Спілка нечуючих юристів / Union of the Deaf Lawyers
Ми раді вітати Вас на інформаційно-правовому сайті "Спілка нечуючих юристів / Union of the Deaf Lawyers" (Kyiv, Ukraine). Цей сайт для всіх, хто цікавиться питаннями права людей з інвалідністю зі слуху в Україні. (Сайт створено 19.I.2007 та поновлено сторінку 30.03.2013)
ЛАСКАВО ПРОСИМО НА САЙТ !
Четвер, 28.03.2024, 16:04
Меню сайту
Категорії розділу
Спілка [65]
Правові новини [216]
Правознавство [144]
Адвокатура [101]
Кримінал [84]
Консультація [75]
Судова медицина [21]
Країна глухих [105]
Адміністратор [10]
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Посилання
Довідник
 
Головна » 2013 » Листопад » 2 » Кримінальна хроніка в світі тиші
00:52
Кримінальна хроніка в світі тиші

Кримінальна хроніка в світі тиші

У Маріуполі затримано двійко інвалідів, які били та грабували людей

Працівники Жовтневого райвідділу Маріупольського МУ затримали двох чоловіків за підозрою в скоєнні трьох розбійних нападів та грабежу.
Як повідомив слідчий СВ Жовтневого РВ Олександр Єльников, по справі зібрано вагому доказову базу, зокрема, підозрювані впізнані потерпілими та особами, які купували у них викрадені речі. Вилучено речові докази: золоті ланцюжки, мобільні телефони та навіть кросівки.
Схему "роботи" зловмисників слідчий називає класичним варіантом. У темний час доби кримінальна парочка видивлялася чоловіків у нетверезому стані, які йшли наодинці. Як тільки помічали жертву, підбігали й починали бити до тих пір, поки людина вже не могла чинити опір або втекти від нічних грабіжників. Після чого забирали всі цінні речі, знімали взуття та одяг. Пускати з молотка здобуте злочинним шляхом лиходії не поспішали, деякі речі залишали собі.
Варто підкреслити, що після такої вуличної сутички, потерпілі втрачали не тільки майно, але й сильно страждали фізично. Люди змушені були поправляти своє здоров'я в стаціонарах медичних установ міста. Деяким з них доведеться провести тривалий час у лікарняній палаті.
Підозрювані - уродженці Маріуполя, раніше ніколи не мали проблем із Законом. Одному - 21 рік, інший - на три роки старший. Проживають у повних родинах і не відчувають гострих фінансових проблем. Обидва фігуранти мають інвалідність по слуху від народження. Пояснити свою жорстокість люди з обмеженими можливостями не можуть.
Варто відзначити, що робота з підслідними здійснюється із залученням відповідного сурдоперекладача та в присутності захисників. Зловмисники перебувають в ізоляторі тимчасового тримання. Стосовно них порушено кримінальну справу за ст.187 “Розбій” та ст.186 “Грабіж” Кримінального кодексу України. Триває слідство.
Прес-служба Маріупольського МУ ГУМВС України в Донецькій області


Шокуючий випадок: на Закарпатті знайдені рештки обгорілої людини

Вранці кілька мешканців села Собатино, що в Іршавському районі Закарпатської області, йшли у ліс по дрова. Проходячи повз будинок, де напередодні була пожежа, хтось з чоловіків помітив, як на згарищі собаки вигрібають якісь кістки. Підійшовши ближче, селянин палкою розколупав знахідку, перевернув і побачив… останки людини!
Про страшну знахідку селяни повідомили до чергової частини Іршавського райвідділу міліції. На місце пригоди одразу виїхала слідчо-оперативна група на чолі з керівниками райвідділу Мироном Черничком та Мироном Лещишином.
Правоохоронці з′ясували, що напередодні вночі у даному будинку була пожежа. Всередину зайти тоді нікому не вдалося, так як полум’я було дуже велике. Сам будинок був дерев’яний, а стіни обклеєні шпалерами, тож згоріло все швидко. У цій оселі ніхто не проживав, хіба що інколи ночували приїжджі.
Селяни розповіли правоохоронцям, що в селі напередодні гостював 51-річний мешканець села Загаття. Чоловік цей від народження глухонімий. Коли стали його шукати, то ніде не знайшли. Відтак з′ясувалося, що це саме його останки знайшли на згарищі…
Чоловік був не конфліктний, інколи вживав спиртне, багато курив. Можливо, це й стало причиною пожежі.
Дана подія зареєстрована в Єдиному реєстрі досудових розслідувань. Правоохоронці з′ясовують обставини загибелі селянина.
Іршавський РВ УМВС України в Закарпатській області


Пошуки зниклого у Криму Кості Магденко з Полтави не припиняються й досі

Як відомо, 30 березня у Криму в районі Ангарського перевалу, під час проведення міжнародного чемпіонату із спортивного орієнтування, зник 15-річний юнак. На разі й досі проводяться оперативно-пошукові заходи, до яких приєднались усі небайдужі.
Костянтин Магденко з Полтави того дня вийшов на дистанцію, але так і не фінішував під час проходження останнього з етапів змагань. Тому вже о 22 годині до місця пригоди була відправлена група гірських рятувальників. А наступного дня розпочались крупномасштабні пошуки, до яких долучилися працівники МНС і МВС України, спеціалісти-кінологи, представники рятувальних служб, лісники, волонтери, учасники змагань, та місцеві жителі. Пошуки не припинені й до сьогодні.
Складність пошукових заходів полягає не лише в регіоні пошуку, а ще й в тому, що юнак мав вади слуху і, як зазначає мати, Людмила Магденко, це обумовлює певні незручностями у його розшуку:
“Ви розумієте, що проблеми зі  слухом, завжди відіграють негативну роль в подібних випадках. Наприклад, він не зможе почути, що його хтось гукає чи вийти з лісу орієнтуючись на гул траси. Зазвичай, ми навіть не помічаємо подібні моменти, для нас вони як даність, але він не має змоги почути цих звуків. Він такий від народження і вже зміг до цього звикнути. Костя, завжди перебуває у більш зібраному стані ніж звичайні люди і це для нього нормально. Він зайвий раз обернеться, не дозволить собі йти по центру дороги, адже знає, що може не почути наближення машини, інший раз пройде повз гучну компанію поодаль, буде намагатися відсторонити себе від якихось неприємних моментів, котрі можуть становити потенційну загрозу. Він вже пристосувався до світу, в якому ми живемо і добре розумів, що він не чує і що інколи йому досить складно вчасно зреагувати на ситуацію”.
Останні півтора місяця Людмила Володимирівна, провела в Криму у пошуках свого сина. Мати опитала велику кількість місцевих жителів, пастухів, продавців магазинів, гідів, лісничих та таксистів. Жінка дуже вдячна, що до пошуків долучилась велика кількість небайдужих людей і кожен вносить свій вклад у повернення Кості додому. Так, волонтерами була створена група в соціальній мережі (vk.com/club37475353), яка налічує вже близько півтори тисячі осіб. Небайдужі люди по всьому Кримському півострову, допомагають у вільний від роботи час: друкують орієнтування, опитують місцевих мешканців, розклеюють листівки, прочісують місцевість. Велику допомогу надали декілька компаній, що розміщують інформацію про зниклого хлопця на банерах. Добровольців багато, допомагають і туристи, і екскурсоводи, допомагають хто чим може. Водії й таксисти передають інформацію і записи з відео-регістраторів та усіляко сприяють пошукам.
Мати характеризує Костю як спокійного і розсудливого хлопця й у жодному разі не як легковажну дитину:
“Він - доросла людина, котра логічно мислить і може приймати обдумані й виважені рішення. Він усвідомлено займався цим видом спорту. Костя – це спортсмен, котрий хотів удосконалюватися, турбувався про своє здоров’я і піклувався про свою родину”.
Розшукуючи свого сина на протязі півтора місяця, Людмила Володимирівна спростувала, декілька версій, котрі могли бути пов’язані із втечею або з тим, що хлопець міг просто заблукати.
Сім’я не виключає можливість нещасного випадку. Костя міг впасти, вдаритися, але через півтора місяця і цей варіант для рідних виглядає доволі туманним, так як була перевірена велика частина лісу як гірськими рятувальниками, так і волонтерами, й ані тіла, ні живої дитини вони не знайшли. Тому, для матері найбільш вірогідним є варіант, що Костя все ж таки живий і що він зміг вийти до дороги, де його могли підібрати якість люди. І якщо сталося саме так, то невідомо, у якій частині Криму їй варто нині його шукати.
Пошуки тривають, версії відпрацьовуються. Міліція опитує водіїв, чиї номери були зафіксовані на постах ДАІ, волонтери розпитують місцевих жителів.  Багато роботи було вже проведено, але ще більше чекає по переду.
Ми просимо всіх небайдужих людей, котрі володіють будь-якою інформацією про місце знаходження юнака, або бачили схожого юнака, звертатися за телефонами 102, або передавати інформацію за номерами вказаними на орієнтуваннях (+380919730604 –група пошуку, +380(6560)26664 - чергова частина, +380506535241 - начальник кримінальної міліції у справах дітей), або безпосередньо матері на номер +380504040884 (Магденко Людмила Володимирівна)
ВЗГ УМВС України у Полтавській області


На Тятівщині глухонімі чоловік та жінка "посварилися", конфлікт закінчився поножовщиною

Майже анекдотична історія трапилася днями в одному з населених пунктів Тячівського району Закарпатської області. Під час сімейної сварки глухоніма дружина підрізала свого чоловіка,  котрий також має вади  слуху і мови...
Почалося все з того, що обідньої пори в приймальне вiддiлення Тячівської ЦРЛ з дiагнозом: проникаюче ножове поранення правої половини грудної клiтки, пневмоторакс, доставили з одного із сіл району 50-річного чоловіка. Про пацієнта медики повідомили працівників міліцію. Невдовзі на місце пригоди виїхала слідчо-оперативна група Тячівського РВ ГУМВС. Однак поспілкуватися з Миколою виявилося не так-то й просто. Ні, не тому, що той втратив багато крові і знепритомнів. Просто чоловік цей, як з’ясувалося, глухонімий від народження й не розуміє навіть мови сурдоперекладу...
Довелося міліціонерам виїжджати в рідне село потерпілого й шукати родичів чи сусідів, які б могли слугувати за "сурдоперекладачів". Привезли сусіда, котрий, як міг, заходився спілкуватися. Однак і йому Микола сказав (точніше, пояснив жестами) небагато. Тож довелося міліціонерам працювати на місці. Опитавши свідків та сусідів, вони поволі з’ясували обставини, за яких було травмовано чоловіка.
Зокрема, стало відомо: Микола проживає у селі з 40-річною Оксаною. Дружина теж глухоніма. Разом виховують двох дітей: 14-річного сина й доньку-першокласницю. Дівчинка трохи може говорити, але з нею ще треба багато займатися фахівцям, аби розвинути дар мови. Натомість самі батьки не надто переймаються вихованням дітей. Хоча сусіди й характеризують подружжя загалом з хорошого боку, однак не приховували того факту, що і Микола, і Оксана полюбляють заглянути в чарку. Постійної роботи не мають, перебиваються випадковими заробітками. А на ґрунті пияцтва між подружжям нерідко виникали сімейні конфлікти.
Так було і того дня. Дружина збиралася готувати їсти, чистила ножем картоплю. Коли благовірний "допік" її, Оксана встромила йому в груди кухонний ніж.
На щастя, рана виявилася несмертельною, тож поранений швидко одужує. Завдане  йому ножове поранення кваліфікується як легке тілесне ушкодження і не тягне за собою кримінальної відповідальності. Але історія, погодьмося, вельми повчальна...
ВЗГ ГУМВС України в Закарпатській області
 

Як із глухонімого закарпатця зробили директора фірми

Чого тільки не придумають окремі ділки, щоб обійти Закон. Вивчивши деякі нормативні документи, спритники не думають, як їх виконувати, а намагаються знайти у них дірки задля власної користі.
Як відомо, коли на фірмі працюють кілька інвалідів або ж очолює фірму інвалід, тоді починає діяти пільгова система оподаткування. Цим і вирішили скористатися "герої" нашої історії.
Якось до жительки райцентру Міжгір'я Закарпатської області Галини звернулися дві особи з інших регіонів України, запропонувавши їй справу, на якій можна добре заробити. Гості зауважили: батько жінки – глухонімий, тож його можна оформити… директором однієї фірми. За це обіцяли винагороду - тисячу гривень. Крім цього, запевняли ділки, якщо все піде гаразд, то жінка матиме ще й певні дивіденди. Після змалювання барвистих перспектив горянка пристала на таку пропозицію. Згодом, використавши фіктивні документи, спритники зареєстрували на Михайла ТОВ "Діамант" (назву фірми змінено). В установчі документи підприємства завідомо внесли неправдиві дані про внесення засновником статутного капіталу 55 тисяч гривень, й призначили його керівником фірми. Звісно, про ці оборудки сам Михайло нічого не знав.
Згодом через це підприємство спритники почали переправляти будівельні матеріали та молокопродукти (існувала ж бо пільгова система оподаткування). І хоча насправді ТОВ зовсім не діяло, у документах існував повний порядок: накладні, декларації були оформлені як годиться. Звісно, усі папери були "липові". Далі махінатори вирішили провести чергову оборудку. У районну податкову інспекцію вони подали декларацію для відшкодування ПДВ на "скромну" суму майже 250 тисяч гривень. У поданих документах фірмачі спокійно поставили підписи за керівника -- Михайла. І все було би добре, якби не одне але... Про їхні махінації довідалися працівники управління Державної служби боротьби з економічною злочинністю ГУМВС України в Закарпатській області. Відповідна перевірка засвідчила, що документи фірмачів - несправжні, а їх дії – незаконні. На щастя, ділки не встигли отримати суму за відшкодування податку на додану вартість.
Відчувши, що запахло смаленим, Галина "залягла на дно". Можна лише уявити подив Михайла, коли він довідався, буцімто певний час був керівником фірми. Правоохоронці встановили особи ще двох фігурантів цієї темної справи.
За фактами фіктивного підприємництва та підготовку до розкрадання бюджетних коштів порушено дві кримінальні справи. Розпочато слідство.
Крім цього постає закономірне питання: куди дивилися посадовці, коли оформляли документи на Михайла як керівника фірми, жодного разу не бачивши того в обличчя?! Чому їх не зацікавило, звідки в інваліда взялося раптом 55 тисяч гривень на статутний капітал? До того ж, підприємство функціонувало не один день. Чи не мали вони з цього зиск? На ці та інші запитання й належить знайти відповідь. Правоохоронці не виключають, що під час подальшого розслідування можуть з’явитися інші цікаві факти.
ВЗГ ГУМВС України в Закарпатській області
 

Правоохоронець не може бути байдужим до чужої біди!

Правоохоронцям нерідко доводиться не тільки переслідувати і затримувати правопорушників, але й допомагати людям у скрутну хвилину. Тож ми розповімо про випадок прояву милосердя, яке перейшло у більш вагомий результат – розшук зниклої людини.
Повертаючись додому після інструктажу слідчо-оперативної групи та нарядів патрульної служби, заступник начальника відділу – начальник міліції громадської безпеки лінійного відділу на ст.Христинівка ЛУ на Одеській залізниці УМВС України на залізничному транспорті капітан міліції Петро Вієцький звернув увагу на молодого хлопця, який неподалік від перону намагався перейти залізничну колію. Одяг та поведінка молодика підказали міліціонеру, що з ним не все гаразд і він потребує допомоги. Встановивши, що хлопець глухонімий і не може нічого пояснити, правоохоронець привів його до свого кабінету, напоїв чаєм і почав з’ясовувати його особу. Після запитів у всі обласні Управління ОВС надійшла відповідь з м. Краматорськ Донецької області.
Виявилось, що молодий хлопець є 18-річним Олексієм, інвалідом третьої групи з дитинства, який безвісті зник з місця мешкання майже півроку тому і знаходився в розшуку.
Невдовзі ця історія отримала щасливе продовження. Супроводити Олексія додому прибули розчулені родичі і оперативний працівник з міста Краматорськ, який вів розшукову справу. Сам Олексій не зміг пояснити і не пам’ятає, яким чином він опинився в районі станції Христинівка. Таким чином, капітан міліції Петро Вієцький своїм прикладом довів, що правоохоронець не може бути байдужим до чужої біди, а, проявивши звичайне милосердя, він допоміг розшукати зниклу безвісті людину.
Петро Васильович в органах внутрішніх справ з червня 1990 року. Він пройшов шлях від молодшого сержанта міліціонера ППС до капітана міліції заступника начальника лінійного відділу. По роботі характеризується тільки з позитивного боку, добрий сім’янин, виховує доньку та сина.
Сектор зв’язків з громадськістю ЛУ на Одеській залізниці

 

Категорія: Кримінал | Переглядів: 1302 | Додав: Admin | Рейтинг: 4.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Меню співзасновника
 
 
Посилання
Новини
Події
Кіно з субтитрами
Календар
«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 98
Архів записів
АФОРИЗМИ: **Судиться - не богу молиться: поклоном не відбудеш. **На суд витрачають багато коштів. **Суди, суди, та поглядай сюди. **З багатим не судись, а з сильним не борись. **Суд і прямий, та суддя кривий. **Відсутній - завжди винен. **З суддею не спор, а з тюрмою не лайся. **Суддя в суді, що риба в воді. **Суддя - що кравець: як захоче, так і покрає. **У судді і брат в неправді буде винуватим. **Правдивий суддя, що цегляна стіна. **Коли карман сухий, то і суддя глухий. **Суддя, що подарунки бере, перед суддею (на лаві підсудних) буде. **Архирей не бог, а прокурор не правда. **Секретар суда з ділом, як душа з тілом. **В суді правди не шукають. **Перо в суді, що сокира в лісі. **Як в кишені сухо, то і в суді глухо. **Правда твоя, мужичок, але полізай у мішок. **У суд ногою, а в гаманець рукою. **У кого карман повніший, у того й суд правіший. **Набий віз людей, та повези у суд віз грошей, то й прав будеш. **Не йди в суд з одним носом а йди з приносом. З грішми. **Тому довго суд тягнеться, що винуватий нравиться. **Тоді виграю справу, як ляжу на лаву. **Тяганина в судах. **В своїй справі сам не суддя. **Сам собі ніхто не суддя. **Самому судить - не розсудить. **Самосуд - не суд. **Самосуд - сліпий суд. **Як судять громадою, то й невинному дістається. **Хто судиться, той нудиться. **Найгірше в світі, це судиться та лічиться. **Справу вести,- не постіл плести. **Як почнеться тяганина, то не раз упріє Україна. **Суд не яма - стій прямо. **Із суда, що з ставка, сухий не вийдеш. **Хто ходить по судах, то про того йде негарна слава. **На суді, що на воді, не втонеш, то замочишся. **Краще втопиться, чим судиться. **Тяжба - петля, а суд - шибениця. **Хоч і праве діло, а в кишені засвербіло. **Витрати грошей на судові справи. **З суда грошей не носять. **Тяжба - не гроші, а потрава - не хліб. **В копицях -не сіно, а в суді - не гроші. **В лісі -не дуги, а в суді - не гроші. **Суд та діло собака з’їла. **Судді - рибка, а прохачеві - луска. **Поли вріж (поступись своїм) та тікай, а суда не затівай. **Суд завів, став гол, як сокіл. **Не ходи до суду, бо хліба не буде. **Від злодія біда, від суда - нужда. **Дере коза лозу, а вовк козу, а вовка мужик, а мужика пан, а пана юриста, а юристу чортів триста. **Поганий мир, краще всякого суда. **Краще матер'яний мир, чим ремінний суд. **З казною судиться, то краще втопиться. **З казною не судись - своїм поступись. **Хто бореться з морозом, у того завжди вуха померзлі. **Коза з вовком тягалась, та тільки шкура зосталась. **Великий та багатий - рідко винуватий. **Захищається рак клешнею, а багач мошною. **У скотинки - рожки, а у багатого грошики. **У святих отців не знайдеш кінців. **Уміння приховувати свої вчинки. **На старців суда нема. **Голий голого не позива. **З голого, що з мертвого. **На нема і суда нема. **Не треба з тим дружиться, хто любить судиться. **Правди не судять. **Ідучи в суд хваляться обидва, а з суда - один. **До справи два, а по справі - один. **До суда два скачуть, а після суда один скаче, а другий плаче. **Справа - справою, а суд по формі. **Діло - ділом, пиво - пивом, а суд по формі. **Не спіши карати, спіши вислухати. **Суд скорий рідко бува справедливий. **Без розсуду не твори суду. **Краще десять винуватців простить, чим одного невинного наказати. **Винуватого кров - вода, а невинного - біда. **Неправий суд - гірше розбою.**