Спілка нечуючих юристів / Union of the Deaf Lawyers
Ми раді вітати Вас на інформаційно-правовому сайті "Спілка нечуючих юристів / Union of the Deaf Lawyers" (Kyiv, Ukraine). Цей сайт для всіх, хто цікавиться питаннями права людей з інвалідністю зі слуху в Україні. (Сайт створено 19.I.2007 та поновлено сторінку 30.03.2013)
ЛАСКАВО ПРОСИМО НА САЙТ !
Четвер, 25.04.2024, 05:45
Меню сайту
Категорії розділу
Спілка [65]
Правові новини [216]
Правознавство [144]
Адвокатура [101]
Кримінал [84]
Консультація [75]
Судова медицина [21]
Країна глухих [105]
Адміністратор [10]
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Посилання
Довідник
 
Головна » 2016 » Вересень » 13 » Нова інструкція з конвоювання та тримання в судах обвинувачених
15:29
Нова інструкція з конвоювання та тримання в судах обвинувачених

Конвоювання обвинувачених (підсудних), засуджених із установ попереднього ув’язнення до судів та охорона їх під час судових засідань, а також конвоювання їх у зворотному напрямку здійснюються військовими частинами та підрозділами Національної гвардії України та органами внутрішніх справ Міністерства внутрішніх справ України за місцем їх дислокації.
Це передбачено Інструкцією з організації конвоювання та тримання в судах обвинувачених (підсудних), засуджених за вимогою судів, затвердженою спільним наказом від 26.05.2015 № 613/785/5/30/29/67/68.
Попередній наказ від 16 жовтня 1996 року № 705/37/5/17-398 1-3/503/239, яким була затверджена відповідна Інструкція, визнається таким, що втратив чинність.

ІНСТРУКЦІЯ
з організації конвоювання та тримання в судах обвинувачених (підсудних), засуджених за вимогою судів

 

1. Конвоювання обвинувачених (підсудних), засуджених із установ попереднього ув’язнення до судів та охорона їх під час судових засідань, а також конвоювання їх у зворотному напрямку здійснюються військовими частинами та підрозділами Національної гвардії України (далі – військові частини) та органами внутрішніх справ Міністерства внутрішніх справ України (далі – органи внутрішніх справ) за місцем їх дислокації.
2. Конвоювання на засідання судів засуджених, які відбувають покарання в установах виконання покарань, до установ попереднього ув’язнення в населені пункти, де розміщуються суди, здійснюється військовими частинами, а з цих установ на засідання суду – вартами військових частин та/або органів внутрішніх справ відповідно до законодавства.
3. Подання про прийняття судів для обслуговування військовими частинами (органами внутрішніх справ) подаються судами або територіальними управліннями Державної судової адміністрації України (далі – ТУ ДСА України) до Міністерства внутрішніх справ України (далі – МВС). ТУ ДСА України подають подання стосовно місцевих загальних судів. Перелік судів, які обслуговуються військовими частинами та органами внутрішніх справ, затверджує Міністр внутрішніх справ України.
4. Наказ про прийняття для обслуговування судів військовими частинами видає командувач Національної гвардії України, а доручення органам внутрішніх справ – начальники головних управлінь і управлінь МВС в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі (далі – ГУМВС (УМВС)).
5. З надходженням розпорядження від командувача Національної гвардії України (начальника ГУМВС (УМВС)) щодо прийняття для обслуговування суду створюється міжвідомча комісія, до складу якої входять: представники військової частини, органу внутрішніх справ, суду та ТУ ДСА України.
6. Прийняття для обслуговування суду оформляється актом міжвідомчої комісії, який складається в трьох примірниках. В акті зазначаються:
-назва суду та найменування військової частини (органу внутрішніх справ), яка (який) буде здійснювати обслуговування суду;
-орган внутрішніх справ, який виділяє наряд для підтримання громадського порядку в приміщенні суду та поблизу нього;
-характеристика залів судових засідань для розгляду матеріалів кримінальних проваджень (кримінальних справ) (далі – зали судових засідань), камер для тримання обвинувачених (підсудних), засуджених (далі – камери), а також приміщень, виділених для розміщення особового складу варти;
-забезпеченість інвентарем та меблями;
-маршрути конвоювання від спеціальних автомобілів до камер та залів судових засідань і у зворотному напрямку;
-обсяг бойової служби із забезпечення засідань суду;
-опис фактичної укріпленості суду;
-наявність інженерно-технічних засобів охорони та зв’язку;
-порядок взаємодії з головою та апаратом  суду, органом внутрішніх справ і військовою частиною;
-заходи інженерно-технічного забезпечення, які необхідно провести для виконання визначеного обсягу служби та забезпечення надійної охорони.
Акт про прийняття для обслуговування суду підписується  членами міжвідомчої комісії і затверджується командиром військової частини (начальником органу внутрішніх справ) та головою суду.
7. Конвоювання обвинувачених (підсудних), засуджених до суду військова частина або орган внутрішніх справ розпочинає після затвердження акта міжвідомчої комісії про прийняття суду на обслуговування.
8. Обслуговування суду припиняється після письмового повідомлення головою суду або керівником ТУ ДСА України командира військової частини (начальника органу внутрішніх справ).
Про припинення обслуговування суду командир військової частини (начальник органу внутрішніх справ) доповідає старшому начальникові та видає відповідний наказ.
9. У приміщеннях судів відповідно до вимог Державних будівельних норм України В.2.2-26:2010 "Будинки і споруди. Суди" (далі – ДБН) обладнуються: камери, зали судових засідань, приміщення для розміщення особового складу варти і санітарні вузли. Усі службові приміщення утримуються в належному стані, своєчасно ремонтуються та мають достатнє освітлення.
Камери, приміщення для розміщення особового складу варти і санітарні вузли допускається розміщувати на підвальному та цокольному поверхах будинку за наявності окремого евакуаційного виходу з цих приміщень. Провітрювання, освітлення та оздоблення приміщень різного призначення здійснюються відповідно до чинного законодавства.
10. Кількість камер передбачається із розрахунку для забезпечення роздільного розміщення чоловіків і жінок, дорослих та неповнолітніх, інших осіб відповідно до вимог статті 8 Закону України "Про попереднє ув’язнення" та статті 88 Кримінально-виконавчого кодексу України.
11. У залі судового засідання місце для тримання обвинувачених (підсудних), засуджених обладнується загородженнями відповідно до вимог ДБН.
На вікнах залів судових засідань незалежно від поверховості встановлюються ґрати.
12. У приміщенні для розміщення особового складу варти обладнуються: кімната для розміщення особового складу варти та за можливості кімната начальника варти і санітарний вузол. Також передбачається місце для тимчасового розміщення службових собак та кінологів.
У приміщенні встановлюється металева шафа, що замикається на замок, для зберігання навісних замків, ключів від камер, спеціальних засобів та службових документів, а також меблі (стіл, стільці, вішалки для верхнього одягу, шафа для посуду і продуктів харчування, ємність для питної води). Вікна вартового приміщення обладнуються ґратами.
13. Маршрут конвоювання обвинувачених (підсудних), засуджених від камери до залу судових засідань є цілком ізольований, конвоювання здійснюється  закритими для сторонніх осіб коридорами і сходами або окремим ліфтом (при наявності).
Усі двері приміщень, що розташовані на маршруті конвоювання, обладнуються замковими пристроями або засувами для зачинення на час конвоювання.
Сходові клітки, коридори, якими здійснюється конвоювання обвинувачених (підсудних), засуджених, обладнуються достатнім освітленням та кнопками звукової сигналізації.
14. Для заїзду спеціального автотранспорту варти та посадки (висадки)  обвинувачених (підсудних), засуджених обладнується бокс (з урахуванням існуючих технічних характеристик).
При неможливості обладнання боксу обладнується огороджена стоянка для спеціального автотранспорту варти біля зовнішнього спеціального входу та забезпечується вільний під’їзд до неї.
15. Для організації надійної системи охорони передбачається встановлення системи засобів зв’язку та сигналізації про небезпеку, які є комплексними і передбачають візуальну, звукову та тактильну інформацію.
Пульт централізованого відеонагляду, концентратори та кінцеві пристрої охоронної та тривожної сигналізації, засобів зв’язку з постами в залах судових засідань, блоком камер та підрозділом, від якого призначається варта, установлюються в приміщенні варти (начальника варти).
Системи відеонагляду встановлюються: у залах судових засідань; у блоці, де розміщені камери; у коридорах, де проходить маршрут конвоювання обвинувачених (підсудних), засуджених від камер до залів судових засідань; перед входом у вартове приміщення з виведенням інформації на монітори приміщення варти (начальника варти).
16. Під час підготовки до несення служби в зимових та літніх умовах представниками військової частини (органу внутрішніх справ) разом з головою суду та представниками відповідного ТУ ДСА України проводяться комісійне обстеження і уточнення системи охорони суду, визначаються рівень його обладнання інженерно-технічними засобами охорони, наявність уразливих місць та надійність їх перекриття технічними засобами, а також заходи, які необхідно вжити для вдосконалення системи охорони. Результати обстеження оформляються актом уточнення системи охорони, який  затверджується командиром військової частини (начальником органу внутрішніх справ)  та головою суду.
За наявності суттєвих недоліків у технічному укріпленні приміщення суду, які можуть призвести до виникнення надзвичайних подій, та невжиття заходів щодо їх усунення у визначені актом уточнення системи охорони строки з боку голови суду і ТУ ДСА України обслуговування суду припиняється з ініціативи командира військової частини (начальника органу внутрішніх справ) після письмового повідомлення голови суду.
17. На відповідний суд, що обслуговується військовою частиною (органом внутрішніх справ), розробляється план охорони, який затверджується командиром військової частини (начальником органу внутрішніх справ). План охорони складається із схеми охорони, табеля постів, інструкцій начальника варти, його помічників та бойового розрахунку для дій при надзвичайних обставинах та подіях (напад, втеча, непокора, пожежа, аварія тощо).
Для забезпечення судових засідань з розгляду матеріалів кримінальних проваджень (справ) про особливо тяжкі злочини або злочини, які можуть викликати значний громадський резонанс, військовою частиною (органом внутрішніх справ) разом із зацікавленими органами розробляється спеціальний план охорони, який погоджується з начальником ГУМВС (УМВС), головою суду та начальником ТУ ДСА України. За розпорядженням старшого начальника або в разі отримання інформації про підготовку до здійснення втечі, нападу на особовий склад варти, суду та інших учасників кримінального провадження, про спробу звільнення обвинувачених (підсудних), засуджених іншими сторонніми особами спеціальним планом охорони передбачається виділення на період судових засідань групи посилення варти.
Варти можуть посилюватися особовим складом військових частин і підрозділів з охорони громадського порядку, підрозділів (загонів) спеціального призначення, військових частин оперативного призначення Національної гвардії України, органів внутрішніх справ, а також супроводжуватися нарядами Державтоінспекції ГУМВС (УМВС).
З працівниками апарату суду головою суду або його заступником проводиться інструктаж щодо узгодження взаємодії під час перебування варти з обвинуваченим (підсудним), засудженим у приміщенні суду, а також у випадках надзвичайних ситуацій з цього приводу.
18. Завдання з конвоювання обвинувачених (підсудних), засуджених до судів військові частини, органи внутрішніх справ виконують на підставі письмових заявок судів і начальників установ попереднього ув'язнення (установ виконання покарань). При цьому кількість конвойованих не повинна перевищувати кількість місць у камерах судів з урахуванням дотримання режиму тримання.
19. Заявка суду на конвоювання обвинувачених (підсудних), засуджених у судові засідання (далі – заявка суду) надсилається начальникові установи попереднього ув’язнення (установи виконання покарань) за місцем тримання обвинувачених (підсудних), засуджених або начальникові органу внутрішніх справ із розрахунку одержання її не пізніше ніж за 3 дні до дня проведення судового засідання та не пізніше одного дня до відправлення чергової варти за плановим залізничним (автомобільним) маршрутом. Начальник установи попереднього ув’язнення (установи виконання покарань) за добу надсилає заявку на виділення варти командирові військової частини (начальникові органу внутрішніх справ). Заявка може також вручатися начальникові варти після прибуття до установи попереднього ув’язнення для здавання обвинувачених (підсудних), засуджених. У разі відкладення судового засідання на строк, менший ніж три дні заявка суду передається начальникові установи попереднього ув’язнення (установи виконання покарань) через начальника варти.
20. У разі якщо суд і установа попереднього ув’язнення (установа виконання покарань), що обслуговуються військовою частиною, знаходяться в різних населених пунктах, між якими рух варт за плановими маршрутами не встановлено, заявка суду надсилається начальникові  установи попереднього ув'язнення (виконання покарань), а також командирові військової частини. При цьому потрібно враховувати час, необхідний для доставляння обвинувачених (підсудних), засуджених у судове засідання. Заявка командирові військової частини є підставою для виділення варти, а начальникові установи попереднього ув'язнення (виконання покарань) – підставою для видачі обвинуваченого (підсудного), засудженого варті.
21. У заявці суду, яка підписується головуючим у судовому засіданні, суддею-доповідачем і завіряється гербовою печаткою суду, зазначаються: прізвище, ім'я та по батькові, рік народження обвинуваченого (підсудного), засудженого, за якими статтями Кримінального кодексу України він обвинувачується (його засуджено); місцезнаходження обвинуваченого   (підсудного), засудженого та місце розгляду матеріалів кримінального провадження (справи); строк доставляння обвинуваченого (підсудного), засудженого до суду (дата, час); режим тримання обвинуваченого (підсудного), засудженого  під час конвоювання (зазначаються необхідні вимоги щодо ізоляції обвинувачених (підсудних), засуджених один від одного та від інших конвойованих осіб). Якщо особа, яка тримається під вартою, викликається в судове засідання в іншому статусі, ніж обвинувачений чи засуджений, про це також зазначається в заявці.
22. Варта відбуває з військової частини, органу внутрішніх справ з таким розрахунком часу, щоб була можливість прийняти обвинувачених (підсудних), засуджених в установі попереднього ув’язнення і доставити їх до суду не пізніше як за 30 хвилин до початку судового засідання.
23. З моменту доповіді начальника варти головуючому в судовому засіданні або судді-доповідачу про доставлення обвинувачених (підсудних), засуджених у суд і до закінчення судового засідання всі вказівки головуючого в судовому засіданні (судді-доповідача) щодо тримання обвинувачених (підсудних), засуджених та їх конвоювання (у разі проведення окремих процесуальних дій поза межами приміщення суду) є обов'язковими для начальника варти. Начальник варти при цьому доповідає командирові підрозділу, начальникові органу внутрішніх справ щодо необхідності посилення варти.
24. Узяття під варту обвинуваченого чи засудженого, до якого під час судового засідання застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, здійснюється начальником варти за розпорядженням головуючого в судовому засіданні (судді-доповідача) після оголошення вироку або ухвали (постанови) суду.
25. Якщо при розгляді в суді матеріалів кримінального провадження (справи) виникає необхідність зміни запобіжного заходу обвинуваченому  (підсудному) на тримання під вартою в залі судового засідання, головуючий суддя надсилає до військової частини (органу внутрішніх справ), яка (який) обслуговує даний суд, заявку суду, телеграму або телефонограму без зазначення кримінального провадження та конкретної особи, до якої може бути застосований зазначений запобіжний захід.
26. Конвоювання обвинувачених (підсудних), засуджених, а також осіб, яких узяли під варту у зв’язку зі зміною запобіжного заходу на тримання під вартою, після закінчення судового засідання до установи попереднього ув’язнення начальник варти здійснює на підставі належно оформленої копії вироку або ухвали суду (постанови). У випадках, коли оформлення копії вироку або ухвали суду (постанови), у тому числі взятих під варту під час судового засідання, може затримати варту в суді, ці особи направляються в установу попереднього ув’язнення після одержання від головуючого або судді-доповідача витягу з вироку або ухвали суду про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, підписаних головуючим у судовому засіданні (суддею-доповідачем) та завірених печаткою із зазначенням установчих даних.
27. За розпорядженням головуючого в судовому засіданні (судді-доповідача) начальник варти дозволяє спілкування обвинуваченому (підсудному), засудженому із захисником, прокурором та при цьому обвинувачений (підсудний), засуджений з-під охорони не звільняється. Такі переговори проводяться в залі судових засідань під час перерви і можуть вестися будь-якою мовою.
Побачення обвинуваченого (підсудного), засудженого із родичами або іншими особами в суді не надається. Листи, передачі або посилки для обвинувачених (підсудних), засуджених у суді не приймаються.
28. У разі скарги обвинуваченого (підсудного), засудженого на погіршення стану здоров’я під час судового засідання начальник варти зобов’язаний надати йому домедичну допомогу та негайно викликати бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги. Про результати огляду обвинуваченого (підсудного), засудженого лікарем бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги робиться запис у постовій відомості варти військової частини із складанням ним відповідної довідки. Під час надання медичної допомоги обвинувачений (підсудний), засуджений з-під охорони не звільняється.
У разі прийняття лікарем бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги рішення про необхідність негайної госпіталізації обвинуваченого (підсудного), засудженого він перевозиться цією бригадою до найближчого закладу охорони здоров’я незалежно від форми власності та підпорядкування, де йому може бути надано необхідну медичну допомогу відповідно до його стану. Варта військової частини (органу внутрішніх справ) забезпечує охорону даного обвинуваченого (підсудного), засудженого.
Отримавши інформацію від командування військової частини (органу внутрішніх справ) про негайну госпіталізацію обвинуваченого (підсудного), засудженого, адміністрація установи попереднього ув'язнення негайно призначає та направляє варту до закладу охорони здоров’я для його  подальшої охорони під час лікування. Після прибуття варта установи попереднього ув'язнення приймає під охорону обвинуваченого (підсудного), засудженого від  варти військової частини (органу внутрішніх справ). Передача оформляється в заявці варти військової частини (органу внутрішніх справ), про що складається акт.
29. У разі зміни судом запобіжного заходу обвинуваченому (підсудному), засудженому зі звільненням його з-під варти начальник варти за вказівкою головуючого в судовому засіданні (судді-доповідача) негайно звільняє цю особу в залі судового засідання з наступним письмовим оформленням у заявці на варту та доставляє до установи попереднього ув’язнення належно засвідчений витяг з судового рішення, яким підтверджено звільнення обвинуваченого (підсудного) з-під варти, за винятком випадків наявності іншого судового рішення, що набрало законної сили і прямо передбачає тримання цього обвинуваченого (підсудного) під вартою.
У разі конвоювання до суду обвинуваченого (підсудного), засудженого, відносно якого є інше судове рішення, що набрало законної сили і прямо передбачає тримання цього обвинуваченого (підсудного), засудженого під вартою, начальникові варти уповноваженою службовою особою установи попереднього ув'язнення на ім’я головуючого в судовому засіданні (судді-доповідача) видається  спеціальний лист з інформацією про наявність даного судового рішення, який начальник варти передає головуючому в судовому засіданні (судді-доповідачу) під час доповіді про доставлення обвинувачених (підсудних) до суду.
У разі зміни судом запобіжного заходу обвинуваченому (підсудному) у вигляді тримання під вартою на домашній арешт, за яким йому заборонено залишати житло цілодобово, начальником варти негайно повідомляється орган внутрішніх справ, на території обслуговування якого знаходиться судова установа і якому обвинувачений (підсудний) передається для доставляння до місця безпосереднього здійснення запобіжного заходу.
30. Передача обвинувачених (підсудних), засуджених вартою в установі попереднього ув’язнення оформляється розпискою чергового установи попереднього ув’язнення в заявці варти та завіряється печаткою.
31. Персонал оперативного підрозділу установи попереднього ув’язнення систематично інформує варти про криміногенну обстановку серед обвинувачених (підсудних), засуджених. У разі отримання інформації про підготовку обвинуваченими (підсудними), засудженими до вчинення втечі, нападу на особовий склад варти, працівників суду та інших учасників кримінального провадження, про спробу звільнення конвойованих іншими сторонніми особами завчасно в письмовій формі повідомляє військову частину та орган внутрішніх справ.
У цьому випадку командиром військової частини (начальником органу внутрішніх справ) вирішується питання про посилення варти, а судом, за необхідності, ‒ про відкладення судового засідання.
32. Конвоювання засуджених з  установ виконання покарань  до установ попереднього ув’язнення в розпорядження суду та назад здійснюється військовими частинами залізничним, повітряним та автомобільним транспортом.
33. Заявки суду на конвоювання засуджених надсилаються безпосередньо за місцем їх тримання у двох примірниках. Перший примірник є підставою для видачі засудженого варті і залишається в справах установи виконання покарань, другий – додається до особової справи засудженого та служить підставою для передачі засудженого в пункті призначення. Довідкову інформацію про місцезнаходження засуджених отримують у Департаменті інформаційно-аналітичного забезпечення МВС та в управліннях інформаційно-аналітичного забезпечення ГУМВС (УМВС).
34. Адміністрація установи виконання покарань з отриманням заявки суду на конвоювання засудженого негайно організовує його відправлення до пункту призначення в установленому законом порядку. У випадку, коли відправити засудженого в установлений строк неможливо з причин, які не залежать від адміністрації місця позбавлення волі, про це негайно інформується суд, у розпорядження якого необхідно доставити засудженого, а також командир військової частини, від якої виділяється варта.
35. Конвоювання засуджених літаком здійснюється в екстрених випадках за заявками суду та лише з дозволу командувача Національної гвардії України та начальників ГУМВС (УМВС).

Категорія: Правові новини | Переглядів: 1281 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Меню співзасновника
 
 
Посилання
Новини
Події
Кіно з субтитрами
Календар
«  Вересень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 98
Архів записів
АФОРИЗМИ: **Судиться - не богу молиться: поклоном не відбудеш. **На суд витрачають багато коштів. **Суди, суди, та поглядай сюди. **З багатим не судись, а з сильним не борись. **Суд і прямий, та суддя кривий. **Відсутній - завжди винен. **З суддею не спор, а з тюрмою не лайся. **Суддя в суді, що риба в воді. **Суддя - що кравець: як захоче, так і покрає. **У судді і брат в неправді буде винуватим. **Правдивий суддя, що цегляна стіна. **Коли карман сухий, то і суддя глухий. **Суддя, що подарунки бере, перед суддею (на лаві підсудних) буде. **Архирей не бог, а прокурор не правда. **Секретар суда з ділом, як душа з тілом. **В суді правди не шукають. **Перо в суді, що сокира в лісі. **Як в кишені сухо, то і в суді глухо. **Правда твоя, мужичок, але полізай у мішок. **У суд ногою, а в гаманець рукою. **У кого карман повніший, у того й суд правіший. **Набий віз людей, та повези у суд віз грошей, то й прав будеш. **Не йди в суд з одним носом а йди з приносом. З грішми. **Тому довго суд тягнеться, що винуватий нравиться. **Тоді виграю справу, як ляжу на лаву. **Тяганина в судах. **В своїй справі сам не суддя. **Сам собі ніхто не суддя. **Самому судить - не розсудить. **Самосуд - не суд. **Самосуд - сліпий суд. **Як судять громадою, то й невинному дістається. **Хто судиться, той нудиться. **Найгірше в світі, це судиться та лічиться. **Справу вести,- не постіл плести. **Як почнеться тяганина, то не раз упріє Україна. **Суд не яма - стій прямо. **Із суда, що з ставка, сухий не вийдеш. **Хто ходить по судах, то про того йде негарна слава. **На суді, що на воді, не втонеш, то замочишся. **Краще втопиться, чим судиться. **Тяжба - петля, а суд - шибениця. **Хоч і праве діло, а в кишені засвербіло. **Витрати грошей на судові справи. **З суда грошей не носять. **Тяжба - не гроші, а потрава - не хліб. **В копицях -не сіно, а в суді - не гроші. **В лісі -не дуги, а в суді - не гроші. **Суд та діло собака з’їла. **Судді - рибка, а прохачеві - луска. **Поли вріж (поступись своїм) та тікай, а суда не затівай. **Суд завів, став гол, як сокіл. **Не ходи до суду, бо хліба не буде. **Від злодія біда, від суда - нужда. **Дере коза лозу, а вовк козу, а вовка мужик, а мужика пан, а пана юриста, а юристу чортів триста. **Поганий мир, краще всякого суда. **Краще матер'яний мир, чим ремінний суд. **З казною судиться, то краще втопиться. **З казною не судись - своїм поступись. **Хто бореться з морозом, у того завжди вуха померзлі. **Коза з вовком тягалась, та тільки шкура зосталась. **Великий та багатий - рідко винуватий. **Захищається рак клешнею, а багач мошною. **У скотинки - рожки, а у багатого грошики. **У святих отців не знайдеш кінців. **Уміння приховувати свої вчинки. **На старців суда нема. **Голий голого не позива. **З голого, що з мертвого. **На нема і суда нема. **Не треба з тим дружиться, хто любить судиться. **Правди не судять. **Ідучи в суд хваляться обидва, а з суда - один. **До справи два, а по справі - один. **До суда два скачуть, а після суда один скаче, а другий плаче. **Справа - справою, а суд по формі. **Діло - ділом, пиво - пивом, а суд по формі. **Не спіши карати, спіши вислухати. **Суд скорий рідко бува справедливий. **Без розсуду не твори суду. **Краще десять винуватців простить, чим одного невинного наказати. **Винуватого кров - вода, а невинного - біда. **Неправий суд - гірше розбою.**