як почнеться тяганина, то не раз упріє Україна. **Суд не яма - стій прямо. **Із суда, що з ставка, сухий не вийдеш. **Хто ходить по судах, то про того йде негарна слава. **На суді, що на воді, не втонеш, то замочишся. **Краще втопиться, чим судиться. **Тяжба - петля, а суд - шибениця. **Хоч і праве діло, а в кишені засвербіло. **Витрати грошей на судові справи. **З суда грошей не носять. **Тяжба - не гроші, а потрава - не хліб. **В копицях -не сіно, а в суді - не гроші. **В лісі -не дуги, а в суді - не гроші. **Суд та діло собака з’їла. **Судді - рибка, а прохачеві - луска. **Поли вріж (поступись своїм) та тікай, а суда не затівай. **Суд завів, став гол, як сокіл. **Не ходи до суду, бо хліба не буде. **Від злодія біда, від суда - нужда. **Дере коза лозу, а вовк козу, а вовка мужик, а мужика пан, а пана юриста, а юристу чортів триста. **Поганий мир, краще всякого суда. **Краще матер'яний мир, чим ремінний суд. **З казною судиться, то краще втопиться. **З казною не судись - своїм поступись. **Хто бореться з морозом, у того завжди вуха померзлі. **Коза з вовком тягалась, та тільки шкура зосталась. **Великий та багатий - рідко винуватий. **Захищається рак клешнею, а багач мошною. **У скотинки - рожки, а у багатого грошики. **У святих отців не знайдеш кінців. **Уміння приховувати свої вчинки. **На старців суда нема. **Голий голого не позива. **З голого, що з мертвого. **На нема і суда нема. **Не треба з тим дружиться, хто любить судиться. **Правди не судять. **Ідучи в суд хваляться обидва, а з суда - один. **До справи два, а по справі - один. **До суда два скачуть, а після суда один скаче, а другий плаче. **Справа - справою, а суд по формі. **Діло - ділом, пиво - пивом, а суд по формі. **Не спіши карати, спіши вислухати. **Суд скорий рідко бува справедливий. **Без розсуду не твори суду. **Краще десять винуватців простить, чим одного невинного наказати. **Винуватого кров - вода, а невинного - біда. **Неправий суд - гірше розбою.**