Спілка нечуючих юристів / Union of the Deaf Lawyers
Ми раді вітати Вас на інформаційно-правовому сайті "Спілка нечуючих юристів / Union of the Deaf Lawyers" (Kyiv, Ukraine). Цей сайт для всіх, хто цікавиться питаннями права людей з інвалідністю зі слуху в Україні. (Сайт створено 19.I.2007 та поновлено сторінку 30.03.2013)
ЛАСКАВО ПРОСИМО НА САЙТ !
Субота, 20.04.2024, 14:58
Меню сайту
Категорії розділу
Спілка [65]
Правові новини [216]
Правознавство [144]
Адвокатура [101]
Кримінал [84]
Консультація [75]
Судова медицина [21]
Країна глухих [105]
Адміністратор [10]
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Посилання
Довідник
 
Головна » 2014 » Липень » 22 » Пенсія по інвалідності: право на отримання та приклади розрахунку
14:07
Пенсія по інвалідності: право на отримання та приклади розрахунку

Законом про пенсійне страхування визначено порядок та умови обчислення пенсій по інвалідності внаслідок загального захворювання (у тому числі каліцтва, не пов'язаного з роботою, інвалідності з дитинства).
Залежно від ступеня втрати працездатності визначено три групи інвалідності.
Причина, група, час настання інвалідності, строк, на який встановлюється інвалідність, визначаються органом медико-соціальної експертизи згідно із законодавством.
Пенсія по інвалідності призначається незалежно від того, коли настала інвалідність: у період роботи, до влаштування на роботу чи після припинення роботи.
Для того щоб пенсію по інвалідності було призначено з дня встановлення інвалідності, слід подати заяву на призначення пенсії до територіального управління Пенсійного фонду України не пізніше трьох місяців з дня встановлення інвалідності.
Обов'язковою умовою для призначення таких пенсій за нормами Закону про пенсійне страхування є наявність страхового стажу від 1 до 15 років залежно від віку інваліда та групи інвалідності.

Страховий стаж, необхідний для призначення пенсії по інвалідності
Статтею 32 Закону про пенсійне страхування передбачається, що особи, визнані інвалідами, мають право на пенсію по інвалідності залежно від групи інвалідності та за наявності відповідного страхового стажу на час настання інвалідності або на день звернення за пенсією.
Особи, визнані інвалідами після досягнення пенсійного віку, передбаченого ст.26 Закону про пенсійне страхування (60 років), мають право на пенсію по інвалідності за наявності страхового стажу 15 років.
До 01.01.2016р. особи, визнані інвалідами ІІ групи, мають право на пенсію по інвалідності за наявності страхового стажу на час настання інвалідності або на день звернення за пенсією, передбаченого для призначення пенсій інвалідам І групи.
У разі якщо інвалідність настала у період проходження строкової військової служби, пенсія по інвалідності призначається особі незалежно від наявності страхового стажу.

Визначення розміру пенсії по інвалідності
Згідно з частиною першою ст.33 Закону про пенсійне страхування пенсія по інвалідності залежно від групи інвалідності призначається в таких розмірах: інвалідам I групи - 100% пенсії за віком; інвалідам II групи - 90% пенсії за віком; інвалідам III групи - 50% пенсії за віком, обчисленої відповідно до статей 27 і 28 цього Закону.
При цьому до страхового стажу для обчислення розміру пенсії за віком, з якого обчислюється розмір пенсії по інвалідності, крім наявного страхового стажу зараховується також на загальних підставах період з дня встановлення інвалідності до досягнення особою пенсійного віку.

Умови встановлення пенсії по інвалідності в розмірі пенсії за віком
Згідно з частиною другою ст.33 Закону про пенсійне страхування непрацюючі інваліди ІІ групи за їх вибором мають право на призначення пенсії по інвалідності в розмірі пенсії за віком, обчисленої відповідно до статей 27 і 28 цього Закону, за наявності відповідного страхового стажу.

Інвалідність, яку встановлено вперше після досягнення пенсійного віку
Непрацюючі інваліди II групи, визнані інвалідами після досягнення пенсійного віку, передбаченого ст.26 Закону про пенсійне страхування (60 років), та інваліди III групи за їх вибором мають правона призначення пенсії по інвалідності в розмірі пенсії за віком, обчисленої відповідно до статей 27 і 28 цього Закону, за наявності страхового стажу у чоловіків - 35 років, у жінок - 30 років.

Інвалід, який не має страхового стажу
У разі якщо інвалід не має достатнього страхового стажу, він може звернутися до управління праці та соціального захисту населення за місцем проживання із заявою про призначення допомоги за нормами Закону №1727.

Строки призначення пенсії по інвалідності
Статтею 45 Закону про пенсійне страхування визначено, що пенсія по інвалідності призначається з дня звернення. Проте якщо звернення за пенсією відбулося не пізніше трьох місяців з дня встановлення інвалідності, пенсія по інвалідності призначається з дня встановлення інвалідності.
За таким самим порядком призначається пенсія по інвалідності в розмірі пенсії за віком, якщо вимоги частини другої ст.33 зазначеного Закону (звільнення з роботи та наявність необхідного страхового стажу) виконано на день установлення інвалідності, і з дня виникнення такого права, якщо вимоги частини другої ст.33 цього Закону виконано у період після встановлення інвалідності до дня звернення за призначенням пенсії по інвалідності.

Порядок продовження та припинення виплати пенсій по інвалідності чи зміни їх розмірів
Законом про пенсійне страхування встановлено, що у разі зміни групи інвалідності пенсія в новому розмірі виплачується з дня зміни групи інвалідності.
Якщо особу визнано інвалідом нижчої групи, пенсія виплачується за попередньою групою до кінця місяця, в якому змінено групу інвалідності.
У разі визнання особи, яка пройшла повторний огляд, здоровою, пенсія виплачується до кінця місяця, по який встановлено інвалідність.
Якщо особа не з'явилася в органи медико-соціальної експертизи на повторний огляд у визначений для цього строк, виплата пенсії по інвалідності зупиняється з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому вона мала з'явитися на повторний огляд.
У разі якщо строк повторного огляду медико-соціальної експертизи інвалідом пропущено з поважних причин або в разі визнання його знову інвалідом, виплата пенсії по інвалідності відновлюється з дня, з якого припинено виплату, до дня повторного огляду, але не більш як за три роки, якщо орган медико-соціальної експертизи визнає її за цей період інвалідом. При цьому якщо під час повторного огляду інваліда переведено на іншу групу інвалідності (вищу або нижчу), пенсія за зазначений період виплачується за попередньою групою інвалідності.
Якщо виплату пенсії інвалідові було припинено у зв'язку з відновленням здоров'я або якщо він не отримував пенсії внаслідок нез'явлення на повторний огляд без поважних причин, то в разі наступного визнання його інвалідом виплата раніше призначеної пенсії поновлюється з дня встановлення інвалідності знову за умови, що після припинення виплати пенсії минуло не більше п'яти років. Якщо минуло більше п'яти років, пенсія призначається знову на загальних підставах.
Органи медико-соціальної експертизи зобов'язані повідомляти територіальні органи Пенсійного фонду України в порядку, встановленому законодавством, про результати повторного огляду осіб, яким призначено пенсію по інвалідності, та про нез'явлення цих осіб на зазначений огляд.

Установлення до пенсій по інвалідності надбавок і підвищень
До пенсії по інвалідності встановлюються надбавки (на догляд, на утриманців), підвищення, додаткові пенсії, пенсія за особливі заслуги перед Україною у разі якщо інвалід має на них право відповідно до чинного законодавства України.
При цьому у разі якщо розмір пенсійної виплати інваліда з урахуванням надбавок, підвищень та інших доплат до пенсії (за винятком пенсії за особливі заслуги перед Україною) не досягає прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, таким особам надається щомісячна державна адресна допомога у сумі, що не вистачає до зазначеного прожиткового мінімуму. З 1 грудня поточного року прожитковий мінімум, установлений законом для осіб, які втратили працездатність, становить 800 грн.

♦ Приклад 1
26.10.2011р. чоловіка визнано інвалідом ІІ групи від загального захворювання в 39 років (довічно). Фактичний страховий стаж становить 21 рік 7 місяців, період з дня встановлення інвалідності до досягнення пенсійного віку (до 60 років) відповідно до ст.24 Закону про пенсійне страхування - 20 років 9 місяців. Працює.
Страховий стаж - 42 роки 4 місяці, коефіцієнт страхового стажу - 0,5715. Коефіцієнт заробітку - 1,7822. За призначенням пенсії звернувся 01.11.2011р.
Оскільки заява та всі необхідні документи надано протягом трьох місяців з дня встановлення інвалідності, пенсію призначено з 26.10.2011р. (з дня встановлення інвалідності).
Згідно з частиною другою ст.33 Закону про пенсійне страхування непрацюючі інваліди ІІ групи за їх вибором мають право на призначення пенсії по інвалідності в розмірі пенсії за віком, обчисленої відповідно до статей 27 і 28 цього Закону, зокрема чоловіки, яким вперше установлено інвалідність у віці до 46 років включно, за наявності страхового стажу 25 років.
Оскільки пенсіонер працює та його фактичний страховий стаж (без урахування періоду з дня встановлення інвалідності до досягнення пенсійного віку) становить менше 25 років, то й розмір пенсії може бути визначено лише за частиною першою ст.33 Закону про пенсійне страхування (90% пенсії за віком). Право на встановлення пенсії по інвалідності в розмірі пенсії за віком в цьому випадку відсутнє.
Після набуття страхового стажу та звільнення з роботи чоловік матиме право на пенсію по інвалідності в розмірі пенсії за віком, якщо це для нього є доцільним (тобто приведе до збільшення розміру пенсії).
Розрахунок пенсії за віком відповідно до ст.27 Закону про пенсійне страхування:
1982,63 грн. × 1,7822 × 0,5715 = 2019,36 грн.,
де 1982,63 грн. - середня заробітна плата (дохід) в середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні (за рік, що передує року звернення за призначенням пенсії).
Доплата за понаднормовий стаж:
42 - 35 = 7, а 800 грн. × 7% = 56 грн.
Розмір пенсії за віком: 2019,36 грн. + 56 грн. = 2075,36 грн.
Розмір пенсії по інвалідності: 2075,36 грн. × 90% = 1867,82 грн.

♦ Приклад 2
20.10.2011р. чоловіка визнано інвалідом ІІІ групи від загального захворювання в 55 років (довічно). Фактичний страховий стаж - 36 років 6 місяців, період з дня встановлення інвалідності до досягнення пенсійного віку (до 60 років) відповідно до ст.24 Закону про пенсійне страхування - 4 роки 10 місяців. Працює.
Страховий стаж - 40 років 10 місяців, коефіцієнт страхового стажу - 0,55125. Коефіцієнт заробітку - 1,5447. За призначенням пенсії звернувся 05.11.2011р.
Оскільки заява та всі необхідні документи надано протягом трьох місяців з дня встановлення інвалідності, пенсію призначено з 20.10.2011р. (з дня встановлення інвалідності).
Згідно з частиною другою ст.33 Закону про пенсійне страхування непрацюючі інваліди III групи за їх вибором мають право на призначення пенсії по інвалідності в розмірі пенсії за віком, обчисленої відповідно до статей 27 і 28 цього Закону, за наявності страхового стажу для чоловіків - 35 років, для жінок - 30 років.
У наведеному випадку фактичний страховий стаж - 36 років 6 місяців, тобто понад 35 років, але цей чоловік працює, а отже, розмір пенсії може бути визначено лише за частиною другою ст.33 Закону про пенсійне страхування (50% пенсії за віком).
Розрахунок пенсії за віком відповідно до ст.27 Закону про пенсійне страхування:
1982,63 грн. × 1,5447 × 0,55125 = 1688,24 грн.,
де 1982,63 грн. - середня заробітна плата (дохід) в середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні (за рік, що передує року звернення за призначенням пенсії).
Доплата за понаднормовий стаж:
40 - 35 = 5, а 800 грн. × 5% = 40 грн.
Розмір пенсії за віком: 1688,24 грн. + 40 грн. = 1728,24 грн.
Розмір пенсії по інвалідності: 1728,24 грн. × 50% = 864,12 грн.
Припустимо, що 20.12.2011р. чоловік звільниться з роботи та в подальшому не працюватиме.
Згідно зі ст.45 Закону про пенсійне страхування у разі якщо вимоги частини другої ст.33 цього Закону (звільнення чи наявність необхідного для цього страхового стажу) виконано після призначення пенсіїпо інвалідності, пенсія по інвалідності в розмірі пенсії за віком призначається з дня настання такого права, якщо звернення за призначенням пенсії по інвалідності в розмірі пенсії за віком відбулося не пізніше трьох місяців з дня настання такого права.
Отже, якщо звільнення відбудеться після призначення пенсії, цьому чоловікові необхідно протягом трьох місяців з дня звільнення з роботи звернутися до управління Пенсійного фонду України за місцем проживання із заявою про встановлення пенсії по інвалідності в розмірі пенсії за віком.
Припустимо, що така заява надійшла 28.12.2011р., пенсію по інвалідності в розмірі пенсії за віком буде встановлено з 21.12.2011р. (днем звільнення вважається останній робочий день).
Умовний розрахунок пенсії:
страховий стаж - 36 років 6 місяців (період з дня встановлення інвалідності до досягнення пенсійного віку (до 60 років) в цьому випадку не зараховується до страхового стажу, оскільки це становитиме 100% пенсії).
Розрахунок пенсії за віком відповідно до ст.27 Закону про пенсійне страхування:
1982,63 грн. × 1,5447 × 0,49275 = 1509,08 грн.
Доплата за понаднормовий стаж:
36 - 35 = 1, а 800 грн. × 1% = 8 грн.
Розмір пенсії за віком: 1509,08 грн. + 8 грн. = 1517,08 грн.

♦ Приклад 3
Жінка — інвалід ІІІ групи, групу інвалідності встановлено 12.09.2011р., працює. Заяву про призначення пенсії надала 25.10.2011р. При цьому фактичний страховий стаж становив 30 років. Звільненаз роботи 02.10.2011р.
У цьому випадку з 12.09.2011р. жінці призначено пенсію по інвалідності (50% пенсії за віком), а з 03.10.2011р. - пенсію по інвалідності в розмірі пенсії за віком, оскільки право на таку пенсію жінка отримала до дати звернення за призначенням пенсії по інвалідності.

♦ Приклад 4
Чоловік - інвалід ІІ групи, інвалідність вперше встановлено у 43 роки (довічно), не працює.
Фактичний страховий стаж - 26 років 6 місяців, період з дня встановлення інвалідності до досягнення пенсійного віку (до 60 років) відповідно до ст.24 Закону про пенсійне страхування - 16 років 1 місяць.
Страховий стаж - 42 роки 7 місяців, коефіцієнт страхового стажу - 0,57488. Коефіцієнт заробітку - 2,8989.
Розрахунок пенсії за віком відповідно до ст.27 Закону про пенсійне страхування:
1982,63 грн. × 2,8989 × 0,57488 = 3304,09 грн.,
де 1982,63 грн. - середня заробітна плата (дохід) в середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні (за рік, що передує року звернення за призначенням пенсії).
Доплата за понаднормовий стаж:
42 - 35 = 7, а 800 грн. × 7% = 56 грн.
Розмір пенсії за віком: 3304,09 грн. + 56 грн. = 3360,09 грн.
Розмір пенсії по інвалідності: 3360,09 грн. × 90% = 3024,08 грн.
Розрахунок пенсії по інвалідності в розмірі пенсії за віком:
страховий стаж - 26 років 6 місяців (період з дня встановлення інвалідності до досягнення пенсійного віку (до 60 років) в цьому випадку не зараховується до страхового стажу, оскільки це становитиме 100% пенсії). Коефіцієнт страхового стажу - 0,35775.
Розрахунок пенсії за віком відповідно до ст. 27 Закону про пенсійне страхування:
1982,63 грн. × 2,8989 × 0,35775 = 2056,15 грн.
Понаднормовий стаж відсутній.
Розмір пенсії по інвалідності в розмірі пенсії за віком - 2056,15 грн.
Тобто за рахунок зарахування до страхового стажу періоду перебування на інвалідності цьому пенсіонеру доцільніше отримувати пенсію по інвалідності (в розмірі 90% пенсії за віком).

Звертаємо увагу, що Законом №3133 внесено зміни, зокрема, до Закону №1727 щодо розміру державної соціальної допомоги на догляд, а саме: інвалідам І групи, який визначатиметься залежно від підгрупи інвалідності А чи Б.
Допомога в нових розмірах виплачуватиметься з 01.01.2012р.
Так, з 01.01.2012р. інвалідам війни І групи з підгрупою А, яким призначено пенсії відповідно до Закону №2262, розмір державної соціальної допомоги збільшиться з 50 до 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.
Особам, які належать до інвалідів війни за ст.7 Закону №3551 та мають І групу інвалідності з підгрупою А, а також одержують пенсії за віком, по інвалідності або за вислугу років за іншими законами, розмір державної соціальної допомоги збільшиться з 15 до 30% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Категорія: Консультація | Переглядів: 1463 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Меню співзасновника
 
 
Посилання
Новини
Події
Кіно з субтитрами
Календар
«  Липень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 98
Архів записів
АФОРИЗМИ: **Судиться - не богу молиться: поклоном не відбудеш. **На суд витрачають багато коштів. **Суди, суди, та поглядай сюди. **З багатим не судись, а з сильним не борись. **Суд і прямий, та суддя кривий. **Відсутній - завжди винен. **З суддею не спор, а з тюрмою не лайся. **Суддя в суді, що риба в воді. **Суддя - що кравець: як захоче, так і покрає. **У судді і брат в неправді буде винуватим. **Правдивий суддя, що цегляна стіна. **Коли карман сухий, то і суддя глухий. **Суддя, що подарунки бере, перед суддею (на лаві підсудних) буде. **Архирей не бог, а прокурор не правда. **Секретар суда з ділом, як душа з тілом. **В суді правди не шукають. **Перо в суді, що сокира в лісі. **Як в кишені сухо, то і в суді глухо. **Правда твоя, мужичок, але полізай у мішок. **У суд ногою, а в гаманець рукою. **У кого карман повніший, у того й суд правіший. **Набий віз людей, та повези у суд віз грошей, то й прав будеш. **Не йди в суд з одним носом а йди з приносом. З грішми. **Тому довго суд тягнеться, що винуватий нравиться. **Тоді виграю справу, як ляжу на лаву. **Тяганина в судах. **В своїй справі сам не суддя. **Сам собі ніхто не суддя. **Самому судить - не розсудить. **Самосуд - не суд. **Самосуд - сліпий суд. **Як судять громадою, то й невинному дістається. **Хто судиться, той нудиться. **Найгірше в світі, це судиться та лічиться. **Справу вести,- не постіл плести. **Як почнеться тяганина, то не раз упріє Україна. **Суд не яма - стій прямо. **Із суда, що з ставка, сухий не вийдеш. **Хто ходить по судах, то про того йде негарна слава. **На суді, що на воді, не втонеш, то замочишся. **Краще втопиться, чим судиться. **Тяжба - петля, а суд - шибениця. **Хоч і праве діло, а в кишені засвербіло. **Витрати грошей на судові справи. **З суда грошей не носять. **Тяжба - не гроші, а потрава - не хліб. **В копицях -не сіно, а в суді - не гроші. **В лісі -не дуги, а в суді - не гроші. **Суд та діло собака з’їла. **Судді - рибка, а прохачеві - луска. **Поли вріж (поступись своїм) та тікай, а суда не затівай. **Суд завів, став гол, як сокіл. **Не ходи до суду, бо хліба не буде. **Від злодія біда, від суда - нужда. **Дере коза лозу, а вовк козу, а вовка мужик, а мужика пан, а пана юриста, а юристу чортів триста. **Поганий мир, краще всякого суда. **Краще матер'яний мир, чим ремінний суд. **З казною судиться, то краще втопиться. **З казною не судись - своїм поступись. **Хто бореться з морозом, у того завжди вуха померзлі. **Коза з вовком тягалась, та тільки шкура зосталась. **Великий та багатий - рідко винуватий. **Захищається рак клешнею, а багач мошною. **У скотинки - рожки, а у багатого грошики. **У святих отців не знайдеш кінців. **Уміння приховувати свої вчинки. **На старців суда нема. **Голий голого не позива. **З голого, що з мертвого. **На нема і суда нема. **Не треба з тим дружиться, хто любить судиться. **Правди не судять. **Ідучи в суд хваляться обидва, а з суда - один. **До справи два, а по справі - один. **До суда два скачуть, а після суда один скаче, а другий плаче. **Справа - справою, а суд по формі. **Діло - ділом, пиво - пивом, а суд по формі. **Не спіши карати, спіши вислухати. **Суд скорий рідко бува справедливий. **Без розсуду не твори суду. **Краще десять винуватців простить, чим одного невинного наказати. **Винуватого кров - вода, а невинного - біда. **Неправий суд - гірше розбою.**