Спілка нечуючих юристів / Union of the Deaf Lawyers
Ми раді вітати Вас на інформаційно-правовому сайті "Спілка нечуючих юристів / Union of the Deaf Lawyers" (Kyiv, Ukraine). Цей сайт для всіх, хто цікавиться питаннями права людей з інвалідністю зі слуху в Україні. (Сайт створено 19.I.2007 та поновлено сторінку 30.03.2013)
ЛАСКАВО ПРОСИМО НА САЙТ !
Четвер, 18.04.2024, 13:17
Меню сайту
Категорії розділу
Спілка [65]
Правові новини [216]
Правознавство [144]
Адвокатура [101]
Кримінал [84]
Консультація [75]
Судова медицина [21]
Країна глухих [105]
Адміністратор [10]
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Посилання
Довідник
 
Головна » 2014 » Лютий » 1 » Правила пропуску осіб до приміщення суду та поведінки в приміщенні суду
22:35
Правила пропуску осіб до приміщення суду та поведінки в приміщенні суду

ПРАВИЛА
пропуску осіб до приміщення суду та поведінки в приміщенні суду, а також  порядок пропуску автомобілів на територію суду, огороджену парканом

 
1. Загальні положення.
1.1. Дані Правила розроблено у відповідності та на підставі Правил пропуску осіб до приміщень суду та на їх територію транспортних засобів, затверджених спільним наказом Державної судової адміністрації України та Міністерства внутрішніх справ України №102/765 від 12.09.2005, Конституції України, Закону України “Про судоустрій і статус суддів”, Закону України “Про засади запобігання і протидії корупції”, Закону України “Про правила етичної поведінки” та інших нормативно-правових актів, виданих на їх основі.
1.2. Цими Правилами визначається порядок пропуску осіб до приміщень судів та на їх територію транспортних засобів з метою підтримання громадського порядку в судах, припинення проявів неповаги до суду, а також охорони приміщень судів, виконання функцій щодо державного захисту суддів, працівників суду, забезпечення безпеки учасників судового процесу.
1.3. Правила визначають порядок пропуску та підстави перебування громадян в приміщенні суду, дії працівників суду та спеціального підрозділу судової міліції “Грифон” (надалі – СП СМ “Грифон”, судова міліція) щодо належної організації прибуття громадян до приміщення суду, їх перебування в приміщенні суду.
1.4. Дані правила є встановленими в суді правилами у розумінні диспозиції ст.185-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення, відповідно до якої, за порушення Правил громадяни – відвідувачі суду можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності за неповагу до суду, працівники апарату суду – до дисциплінарної відповідальності.
1.5. Зміст вказаних правил доводиться під підпис суддям та працівникам апарату суду. Витяг із правил в частині, що стосується громадян, які відвідують приміщення суду, розміщується для загального ознайомлення на інформаційних стендах приміщень суду, обладнаних поряд з пунктами пропуску. Правила направляються до начальника СП СМ “Грифон” для доведення їх змісту працівникам СП СМ “Грифон”.
1.6. Пропускний режим здійснюється працівниками СП СМ “Грифон”.
1.7. Під час здійснення своїх повноважень щодо пропуску осіб, транспортних засобів на територію суду, огороджену парканом, працівники судової міліції керуються чинним законодавством України та цими Правилами.
 
2. Порядок пропуску до приміщення суду суддів, працівників апарату суду.
2.1. Судді суду безперешкодно пропускаються до приміщення суду, в тому числі в неробочі години суду, вихідні, неробочі та святкові дні.
2.2. Судді інших судів, судді у відставці безперешкодно пропускаються до приміщення суду в робочі дні та години суду після пред’явлення службового посвідчення. В неробочі години суду, вихідні, неробочі та святкові дні пропуск вказаних осіб може здійснюватись після відповідного розпорядження голови суду, заступників голови суду чи особи, що виконує їх обов’язки.
2.3. Працівники апарату суду вільно пропускаються до приміщення суду в робочі дні суду. Черговий співробітник СП СМ “Грифон” має право вимагати від працівника апарату суду пред’явлення службового посвідчення, якщо особисто не знає працівника апарату суду. У разі відсутності в особи службового посвідчення, співробітник СП СМ “Грифон” доповідає про вказаний факт голові суду, заступникам голови суду (особі, що виконує їх обов’язки) або керівникові апарату суду, і допускає працівника до приміщення суду виключно після з’ясування його особи.  
2.4. У вихідні, святкові, неробочі дні пропуск працівників апарату суду до приміщення суду здійснюється згідно зі списком, затвердженим керівником апарату суду або заступником керівника апарату суду, виключно після пред’явлення документу, який засвідчує особу.
 
3. Порядок пропуску до приміщення суду громадян, працівників підприємств, установ, організацій, інших осіб, які не є працівниками суду.
3.1. Пропуск осіб, що прибули до суду, здійснюється в робочі дні та години суду згідно з встановленим у суді розпорядком роботи.
3.2. Пропуск осіб, що прибули до суду, здійснюється на підставі документу, що посвідчує особу (особистого внутрішнього чи закордонного паспорту, службового посвідчення, водійського чи пенсійного посвідчення, інший офіційний документ, що містить фотокартку особи та гербову печатку установи, що видала такий документ) та після занесення працівниками СП СМ “Грифон” даних щодо прибувших осіб до журналу відвідувачів.
3.3. Пропуск народних депутатів діючого скликання до приміщення суду здійснюється у робочі дні та години відповідно до ч.3 ст.17 Закону України “Про статус народного депутата України”.
3.4. До приміщення суду із використанням спеціальних технічних засобів пропускаються:
3.4.1. Працівники правоохоронних органів, фельд’єгерської служби, спеціального зв’язку за пред’явленням службового посвідчення.
3.4.2. Особи, які беруть участь у провадженні кримінальних, цивільних та адміністративних справ, за документом, який посвідчує особу.
 У разі, якщо в особи відсутнє посвідчення, міліціонер через судового розпорядника (секретаря судового засідання, помічника судді) з’ясовує особу прибулого і в подальшому виконує вказівки головуючого в судовому засіданні.
У разі призначення судового засідання до початку робочого дня, продовження судового засідання після закінчення робочого дня, пропуск до приміщення суду та перебування в суді осіб, що не є працівниками суду, здійснюється виключно на підставі розпорядженням головуючого у справі судді, про що доводиться до відома чергового співробітника СП СМ “Грифон” особисто суддею, або через секретаря судового засідання чи помічника судді. В такому випадку секретар судового зсідання, помічник судді зобов’язані повідомити співробітника СП СМ “Грифон” про необхідність пропуску до приміщення суду та підстави знаходження в суді осіб, що прибули в судове засідання.
3.4.3. Особи, що проходять практику та інші особи, які залучаються до тимчасового виконання робіт допускаються у приміщенні суду, згідно зі списком, затвердженим керівником апарату суду або заступником керівника апарату суду, після пред’явлення документа, який посвідчує особу.
3.4.4. Особи, які прибули на відкриті судові засідання, пропускаються за пред’явленням  документа, який посвідчує особу.
3.4.5. Медичний персонал служби швидкої медичної допомоги, працівники пожежної та аварійної служб пропускаються у приміщення суду після пред’явлення службового посвідчення та запису в журналі відвідувачів.
3.5. Співробітники СП СМ “Грифон” реєструють у журналі відвідувачів всіх осіб, які допускаються до приміщення суду, крім суддів та працівників суду, вказуючи прізвище, ініціали відвідувачів, та пред’явлений документ, що посвідчує особу. У разі пропуску відвідувача без документу, що посвідчує його особу, в журналі вказується прізвище судді, працівника суду, який дав розпорядження пропустити відвідувача до приміщення суду.  
 3.6. Пропуск в неробочі години суду, вихідні, святкові, неробочі дні до приміщення суду осіб, з метою проведення планових ремонтних чи будь-яких інших робіт, здійснюється виключно на підставі письмового розпорядження голови суду, згідно затвердженого головою суду списку та після пред’явлення такими особами документа, що посвідчує особу.
 3.7. Пропуск в неробочі години суду, вихідні, святкові, неробочі дні до приміщення суду сторонніх осіб суворо забороняється, крім випадків, визначених вказаними Правилами.
3.8. У разі встановлення наказом голови суду в суді чергування суддів та працівників апарату суду у вихідний, святковий, неробочий день, такий наказ обов’язково доводиться до відома співробітників СП СМ “Грифон”. Пропуск до приміщення суду осіб, що прибули для вирішення питань, з метою яких встановлено чергування, здійснюється в загальному порядку: на підставі документу, що посвідчує особу, та після занесення даних про особу до журналу відвідувачів суду.
                   
4. Обмеження щодо пропуску осіб до приміщення суду.
4.1. Під час проведення закритих судових засідань пропуск осіб до залу судового засідання обмежується постановленою мотивованою постановою (ухвалою) головуючого в судовому засіданні.
4.2. Забороняється пропуск до приміщення суду осіб:
- зі зброєю;
- з легкозаймистими, вибухонебезпечними, радіоактивними та отруйними речовинами;
- з колюче-ріжучими предметами;
- у стані сп’яніння (алкогольного чи наркотичного), що ображає людську гідність і громадську мораль;
- з тваринами;
- з валізами, господарськими сумками, пакетами, розмір яких перевищує 45/35/15 см., візками, велосипедами.
 4.3. Для речей, які заборонено проносити до приміщення суду, поряд із пунктом пропуску обладнано камери схову.
 
5. Порядок пропуску журналістів, творчих і технічних працівників телерадіоорганізацій з телеапаратурою (фото- кінозйомки, відео- звукозапису із застосуванням стаціонарної апаратури) до приміщення суду.
5.1. Працівники засобів масової інформації пропускаються за пред’явленням документа, що засвідчує особу.
5.2. Представники засобів масової інформації, які мають намір здійснювати в залі судового засідання фото- кінозйомку, відео- звукозапис із застосуванням стаціонарної апаратури, мають завчасно (не пізніше, ніж за три години до початку судового засідання) подати до канцелярії суду відповідне письмове клопотання на ім’я головуючого судді, з обов’язковим зазначенням назви засобу масової інформації, посиланням на конкретне завдання редакції, пред’явленням посвідчення особи.
5.3. Пропуск до приміщення суду стаціонарної апаратури для здійснення фото- кінозйомки, відео- звукозапису здійснюється виключно після розпорядження головуючого у справі судді, про яке повідомляється співробітник СП СМ “Грифон” особисто суддею, або через секретаря судового засідання чи помічника судді.
 
6. Порядок в'їзду транспортних засобів на територію суду огороджену парканом та їхнє тривале перебування
6.1. В'їзд транспортних засобів на територію суду огороджену парканом здійснюється через пункт пропуску транспортних засобів.
6.2. В'їзд та тривале перебування на території суду дозволяється:
- транспортним засобам суддів суду (за погодженням з головою суду чи його заступниками) та працівників апарату суду (за погодженням з керівником апарату суду чи його заступником);
- службовому автомобілю суду;
- спеціальним транспортним засобам, на яких здійснюється конвоювання осіб, що утримуються під вартою, після повідомлення старшого наряду конвойної служби про необхідність в'їзду;
- транспортним засобам, на яких здійснюються спеціальні заходи забезпечення безпеки працівників суду, правоохоронних органів та осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві, після пред'явлення старшим наряду службового посвідчення та посвідчення старшого наряду особистої охорони встановленого зразка;
- транспортним засобам служб швидкої медичної допомоги, пожежної й аварійної за викликом та у супроводженні і під контролем працівників судової міліції, які здійснюють пропуск осіб у приміщення суду;
- автомобілі інших осіб тільки за дозволом голови суду чи його заступників.
6.3. В'їзд (виїзд) транспортних засобів під час висадки (посадки) із спеціального автомобіля осіб, які доставлені під конвоєм у судові засідання, забороняється.
6.4. Вхід (вихід) осіб через пункти пропуску транспортних засобів на територію (з території) судів забороняється.
 
7. Правила поведінки у приміщенні суду.
7.1. Судді та працівники апарату суду зобов’язані дотримуватись Правил внутрішнього трудового розпорядку, Конституції України, міжнародних договорів України, згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою України, Закону України “Про судоустрій і статус суддів”, Закону України “Про засади запобігання і протидії корупції”, Закону України “Про правила етичної поведінки” та інших нормативно-правових актів, виданих на їх основі, ввічливо ставитись до відвідувачів суду та вимагати від відвідувачів суду дотримання громадського порядку і виконання даних Правил поведінки.
7.2. Працівники суду зобов’язані мати охайний зовнішній вигляд. Не допускається присутність в робочий час на робочому місці, заходження до приміщення суду в робочий час у спортивному чи джинсовому одязі, шортах, майках, топах, міні-спідницях, одязі з прозорих тканин чи в іншому одязі, що не відповідає правилам прийнятності.
7.3. Відвідувачам у приміщенні суду забороняється кричати, вчиняти сварки між собою та з працівниками суду чи співробітниками СП СМ “Грифон”, у будь-який спосіб перешкоджати нормальній роботі суддів та працівників суду, висловлювати образи на адреси суддів, працівників суду, співробітників СП СМ “Грифон” та інших відвідувачів суду, виказувати неповагу до суду чи встановлених в суді правил, пошкоджувати будівлю суду та майно суду.
7.4. Відвідувачі у приміщенні суду зобов’язані виконувати вимоги суддів, працівників суду та співробітників СП СМ “Грифон” з питань дотримання громадського порядку та цих Правил, припинення порушення громадського порядку, в тому числі і про залишення приміщення суду.
7.5. У залах судових засідань під час розгляду справ слухачі зобов’язані виконувати вимоги головуючого по справі, дотримуватись тиші під час процесу. Заборонено користуватися мобільними телефонами та входити до зали суду з телефоном з не вимкненими сигналами оповіщення, розмовляти в процесі, допускати будь-які вислови на адресу суду чи учасників процесу, будь-яким іншим чином порушувати порядок у судовому засіданні.
7.6. Учасники судового процесу та інші особи, присутні на відкритому судовому засіданні, можуть використовувати портативні аудіотехнічні засоби. Проведення в залі судового засідання фото- і кінозйомки, відеозапису, а також транслювання судового засідання без відповідного рішення суду заборонено.  
7.7. У разі порушення відвідувачем громадського порядку чи вимог даних Правил, судовим розпорядником за розпорядженням – голови суду, заступників голови суду, судді складається протокол про адміністративне правопорушення за відповідно та в порядку, передбаченому Кодексом України про адміністративні правопорушення.
 
8.  Відповідальність за порушення Правил.
8.1. У разі порушення відвідувачем громадського порядку чи вимог даних Правил, судовим розпорядником за розпорядженням голови суду, заступників голови суду, керівника апарату суду або судді складається протокол про адміністративне правопорушення за ст.185-3 Кодексу України про адміністративне правопорушення.
8.2. Порушення працівником апарату суду вимог даних Правил, тягне за собою дисциплінарну відповідальність.
8.3. Порушення державними службовцями та суддями правил поведінки, визначених Законом України “Про засади запобігання і протидії корупції” та Законом України “Про правила етичної поведінки”, тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, кримінальну чи матеріальну відповідальність з урахуванням особливостей правового статусу таких осіб, визначених Конституцією і законами України.
8.4. У разі порушення черговим співробітником СП СМ “Грифон” вимог даних Правил голова суду або його заступники про факт порушення ставлять до відома начальника СП СМ “Грифон” для вжиття заходів реагування.

 


 

 

Категорія: Правознавство | Переглядів: 1867 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Меню співзасновника
 
 
Посилання
Новини
Події
Кіно з субтитрами
Календар
«  Лютий 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728
Опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 98
Архів записів
АФОРИЗМИ: **Судиться - не богу молиться: поклоном не відбудеш. **На суд витрачають багато коштів. **Суди, суди, та поглядай сюди. **З багатим не судись, а з сильним не борись. **Суд і прямий, та суддя кривий. **Відсутній - завжди винен. **З суддею не спор, а з тюрмою не лайся. **Суддя в суді, що риба в воді. **Суддя - що кравець: як захоче, так і покрає. **У судді і брат в неправді буде винуватим. **Правдивий суддя, що цегляна стіна. **Коли карман сухий, то і суддя глухий. **Суддя, що подарунки бере, перед суддею (на лаві підсудних) буде. **Архирей не бог, а прокурор не правда. **Секретар суда з ділом, як душа з тілом. **В суді правди не шукають. **Перо в суді, що сокира в лісі. **Як в кишені сухо, то і в суді глухо. **Правда твоя, мужичок, але полізай у мішок. **У суд ногою, а в гаманець рукою. **У кого карман повніший, у того й суд правіший. **Набий віз людей, та повези у суд віз грошей, то й прав будеш. **Не йди в суд з одним носом а йди з приносом. З грішми. **Тому довго суд тягнеться, що винуватий нравиться. **Тоді виграю справу, як ляжу на лаву. **Тяганина в судах. **В своїй справі сам не суддя. **Сам собі ніхто не суддя. **Самому судить - не розсудить. **Самосуд - не суд. **Самосуд - сліпий суд. **Як судять громадою, то й невинному дістається. **Хто судиться, той нудиться. **Найгірше в світі, це судиться та лічиться. **Справу вести,- не постіл плести. **Як почнеться тяганина, то не раз упріє Україна. **Суд не яма - стій прямо. **Із суда, що з ставка, сухий не вийдеш. **Хто ходить по судах, то про того йде негарна слава. **На суді, що на воді, не втонеш, то замочишся. **Краще втопиться, чим судиться. **Тяжба - петля, а суд - шибениця. **Хоч і праве діло, а в кишені засвербіло. **Витрати грошей на судові справи. **З суда грошей не носять. **Тяжба - не гроші, а потрава - не хліб. **В копицях -не сіно, а в суді - не гроші. **В лісі -не дуги, а в суді - не гроші. **Суд та діло собака з’їла. **Судді - рибка, а прохачеві - луска. **Поли вріж (поступись своїм) та тікай, а суда не затівай. **Суд завів, став гол, як сокіл. **Не ходи до суду, бо хліба не буде. **Від злодія біда, від суда - нужда. **Дере коза лозу, а вовк козу, а вовка мужик, а мужика пан, а пана юриста, а юристу чортів триста. **Поганий мир, краще всякого суда. **Краще матер'яний мир, чим ремінний суд. **З казною судиться, то краще втопиться. **З казною не судись - своїм поступись. **Хто бореться з морозом, у того завжди вуха померзлі. **Коза з вовком тягалась, та тільки шкура зосталась. **Великий та багатий - рідко винуватий. **Захищається рак клешнею, а багач мошною. **У скотинки - рожки, а у багатого грошики. **У святих отців не знайдеш кінців. **Уміння приховувати свої вчинки. **На старців суда нема. **Голий голого не позива. **З голого, що з мертвого. **На нема і суда нема. **Не треба з тим дружиться, хто любить судиться. **Правди не судять. **Ідучи в суд хваляться обидва, а з суда - один. **До справи два, а по справі - один. **До суда два скачуть, а після суда один скаче, а другий плаче. **Справа - справою, а суд по формі. **Діло - ділом, пиво - пивом, а суд по формі. **Не спіши карати, спіши вислухати. **Суд скорий рідко бува справедливий. **Без розсуду не твори суду. **Краще десять винуватців простить, чим одного невинного наказати. **Винуватого кров - вода, а невинного - біда. **Неправий суд - гірше розбою.**