Спілка нечуючих юристів / Union of the Deaf Lawyers
Ми раді вітати Вас на інформаційно-правовому сайті "Спілка нечуючих юристів / Union of the Deaf Lawyers" (Kyiv, Ukraine). Цей сайт для всіх, хто цікавиться питаннями права людей з інвалідністю зі слуху в Україні. (Сайт створено 19.I.2007 та поновлено сторінку 30.03.2013)
ЛАСКАВО ПРОСИМО НА САЙТ !
Субота, 20.04.2024, 16:02
Меню сайту
Категорії розділу
Спілка [65]
Правові новини [216]
Правознавство [144]
Адвокатура [101]
Кримінал [84]
Консультація [75]
Судова медицина [21]
Країна глухих [105]
Адміністратор [10]
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Посилання
Довідник
 
Головна » 2015 » Листопад » 27 » Кабмін назвав святкові та вихідні дні у 2016 році
16:52
Кабмін назвав святкові та вихідні дні у 2016 році

Кабінет Міністрів України своїм розпорядженням від 11.11.2015 №1155-р рекомендував графік перенесення робочих днів у 2016 році з урахуванням встановлених законом святкових і неробочих днів в Україні.
Відповідне розпорядження Кабміну традиційно розроблялося Міністерством соціальної політики України.
Текст розпорядження Кабміну, який традиційно розроблявся Мінсоцполітики, нещодавно оприлюднений на "Урядовому порталі".
Згідно із законом подібні перенесення робляться “з метою створення сприятливих умов для використання святкових та неробочих днів, а також раціонального використання робочого часу”.
За загальним правилом, враховуючи положення статті 73 Кодексу законів про працю України, у 2016 році на підприємствах, в установах, організаціях робота не проводитиметься у такі святкові дні і дні релігійних свят:
-1 січня - Новий рік (п’ятниця);
-7 січня - Різдво Христове (четвер);
-8 березня - Міжнародний жіночий день (вівторок);
-1 травня - Пасха (неділя);
-1 і 2 травня - День міжнародної солідарності трудящих (неділя, понеділок);
-9 травня - День Перемоги (понеділок);
-19 червня - Трійця (неділя);
-28 червня - День Конституції України (вівторок);
-24 серпня - День незалежності України (середа);
-14 жовтня – День захисника України (п’ятниця).

Згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 11.11.2015 № 1155-р "Про перенесення робочих днів у 2016 році", 8 січня також буде вихідним днем, утворюючи чотириденні канікули з 7 по 10 січня. Так само утворюються по чотири вихідні дні для привітання жінок (з 5 по 8 березня) та святкування дня Конституції України (з 25 по 28 червня). Вихідні дні 8 січня, 7 березня та 27 червня доведеться відпрацьовувати  по суботах 16 січня, 12 березня та 2 липня відповідно.
А от на 1 травня 2016 року (неділя) припадає одразу два свята: День солідарності трудящих та Великдень. Відповідно до статті 67 КЗпП , якщо святковий або неробочий день збігається з суботою або неділею, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого. І хоча в травневу неділю одразу два свята, додатковий вихідний буде лише один - 3 травня. Відповідне роз’яснення з цього приводу надало Мінсоцполітики у своєму листі від 20.07.2015, №10846/0/14-15/13.
Варто зауважити, що графіки вихідних днів розраховані для працівників з 5-денним робочим тижнем. А розпорядження про перенесення робочих днів завжди носить рекомендаційний характер. Згідно КЗпП остаточне рішення про перенесення вихідних та робочих днів на підприємстві приймає власник або уповноважений ним орган (керівник) підприємства шляхом видання наказу чи іншого розпорядчого документа.

Як оплачувати листок з тимчасової втрати працездатності, якщо працівник хворів, наприклад, в робочий день 2, 8 і 9 січня, оголошений Кабміном вихідним? І чи повинен він виходити на роботу в суботу, 17 і 31 січня і 14 лютого, коли всі відпрацьовують той вихідний день?
У такому випадку допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується за робочі дні, що припадають на період хвороби, згідно з графіком роботи підприємства або індивідуальним графіком роботи працівника (якщо такий встановлено).
Даний висновок випливає з п.2 Порядку оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів підприємства, установи, організації, затвердженого постановою Кабміну від 06.05.2001 №439, де визначено, що умови і розмір оплати роботодавцем перших п'яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві, здійснюється за рахунок коштів роботодавця.
Оплата днів тимчасової непрацездатності застрахованій особі провадиться за основним місцем роботи у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати за робочі дні (години) за графіком роботи, що припадають на дні тимчасової непрацездатності.
Підставою для оплати днів тимчасової непрацездатності є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.
Таку думку викладено також у листі Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 11.07.2007 №04-06/С-133з-218.
Отже, якщо за рекомендацією уряду робочий день з п'ятниці, 2 січня, було перенесено на суботу, 17 січня (8 січня на суботу 31 січня і 9 січня на суботу 14 лютого), і роботодавець видав наказ про перенесення робочих днів, то 2, 8 і 9 січня вважаються вихідними днями, а 17, 31 січня і 14 лютого - робочими.
За роботу 17, 31 січня має нараховуватися зарплата згідно з табелем обліку робочого часу. Якщо працівник продовжує хворіти 17 січня (31 січня, 14 лютого), то цей день, встановлений за графіком як робочий день, оплачується за рахунок коштів Фонду. Якщо листок непрацездатності закрито до 17 січня (до 31 січня, до 14 лютого), працівник повинен вийти на роботу відповідно до графіка, тобто 17 січня (тобто 31 січня, тобто 14 лютого).

Коли вигідно брати відпустку - у травні чи липні, з понеділка або в якийсь інший день?
Відповіді на ці питання залежать від того, що для вас важливіше: побільше погуляти або отримати більше відпускних.
Дохід працівника в місяць відпустки складається з нарахованих йому 1) відпускних і 2) зарплати за фактично відпрацьовану в цьому місяці кількість днів (усякі додаткові виплати, як то оздоровчі та ін. матдопомоги, ми не враховуємо).
Перша особливість при розрахунку відпускних і зарплати: відпускні за один робочий день завжди менше, ніж зарплата, нарахована за цей же день. Чому так? Вся справа в формулі, за якою бухгалтерія розраховує відпускні. Ось вона:
[відпускні] = [середньорічна зарплата за календарний день] х [кількість календарних днів відпустки]
А середня зарплата за календарний день менше зарплати за один робочий день. При розрахункусередньої зарплати дохід, отриманий працівником за останні перед відпусткою 12 місяців, ділиться на кількість календарних днів у цьому ж періоді за вирахуванням десяти офіційних святкових і неробочих днів, встановлених Кодексом законів про працю (Новий рік, Різдво, Міжнародний жіночий день, два Дні міжнародної солідарності трудящих, День Перемоги, День Конституції і День незалежності, а також Великдень і Трійця).
А ось при розрахунку зарплати за робочий день місяця, в якому людина йде у відпустку, роботодавець не враховує також і вихідні дні - суботу та неділю (тобто, зарплата працівника за один день становить його оклад, поділений на кількість робочих днів у конкретному місяці) .
Наприклад, при зарплаті 3 тис. грн. в місяць середня зарплата за день дорівнюватиме 3000 х 12 : (365 - 10) приблизно 101 грн. (тут ми беремо ідеальний випадок, коли місячний дохід працівника не змінювався у зв'язку з підвищеннями зарплати, відпустками за власний рахунок та ін. обставинами).
А ось зарплата за робочий день у місяць відпустки “плаваюча” і залежить від кількості робочих днів. Причому, чим менше у місяці робочих днів, тим більше виходить зарплата за один робочий день. Наприклад, в 2014 році в травні з урахуванням усіх вихідних, в тому числі перенесених, з 31 календарного дня всього 18 робочих. Зарплата за робочий день в травні 2014 року буде 3000: 18 і складе приблизно 167 грн. Виходить, оформляючи відпустку в травні, за кожен його день ви втрачаєте 66 грн.
А ось у липні, де 23 робочих дні, зарплата за день буде 3000: 23 і дорівнюватиме 130 грн. Тут щоденні втрати будуть меншими - всього 29 грн.
Тому, перше правило таке: якщо для вас важливі гроші, відпустку слід брати в тому місяці, де більше робочих днів.
Друга важлива особливість грошових розрахунків бухгалтерії полягає в тому, що відпускні нараховуються не тільки за робочі дні, але також і за вихідні (суботи та неділі), що випадають на час відпустки. Тому свій місячний дохід можна підвищити за рахунок написання заяви на відпустку, включаючи вихідні дні.
Пояснимо на прикладах. При тій же місячній зарплаті 3000 грн. ви хочете влітку взяти відпустку.
Варіант №1. Більше відпочиваємо. Якщо написати заяву з понеділка 8 липня по п'ятницю 26 липня 2014 року, то ви використовуєте 19 днів відпустки, отримуючи при цьому бонусом додатково 4 дні вихідних - два до відпустки і два після (до речі, невикористану частину відпустки - 5 днів при стандартній відпустці 24 дня - можна буде взяти пізніше, оформивши її знову з понеділка по п'ятницю, і додавши таким же чином ще 4 вихідних дні).
У цьому випадку ваш липневий дохід (згідно з формулою) складе 2959 грн., в тому числі, відпускні: 101 х 19 = 1919 грн. і зарплата за 8 робочих днів: 130 х 8 = 1040 грн.
Варіант №2. Отримуємо більше грошей. Якщо ви відмовитеся від календарного бонусу і напишете заяву з суботи 6 липня по неділю 28 липня 2014 року, то при фактично тій же тривалості відпустки влітку отримуєте більше відпускних, але розтратите майже всю свою річну відпустку, адже невикористаним залишається всього один день.
Однак у цьому випадку липневий дохід складе вже 3363 грн., у тому числі відпускні: 101 х 23 = 2323 грн. і зарплата за 8 робочих днів: 130 х 8 = 1040 грн.
Різниця між першим і другим варіантами оформлення відпустки - 400 грн. Зрозумілло, що при більшій зарплаті ця різниця буде більш відчутною.
Таким чином, друге правило оформлення відпустки наступне: якщо ви хочете більше відпочити, беріть відпустку з понеділка або по п'ятницю. Якщо для вас важливі гроші, відпустку варто починати і закінчувати у вихідні дні.
У розрахунок потрібно приймати також ті вихідні дні, які визначені на підприємстві через перенесення вихідних і робочих днів у році згідно розпоряджень Кабміну.
Нагадаємо, перенесення робочих днів у 2016 році було затверджене розпорядженням Кабміну від 11.11.2015 №1115-р.

Категорія: Спілка | Переглядів: 2808 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Меню співзасновника
 
 
Посилання
Новини
Події
Кіно з субтитрами
Календар
«  Листопад 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 98
Архів записів
АФОРИЗМИ: **Судиться - не богу молиться: поклоном не відбудеш. **На суд витрачають багато коштів. **Суди, суди, та поглядай сюди. **З багатим не судись, а з сильним не борись. **Суд і прямий, та суддя кривий. **Відсутній - завжди винен. **З суддею не спор, а з тюрмою не лайся. **Суддя в суді, що риба в воді. **Суддя - що кравець: як захоче, так і покрає. **У судді і брат в неправді буде винуватим. **Правдивий суддя, що цегляна стіна. **Коли карман сухий, то і суддя глухий. **Суддя, що подарунки бере, перед суддею (на лаві підсудних) буде. **Архирей не бог, а прокурор не правда. **Секретар суда з ділом, як душа з тілом. **В суді правди не шукають. **Перо в суді, що сокира в лісі. **Як в кишені сухо, то і в суді глухо. **Правда твоя, мужичок, але полізай у мішок. **У суд ногою, а в гаманець рукою. **У кого карман повніший, у того й суд правіший. **Набий віз людей, та повези у суд віз грошей, то й прав будеш. **Не йди в суд з одним носом а йди з приносом. З грішми. **Тому довго суд тягнеться, що винуватий нравиться. **Тоді виграю справу, як ляжу на лаву. **Тяганина в судах. **В своїй справі сам не суддя. **Сам собі ніхто не суддя. **Самому судить - не розсудить. **Самосуд - не суд. **Самосуд - сліпий суд. **Як судять громадою, то й невинному дістається. **Хто судиться, той нудиться. **Найгірше в світі, це судиться та лічиться. **Справу вести,- не постіл плести. **Як почнеться тяганина, то не раз упріє Україна. **Суд не яма - стій прямо. **Із суда, що з ставка, сухий не вийдеш. **Хто ходить по судах, то про того йде негарна слава. **На суді, що на воді, не втонеш, то замочишся. **Краще втопиться, чим судиться. **Тяжба - петля, а суд - шибениця. **Хоч і праве діло, а в кишені засвербіло. **Витрати грошей на судові справи. **З суда грошей не носять. **Тяжба - не гроші, а потрава - не хліб. **В копицях -не сіно, а в суді - не гроші. **В лісі -не дуги, а в суді - не гроші. **Суд та діло собака з’їла. **Судді - рибка, а прохачеві - луска. **Поли вріж (поступись своїм) та тікай, а суда не затівай. **Суд завів, став гол, як сокіл. **Не ходи до суду, бо хліба не буде. **Від злодія біда, від суда - нужда. **Дере коза лозу, а вовк козу, а вовка мужик, а мужика пан, а пана юриста, а юристу чортів триста. **Поганий мир, краще всякого суда. **Краще матер'яний мир, чим ремінний суд. **З казною судиться, то краще втопиться. **З казною не судись - своїм поступись. **Хто бореться з морозом, у того завжди вуха померзлі. **Коза з вовком тягалась, та тільки шкура зосталась. **Великий та багатий - рідко винуватий. **Захищається рак клешнею, а багач мошною. **У скотинки - рожки, а у багатого грошики. **У святих отців не знайдеш кінців. **Уміння приховувати свої вчинки. **На старців суда нема. **Голий голого не позива. **З голого, що з мертвого. **На нема і суда нема. **Не треба з тим дружиться, хто любить судиться. **Правди не судять. **Ідучи в суд хваляться обидва, а з суда - один. **До справи два, а по справі - один. **До суда два скачуть, а після суда один скаче, а другий плаче. **Справа - справою, а суд по формі. **Діло - ділом, пиво - пивом, а суд по формі. **Не спіши карати, спіши вислухати. **Суд скорий рідко бува справедливий. **Без розсуду не твори суду. **Краще десять винуватців простить, чим одного невинного наказати. **Винуватого кров - вода, а невинного - біда. **Неправий суд - гірше розбою.**