Спілка нечуючих юристів / Union of the Deaf Lawyers
Ми раді вітати Вас на інформаційно-правовому сайті "Спілка нечуючих юристів / Union of the Deaf Lawyers" (Kyiv, Ukraine). Цей сайт для всіх, хто цікавиться питаннями права людей з інвалідністю зі слуху в Україні. (Сайт створено 19.I.2007 та поновлено сторінку 30.03.2013)
ЛАСКАВО ПРОСИМО НА САЙТ !
П`ятниця, 29.03.2024, 16:16
Меню сайту
Категорії розділу
Спілка [65]
Правові новини [216]
Правознавство [144]
Адвокатура [101]
Кримінал [84]
Консультація [75]
Судова медицина [21]
Країна глухих [105]
Адміністратор [10]
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Посилання
Довідник
 
Головна » 2017 » Листопад » 30 » Хто і чому обмежує права людей з вадами слуху в Дніпрі?
20:01
Хто і чому обмежує права людей з вадами слуху в Дніпрі?

Шокуюча ситуація склалася із захистом прав людей з інвалідністю по слуху в Дніпрі. У профільному гуртожитку, яким керує місцеве підприємство Українського товариства глухих (УТОГ), критично підвищують ціни на проживання. При цьому людям із вадами слуху, які працюють на спеціалізованому підприємстві УТОГ, стабільно не виплачують частину зарплатні.

Соціальне житло – за ціною ринкового?
У гуртожитку за адресою пр.Олександра Поля (в минулому Кірова), 52, де вже багато років живуть люди з вадами слуху, з 1-го листопада критично підвищили плату за проживання.
За офіційною інформацією, балансоутримувач гуртожитку – Підприємство об’єднання громадян «Дніпровське УВП УТОГ» – повідомило мешканців, що розмір оплати за одну кімнату підвищується з 776 до 1500 грн.
При цьому для обґрунтування ціни організація посилається на Постанову Кабміну №1548 (зі змінами) від 25.12.1996 р.


Люди, які проживають в гуртожитку УТОГ шоковані новиною.
Олена Л. близько 30 років пропрацювала на підприємстві товариства глухих в Дніпрі (ім’я змінено – ред.) і тепер неприємно здивована рішенням адміністрації.
Плата за кімнату в гуртожитку нині буде значно більшою та боляче вдарить по її кишені, адже зарплату на підприємстві УТОГ регулярно затримують (про це трохи пізніше).


Володимир Журавель пропрацюв на підприємстві 16 років  і абсолютно не розуміє, як жити далі з такими цінами за житло. Він показує журналістам платіжки: тепер за крихітну кімнату йому доведеться сплатити майже половину своєї мізерної зарплати – Володимир з великими труднощами влаштувався працювати двірником.


Валентина Заруцька, мати-одиначка, живе в гуртожитку разом з донькою Діаною, яка ходить в 1-й клас. Жінка також обурена діями адміністрації. Окрім величезних майбутніх платежів, Валентині доводиться боротися з відключенням електроенергії – через борги їй відрізали світло.


Однак при цьому у Валентини немає можливості оформити субсидію чи іншим шляхом вирішити ситуацію. Адміністрація підприємства не видає їй – до сплати боргу в сумі 6 тисяч грн. – довідку про склад сім’ї, яка потрібна для оформлення допомоги. Замкнуте коло.
Умови проживання в гуртожитку – вкрай погані. Загальні кухня та душові – звичні реалії. Навіть бойлери, які мали тут встановити, не працюють…


Люди по черзі ходять приймати душ до однієї з кімнат, де мешканці власним коштом встановили бойлер. Словом, умови – нелюдські. Люди, які пропрацювали на підприємстві десятки років, підозрюють, що таким чином їх хочуть вижити з гуртожитку…

Чому структури УТОГ глухі до проблем своїх людей?
Люди з інвалідністю – категорія громадян, які повинні користуватися особливою підтримкою держави. Але де ж ці соціальний захист і турбота, які зобов’язані виявляти органи влади та профільні організації до людей з вадами слуху?
Мешканці гуртожитку скаржаться на пасивну позицію організації Українського товариства глухих в Дніпрі. Організація знаходиться поруч з гуртожитком – в приміщенні клубу УТОГ за адресою пр.Поля, 50-В. Ця будівля розташована на “червоній лінії” одного з найбільш жвавих проспектів міста. Судячи з численних банерів на стінах, обласна організація УТОГ активно здає приміщення в оренду. Примітно, що в січні 2017-го року керівники організації збирали кошти на… ремонт приміщення клубу, надавали номер рахунку для перерахування грошей.
До речі, в офіційній відповіді керівника Дніпропетровської обласної організації Українського товариства глухих І.В.Троян замість відповіді по суті йдеться про те, що гуртожиток за адресою: пр.Поля, 52 не перебуває на балансі "ДОО УТОГ". Його балансоутримувач – вказане вище ПОГ "Дніпровське УВП УТОГ" (ЄДРПОУ: 03972525).


Цікаво, як і коли УТОГ, яке покликано захищати права людей з вадами слуху, позбулося впливу на гуртожиток, залишивши своїх підопічних на розсуд підприємства-балансоутримувач?

Жорстке підвищення ціни на гуртожиток – які підстави?
До керівництва профільного товариства глухих, яке покликане захищати права та інтереси людей з інвалідністю та до спеціалізованого підприємства є чимало питань.
Головне з них, але не єдине – чим обґрунтоване різке підвищення цін на проживання, яке робить життя людей з інвалідністю нестерпним?

Коментар правозахисників
Юристи Правозахисної групи "Січ" вивчили нормативну базу. В результаті аналізу вони з’ясували, що в Дніпропетровській області ще донедавна діяло розпорядження голови Дніпропетровської ОДА від 02.10.2009 р.
Згідно з цим документом, на виконання постанови КМУ від 25.12.96р., граничний розмір оплати за одне ліжко-місце в гуртожитках області становив 194 грн.

Коментар ПОГ "Дніпровське УВП УТОГ"
Наші кореспонденти звернулися за коментарем до Підприємства об’єднання громадян "Дніпровське УВП УТОГ".
Про зустріч ми домовилися заздалегідь, але директор Юрій Мітлицький категорично не захотів коментувати ситуацію, пояснивши, що всі звернення від ЗМІ приймає лише письмово і направляє до центрального офісу Українського товариства глухих у Києві. Така закритість викликає ще більшу підозру.
Під час короткої бесіди директор підприємства зазначив, що гуртожиток – “приватна власність” і “власник встановлює тарифи, виходячи із собівартості”. Крім того, за останні роки за гуртожитком накопичився борг у розмірі понад 100 тисяч грн.
Директор підприємства показав, але не надав для публікації документ, в якому йдеться, що ПОГ "Дніпровське УВП УТОГ" раніше формувало ціну за кімнату в гуртожитку підприємства так: ціна за одне ліжко-місце – 194 грн. (згідно з Постановою КМУ №1548 від 25.12.1996 р), в кімнаті могли розміститься 4 ліжко-місця, разом ціна за кімнату до 01.07.2017 р. була 776 грн. З липня цього року вказану постанову Кабміну, як зазначено в документі, скасували з метою “поліпшення умов для ведення бізнесу”. Наша редакція уже направила розгорнутий інформаційний запит на адресу ПОГ "Дніпровське УВП УТОГ" і з нетерпінням чекає на відповідь.

У Дніпрі практикують працю людей з вадами слуху “в борг”?
Вкрай сумна ситуація склалася і з умовами праці людей з інвалідністю. За словами самих працівників, спеціалізоване підприємство системно формує заборгованість. А значить вони отримують менше грошей за чесно відпрацьований час.
Отже, "Підприємство об’єднання громадян "Дніпровське учбово-виробниче підприємство українського товариства глухих", де трудяться особи з інвалідністю – слабочуючі. Воно знаходиться в Дніпрі за адресою вул.Херсонская, 9. До речі, це унікальна форма власності: підприємство – не державне, не комунальне та не приватне, а створене громадською організацією. Ось які дані можна знайти про нього у відкритих реєстрах. Засновники/бенефіціари: "Всеукраїнська громадська організація інвалідів “Українське товариство глухих”, розмір внеску до статутного фонду – 0,00 грн. Кінцевий юенефіціарний власник (контролер) учасника (засновника) юридичної особи, якщо учасник (засновник) – юридична особа, відсутній".
Згідно з даними Реєстру Мін’юсту, керівником з 31 грудня 2016 року є Мітлицький Ю.В.


Згідно з даними сайту, підприємство займається пошиттям спецодягу.
А ось і кричущі факти: за інформацією людей з інвалідністю, які трудяться на підприємстві, адміністрація ділить на частини чесно зароблену ними зарплатню. З мізерних грошей, які отримують люди за місяць, до 40-50% підприємство не виплачує, посилаючись на… відсутність коштів. Випадок, який, без сумніву, може скласти інтерес для Державної фіскальної служби в регіоні.


Як жити людям з інвалідністю по слуху в таких умовах?

Правозахисна група "Січ" за численними зверненнями громадян підготувала звернення до правоохоронних органів, до Головного управління Державної фіскальної служби в області, міськраду і обласну адміністрацію, а також – до Уповноваженого ВР з прав людини.

М.Чернов

Джерело: Дніпроград

Категорія: Країна глухих | Переглядів: 808 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Меню співзасновника
 
 
Посилання
Новини
Події
Кіно з субтитрами
Календар
«  Листопад 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 98
Архів записів
АФОРИЗМИ: **Судиться - не богу молиться: поклоном не відбудеш. **На суд витрачають багато коштів. **Суди, суди, та поглядай сюди. **З багатим не судись, а з сильним не борись. **Суд і прямий, та суддя кривий. **Відсутній - завжди винен. **З суддею не спор, а з тюрмою не лайся. **Суддя в суді, що риба в воді. **Суддя - що кравець: як захоче, так і покрає. **У судді і брат в неправді буде винуватим. **Правдивий суддя, що цегляна стіна. **Коли карман сухий, то і суддя глухий. **Суддя, що подарунки бере, перед суддею (на лаві підсудних) буде. **Архирей не бог, а прокурор не правда. **Секретар суда з ділом, як душа з тілом. **В суді правди не шукають. **Перо в суді, що сокира в лісі. **Як в кишені сухо, то і в суді глухо. **Правда твоя, мужичок, але полізай у мішок. **У суд ногою, а в гаманець рукою. **У кого карман повніший, у того й суд правіший. **Набий віз людей, та повези у суд віз грошей, то й прав будеш. **Не йди в суд з одним носом а йди з приносом. З грішми. **Тому довго суд тягнеться, що винуватий нравиться. **Тоді виграю справу, як ляжу на лаву. **Тяганина в судах. **В своїй справі сам не суддя. **Сам собі ніхто не суддя. **Самому судить - не розсудить. **Самосуд - не суд. **Самосуд - сліпий суд. **Як судять громадою, то й невинному дістається. **Хто судиться, той нудиться. **Найгірше в світі, це судиться та лічиться. **Справу вести,- не постіл плести. **Як почнеться тяганина, то не раз упріє Україна. **Суд не яма - стій прямо. **Із суда, що з ставка, сухий не вийдеш. **Хто ходить по судах, то про того йде негарна слава. **На суді, що на воді, не втонеш, то замочишся. **Краще втопиться, чим судиться. **Тяжба - петля, а суд - шибениця. **Хоч і праве діло, а в кишені засвербіло. **Витрати грошей на судові справи. **З суда грошей не носять. **Тяжба - не гроші, а потрава - не хліб. **В копицях -не сіно, а в суді - не гроші. **В лісі -не дуги, а в суді - не гроші. **Суд та діло собака з’їла. **Судді - рибка, а прохачеві - луска. **Поли вріж (поступись своїм) та тікай, а суда не затівай. **Суд завів, став гол, як сокіл. **Не ходи до суду, бо хліба не буде. **Від злодія біда, від суда - нужда. **Дере коза лозу, а вовк козу, а вовка мужик, а мужика пан, а пана юриста, а юристу чортів триста. **Поганий мир, краще всякого суда. **Краще матер'яний мир, чим ремінний суд. **З казною судиться, то краще втопиться. **З казною не судись - своїм поступись. **Хто бореться з морозом, у того завжди вуха померзлі. **Коза з вовком тягалась, та тільки шкура зосталась. **Великий та багатий - рідко винуватий. **Захищається рак клешнею, а багач мошною. **У скотинки - рожки, а у багатого грошики. **У святих отців не знайдеш кінців. **Уміння приховувати свої вчинки. **На старців суда нема. **Голий голого не позива. **З голого, що з мертвого. **На нема і суда нема. **Не треба з тим дружиться, хто любить судиться. **Правди не судять. **Ідучи в суд хваляться обидва, а з суда - один. **До справи два, а по справі - один. **До суда два скачуть, а після суда один скаче, а другий плаче. **Справа - справою, а суд по формі. **Діло - ділом, пиво - пивом, а суд по формі. **Не спіши карати, спіши вислухати. **Суд скорий рідко бува справедливий. **Без розсуду не твори суду. **Краще десять винуватців простить, чим одного невинного наказати. **Винуватого кров - вода, а невинного - біда. **Неправий суд - гірше розбою.**