Спілка нечуючих юристів / Union of the Deaf Lawyers
Ми раді вітати Вас на інформаційно-правовому сайті "Спілка нечуючих юристів / Union of the Deaf Lawyers" (Kyiv, Ukraine). Цей сайт для всіх, хто цікавиться питаннями права людей з інвалідністю зі слуху в Україні. (Сайт створено 19.I.2007 та поновлено сторінку 30.03.2013)
ЛАСКАВО ПРОСИМО НА САЙТ !
Субота, 20.04.2024, 14:41
Меню сайту
Категорії розділу
Спілка [65]
Правові новини [216]
Правознавство [144]
Адвокатура [101]
Кримінал [84]
Консультація [75]
Судова медицина [21]
Країна глухих [105]
Адміністратор [10]
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Посилання
Довідник
 
Головна » 2016 » Лютий » 26 » Тимчасове обмеження у праві виїзду за кордон
16:54
Тимчасове обмеження у праві виїзду за кордон

Настав довгоочікуваний відпускний період, якого більшість наших громадян чекало з великим нетерпінням. Для когось відпустка - це дача, город, для когось - рідний берег Криму, а хтось віддає перевагу відпочивати виключно за кордоном.
Не секрет, що чим далі від України місце відпочинку - тим більше ми готуємося до поїздки: заздалегідь збираємо речі, попередньо закуповуємо потрібні медикаменти, продумуємо, які документи взяти з собою і з нетерпінням чекаємо того дня, коли нарешті опинимося на борту літака, у вагоні поїзда або в автобусі. Все, здавалося б, чудово, але сюрприз у вигляді відмови у виїзді за кордон може очікувати кожного при проходженні прикордонного контролю. Для того, щоб уникнути таких неприємних сюрпризів я і пропоную Вам ознайомитися з матеріалом даної статті.
Порядок в'їзду та виїзду з території України, на сьогоднішній день, регулюється Законом України “Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України” від 21.01.1994 та Постановою Кабінету Міністрів України № 57 від 27.01.1995, яким затверджено Правила перетину державного контролю громадянами України.
Для початку хочеться відзначити, що ніяких обмежень на в'їзд до України чинне законодавство не передбачає, вони стосуються виключно виїзду.
Згідно з частиною 2 статті 6 цього Закону громадянам України, у яких вже є закордонний паспорт, може бути тимчасово відмовлено у виїзді за кордон у таких випадках:
1. Якщо громадянину України відомі відомості, які є державною таємницею.
2. Якщо стосовно громадянина України діють неврегульовані аліментні, договірні чи інші невиконані зобов'язання - до виконання таких зобов'язань або розв'язання спору за згодою сторін у передбачених законодавством випадках, або забезпечення зобов'язання заставою, якщо інше не передбачено міжнародним договором.
3. Якщо стосовно громадянина України в порядку, передбаченому кримінальним процесуальним законодавством, застосована запобіжна міра, за умовами якої йому заборонено виїжджати за кордон, - до закінчення кримінального провадження або скасування відповідних обмежень.
4. Якщо громадянин України засуджений за вчинення кримінального правопорушення - до відбуття покарання або звільнення від покарання.
5. Якщо громадянин України ухиляється від виконання зобов'язань, покладених на нього судовим рішенням або рішенням іншого органу (посадової особи) - до виконання зобов'язань.
6. Якщо громадянин України свідомо повідомив про себе неправдоподібні відомості - до визначення причин та наслідків подачі неправдоподібних відомостей.
7. Якщо громадянин України підлягає призову на строкову військову службу - до вирішення питання про відстрочку від призову.
8. Якщо стосовно громадянина України подано цивільний позов до суду - до закінчення провадження у справі.
9. Якщо громадянин України перебуває під адміністративним наглядом міліції - до припинення нагляду.
Як показує практика, в основному громадянам України відмовляють у виїзді за кордон за наявності у них якої б то не було заборгованості - по кредиту, за договорами, за комунальні послуги, наявність неоплачених штрафів або не виплачених аліментів. Причому, Державна прикордонна служба звертає увагу, що не випустити за межі України можуть як за борги в десятки мільйонів, так і за мінімальні (є рішення суду про невиплату штрафу в 17 гривень).
Що стосується кредитних зобов'язань, то 8 жовтня 2009 тодішнім Президентом Віктором Ющенком був підписаний Указ “Про заходи щодо забезпечення відновлення стабільності у банківській системі”, відповідно до п.3 якого громадянам України, у яких є непогашені кредитні зобов'язання, може бути тимчасово відмовлено у виїзді за кордон.
Варто звернути увагу, що заборона на виїзд - захід обережності є обов'язкова. Вона починає діяти тільки тоді, коли проти громадянина відкрито виконавче провадження з конфіскації майна за рішенням суду або виконавчого написом нотаріуса, або ж якщо проти громадянина подано цивільний позов в якому позивач просить суд заборонити відповідачу виїзд за кордон і такий позов задоволено. Як вже було зазначено вище, стати невиїзним можна не тільки через заборгованість за кредитом, а й за борги по комунальним послугами або через несплачених штрафів за порушення правил дорожнього руху. Така ймовірність існує виключно за умови, що виконавча служба подала дані неплатників до Державної прикордонної служби (для цього у виконавчу службу має прийти рішення суду, яке набрало законної сили). На практиці, з комунальної заборгованості ЖЕКи подають до суду за наявності заборгованості у сумі 5 і більше тисяч гривень. Що стосується штрафів за порушення ПДР - 10 і більше тисяч гривень.
Як ми вже розібралися, обмеження на виїзд накладається або в разі задоволення позову позивача з проханням про накладення такого обмеження, або якщо в самому позові такого прохання не було - то самими виконавцями при виконанні рішення суду. У першому випадку, як правило, все проходить досить законно - позивач попросив, суд задовольнив, виконавча служба відкрила провадження і передала дані Держприкордонслужбі. А ось по другому варіанти можливі багато правопорушення.
Звернемо увагу на Закон України “Про виконавче провадження”, який статтею 5 визначає, що державний виконавець зобов'язаний використовувати надані йому права відповідно до закону і не допускати у своїй діяльності порушення прав та законних інтересів фізичних і юридичних осіб. Стаття 32 Закону “Про виконавче провадження” закріплює такі заходи примусового виконання рішень:
1. Звернення стягнення на кошти та інше майно (майнові права) боржника, у тому числі, якщо вони знаходяться в інших осіб або належать боржникові від інших осіб;
2. Звернення стягнення на заробітну плату (заробіток), доходи, пенсію, стипендію боржника;
3. Вилучення у боржника і передача стягувачеві певних предметів, позначених у рішенні;
4. Інші доходи, передбачені рішенням.
Таким чином, вирішення питання про обмеження особи у праві виїзду за кордон може бути останнім етапом примусового виконання судового рішення, якщо державний виконавець вже застосував усі заходи примусу.
На жаль, державна виконавча служба не завжди дотримується даної послідовності і застосовує міру щодо обмеження у виїзді за кордон, не застосувавши інші покладені заходи. Як правило, суди відмовляють у задоволенні таких подань державної виконавчої служби, мотивуючи своє рішення тим, що необхідність додаткових заходів впливу на боржника необхідно довести.
Є випадки, коли суди не повною мірою досліджують обставини, докази яких міститися в матеріалах справи, і задовольняють подання державної виконавчої служби. Так, суддя певного районного суду в червні задовольнив подання державної виконавчої служби щодо обмеження у праві виїзду за кордон людини, що є моряком, у якого була суперечка з колишньою дружиною. При цьому, не було з'ясовано, які дії здійснив державний виконавець і чи дійсно боржник ухиляється від виконання зобов'язань і чи є всі підстави вважати, що і в майбутньому він буде ухилятися.
Буває таке, що людина повинна залишати Україну і постійно виїжджати за її межі з метою виконання трудових обов'язків (наприклад, ті ж моряки). Відповідно до ст.43 Конституції України, кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він самостійно обирає або на яку він вільно погоджується. На прикладі того ж моряка ясно видно, як були порушені його Конституційні права на працю, оскільки його спеціальність надавала йому право, передбачене ст.43 Конституції України шляхом укладання контрактів (трудових угод) з судновласника.
Більше того, судом не було враховано те обставина, що моряк мав наміри і бажання виховувати, доглядати і фінансово підтримувати неповнолітньої дитини, але не міг встановити місце знаходження дитини.
Апеляційний суд, до якого звернувся моряк, скасував рішення суду першої інстанції мотивуючи це тим, що заборона виїзду за рубіж у зв'язку з виконанням трудових обов'язків моряка порушує не тільки його конституційне право на переміщення, а й грубо порушує знову таки закріплене в Конституції право на роботу за фахом і отримання доходів на утримання сім'ї. У свою чергу, законодавством не передбачено право державного виконавця звертатися до суду з поданням про заборону боржника працювати за кордоном.
У даній категорії справ необхідно величезну увагу приділяти доказовій базі та обгрунтовувати свої правові позиції.
На жаль, “чорного” списку (списку людей, внесених до бази прикордонників, яким тимчасово обмежено виїзд з України) у відкритому доступі немає, але кожен бажаючий може уточнити, чи випустять його за кордон. Для цього потрібно зробити письмовий запит у ДПС. Як показує практика, відповіді варто чекати не раніше, ніж через тиждень.
Самі прикордонники запевняють, що база складена надійно і ніяких помилок бути не може. Ніяких поблажок для злісних боржників не передбачено, навіть якщо за кордон потрібно їхати у відрядження, на лікування або на похорон. У свою чергу, якщо борг таки є, а от ні позову, ні рішення суду, ні виконавчого листа немає, то виїхати за кордон можна зовсім вільно.

Закон України “Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України”
Постанова Кабінету Міністрів України щодо Правила перетину державного контролю громадянами України.

Категорія: Консультація | Переглядів: 1212 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Меню співзасновника
 
 
Посилання
Новини
Події
Кіно з субтитрами
Календар
«  Лютий 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29
Опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 98
Архів записів
АФОРИЗМИ: **Судиться - не богу молиться: поклоном не відбудеш. **На суд витрачають багато коштів. **Суди, суди, та поглядай сюди. **З багатим не судись, а з сильним не борись. **Суд і прямий, та суддя кривий. **Відсутній - завжди винен. **З суддею не спор, а з тюрмою не лайся. **Суддя в суді, що риба в воді. **Суддя - що кравець: як захоче, так і покрає. **У судді і брат в неправді буде винуватим. **Правдивий суддя, що цегляна стіна. **Коли карман сухий, то і суддя глухий. **Суддя, що подарунки бере, перед суддею (на лаві підсудних) буде. **Архирей не бог, а прокурор не правда. **Секретар суда з ділом, як душа з тілом. **В суді правди не шукають. **Перо в суді, що сокира в лісі. **Як в кишені сухо, то і в суді глухо. **Правда твоя, мужичок, але полізай у мішок. **У суд ногою, а в гаманець рукою. **У кого карман повніший, у того й суд правіший. **Набий віз людей, та повези у суд віз грошей, то й прав будеш. **Не йди в суд з одним носом а йди з приносом. З грішми. **Тому довго суд тягнеться, що винуватий нравиться. **Тоді виграю справу, як ляжу на лаву. **Тяганина в судах. **В своїй справі сам не суддя. **Сам собі ніхто не суддя. **Самому судить - не розсудить. **Самосуд - не суд. **Самосуд - сліпий суд. **Як судять громадою, то й невинному дістається. **Хто судиться, той нудиться. **Найгірше в світі, це судиться та лічиться. **Справу вести,- не постіл плести. **Як почнеться тяганина, то не раз упріє Україна. **Суд не яма - стій прямо. **Із суда, що з ставка, сухий не вийдеш. **Хто ходить по судах, то про того йде негарна слава. **На суді, що на воді, не втонеш, то замочишся. **Краще втопиться, чим судиться. **Тяжба - петля, а суд - шибениця. **Хоч і праве діло, а в кишені засвербіло. **Витрати грошей на судові справи. **З суда грошей не носять. **Тяжба - не гроші, а потрава - не хліб. **В копицях -не сіно, а в суді - не гроші. **В лісі -не дуги, а в суді - не гроші. **Суд та діло собака з’їла. **Судді - рибка, а прохачеві - луска. **Поли вріж (поступись своїм) та тікай, а суда не затівай. **Суд завів, став гол, як сокіл. **Не ходи до суду, бо хліба не буде. **Від злодія біда, від суда - нужда. **Дере коза лозу, а вовк козу, а вовка мужик, а мужика пан, а пана юриста, а юристу чортів триста. **Поганий мир, краще всякого суда. **Краще матер'яний мир, чим ремінний суд. **З казною судиться, то краще втопиться. **З казною не судись - своїм поступись. **Хто бореться з морозом, у того завжди вуха померзлі. **Коза з вовком тягалась, та тільки шкура зосталась. **Великий та багатий - рідко винуватий. **Захищається рак клешнею, а багач мошною. **У скотинки - рожки, а у багатого грошики. **У святих отців не знайдеш кінців. **Уміння приховувати свої вчинки. **На старців суда нема. **Голий голого не позива. **З голого, що з мертвого. **На нема і суда нема. **Не треба з тим дружиться, хто любить судиться. **Правди не судять. **Ідучи в суд хваляться обидва, а з суда - один. **До справи два, а по справі - один. **До суда два скачуть, а після суда один скаче, а другий плаче. **Справа - справою, а суд по формі. **Діло - ділом, пиво - пивом, а суд по формі. **Не спіши карати, спіши вислухати. **Суд скорий рідко бува справедливий. **Без розсуду не твори суду. **Краще десять винуватців простить, чим одного невинного наказати. **Винуватого кров - вода, а невинного - біда. **Неправий суд - гірше розбою.**