Спілка нечуючих юристів / Union of the Deaf Lawyers
Ми раді вітати Вас на інформаційно-правовому сайті "Спілка нечуючих юристів / Union of the Deaf Lawyers" (Kyiv, Ukraine). Цей сайт для всіх, хто цікавиться питаннями права людей з інвалідністю зі слуху в Україні. (Сайт створено 19.I.2007 та поновлено сторінку 30.03.2013)
ЛАСКАВО ПРОСИМО НА САЙТ !
Вівторок, 23.04.2024, 10:03
Меню сайту
Категорії розділу
Спілка [65]
Правові новини [216]
Правознавство [144]
Адвокатура [101]
Кримінал [84]
Консультація [75]
Судова медицина [21]
Країна глухих [105]
Адміністратор [10]
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Посилання
Довідник
 
Головна » 2013 » Червень » 26 » Прокуратура завжди відстоює інтереси інвалідів (2012-2011)
23:42
Прокуратура завжди відстоює інтереси інвалідів (2012-2011)

Прокуратура завжди відстоює інтереси інвалідів (2012-2011)

2012 рік

Завдяки органам прокуратури захищено в суді права інваліда на житло

Апеляційним судом Житомирської області 24.07.2012 залишено без змін рішення суду першої інстанції, яким задоволено позов прокурора м.Житомира, поданий в інтересах інваліда дитинства 2 групи, хворого на церебральний параліч, людини похилого віку про визнання недійсним договору купівлі- продажу належної йому однокімнатної квартири.
Суд при постановленні рішення врахував, що покупець умисно ввела продавця в оману щодо істотних умов договору, запевнивши, шо з ним укладено договір довічного утримання, та позбавила інваліда єдиного житла, при цьому не сплативши його вартість.
01.08.2012    
    

Прокурори реагують на факти ухилення роботодавців від працевлаштування інвалідів

Прокурори принципово реагують кримінально-правовими заходами на факти ухилення роботодавців від сплати адміністративно-господарських санкцій за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів.
Так, прокуратурою Чернівецької області порушено кримінальну справу за ч.2 ст.364, ч.2 ст.366 КК України щодо службових осіб одного іх ТОВ, які шляхом фальсифікації у 2010-2011 роках звітів про зайнятість і працевлаштування інвалідів ухилились від сплати адміністративно-господарських санкцій на суму 180 тис.грн.
За аналогічним фактом порушено кримінальну справу також прокуратурою Львівської області.
25.05.2012


За втручання органів прокуратури поновлено права ветеранів та інвалідів на пільговий проїзд в громадському транспорті

У ході прокурорської перевірки встановлено, що центральні та місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування не забезпечують повною мірою виконання вимог законів, які гарантують пільговий проїзд громадським транспортом ветеранам ВВВ та інвалідам.
Зокрема, встановлено, що мають місце факти безпідставної відмови громадянам указаної категорії на пільговий проїзд громадським транспортом. На вимогу прокуратури Житомирської області перевізниками одного із ТОВ поновлено право інвалідів війни 2 групи на безоплатний проїзд автобусами приміських маршрутів.
За втручання прокуратури Чернігівської області головним управлінням праці та соціального захисту населення включено до списку та безоплатно забезпечено автомобілем інваліда І групи Великої Вітчизняної війни. На аналогічні порушення реагували прокурори у Черкаській, Одеській та інших областях.
Непоодинокими залишаються випадки неналежного виконання територіальними підрозділами Фонду соціального захисту інвалідів покладених на них функцій.
Зокрема, Харківським обласним відділенням Фонду не забезпечено своєчасного інформування територіальної державної інспекції праці про факти неподання роботодавцями звітів про зайнятість і працевлаштування інвалідів, пропускаються без поважних причин процесуальні строки подання касаційних скарг у справах про стягнення адміністративно-господарських санкцій, мають місце факти тривалого (до 6 місяців) не звернення постановлених на користь відділення Фонду судових рішень до примусового виконання, відсутній подальший контроль за ходом виконавчих проваджень. Не вживаються встановлені Законом України “Про засади запобігання і протидії корупції” заходи з профілактики корупційних правопорушень.
На усунення виявлених порушень прокуратурою Харківської області у лютому 2012 року керівнику відділення Фонду внесено подання, за результатами розгляду якого оголошено догани 2 начальникам відділів указаного територіального підрозділу.
За подібними фактами порушень цього року внесено документи реагування прокуратурами Запорізької, Кіровоградської областей та м.Києва.
25.05.2012


Прокуратура Київської області не допустила виселення з квартири інваліда дитинства I групи

За активної участі прокуратури області апеляційним судом Київської області 18.04.2012 залишено без змін рішення Вишгородського районного суду від 02.02.2012, яким обґрунтовано відмовлено у задоволенні позову про виселення з квартири без надання іншого житла інваліда дитинства I групи.
Судом апеляційної інстанції підтверджено право особи, яка потребувала сторонньої допомоги і догляду, на проживання у квартирі, у якій вона була зареєстрована і тривалий час мешкала з покійною матір'ю, і з якої її намагались незаконно виселити.
26.04.2012

 

Органи прокуратури України захищають у суді інтереси незахищеної верстви населення – інвалідів

 

Так, Вищим господарським судом України 18.04.2012 за участю Генеральної прокуратури України підтверджено законність судових рішень, якими з реєстру вимог кредиторів підприємства "Київський центр професійної, медичної, трудової та соціальної реабілітації інвалідів" виключено неіснуючі вимоги у розмірі 12,7 млн. грн., які без достатніх правових підстав були визнані ліквідатором підприємства.
Таким чином, захищено порушені права підприємства об'єднання громадян, головною метою діяльності якого є надання соціально-медичної допомоги інвалідам І-ІІІ груп незалежно від віку, які потребують медичної, трудової та соціальної реабілітації та адаптації у суспільному житті.
25.04.2012


За втручання Генеральної прокуратури України відновлено оперативне лікування дітей-інвалідів із незворотними вадами слуху

В Україні проживає 10 тис. дітей-інвалідів з вадами слуху. У черзі на операції з слухопротезування перебуває більше 600 дітей.
Раніше батьки дітей-інвалідів змушені були купувати протези хворим дітям за власний кошт, що потребувало значних витрат.
Для забезпечення повноцінного життя таким дітям торік з держбюджету виділено понад 70 млн.грн., за які закуплено 320 апаратів “штучне вухо”. Проведення операцій із слухопротезування мав забезпечити Інститут отоларингології АМН України.
Перевіркою Генеральної прокуратури України установлено, що, незважаючи на наявність медичних засобів в Інституті з листопада 2011 року, хворим дітям не проведено жодної операції. Протиправну вказівку про тимчасове їх призупинення надано керівником установи.
Оскільки незаконні дії порушували права дітей на кваліфіковане лікування, могли призвести до завдання тяжких незворотних наслідків їх здоров’ю, Генеральною прокуратурою України внесено припис директору Інституту отоларингології з вимогою невідкладно розпочати операції. Стосовно директора порушено дисциплінарне провадження.
Після втручання прокуратури Інститутом відновлено лікування дітей.
02.02.2012


2011 рік

У І півріччі 2011 року прокурори усунули порушення конституційних прав понад 2 тис. інвалідів і пенсіонерів
що у 2,5 рази більше за минулорічний показник

У І півріччі 2011 року до органів прокуратури України надійшло понад 282 тис. звернень, з яких вирішено майже 198 тис.
Виходячи з головних пріоритетів, визначених Генеральним прокурором України, зусилля прокурорів у цій роботі були спрямовані на реальне поновлення порушених прав громадян.
У першому півріччі поточного року задоволено понад 13 тис. звернень, що майже на 8% перевищує минулорічний показник.
Найбільше скарг задоволено з питань правозахисної діяльності. Особлива увага прокурорами приділялася питанням оплати праці. У державі задоволено кожне четверте звернення з цих питань, а прокурорами Миколаївської, Одеської, Рівненської, Харківської, Чернівецької областей – кожне друге. За прокурорського втручання громадянам виплачено понад 800 млн.грн заборгованої заробітної плати, до Пенсійного фонду України відшкодовано понад 174 млн грн.
Досягнуто позитивних результатів у сфері соціального захисту пільгових категорій громадян. Прокурорами Донецької, Миколаївської, Сумської, Хмельницької областей задоволено кожне друге-третє звернення з цих питань. Загалом прокурори усунули порушення конституційних прав понад 2 тис. інвалідів, пенсіонерів, що у 2,5 рази більше за минулорічний показник.
Прокурори належно забезпечували повноваження щодо представництва інтересів громадян, які через фізичний чи матеріальний стан, похилий вік або з інших поважних причин неспроможні самостійно захищати свої порушені права, внаслідок чого задоволено майже 3 тис. звернень. Найбільше таких звернень задоволено прокурорами Дніпропетровської, Житомирської, Кіровоградської, Одеської, Луганської областей.
Здійснюючи свої повноваження з нагляду за додержанням законодавства про звернення громадян органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями, прокурори вживали заходів щодо усунення порушень конституційних прав громадян. За результатами розгляду внесених майже 2 тис. документів реагування, до відповідальності притягнуто майже 1,4 тис. посадових осіб, у тому числі 234 контролюючих органів. За заявленими в інтересах громадян позовами реально відшкодовано понад 67 млн.грн.
19.07.2011


За участю прокуратури Одеської області задоволено позовні вимоги обласного відділення Фонду соцзахисту інвалідів у суді
стягнуто понад 34 млн.грн штрафних санкцій і пені

Одеським апеляційним адміністративним судом за участю прокуратури області задоволено апеляційну скаргу Одеського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів на постанову Одеського окружного адміністративного суду.
Так, Одеським апеляційним адміністративним судом скасовано постанову про відмову у задоволенні позову до Одеської залізниці та прийнято нову, якою вимоги відділення Фонду соцзахисту інвалідів задоволено. На його користь стягнуто штрафні санкції за відсутність у 2007 році робочих місць на залізниці для цієї категорії населення, а також пеню за їх несвоєчасну сплату на загальну суму понад 34 млн.грн.
22.06.2011    


Генеральна прокуратура України порушила кримінальну справу щодо посадовців Фонду соціального захисту інвалідів
які у 2010 році закупили 1590 тифломагнітофонів для осіб з вадами зору за ціною, завищеною на 836,8 тис.грн

Органами прокуратури постійно приділяється увага захисту прав осіб з обмеженими фізичними можливостями.
Стан додержання законів та правозахисної діяльності органів прокуратури у сфері соціального захисту інвалідів 12 квітня 2011 року розглянуто на розширеному засіданні колегії Генеральної прокуратури за участі Голови Комітету Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів, керівників Міністерств охорони здоров’я та соціальної політики, Фонду соціального захисту інвалідів. На колегії було визначено конкретні заходи з покращення стану законності на зазначеному напрямі.
З метою захисту прав осіб з інвалідністю на забезпечення засобами реабілітації Генеральною прокуратурою України проведено перевірку державних закупівель у Фонді соціального захисту інвалідів.
Установлено, що фондом у 2010 році закуплено в однієї з комерційних структур за завищеною на 836,8 тис.грн ціною 1590 тифломагнітофонів для осіб з вадами зору.
За вказаним фактом Генеральна прокуратура 5 травня 2011 року порушила кримінальну справу стосовно службових осіб фонду за ознаками злочинів, передбачених ч.2 ст.364, ч.2 ст.366 Кримінального кодексу України.
Питання щодо захисту осіб з обмеженими фізичними можливостями перебувають на постійному контролі органів прокуратури.
11.05.2011

 

Генеральна прокуратура України порушила кримінальну справу щодо посадовців Фонду соціального захисту інвалідів

Генеральна прокуратура України 14 квітня 2011 року порушила кримінальну справу стосовно службових осіб Фонду соціального захисту інвалідів за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.364 Кримінального кодексу України.
Установлено, що вказаний фонд у 2010 році замість проведення процедури державних закупівель на конкурентних засадах незаконно придбав в одного з вітчизняних виробників 1,8 тис. автомобілів для осіб з інвалідністю за завищеними на 15 млн грн цінами.
18.04.2011


У Генеральній прокуратурі відбулася колегія щодо стану додержання законів та правозахисної діяльності органів прокуратури у сфері соціального захисту інвалідів.
питанню захисту прав осіб з обмеженими можливостями органи прокуратури приділяють постійну увагу

У Генеральній прокуратурі відбулася колегія щодо стану додержання законів та правозахисної діяльності органів прокуратури у сфері соціального захисту інвалідів.
У засіданні взяли участь Голова Комітету Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Валерій Сушкевич, Міністр охорони здоров’я Ілля Ємець, перший заступник Міністра соціальної політики Василь Надрага, в.о.директора Фонду соціального захисту інвалідів Сергій Скорупський, прокурори АР Крим, областей міст Києва, Севастополя, а також представники центрального апарату.
Генеральний прокурор України Віктор Пшонка у своєму виступі зазначив, що інвалідність є соціальним явищем, уникнути якого не може жодне суспільство. В Україні ця проблема набуває особливого звучання у зв’язку з постійним зростанням частки цієї категорії громадян у загальній структурі населення. На сьогодні у державі чисельність осіб з обмеженими фізичними можливостями становить понад 2 мільйони 600 тисяч осіб, або кожен 18-й громадянин України.
Питанню захисту прав осіб з обмеженими можливостями органи прокуратури приділяють постійну увагу. Проведені прокурорами перевірки засвідчили, що на цьому напрямі відсутня системна робота.
Нажаль не забезпечують повною мірою виконання вимог законів щодо захисту прав людей з обмеженими фізичними можливостями центральні та місцеві органи виконавчої влади і органи місцевого самоврядування. Зокрема, у Волинській, Луганській та Херсонській областях навіть не розроблено відповідні регіональні програми соціального захисту інвалідів. У більшості регіонів не створено цільові фонди допомоги цій категорії громадян, виявлено численні факти ненадання або неякісного надання пільговим категоріям громадян медичної допомоги.
Міністерством соціальної політики не вживаються належні заходи до реалізації соціальних гарантій санаторно-курортного лікування інвалідів. Потреби у фінансуванні за відповідною бюджетною програмою задоволено лише на 13 відсотків.
Так, в Автономній Республіці Крим жоден із майже півтори тисячі автобусів, що здійснюють приміські та міжміські перевезення, не мають спеціального обладнання для перевезення інвалідів. У Черкасах не обладнано пандусами більшість закладів охорони здоров’я. У Хмельницькій області значна частина тротуарів міста не облаштована заїздами, а місцями тротуари взагалі відсутні, що створює загрозу життю та здоров’ю інвалідів. Не створено умов для безперешкодного доступу інвалідів до приміщень Тернопільської міської ради.
Особливо гострою є проблема додержання прав ста шістдесяти тисяч дітей-інвалідів та понад мільйона дітей з вадами фізичного або розумового розвитку. У низці регіонів відсутні відповідні реабілітаційні установи. Не створено умови для відвідування дитячих садків, шкіл, навчальних закладів. У черзі на отримання засобів пересування перебуває майже 5 тисяч дітей-інвалідів, більшість з яких – понад 10 років.
Однією з причин такого становища у сфері захисту прав громадян з обмеженими фізичними можливостями є недостатнє фінансування.
На цьому тлі особливе обурення викликають факти нецільового та недбалого використання бюджетних коштів, їх розкрадання посадовими особами усіх рівнів.
Торік кожна п’ята із порушених органами прокуратури кримінальних справ про злочини у цій сфері пов’язана з розкраданням та привласненням державних коштів. Так, прокуратурою міста Житомира направлено до суду кримінальну справу стосовно директора підприємства “Центр трудової реабілітації інвалідів “Осанна” С., яка шляхом зловживання службовим становищем заволоділа майном Житомирської обласної ради Українського фонду “Реабілітація інвалідів” на суму майже 50 тисяч гривень.
Віктор Пшонка поставив вимогу вжити вичерпних заходів до забезпечення реалізації усієї повноти конституційних прав осіб з обмеженими фізичними можливостями, оскільки поліпшення їх становища є стратегічним курсом державної політики України.
За результатами роботи колегії було прийняте відповідне рішення, направлене на посилення правозахисної діяльності органів прокуратури у сфері соціального захисту інвалідів.
13.04.2011


Проведено перевірки додержання законодавства щодо соціального захисту дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та дітей-інвалідів
на усунення виявлених порушень внесено подання Міністру освіти і науки, молоді та спорту України

Органами прокуратури проведено перевірки додержання законодавства щодо соціального захисту дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та дітей-інвалідів.
Встановлені численні порушення законів у діяльності служб у справах дітей, органів опіки і піклування, освіти, інтернатних установ.
Зокрема службами у справах дітей не вживаються дієві заходи щодо своєчасного виявлення дітей, які залишилися без батьківського піклування, встановлення їх правового статусу, влаштування до державних дитячих закладів, передачі під опіку, піклування, усиновлення. Прокурорами виявлено майже 1 тис. дітей, які за наявності підстав правового статусу не мають.
Послаблено контроль за умовами виховання неповнолітніх у притулках та інших спеціальних установах для дітей. Як наслідок, неповнолітні у них перебувають понад встановлений строк, не отримують гарантованих пільг.
У порушення вимог ст.243 Сімейного кодексу України набуло поширення утримання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у закладах, створених громадськими та благодійними організаціями. У 66 таких установах перебуває маже 2 тис. дітей, яким не створено належних умов для проживання, виховання, освіти. Ці заклади не укомплектовані відповідними спеціалістами педагогами, соціальними працівниками, медиками, їх керівники не вживають заходів щодо соціального захисту дітей, встановлення їм відповідного статусу.
Понад 9 тис. дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, передано на утримання до дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей. Усупереч вимогам ст.ст.256-2, 256-6 Сімейного кодексу України служби у справах дітей безвідповідально ставляться до підбору кандидатів у прийомні батьки та батьки-вихователі. Це призводить до передачі дітей особам, які нездатні створити безпечні умови для їх виховання.
Так, в Овруцькому районі Житомирської області прийомна мати знущалася над трьома дітьми, била їх. Це призвело до госпіталізації трирічної дитини з тяжкими тілесними ушкодженнями. Стосовно прийомної матері 11.03.2011 порушено кримінальну справу. За фактом службової недбалості службових осіб районної служби у справах дітей та центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді 16.03.2011 прокуратурою порушено кримінальну справу, внесено припис щодо скасування розпорядження про створення прийомної сім'ї.
Порушення прав дітей, які виховуються у прийомних сім'ях та дитячих будинках сімейного типу, встановлено прокурорами Житомирської, Закарпатської, Кіровоградської, Херсонської областей, м.Севастополя.
Поза увагою органів опіки та піклування залишаються питання своєчасного забезпечення прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу державною допомогою. За втручання прокурорів Кіровоградської, Херсонської, Черкаської областей відшкодовано майже 2 млн.грн. заборгованих виплат.
Під опікою громадян перебуває 63 тис. дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Водночас службами у справах дітей не забезпечено контроль за діяльністю опікунів (піклувальників), використанням ними майна та коштів підопічних. Такий стан призводить до зловживання опікунськими правами, застосування до підопічних насильства. Зокрема у грудні минулого року Татарбунарським районним судом Одеської області засуджено жінку, яка отримані на шістьох підопічних 226 тис. грн. державної соціальної допомоги використала на власні потреби.
Органами опіки та піклування Чернігівської області неповнолітній дівчині призначено вісімдесятирічного опікуна, який вчиняв з нею розпусні дії. Стосовно опікуна 14.03.2011 порушено кримінальну справу. Прокуратурою області ініційовано притягнення до дисциплінарної відповідальності працівників служби у справах дітей, центру соціальних служб, скасування піклування над дитиною.
У більшості регіонів органами опіки і піклування не вживаються заходи щодо захисту житлових і майнових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Зокрема лише за втручання прокурора Катеринопільського району Черкаської області дитині-сироті оформлено право власності на житло, земельні паї вартістю 94,5 тис. грн.
Усупереч вимогам ст.25 Закону України “Про охорону дитинства” керівниками інтернатних установ, які є опікунами та піклувальниками вихованців, не забезпечено їх соціальний захист. Майже в усіх закладах допускаються порушення при веденні особових справ підопічних, встановленні їх правового статусу, постановці на облік на усиновлення. Права на майно та житло, пенсії оформляються із запізненням, деякі діти не отримують аліменти, документи про інвалідність, паспорти по досягненні 16 років. Зокрема впродовж тривалого часу не отримували пенсію по втраті годувальника 7 вихованців Донецької загальноосвітньої школи №1 для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. За приписом прокурора права дітей поновлено. На подібні порушення прав дітей реагували прокурори Запорізької, Кіровоградської, Луганської, Одеської, Полтавської, Сумської, Чернівецької областей.
У більшості інтернатів виявлено порушення вимог протипожежної безпеки, санітарних норм щодо обладнання харчоблоків, асортименту та правил зберігання продуктів тощо.
Понад 47 тис. дітей з особливими потребами, у т.ч. дітей-інвалідів, навчається у загальноосвітніх школах-інтернатах. Непоодинокими є факти зловживання бюджетними коштами, які виділяються на утримання таких установ. Так, у школі-інтернаті №2 м.Дніпродзержинська для дітей з важкими розладами мови Дніпропетровської області істотно занижувалися норми харчування, продукти закуповувалися за завищеними цінами, чим заподіяно збитків на суму понад 90 тис.грн. За цим фактом прокурором Баглійського району міста порушено кримінальну справу за ч.2 ст.364 КК України.
Незаконне використання бюджетних коштів виявлено прокурорами у діяльності будинків-інтернатів системи Мінсоцполітики України. Всього за такими фактами порушено 6 кримінальних справ.
Усупереч вимогам ст.27 Закону України “Про охорону дитинства” майже 5 тис. вихованців будинків-інтернатів, з яких 2 тис. – діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, не забезпечені стовідсотковим утриманням за рахунок держави. Торік ці установи профінансовано лише на 85% від потреби (у Миколаївській та Тернопільській областях на 60%).
Окремі дитячі будинки-інтернати не мають належної матеріально-технічної бази, укомплектованих штатів лікарів. Порушуються права їх вихованців на освіту та комплексну реабілітацію. За відсутності спеціальних навчальних програм діти-інваліди, які за станом здоров'я здатні навчатись, освітою не охоплені. Із 1 тис. випускників 2010 року жодного не працевлаштовано, направлено на навчання лише 13 осіб.
За внесеними документами прокурорського реагування у Волинській, Донецькій, Миколаївській, Сумській, Чернівецькій областях та м.Києві поновлено права майже 1 тис. студентів вищих навчальних закладів пільгових категорій на стипендіальне забезпечення та виплачено майже 400 тис. грн.
Усього на захист дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей-інвалідів прокурорами порушено 30 кримінальних справ, внесено майже 1 тис. документів прокурорського реагування, до відповідальності притягнуто 300 службових осіб, відшкодовано близько З млн. грн. На усунення виявлених порушень закону Генеральною прокуратурою України внесено подання Міністру освіти і науки, молоді та спорту України.
31.03.2011


Органи прокуратури вживають заходів щодо захисту прав дітей-інвалідів
за результатами проведених перевірок порушено 8 кримінальних справ, внесено 500 документів прокурорського реагування, до відповідальності притягнуто майже 300 службових осіб

В Україні проживає понад 160 тис. дітей-інвалідів та 1,1 млн. дітей з вадами розвитку. Захист прав таких неповнолітніх визначено пріоритетом у діяльності органів прокуратури України.
Проведеними у 2011 році прокурорськими перевірками установлено, що органами виконавчої влади всіх рівнів не створено належних умов для забезпечення потреб дітей зазначеної категорії у кваліфікованому лікуванні, реабілітації, навчанні та оздоровленні, що перешкоджає їх інтеграції у суспільство.
Міністерство соціальної політики України не вживає дієвих заходів щодо реалізації прав дітей-інвалідів, покращення їх соціального обслуговування, послабило контроль за діяльністю дитячих будинків-інтернатів.
У черзі на отримання засобів пересування перебуває майже 5 тис. дітей-інвалідів. Більшість із них чекають автомобілі понад 10 років. Недостатньо задовольняються потреби в інвалідних візках, ходунах, спортивних стінках.
В Україні діє близько 500 реабілітаційних центрів та відділень для дітей-інвалідів, майже половина з яких (189) функціонує у системі органів соціальної політики. Мережа цих установ є недостатньою для забезпечення реабілітації дітей-інвалідів, яку торік пройшли 14,6 тис. осіб, або близько 9%. У більшості регіонів не укомплектовані штати цих установ, порушуються санітарні норми, неналежне медичне обслуговування.
За відсутності контролю територіальних підрозділів органів соціального захисту населення отримана батьками дітей-інвалідів державна соціальна допомога не завжди використовується на потреби дітей. Так, мати дитини-інваліда К. злісно не виконувала обов’язки з догляду за сином, а державну соціальну допомогу на його утримання використовувала на придбання спиртних напоїв. Прокурором Жовківського району Львівської області відносно матері порушено кримінальну справу, яка розглядається судом.
Близько 5 тис. дітей-інвалідів перебуває у 55 будинках-інтернатах. Їх вихованцям не забезпечено стовідсоткове утримання за рахунок держави. Торік майже у всіх регіонах ці установи профінансовано лише на 85% від потреби (у Миколаївській та Тернопільській областях на 60%). Не краща ситуація цього року. Так, на 270 тис.грн. зменшено обсяги фінансування Магальського дитячого будинку-інтернату Чернівецької області. На харчування одного вихованця на добу поступає 65 копійок при потребі за нормами 33 грн., на ліки не надходить жодної гривні. Прокуратурою області внесено подання начальнику управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації.
Непоодинокі факти розкрадання державних коштів, які виділяються на утримання закладів. Зокрема директором будинку-інтернату м.Кривий Ріг Дніпропетровської області за кошти дітей-інвалідів у сумі 35 тис.грн. закуплено коктейль фірми “HERBALIFE”, який призначений для схуднення дорослих осіб. Прокуратурою м.Кривий Ріг 25.02.2011 відносно директора установи порушено кримінальну справу, триває досудове слідство.
У Краснодонському будинку-інтернаті Луганської області 63 тис.грн. виплачено на оплату ремонтних робіт, які не проведено. За даним фактом прокуратурою міста 28.02.2011 порушено кримінальну справу, яка розслідується.
Міністерством охорони здоров’я України не вжито вичерпних заходів щодо забезпечення прав дітей-інвалідів на безоплатну кваліфіковану медичну допомогу, пільгове протезування. Послаблено роботу щодо попередження захворюваності та інвалідності дітей. Так, понад 600 дітей, хворих на гемофілію, не отримують достатньо безкоштовних ліків для профілактичної замісної терапії. Як наслідок, при досягненні повноліття такі діти стовідсотково стають інвалідами. За приписом прокурора Шумського району Тернопільської області для дитини-інваліда К., який хворіє на гемофілію, закуплено ліки на суму 15 тис.грн. Всього у цій області на захист дітей, яким не оплачено рецепти, прокурорами внесено 7 подань, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 3 службові особи.
Через відсутність спеціалізованих санаторних закладів, розрахованих на перебування осіб, які потребують сторонньої допомоги в обслуговувані, не вирішено проблему оздоровлення дітей-інвалідів. Щорічно у санаторіях проходять лікування близько 10% таких неповнолітніх.
Лікувально-консультативними комісіями закладів охорони здоров’я неналежно оформляються висновки про встановлення інвалідності та несвоєчасно направляються до органів соціального захисту населення. Так, більш як 5 років не вирішувалося питання щодо інвалідності мешканця м.Марганця Дніпропетровської області, хворого на дитячий церебральний параліч, глухоту, сліпоту. Лише за втручання прокуратури дитину обстежено, надано статус інваліда, призначено державну допомогу, винних осіб притягнуто до дисциплінарної відповідальності.
Окремі медичні працівники вдаються до вимагання сплати коштів за встановлення інвалідності. Так, прокурором Сторожинецького району Чернівецької області порушено кримінальну справу за фактом вимагання та отримання заступником головного лікаря районної лікарні хабара за видачу медичного висновку для встановлення неповнолітній інвалідності. Справа перебуває у стадії судового розгляду.
Усупереч закону лікарськими консультативними комісіями не складено індивідуальні програми реабілітації понад 500 дітям-інвалідам. За внесеними прокурорами приписами порушення прав дітей усунуто.
Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України не вживається дієвих заходів щодо охоплення навчанням дітей-інвалідів, неналежно контролюється робота інтернатних установ, де вони виховуються. Не вирішено проблему із забезпечення підручниками учнів, особливо з вадами зору та мовлення. Зокрема у Львівській області слабозорі учні у початковій школі забезпечені підручниками на 40%, старшокласники – на 30%. Спеціальні школи-інтернати для дітей з вадами розумового розвитку Полтавської області забезпечені новими підручниками на 21%. Понад 10 років не перевидавалися читанка, українська мова, математика. Спецінтернати для слабозорих укомплектовані підручниками на 15,3%.
Торік в Україні не видано жодного із запланованих Міністерством 18 найменувань підручників для дітей з вадами зору (шрифтом Брайля), оскільки кошти на ці заходи не виділено.
Через відсутність контролю з боку керівництва органів освіти у навчальних закладах допускаються порушення закону при організації індивідуального навчання дітей-інвалідів. Зокрема у Миколаївській області дітям-інвалідам викладаються не всі предмети, передбачені навчальним планом, вчителями без фахової освіти. Прокурорами районів цієї та Херсонської областей опротестовано 20 незаконних наказів щодо затвердження планів індивідуального навчання.
При закупівлі автотранспорту за програмою “Шкільний автобус” не враховується спроможність підвезення дітей-інвалідів. Близько 10% шкільних автобусів пристосовані для перевезення дітей з особливими потребами. Встановлено розкрадання бюджетних коштів у сумі 430 тис.грн., виділених на закупівлю двох автобусів для перевезення учнів, у т.ч. дітей-інвалідів, Києво-Святошинського району. Прокуратурою Київської області 04.03.2011 порушено кримінальну справу відносно начальника управління освіти райдержадміністрації.
Понад 47 тис. дітей з особливими освітніми потребами навчається у загальноосвітніх школах-інтернатах системи Міносвіти. Непоодинокими є факти зловживання із бюджетними коштами, які виділяються на утримання таких закладів. У школі-інтернаті №2 м.Дніпродзержинська для дітей з важкими розладами мови Дніпропетровської області істотно занижувалися норми харчування, продукти закупалися за завищеними цінами, чим заподіяно збитки на суму понад 90 тис.грн. За цим фактом прокурором Баглійського району міста 22.02.2011 порушено кримінальну справу за ч.2 ст.364 КК України.
За внесеними документами прокурорського реагування поновлено права більш як 100 інвалідів на стипендіальне забезпечення у Волинській, Донецькій, Сумській, Чернівецькій областях та м.Києві, яким виплачено майже 50 тис.грн.
Усього за результатами перевірок на захист дітей-інвалідів прокурорами порушено 8 кримінальних справ, внесено 500 документів прокурорського реагування, до відповідальності притягнуто майже 300 службових осіб. Захищено права 1,5 тис. дітей-інвалідів, на їх користь відшкодовано близько 800 тис. грн.
21.03.2011


Генеральна прокуратура України організувала проведення перевірок додержання законодавства про соціальний захист інвалідів
з початку року порушено 9 кримінальних справ, внесено 80 документів реагування, притягнуто до відповідальності 24 посадовці

Генеральна прокуратура України організувала проведення перевірок додержання місцевими державними адміністраціями, органами місцевого самоврядування, територіальними відділеннями Фонду соціального захисту інвалідів, закладами охорони здоров’я вимог Законів України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні", "Про реабілітацію інвалідів в Україні", "Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам".
За результатами проведених перевірок, які були розпочаті 4 січня 2011 року, на даний час прокурорами порушено 9 кримінальних справ, за 80 документами реагування відшкодовано 56 тис. грн, притягнуто до відповідальності 24 посадові особи.
Наразі перевірки тривають, хід їх виконання перебуває на контролі Генеральної прокуратури України.
11.02.2011

 

Джерело: Генеральна прокуратура України

Категорія: Адвокатура | Переглядів: 1594 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Меню співзасновника
 
 
Посилання
Новини
Події
Кіно з субтитрами
Календар
«  Червень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 98
Архів записів
АФОРИЗМИ: **Судиться - не богу молиться: поклоном не відбудеш. **На суд витрачають багато коштів. **Суди, суди, та поглядай сюди. **З багатим не судись, а з сильним не борись. **Суд і прямий, та суддя кривий. **Відсутній - завжди винен. **З суддею не спор, а з тюрмою не лайся. **Суддя в суді, що риба в воді. **Суддя - що кравець: як захоче, так і покрає. **У судді і брат в неправді буде винуватим. **Правдивий суддя, що цегляна стіна. **Коли карман сухий, то і суддя глухий. **Суддя, що подарунки бере, перед суддею (на лаві підсудних) буде. **Архирей не бог, а прокурор не правда. **Секретар суда з ділом, як душа з тілом. **В суді правди не шукають. **Перо в суді, що сокира в лісі. **Як в кишені сухо, то і в суді глухо. **Правда твоя, мужичок, але полізай у мішок. **У суд ногою, а в гаманець рукою. **У кого карман повніший, у того й суд правіший. **Набий віз людей, та повези у суд віз грошей, то й прав будеш. **Не йди в суд з одним носом а йди з приносом. З грішми. **Тому довго суд тягнеться, що винуватий нравиться. **Тоді виграю справу, як ляжу на лаву. **Тяганина в судах. **В своїй справі сам не суддя. **Сам собі ніхто не суддя. **Самому судить - не розсудить. **Самосуд - не суд. **Самосуд - сліпий суд. **Як судять громадою, то й невинному дістається. **Хто судиться, той нудиться. **Найгірше в світі, це судиться та лічиться. **Справу вести,- не постіл плести. **Як почнеться тяганина, то не раз упріє Україна. **Суд не яма - стій прямо. **Із суда, що з ставка, сухий не вийдеш. **Хто ходить по судах, то про того йде негарна слава. **На суді, що на воді, не втонеш, то замочишся. **Краще втопиться, чим судиться. **Тяжба - петля, а суд - шибениця. **Хоч і праве діло, а в кишені засвербіло. **Витрати грошей на судові справи. **З суда грошей не носять. **Тяжба - не гроші, а потрава - не хліб. **В копицях -не сіно, а в суді - не гроші. **В лісі -не дуги, а в суді - не гроші. **Суд та діло собака з’їла. **Судді - рибка, а прохачеві - луска. **Поли вріж (поступись своїм) та тікай, а суда не затівай. **Суд завів, став гол, як сокіл. **Не ходи до суду, бо хліба не буде. **Від злодія біда, від суда - нужда. **Дере коза лозу, а вовк козу, а вовка мужик, а мужика пан, а пана юриста, а юристу чортів триста. **Поганий мир, краще всякого суда. **Краще матер'яний мир, чим ремінний суд. **З казною судиться, то краще втопиться. **З казною не судись - своїм поступись. **Хто бореться з морозом, у того завжди вуха померзлі. **Коза з вовком тягалась, та тільки шкура зосталась. **Великий та багатий - рідко винуватий. **Захищається рак клешнею, а багач мошною. **У скотинки - рожки, а у багатого грошики. **У святих отців не знайдеш кінців. **Уміння приховувати свої вчинки. **На старців суда нема. **Голий голого не позива. **З голого, що з мертвого. **На нема і суда нема. **Не треба з тим дружиться, хто любить судиться. **Правди не судять. **Ідучи в суд хваляться обидва, а з суда - один. **До справи два, а по справі - один. **До суда два скачуть, а після суда один скаче, а другий плаче. **Справа - справою, а суд по формі. **Діло - ділом, пиво - пивом, а суд по формі. **Не спіши карати, спіши вислухати. **Суд скорий рідко бува справедливий. **Без розсуду не твори суду. **Краще десять винуватців простить, чим одного невинного наказати. **Винуватого кров - вода, а невинного - біда. **Неправий суд - гірше розбою.**