Спілка нечуючих юристів / Union of the Deaf Lawyers
Ми раді вітати Вас на інформаційно-правовому сайті "Спілка нечуючих юристів / Union of the Deaf Lawyers" (Kyiv, Ukraine). Цей сайт для всіх, хто цікавиться питаннями права людей з інвалідністю зі слуху в Україні. (Сайт створено 19.I.2007 та поновлено сторінку 30.03.2013)
ЛАСКАВО ПРОСИМО НА САЙТ !
Четвер, 28.03.2024, 20:02
Меню сайту
Категорії розділу
Спілка [65]
Правові новини [216]
Правознавство [144]
Адвокатура [101]
Кримінал [84]
Консультація [75]
Судова медицина [21]
Країна глухих [105]
Адміністратор [10]
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Посилання
Довідник
 
Головна » 2014 » Липень » 2 » Прокуратура завжди відстоює інтереси інвалідів (2014-2013)
20:58
Прокуратура завжди відстоює інтереси інвалідів (2014-2013)

Прокуратура завжди відстоює інтереси інвалідів (2014-2013)

2014 рік

Генеральна прокуратура захистила житлові права 80-річного інваліда

Генеральна прокуратура України у суді захистила житлові права 80-річної інваліда 1 групи на Буковині.
Як повідомили в Головному управлінні Генеральної прокуратури, у 2009 році інвалід 1 групи по зору, вважаючи, що укладає з громадянином договір довічного утримання, насправді уклала договір дарування будинку та землі.
Протягом трьох років вказаний громадянин доглядав за пенсіонеркою, але, невдовзі відмовився від таких зобов’язань та погрожував її виселити.
В подальшому, жінка звернулася до суду з вимогами визнати недійсним правочин, однак, у задоволенні її позову було відмовлено. Це призвело до позбавлення єдиного житла представника однієї із найбільш уразливих верств населення. Незважаючи на незаконне рішення суду Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ своєю ухвалою залишив його в силі.
Тому, Генеральна прокуратура України в інтересах інваліда подала заяву про перегляд вказаного рішення.
Верховний Суд України погодився із доводами прокурора та скасував незаконну ухвалу суду касаційної інстанції, а справу направив на новий касаційний розгляд.
Додатково:
Слід зауважити, що усі суди України при винесенні рішень у подібних судових спорах, де соціально незахищені люди припустилися помилки під час правочину, мають застосовувати норми матеріального права, так, як вони були застосовані Верховним судом України у конкретній вказаній справі.
25.06.2014


Генеральна прокуратура не дозволила відібрати квартиру у інваліда Великої вітчизняної війни

Генеральна прокуратура України у суді захистила житлові права 90-річного пенсіонера з Донецька, інваліда Великої Вітчизняної війни 1 групи, якого рідний племінник незаконно позбавив єдиного житла.
Як повідомили у Головному управлінні ГПУ, у 2011 році пенсіонер, вважаючи, що укладає договір довічного утримання, підписав договір дарування своєї квартири у Донецьку на ім’я свого родича.
З’ясувавши реальний зміст підписаного документу, чоловік одразу ж звернувся до суду з позовом про визнання договору дарування недійсним внаслідок помилки. Однак, навіть незважаючи на наявність у справі переконливих доказів, суд першої інстанції у задоволенні позову відмовив, а Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ залишив це рішення в силі.
Оскільки на підставі зазначених судових рішень літню людину фактично позбавили єдиного житла, Генеральна прокуратура вступила в судовий процесс та подала заяву про перегляд ухвали Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ».
Верховний Суд України погодився із доводами Генеральної прокуратури та скасував вищенаведену ухвалу суду касаційної інстанції, направивши справу на новий касаційний розгляд.
“Відтепер усі суди України при винесенні рішень у подібних судових спорах, де соціально незахищені люди припустилися помилки під час правочину, мають застосовувати норми матеріального права, так як вони були застосовані Верховним судом України у вказаній справі”, - наголосили у Головному управлінні ГПУ.
14.04.2014

2013 рік

Діти, позбавлені батьківського піклування, сироти та інваліди вимушені відпочивати в навчальних закладах, де перебувають цілий рік
Послугами оздоровлення та відпочинку охоплено лише кожну четверту дитину – інваліда

Про це повідомив начальник Головного управління захисту прав і свобод дітей Генеральної прокуратури України Володимир Вишинський, інформуючи про результати перевірок додержання прав дітей на оздоровлення та відпочинок.
Зокрема, він поінформував про те, що Київською міською державною адміністрацією не забезпечено оздоровлення майже 800 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, інші діти цієї категорії перебували лише у пришкільних таборах. У Закарпатській області така ситуація склалася з майже 500 дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, у Сумській області – 216 таких неповнолітніх. В Івано-Франківській області та м.Севастополі оздоровлено лише кожну другу дитину з числа пільговиків. На усунення порушень їх прав прокурорами зазначених регіонів внесено подання головам держадміністрацій, що перебувають на розгляді.
Крім того, додав начальник Головного управління, з метою штучного нарощування показників щодо кількості оздоровчих закладів та дітей, які в них відпочивають, місцевими органами влади на базі інтернатів створюються так звані позаміські заклади оздоровлення.
“Як наслідок, вихованці цих установ, більшість з яких сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, інваліди, вимушені відпочивати в навчальних закладах, де перебувають цілий рік”, - сказав він.
За інформацією Володимира Вишинського, такі заклади функціонували в 11 школах-інтернатах Закарпатської області, 2 будинках-інтернатах Полтавської області, будинку-інтернаті Луганської області, у яких майже 500 дітей відновлювали здоров’я шляхом вітамінізації харчування та прогулянок.
“Водночас правовстановлюючими документами таких установ надання оздоровчих послуг не передбачено. На усунення цих порушень прокурорами внесено подання, які на сьогодні перебувають на розгляді”, - зазначив він.
За словами начальника Головного управління, на усунення порушень прав 1 тисячі дітей пільгових категорій, яким своєчасно не закуплено путівки, внесено подання прокурором Херсонської області. Також тільки після втручання прокуратури Сумської області з бюджету виділено 35 тис.грн та оздоровлено 25 вихованців будинків-інтернатів, які до цього часу таких послуг жодного разу не отримували.
Володимир Вишинський звернув увагу на те, що не в повній мірі забезпечено право на оздоровлення та відпочинок дітей-інвалідів.
“Такими послугами охоплено лише кожну четверту таку дитину. Як приклад наведу такі факти: з бюджету столиці виділено 600 тисяч гривень для оздоровлення 205 дітей-інвалідів, які виховуються в Дарницькому та Святошинському будинках-інтернатах. Проте торги на закупівлю цих послуг до цього часу не відбулись. Із 130 дітей-інвалідів, вихованців Стрижавського та Плисківського дитячих будинків-інтернатів Вінницької області оздоровлено лише 8 дітей. Не отримали оздоровчі та відпочинкові послуги понад 1 тисяча дітей-інвалідів і у Закарпатській області”, - поінформував він та додав, що на аналогічні порушення прав дітей реагували прокурори в Вінницькій, Закарпатській, Житомирській, Кіровоградській, Миколаївській, Одеській, Тернопільській областях та м.Києва.
Як повідомлялося раніше, під час перевірок додержання прав дітей на оздоровлення та відпочинок органами прокуратури було виявлено численні правопорушення.
Зокрема порушувалися права на оздоровлення дітей, які потребують особливої уваги (діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, інваліди, постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи).
Оздоровчі послуги отримали лише 23% дітей-інвалідів.
З метою усунення порушень законів у цій сфері Міністру соціальної політики України Н.Королевській внесено подання.
03.09.2013


За фактом службової недбалості при закупівлі обладнання для дітей-інвалідів відкрито кримінальне провадження
       
Як повідомили в Головному управлінні захисту прав і свобод дітей Генеральної прокуратури України, результати наглядової діяльності прокурорів засвідчили поширеність порушень прав дітей-інвалідів, насамперед на відновлення здоров’я.
У зв’язку з цим, Генпрокуратура провела перевірку законності використання Міністерством соціальної політики України державних коштів, виділених для здійснення заходів із реабілітації дітей з дитячим церебральним паралічем.
Зокрема встановлено, що Мінсоцполітики понад 40 млн грн витратило на закупівлю 8 реабілітаційних комплексів для локомоторної терапії. Разом з тим, попри своєчасну оплату, їх введено в експлуатацію з запізненням на 4 місяці.
Як наслідок, за такі порушення постачальник мав би сплатити 4,4 млн.грн. штрафних санкцій. Однак, посадовці міністерства відмовились від стягнення цих коштів і підписали акти виконаних робіт, де зазначили, що ніяких претензій до постачальника не мають.
За цим фактом службової недбалості посадових осіб Мінсоцполітики, через бездіяльність яких до державного бюджету України не надійшли кошти у сумі 4,4 млн.грн, 27 березня цього року розпочато кримінальне провадження за ч.2 статті 367 (службова недбалість) Кримінального кодексу України.
Крім цього, Генеральна прокуратура України в інтересах держави заявила позов до суду про стягнення штрафних санкцій.
31.03.2014


Комерційна структура незаконно намагається привласнити належну інвалідам базу відпочинку "Івушка"
прокуратурою до господарського суду пред’явлено позови про визнання договору недійсним

В ході організованої Генеральною прокуратурою України перевірки колективного звернення працівників Київського учбово-виробничого підприємства №3 Українського товариства сліпих (УТОС) встановлено грубі порушення вимог законодавства при укладенні підприємством договору про спільну діяльність, на підставі якого комерційна структура незаконно намагається привласнити належну інвалідам базу відпочинку “Івушка”, що розташована в смт.Козин Обухівського району Київської області, та земельну ділянку площею майже 2 га.
За наслідками перевірки прокуратурою Шевченківського району м.Києва до господарського суду пред’явлено позови про визнання недійсним договору простого товариства про спільну діяльність та внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань про вчинення директором Київського УВП №3 УТОС кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.365-1 КК України.
Окрім того, органами прокуратури Київської області до апеляційного адміністративного суду оскаржено незаконне судове рішення, яким Київське УВП №3 УТОС позбавлено права постійного користування земельною ділянкою.
22.02.2013


Місцева влада платила компенсації підприємствам за інвалідів, які взагалі не користувалися пасажирським транспортом

У Головному управлінні захисту прав і свобод громадян та інтересів держави, протидії корупції та злочинності у сфері транспорту ГПУ повідомили, що у ході прокурорських перевірок виявлено факти неналежного нагляду (контролю) з боку органів влади та самоврядування за додержанням законодавства у сфері перевезень пільгових категорій громадян.
Зокрема, у Харківській області розпорядженням голови Нововодолазької райдержадміністрації в лютому 2013 року було передбачено проведення 5 перевірок обстеження пасажиропотоків, однак ці перевірки взагалі не проводилися.
У Миколаївській області перевіркою управління праці та соціального захисту населення Вознесенської районної державної адміністрації встановлено, що поточного року здійснено компенсаційні виплати підприємствам за перевезення 25 осіб, які через фізичні вади взагалі не користуються пасажирським автомобільним транспортом.
Подібні порушення виявлено прокурорами Волинської, Запорізької, Івано-Франківської, Миколаївської, Харківської, Хмельницької, Черкаської областей,
На усунення вказаних порушень внесені подання.
Крім цього, мають місце порушення вимог чинного законодавства при розгляді органами державної влади та контролю звернень громадян з питань пільгових перевезень.
Зокрема, органами місцевої влади у Волинській області інваліду ІІ групи громадянину Б. у відповідь на його скаргу про відмову в пільговому перевезенні роз’яснено його право на пільговий проїзд. Усупереч вимогам ст.7 Закону України “Про звернення громадян” це звернення до територіального органу Укртрансінспекції не надіслано, унаслідок чого перевізнику вдалося уникнути відповідальності.
Незважаючи на скарги громадян щодо порушення їх прав на пільговий проїзд, місцевими органами влади не вирішуються питання дострокового розірвання договорів з перевізниками.
Порушення подібного характеру виявлено в кожній другій області, у зв’язку з чим прокурорами внесені подання про їх усунення.
24.09.2013


На пляжі для інвалідів пандуси становлять загрозу здоров’ю відпочиваючих

Прокуратурою Київського району м.Одеси внесено подання до КП “Прибережно-експлуатаційне об’єднання Київського району” з вимогою усунути порушення Закону України “Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні” на пляжі для відпочинку осіб з обмеженими можливостями на 11 станції Великого Фонтану.
Обставини справи:
Прокуратура із залученням фахівців перевірила додержання вимог чинного законодавства щодо забезпечення умов для безперешкодного доступу інвалідів до соціальної інфраструктури.
У ході перевірки встановлені численні порушення вимог законодавства, у тому числі державно-будівельних норм. Зокрема, довжина пандуса на пляжі 7 траверсу має бути 15 м., але фактично складає понад 28 м. Дошки на покритті доріжки не закріплені, що створює загрозу падіння інвалідів; не завершено роботи з ремонту траверсу, що утрудняє пересування тощо.
Крім того, у поданні прокуратура вимагає вирішити питання про притягнення до дисциплінарної відповідальності посадових осіб підприємства, які неналежно виконують свої службові обов’язки.
15.08.2013


Оздоровчі послуги отримали лише 23% дітей-інвалідів
За результатами прокурорської перевірки Міністру соціальної політики Н.Королевській внесено подання

Цього літа потребували оздоровлення понад 4 млн. дітей шкільного віку.
Скористатися відпочинком у позаміських таборах змогли лише 25% з них, ще половина відвідувала заклади денного перебування, тимчасово створені у школах, інтернатах, дитячих садках, у яких умови не сприяють відновленню здоров’я підлітків.
Усупереч вимогам Закону України “Про оздоровлення та відпочинок дітей” не охоплені оздоровленням діти віком від 4 до 6 років та молодь від 17 до 18 років, яких у державі понад 1 млн осіб.
Такий стан склався внаслідок того, що центральними органами влади та органами місцевого самоврядування не вжито вичерпних заходів до розвитку дитячих оздоровчих закладів, мережа яких на сьогодні складає 803 установи, та не створено в них безпечних умов.
Міністерство соціальної політики зволікає з розробкою Державної цільової програми оздоровлення та відпочинку дітей і розвитку мережі дитячих оздоровчих закладів.
Для санаторно-курортного оздоровлення дітей, постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи, яких в Україні майже 500 тис., Міністерством соціальної політики закуплено лише 58 тис. путівок, або для кожної дев’ятої такої дитини.
Оздоровчі послуги отримали лише 23% дітей-інвалідів.
З метою усунення порушень законів у цій сфері Міністру соціальної політики України Н.Королевській внесено подання.
02.09.2013


Понад 3 тисячі дітей-інвалідів реалізували своє право на лікування, реабілітацію та освіту
За результатами розгляду подань до відповідальності притягнуто 350 службових осіб

Про це сказав начальник Головного управління Генеральної прокуратури України Володимир Вишинський, інформуючи про порушення прав дітей-інвалідів на гідні умови життя та розвитку, які були виявлені під час прокурорських перевірок.
Зокрема, він повідомив, що унаслідок недостатнього фінансування лікувальних установ не всі діти-інваліди забезпечені безкоштовними ліками.
“Звичайно, прокурори реагували на такі факти. Наприклад, за поданнями прокурорів у Львівській області з місцевого бюджету на ці заходи додатково виділено 30 тисяч гривень, а у місті Миколаєві до відповідальності притягнуто службовця районної лікарні, який суттєво занизив потребу у видатках для закупівлі медикаментів для таких дітей”, - сказав він.
Крім цього, додав начальник Головного управління, прокурором м.Києва викрито протиправні дії службовців Фонду соціального захисту інвалідів України, які незаконно перерахували суб’єкту господарювання 6,5 млн.грн, виділених на виготовлення засобів протезування та реабілітації для інвалідів. За вказаним фактом розпочато кримінальне провадження.
Разом з тим, Володимир Вишинський звернув увагу на те, що 3 тисячі дітей не могли реалізувати право на реабілітацію через відсутність відповідних програм та засобів реабілітації.
“На сьогодні вжито заходів до захисту прав цих дітей. Так, на вимогу прокурорів у Чернігівській області дітей-інвалідів обстежили лікарі, їм розроблено індивідуальні програми реабілітації, у Луганській області приведено у відповідність з вимогами закону майже 2 тисячі таких програм, 770 дітей отримали інвалідні візки, та інші засоби реабілітації. Крім того Чортківському районному центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів Тернопільської області, який знаходився в підвалі, без ремонту та пандусу, надано нове, належно оснащене приміщення”, - навів приклади начальник Головного управління.
За його інформацією, у поточному році лише 1,8% дітей-інвалідів пройшли санаторно-курортне лікування.
“За поданнями прокурорів притягнуто до відповідальності понад 100 службових осіб дитячих лікарень та управлінь охорони здоров’я, які порушили черговість при розподілі путівок, не пропонували їх батькам хворих дітей або надавали особам без такого статусу”, - пояснив Володимир Вишинський.
Також, додав він, прокурори ефективно реагували на порушення належних умов перебування дітей в санаторіях.
Як приклад, начальник Головного управління навів роботу прокуратури міста Києва, за втручання якої в санаторії “Піонер”, де діти харчувались за 13 грн замість потреби в 46 грн., збільшено видатки на це на суму 130 тис.грн.
Така ж ситуація, зазначив він, мала місце і у АР Крим і у м.Києві.
“За поданням прокуратури Автономної Республіки Крим на харчування дітей в санаторії “Чайка” додатково виділено 200 тисяч гривень. А до підприємців, які постачали до санаторіїв міста Києва продукти за завищеними цінами, застосовано фінансові санкції на суму майже 300 тисяч гривень”, - сказав він.
Крім цього, зауважив Володимир Вишинський, столичною прокуратурою припинено факти незаконного відчуження майна дитячих санаторіїв.
“За її позовом визнано недійсним рішення Київради про передачу у власність комерційної структури будівель санаторію “Салют”. Також до суду заявлено позов щодо повернення до комунальної власності будівель дитячого санаторію “Кристал””, - додав він.
Також, Володимир Вишинський розповів про захист права дітей-інвалідів на здобуття освіти разом з однолітками.
За його словами, завдяки втручанню прокурорів Луганської та Рівненської областей у загальноосвітніх навчальних закладах створено 69 інклюзивних та 28 спеціальних класів, в яких охоплено навчанням 500 таких дітей.
Підсумовуючи начальник Головного управління повідомив, що усього за результатами перевірки органами прокуратури поновлено права 3,5 тисяч дітей-інвалідів, на їх користь відшкодовано 100 тисяч гривень соціальних виплат. Розпочато 5 кримінальних проваджень, внесено більше 300 подань, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 350 службових осіб.
Додатково: Інклюзивне навчання — це система освітніх послуг, що базується на принципі забезпечення основного права дітей-інвалідів на освіту та права навчатися за місцем проживання, яка передбачає навчання в умовах загальноосвітнього закладу.
05.12.2013


Прокурорами захищено права на освіту понад 2 тис дітей-інвалідів
- до відповідальності притягнуто майже 300 посадових осіб органів управління освітою;
-здійснено перерахунок та виплачено майже 100 тис грн стипендії

Органами прокуратури України проведено комплексні перевірки додержання Законів України “Про охорону дитинства”, “Про освіту” щодо реалізації прав дітей-інвалідів на здобуття освіти на рівні, що відповідає їх здібностям.
Прокурорськими перевірками виявлено близько 2 тисяч дітей шкільного віку, які не отримують освітні послуги. “Наприклад, у місті Львові не було охоплено освітою 25 дітей з вадами розвитку, які здатні засвоювати навчальну програму, однак за поданнями прокуратури, права дітей поновлено”,- розповіла Лариса Божинська, начальник відділу нагляду за додержанням і застосуванням законів про права дітей Генеральної прокуратури.
Вона зауважила, що на можливість дітей-інвалідів здобути освіту разом з однолітками негативно впливає відсутність безперешкодного доступу до навчальних закладів та підвезення до них. “Тільки 7,5% шкіл є повністю доступними для дітей з вадами опорно-рухового апарату, жодної - в Івано-Франківській, Луганській, Миколаївській, Тернопільській, Харківській областях та місті Севастополі. Із 5 тис. шкільних автобусів тільки 92 пристосовано для перевезення інвалідів” - зазначила Лариса Божинська.
За її словами, перевіркою у Черкаському районі Черкаської області виявлено випадок коли двоє дітей-інвалідів, які пересуваються на візочках, навчаються вдома через відсутність спеціально пристосованих автобусів для їх підвезення до навчальних закладів.
Крім цього, перевірка засвідчила про повільне впровадження інклюзивного та інтегрованого навчання в загальноосвітніх навчальних закладах. Зокрема ,такою формою освіти у Тернопільській області та місті Севастополі охоплено по 2 дитини з особливими потребами, у Закарпатській - 3, Луганській - 4. “У більшості закладів з інклюзивним навчанням немає вчителів-дефектологів, логопедів, навчально-методичного забезпечення, підручників, необхідної матеріально-технічної бази, безперешкодного доступу”, - зауважила начальник відділу Генеральної прокуратури.
Перевірками виявлено випадки, коли через відсутність контролю органів управління освітою в більшості регіонів допускаються порушення закону при організації індивідуального навчання дітей. Як приклад Лариса Божинська навела ситуацію у Миколаївській області, де дітям-інвалідам іноземну мову викладав соціальний педагог, хімію та фізику - вчитель початкових класів, а математику і природознавство - вчитель історії. Також вона зауважила, що майже 6 тисяч учнів спеціалізованих шкіл-інтернатів не мають підручників.
Крім того, виявлено факти прийому до таких установ дітей, які не мають відповідних показань. “До Хмельницької загальноосвітньої санаторної школи-інтернату для дітей з хворобами серця зараховано 20 гравців футбольного клубу. Тоді як хворим дітям у прийомі до закладу відмовлено. На вимогу прокуратури області порушення закону усунуто”, - розповіла прокурор.
У ході перевірки з’ясувалося, що дотепер випускники загальноосвітніх закладів з ураженнями органів зору, слуху, опорно-рухового апарату, з розумовою відсталістю не можуть реалізувати своє право на участь у зовнішньому незалежному оцінюванні знань, оскільки Міністерством освіти і науки України не приведено у відповідність з вимогами законодавства свої розпорядчі документи з цих питань.
Лариса Божинська повідомила, що за внесеними документами прокурорського реагування студентам вищих навчальних закладів з числа інвалідів у Волинській, Кіровоградській, Сумській областях та місті Києві здійснено перерахунок та виплачено майже 100 тис.грн стипендії.
“Усього прокурорами захищено права на освіту понад 2 тис. дітей-інвалідів, до дисциплінарної відповідальності притягнуто близько 300 посадових осіб органів управління освітою”, - зазначила вона.
За результатами перевірки, з метою усунення виявлених порушень законодавства, Генеральною прокуратурою України внесено подання Міністру освіти і науки України.
10.04.2013


Тільки 2 % транспортних засобів пристосовано для інвалідів

Про це зазначив начальник Головного управління захисту прав і свобод дітей Володимир Вишинський під час проведення міжвідомчої наради керівників органів прокуратури та центральних органів виконавчої влади, на якій розглянуто стан додержання прав дітей - інвалідів та дітей з вадами розвитку.
За його словами, при закупівлі автотранспорту за програмою «Шкільний автобус» не враховується спроможність підвезення дітей інвалідів. У зв’язку з цим, на даний час, із понад 5 тисяч транспортних засобів лише 2% пристосовано для інвалідів.
Крім того, Володимир Вишинський повідомив, що на черзі отримання автомобілів для перевезення дітей-інвалідів перебуває понад 4 тисячі осіб. “Більшість із них чекають на транспортні засоби понад 10 років. А придбані торік за кошти держбюджету автомобілі таким особам не надавались”, - додав він.
23.04.2013


Поновлено права майже 10 тис. дітей-інвалідів, яких не забезпечено ліками

Про це сьогодні начальник Головного управління захисту прав і свобод дітей Володимир Вишинський наголосив під час проведення міжвідомчої наради керівників органів прокуратури та центральних органів виконавчої влади, на якій розглянуто стан додержання прав дітей - інвалідів та дітей з вадами розвитку.
Зокрема він зазначив, що внаслідок зволікання Міністерством охорони здоров’я України з розробкою Положення про порядок, умови та критерії встановлення дітям інвалідності порушуються права дітей на отримання статусу дитини-інваліда підгрупи А, який надає їм додаткові соціальні гарантії.
За словами Володимира Вишинського органами охорони здоров’я не задоволено потреби дітей-інвалідів у ліках, вакцинах, медичному обладнанні.
“Упродовж 2012 року не забезпечено лікарськими засобами половину дітей, хворих на гемофілію, хронічну ниркову недостатність. Не в повному обсязі отримують ліки онкохворі, діти з дитячим церебральним паралічем, а також новонароджені з дихальними розладами”, - повідомив начальник Головного управління захисту прав і свобод дітей Генеральної прокуратури.
Він зазначив, що такий стан зумовлений формальним ставленням органів охорони здоров’я до формування заявок на закупівлю лікарських засобів, без ґрунтовного вивчення реальних потреб, кількості хворих, препаратів, визначених лікарськими протоколами, їх вартості. Не залучаються позабюджетні кошти для цих заходів.
“За дванадцять років свого життя дитина-інвалід із Закарпаття тільки одного разу отримала безкоштовні ліки. І цей приклад нажаль непоодинокий”, - додав Володимир Вишинський.
Крім того, він наголосив, що за час перебування в реанімації Хмельницької міської лікарні онкохворої з багатодітної та малозабезпеченої сім’ї, батьки дитини на ліки витратили понад 10 тис.грн. і лише на вимогу прокуратури її забезпечено ліками, які фактично були в наявності. Як наслідок, 5 службових осіб органів охорони здоров’я притягнуто до дисциплінарної відповідальності.
Також начальник Головного управління ГПУ повідомив, що працівниками закладів охорони здоров’я Автономної Республіки Крим, Закарпатської, Луганської, Львівської, Хмельницької, Чернігівської областей не завжди дітям, які мають медичні покази, встановлюється інвалідність.
“Перемишлянською лікарнею Львівської області не вжито жодних заходів щодо встановлення інвалідності 16-річному хлопцеві, який з народження має важкі вади розвитку. Права дитини поновлено прокурором”,- сказав Володимир Вишинський.
Він також зазначив, що не вирішеною залишається проблема санаторно -курортного лікування дітей-інвалідів (торік його отримали лише 3% дітей-інвалідів), а Міністерство охорони здоров’я не вивчало причини низького охоплення санаторним лікуванням.
“Медичні заклади навіть не пропонують путівки інвалідам, або замість них направляють на лікування інших осіб. Посадовці Антрацитівської районної лікарні Луганської області без відома батьків дітей-інвалідів, упродовж трьох років писали від їх імені відмови від путівок”, - резюмував начальник Головного управління Генеральної прокуратури України.
23.04.2013


Посадовці підприємства нажилися на державних коштах, виділених на будівництво обладнання для пляжу інвалідів

Прокуратурою Суворовського району м.Одеси 15 серпня 2013 року розпочато кримінальне провадження за ч.3 ст.191, ч.1 ст.366 КК України (привласнення майна шляхом зловживання службовим становищем; службове підроблення).
Обставини справи:
Прокуратура Суворовського району перевірила законність використання бюджетних коштів, виділених на будівництво навісу та пандусу для людей з обмеженими можливостями на території КП “Гідропарк “Лузанівка”.
Перевіркою встановлено, що посадові особи підприємства, що здійснювало будівельні роботи, у змові з групою осіб внесли неправдиві відомості до необхідних документів. Унаслідок цього, вказані особи привласнили бюджетні кошти на загальну суму понад 30 тис. гривень.
Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснює Суворовський райвідділ міліції.
16.08.2013


У Генеральній прокуратурі проходить міжвідомча нарада щодо стану додержання прав дітей - інвалідів

Сьогодні, 23 квітня 2013 року, під головуванням заступника Генерального прокурора України Віктора Войцишена проходить міжвідомча нарада керівників органів прокуратури та центральних органів виконавчої влади щодо стану додержання прав дітей - інвалідів та дітей з вадами розвитку.
Участь у заході беруть уповноважений Президента з прав дитини Ю.Павленко, перші заступники Міністрів охорони здоров’я та соціальної політики О.Качур та В.Коломієць, заступник Міністра освіти і науки Б.Жебровський, перший заступник Голови Державної служби з питань інвалідів та ветеранів В.Сіроштан, а також прокурори областей, керівники структурних підрозділів міністерств та Генеральної прокуратури.
У вступному слові Віктор Войцишен наголосив, що особливим пріоритетом визначено забезпечення дітям-інвалідам гідних, рівних з іншими громадянами умов для життя і розвитку, які на даний час виконуються не в повній мірі.
Про це, за його словами, свідчать результати прокурорських перевірок під час яких, виявлено порушення вимог Закону та неналежне виконання державної програми “Національний план дій з реалізації Конвенції про права інвалідів” на період до 2020 року, виконання якої покладено на органи влади всіх рівнів.
Всього за результатами даної перевірки щодо забезпечення захисту дітей-інвалідів, прокурорами розпочато 17 кримінальних проваджень, внесено 1,4 тис. подань. За результатами їх розгляду притягнуто до дисциплінарної відповідальності понад 1 тис осіб. Поновлено права 6,7 тис. дітей-інвалідів, на їх користь відшкодовано 2,5 млн.грн.
23.04.2013


У ГПУ підбили підсумки міжвідомчої наради щодо додержання прав дітей – інвалідів та дітей з вадами розвитку

Про це повідомив начальник Головного управління Генеральної прокуратури України Володимир Вишинський.
Зокрема, він зазначив, на сьогодні у сфері додержання прав дітей – інвалідів та дітей з вадами розвитку виконано великий обсяг роботи.
“Підведення підсумків про виконання заходів, які було визначено на нараді, і які спрямовані на покращення становища таких дітей, засвідчило, що органами прокуратури, Міністерствами охорони здоров’я, соціальної політики, освіти і науки України проведено значну роботу”, - сказав він.
Так, додав начальник Головного управління, виявлено та охоплено супроводом і підтримкою соціальних служб 7,7 тисяч сімей з дітьми інвалідами, які перебувають у складних життєвих обставинах.
“Для надання комплексної допомоги таким родинам Мінсоцполітики своїми наказами затвердило Державний стандарт денного догляду для дітей – інвалідів та Примірне положення про відділення денного догляду для дітей-інвалідів. На сьогодні за рахунок коштів місцевих бюджетів відкрито 75 таких відділень”, - пояснив він.
Крім цього, Володимир Вишинський звернув увагу і на те, що у зв’язку з недостатньою кількістю технічних засобів реабілітації для дітей-інвалідів ініційовано перед Урядом збільшення бюджетних видатків на їх виготовлення та придбання.
“А для того, щоб посилити контроль за розподілом засобів для реабілітації Мінсоцполітики запровадило збір статистичних даних щодо забезпечення ними інвалідів”, - додав він.
Також, поінформував начальник Головного управління, на виконання постанови міжвідомчої наради Міністерством охорони здоров’я України перевірено діяльність 37 дитячих відомчих санаторіїв, 8 службових осіб МОЗ та регіональних органів охорони здоров’я, керівників санаторіїв, які не вжили заходів до створення безпечних умов перебування в них дітей, притягнуто до відповідальності.
Крім цього, розповів Володимир Вишинський, з метою стовідсоткового охоплення дітей-інвалідів освітніми послугами Уряд затвердив Державний стандарт початкової загальної освіти для дітей з особливими потребами.
“Також МОН України розроблено Комплексну програму розвитку дітей дошкільного віку з аутизмом і затверджено заходи щодо впровадження інклюзивного навчання в дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах на період до 2015 року”, - сказав він.
Підсумовуючи, Володимир Вишинський зазначив, що крім вищевказаних розроблено низку інших нормативних актів, виконання яких сприятиме вирішенню проблемних питань та реалізації прав дітей з особливими потребами.
Як повідомлялося раніше, за результатами перевірок, проведених прокурорами АР Крим, областей, міст Києва та Севастополя поновлено права 3,5 тисяч дітей – інвалідів на відновлення здоров’я на належне санаторно-курортне лікування, до відповідальності притягнуто понад 300 службових осіб, які допустили порушення їх прав.
Також нагадаємо, що 23.04.2013 року Генеральною прокуратурою України з керівниками центральних органів виконавчої влади обговорено стан додержання прав дітей – інвалідів та визначено конкретні заходи, спрямовані на покращення їх становища.
10.12.2013


У Херсоні хотіли відібрати у інваліда ІІ групи житло
втрутилась ГПУ

Верховним Судом 30.01.2013 за заявою Генеральної прокуратури України України скасовано ухвалу Вищого спеціалізованого суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ, якою необґрунтовано залишено в силі попередні судові рішення щодо законності відчуження майна.
Обставини справи:    
У 2004 році за підробленим позовом, поданим до суду від імені громадянки П. (матері інваліда), ініційовано судовий спір, за наслідками розгляду якого право власності на належну їй частину будинку, попри відсутність її волевиявлення, на підставі також підробленого договору купівлі-продажу, було визнано за іншою особою.
Незважаючи на те, що у 2008 році вказане судове рішення скасовано, у період його чинності спірне приміщення, за відсутності волевиявлення власниці, неодноразово протиправно відчужувалося.
У подальшому суди, незважаючи на те, що вказана частина будинку, поза волею дійсного власника вибула, право власності на це майно визнали за останнім набувачем.
Тобто, указаними судовими рішеннями було створено перешкоди для успадкування інвалідом ІІ групи, сином громадянки П., як єдиним спадкоємцем, належного їй майна.
07.02.2013

 

Джерело: Генеральна прокуратура України

Категорія: Адвокатура | Переглядів: 1426 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Меню співзасновника
 
 
Посилання
Новини
Події
Кіно з субтитрами
Календар
«  Липень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 98
Архів записів
АФОРИЗМИ: **Судиться - не богу молиться: поклоном не відбудеш. **На суд витрачають багато коштів. **Суди, суди, та поглядай сюди. **З багатим не судись, а з сильним не борись. **Суд і прямий, та суддя кривий. **Відсутній - завжди винен. **З суддею не спор, а з тюрмою не лайся. **Суддя в суді, що риба в воді. **Суддя - що кравець: як захоче, так і покрає. **У судді і брат в неправді буде винуватим. **Правдивий суддя, що цегляна стіна. **Коли карман сухий, то і суддя глухий. **Суддя, що подарунки бере, перед суддею (на лаві підсудних) буде. **Архирей не бог, а прокурор не правда. **Секретар суда з ділом, як душа з тілом. **В суді правди не шукають. **Перо в суді, що сокира в лісі. **Як в кишені сухо, то і в суді глухо. **Правда твоя, мужичок, але полізай у мішок. **У суд ногою, а в гаманець рукою. **У кого карман повніший, у того й суд правіший. **Набий віз людей, та повези у суд віз грошей, то й прав будеш. **Не йди в суд з одним носом а йди з приносом. З грішми. **Тому довго суд тягнеться, що винуватий нравиться. **Тоді виграю справу, як ляжу на лаву. **Тяганина в судах. **В своїй справі сам не суддя. **Сам собі ніхто не суддя. **Самому судить - не розсудить. **Самосуд - не суд. **Самосуд - сліпий суд. **Як судять громадою, то й невинному дістається. **Хто судиться, той нудиться. **Найгірше в світі, це судиться та лічиться. **Справу вести,- не постіл плести. **Як почнеться тяганина, то не раз упріє Україна. **Суд не яма - стій прямо. **Із суда, що з ставка, сухий не вийдеш. **Хто ходить по судах, то про того йде негарна слава. **На суді, що на воді, не втонеш, то замочишся. **Краще втопиться, чим судиться. **Тяжба - петля, а суд - шибениця. **Хоч і праве діло, а в кишені засвербіло. **Витрати грошей на судові справи. **З суда грошей не носять. **Тяжба - не гроші, а потрава - не хліб. **В копицях -не сіно, а в суді - не гроші. **В лісі -не дуги, а в суді - не гроші. **Суд та діло собака з’їла. **Судді - рибка, а прохачеві - луска. **Поли вріж (поступись своїм) та тікай, а суда не затівай. **Суд завів, став гол, як сокіл. **Не ходи до суду, бо хліба не буде. **Від злодія біда, від суда - нужда. **Дере коза лозу, а вовк козу, а вовка мужик, а мужика пан, а пана юриста, а юристу чортів триста. **Поганий мир, краще всякого суда. **Краще матер'яний мир, чим ремінний суд. **З казною судиться, то краще втопиться. **З казною не судись - своїм поступись. **Хто бореться з морозом, у того завжди вуха померзлі. **Коза з вовком тягалась, та тільки шкура зосталась. **Великий та багатий - рідко винуватий. **Захищається рак клешнею, а багач мошною. **У скотинки - рожки, а у багатого грошики. **У святих отців не знайдеш кінців. **Уміння приховувати свої вчинки. **На старців суда нема. **Голий голого не позива. **З голого, що з мертвого. **На нема і суда нема. **Не треба з тим дружиться, хто любить судиться. **Правди не судять. **Ідучи в суд хваляться обидва, а з суда - один. **До справи два, а по справі - один. **До суда два скачуть, а після суда один скаче, а другий плаче. **Справа - справою, а суд по формі. **Діло - ділом, пиво - пивом, а суд по формі. **Не спіши карати, спіши вислухати. **Суд скорий рідко бува справедливий. **Без розсуду не твори суду. **Краще десять винуватців простить, чим одного невинного наказати. **Винуватого кров - вода, а невинного - біда. **Неправий суд - гірше розбою.**