Спілка нечуючих юристів / Union of the Deaf Lawyers
Ми раді вітати Вас на інформаційно-правовому сайті "Спілка нечуючих юристів / Union of the Deaf Lawyers" (Kyiv, Ukraine). Цей сайт для всіх, хто цікавиться питаннями права людей з інвалідністю зі слуху в Україні. (Сайт створено 19.I.2007 та поновлено сторінку 30.03.2013)
ЛАСКАВО ПРОСИМО НА САЙТ !
Субота, 20.04.2024, 04:21
Меню сайту
Категорії розділу
Спілка [65]
Правові новини [216]
Правознавство [144]
Адвокатура [101]
Кримінал [84]
Консультація [75]
Судова медицина [21]
Країна глухих [105]
Адміністратор [10]
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Посилання
Довідник
 
Головна » 2014 » Лютий » 28 » Господарська справа суду проти УТОГ
04:32
Господарська справа суду проти УТОГ
ТОВ "Науково-дослідна виробнича фірма "Проект-Центр" звернулося до господарського суду Одеської області із позовною заявою до ОВО "Електрик" УТОГ та Одеської обласної організації УТОГ, в якій, з урахуванням уточнень, просить визнати за ТОВ "Науково-дослідна виробнича фірма "Проект-Центр" право власності на 1/20 частки у спільній частковій власності на будівлю гуртожитку по вул.Сегедській 7-а у м.Одесі.

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
РІШЕННЯ
"20" січня 2010 р.Справа №20/155-09-4022

За позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-дослідна виробнича фірма "Проект-Центр"
до відповідачів: 1) Одеського виробничого об'єднання "Електрик" Українського товариства глухих
2) Одеської обласної організації Українського товариства глухих
3) Українського товариства глухих
за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача:
1) Одеської міської ради
2) Представництва по управлінню комунальною власністю Одеської міської ради про визнання права власності

Головуючий суддя Щавинська Ю.М., судді Рога Н.В. Фаєр Ю.Г.

Представники:
від позивача: Отраднов В.Л., діючий за довіреністю №29/3 від 07.07.2009;
від відповідачів:
-Одеського виробничого об'єднання "Електрик" Українського товариства глухих: не з'явились;
-Одеської обласної організації Українського товариства глухих: не з'явились;
-Українського товариства глухих: не з'явились;
від третіх осіб:
-Одеської міської ради: не з'явились;
-Представництва по управлінню комунальною власністю ОМР: не з'явились.

СУТЬ СПОРУ: Товариство з обмеженою відповідальністю "Науково-дослідна виробнича фірма "Проект-Центр" звернулося до господарського суду Одеської області із позовною заявою до Одеського виробничого об'єднання "Електрик" Українського товариства глухих та Одеської обласної організації Українського товариства глухих, в якій, з урахуванням уточнень, просить визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю "Науково-дослідна виробнича фірма "Проект-Центр" право власності на 1/20 частки у спільній частковій власності на будівлю гуртожитку по вул.Сегедській 7-а у м.Одесі, що складається з: 4-х приміщень (кімнат), розташованих з правої сторони від входу до гуртожитку, одна з яких складається з 2-х кімнат (приміщень) та підсобних приміщень.
В обґрунтування заявлених вимог позивач посилається на те, що на підставі договору міни від 18.06.1998, укладеного між Одеським виробничим об'єднанням "Електрик" Українського товариства глухих та Товариством з обмеженою відповідальністю "Фаіна”, правонаступником якого є позивач, Одеське виробниче об'єднання "Електрик" Українського товариства глухих передало у власність позивачу частину будівлі гуртожитку по вул.Сегедській 7-а у м.Одесі, яка була прийнята позивачем на підставі акту приймання-передачі від 18.06.1998. 10.11.2003 між Українським товариством глухих та Товариством з обмеженою відповідальністю "Науково-дослідна виробнича фірма "Проект-Центр” був укладений договір про визначення часток у спільній власності, відповідно до якого будівля гуртожитку по вул.Сегедській 7-а у м.Одесі належить сторонам за договором на праві спільної часткової власності у наступних частках: Українське товариство глухих є власником 19/20 частки будівлі гуртожитку по вул.Сегедській 7-а у м.Одесі, а ТОВ "Науково-дослідна виробнича фірма "Проект-Центр” є власником 1/20 частки зазначеної будівлі.
Разом з тим, за твердженням позивача, відповідачі не визнають право власності позивача на спірне майно, а саме: Одеське виробниче об'єднання "Електрик" Українського товариства глухих 05.05.2009 року уклало договір оренди спірного майна з Одеською обласною організацією Українського товариства глухих та без згоди позивача передало зазначене майно Одеській обласній організації Українського товариства глухих. На вимоги позивача щодо розірвання зазначеного договору в частині частки приміщення, що належить позивачу, відповідачі зазначають, що не визнають його право власності на 1/20 частки будівлі гуртожитку по вул.Сегедській 7-а у м.Одесі та не будуть розривати укладений договір оренди від 05.05.2009, що й зумовило звернення Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-дослідна виробнича фірма "Проект-Центр” з відповідним позовом до суду.
Ухвалою суду від 11.08.2009 було порушено провадження у справі №20/155-09-4022 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-дослідна виробнича фірма "Проект-Центр" до відповідачів: Одеського виробничого об'єднання "Електрик" Українського товариства глухих та Одеської обласної організації Українського товариства глухих про визнання права власності.
Ухвалою суду від 28.09.2009, враховуючи, що позивачем не надано належних доказів державної реєстрації за ним права власності спірної нерухомості, що унеможливлює встановлення факту наявності такого права з огляду на ст.ст.181, 182 Цивільного кодексу України, приймаючи до уваги постанову Кабінету Міністрів України №311 від 05.11.1991. "Про розмежування державного майна України між загальнодержавною (республіканською) власністю і власністю адміністративно - територіальних одиниць (комунальною власністю)” та прийняті в її розвиток рішення Одеської обласної ради народних депутатів від 25.11.1991. №266-XXI "Про розмежування державного майна між власністю обласної ради, міст обласного підпорядкування та районів області" та рішення виконкому Одеської міської ради "Про порядок оформлення та передачі державного майна в комунальну власність міста Одеси" від 11.01.1992. №2, згідно з якими прийнято державний житловий та нежитловий фонд місцевих рад у власність міста Одеси, суд залучив до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача – Одеську міську раду. Крім того, враховуючи, що рішення з господарського спору може вплинути на права та обов'язки Одеської міської ради як можливого власника спірного приміщення, суд також залучив до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача – Представництво по управлінню комунальною власністю Одеської міської ради, як орган, уповноважений здійснювати представництво інтересів територіальної громади Одеської міської ради у відповідних правовідносинах.
Ухвалою суду від 04.11.2009, враховуючи, що свої позовні вимоги позивач ґрунтує на договорі про визначення часток у спільній власності від 10.11.2003, відповідно до якого співвласником 19/20 частки будівлі гуртожитку по вул.Сегедській 7-а у м.Одесі є Українське товариство глухих, у зв'язку з чим рішення з господарського спору може вплинути на його права та обов'язки, для встановлення повної та об'єктивної істини у справі, суд за власною ініціативою залучив Українське товариство глухих до участі у справі в якості іншого відповідача.
Ухвалою голови господарського суду Одеської області від 20.11.2009, приймаючи до уваги категорію та складність справи № 20/155-09-4022, а також заяву судді господарського суду Одеської області Щавинської Ю.М. про призначення колегіального розгляду справи, справу №20/155-09-4022 було передано на колегіальний розгляд у складі суддів: головуючий суддя Щавинська Ю.М., судді Рога Н.В., Фаєр Ю.Г.
Ухвалою суду від 20.11.2009 справу №20/155-09-4022 було прийнято до колегіального розгляду у наступному складі суддів: головуючий суддя Щавинська Ю.М., суддя Рога Н.В., суддя Фаєр Ю.Г.
У судовому засіданні 20.01.2010 представник позивача підтримав уточнені позовні вимоги у повному обсязі.
Відповідач – Одеське виробниче об'єднання "Електрик" Українського товариства глухих надав суду відзив на позов, в якому зазначає, що дійсно 05.05.2009 передало Одеській обласній організації Українського товариства глухих в оренду гуртожиток по вул.Сегедській 7-а у м.Одесі, а на лист позивача щодо розірвання вказаного договору відповіло йому відмовою, оскільки не визнає право власності позивача на 1/20 частки спірної будівлі, не зареєстроване в БТІ м.Одеси. Разом із відзивом на позов Одеське виробниче об'єднання "Електрик" Українського товариства глухих надало до суду клопотання, в якому просить суд розглядати справу за його відсутності, оскільки відзив на позов та інші необхідні документи були надані ним до суду.
Відповідач – Одеська обласна організація Українського товариства глухих надала суду відзив на позов, в якому зазначає, що 05.05.2009 року Одеське виробниче об'єднання "Електрик" Українського товариства глухих передало їй в оренду будівлю по вул.Сегедській 7-а у м.Одесі, 19/20 часток якої Одеська обласна організація Українського товариства глухих передала в суборенду СПД Филимоновій Людмилі Анатоліївні на підставі договору суборенди від 15.06.2009. Відповідач зазначає, що не визнає право власності позивача на 1/20 частки спірної будівлі, яке не зареєстроване в БТІ м.Одеси. Разом із відзивом на позов Одеська обласна організація Українського товариства глухих надала до суду клопотання, в якому просить суд розглядати справу за її відсутності, оскільки відзив на позов та інші необхідні документи були надані нею до суду.
Відповідач – Українське товариство глухих у судове засідання не з’явився, проте надіслав до суду відзив на позов, в якому зазначає, що постановою Одеського апеляційного господарського суду від 07.10.2008 за Українським товариством глухих визнано право власності на частину будівлі (гуртожитку) №7”а” по вул.Сегедській у м.Одесі, що складається з частини 1-го поверху, 2-го, 3-го та 4-го поверхів. 26.08.2008 між ТОВ "Науково-дослідна виробнича фірма "Проект-Центр” та Українським товариством глухих була укладена мирова угода, яка була затверджена ухвалою господарського суду Одеської області від 29.08.2008, відповідно до якої частина 1-го поверху будівлі гуртожитку по вул.Сегедській 7-а у м.Одесі, що складається з 5 приміщень із підсобними приміщеннями належать ТОВ "Науково-дослідна виробнича фірма "Проект-Центр”. 10.11.2003 між Українським товариством глухих та Товариством з обмеженою відповідальністю "Науково-дослідна виробнича фірма "Проект-Центр” був укладений договір про визначення часток у спільній власності, відповідно до якого Українське товариство глухих є власником 19/20 частки будівлі гуртожитку по вул.Сегедській 7-а у м.Одесі, а ТОВ "Науково-дослідна виробнича фірма "Проект-Центр” є власником 1/20 частки зазначеної будівлі.
Третя особа – Одеська міська рада письмових пояснень щодо позову суду не надала, але у судовому засіданні 21.10.2009 представник Одеської міської ради пояснив, що спірне майно не є власністю територіальної громади м.Одеси в особі Одеської міської ради.
Третя особа – Представництво по управлінню комунальною власністю Одеської міської ради в наданих до суду письмових поясненнях зазначає, що приміщення, розташоване за адресою: м.Одеса, вул.Сегедська, 7-а, у розпорядженні Представництва не знаходиться. Також Представництво по управлінню комунальною власністю Одеської міської ради повідомило, що Одеське виробниче об'єднання "Електрик" Українського товариства глухих зверталося до міського голови з проханням прийняти приміщення, розташоване за адресою: м.Одеса, вул.Сегедська, 7-а, до комунальної власності, проте, із виписки із протоколу Постійної комісії по житлово-комунальному господарству та тарифній політиці від 31.01.2008 та від 02.10.2007вбачається, що було вирішено не рекомендувати включати в повістку чергової сесії міської ради проект щодо передачі до комунальної власності вказаного гуртожитку.

Дослідивши матеріали справи та заслухавши пояснення представника позивача та представників третіх осіб, суд встановив наступне.
Як вбачається з матеріалів справи, 18.06.1998 між Одеським виробничим об'єднанням "Електрик" Українського товариства глухих (відчужувач) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Науково-дослідна виробнича фірма "Проект-Центр" (набувач) був укладений договір міни, відповідно до якого Одеське виробниче об'єднання "Електрик" Українського товариства глухих передало, а ТОВ "Науково-дослідна виробнича фірма "Проект-Центр" прийняло у свою власність частину будівлі гуртожитку по вул.Сегедській 7-а у м.Одесі, яка складається з: 6-ти приміщень 1-го поверху будівлі, розташованих з правої сторони від входу в будівлю гуртожитку до стіни будівлі, три приміщення з котрих суміжні, з коридорами та коморою, а ТОВ "Науково-дослідна виробнича фірма "Проект-Центр" передало у власність Одеського виробничого об'єднання "Електрик" проект реконструкції будівлі по вул.Осипова 48 у м.Одесі.
У відповідності до п.3 зазначеного договору міни право власності на майно за цим договором у сторін виникає з підписання акту приймання-передачі нерухомості.
На виконання зазначеного договору Одеське виробниче об'єднання "Електрик" Українського товариства глухих передало, а ТОВ "Науково-дослідна виробнича фірма "Проект-Центр" прийняло у власність частину будівлі гуртожитку по вул. Сегедській 7-а у м.Одесі, яка складається з: 6-ти приміщень 1-го поверху будівлі, розташованих з правої сторони від входу в будівлю гуртожитку до стіни будівлі, три приміщення з котрих суміжні, з коридорами та коморою, на підставі акту приймання-передачі від 18.06.1998.
10.11.2003 між Українським товариством глухих та Товариством з обмеженою відповідальністю "Науково-дослідна виробнича фірма "Проект-Центр” був укладений договір про визначення часток у спільній власності, відповідно до якого будівля гуртожитку по вул.Сегедській 7-а у м.Одесі належить сторонам за договором на праві спільної часткової власності у наступних частках: Українське товариство глухих є власником 19/20 частки будівлі гуртожитку по вул.Сегедській 7-а у м.Одесі, що складається з: 5-ти приміщень 1-го поверху, розташованих з лівої сторони від входу до гуртожитку; 6-ти приміщень 1-го поверху, розташованих між кухнею та сходовим маршем; підсобних приміщень, бойлерної, 2-х сходових маршів, комори, коридорів, душової, пральної, туалету, кухні, 2-го, 3-го, 4-го поверхів зі всіма жилими та підсобними приміщеннями, а ТОВ "Науково-дослідна виробнича фірма "Проект-Центр” є власником 1/20 частки зазначеної будівлі, що складається з: 4-х кімнат 1-го поверху з правої сторони від входу до гуртожитку, одна з яких складається з 2-х приміщень, коридорів, комори.
Разом з тим, як свідчать матеріали справи, 05.05.2009 Одеське виробниче об'єднання "Електрик" Українського товариства глухих (орендодавець) уклало з Одеською обласною організацією Українського товариства глухих (орендар) договір оренди нежилих приміщень, відповідно до якого орендодавець за згодою власника передає, а орендар приймає в користування за плату, зокрема, будівлю гуртожитку по вул.Сегедській, 7-а у м.Одесі, що складається з жилих та підсобних приміщень. На виконання зазначеного договору будівля гуртожитку по вул.Сегедській, 7-а у м.Одесі була прийнята Одеською обласною організацією Українського товариства глухих в оренду на підставі акту приймання-передачі від 05.05.2009.
25.05.2009 ТОВ "Науково-дослідна виробнича фірма "Проект-Центр” звернулося до Одеського виробничого об'єднання "Електрик" Українського товариства глухих та Одеської обласної організації Українського товариства глухих з листом за №25/2, в якому просило розірвати договір оренди від 05.05.2009 в частині оренди 1/20 частки будівлі гуртожитку по вул.Сегедській, 7-а у м.Одесі, яка належить ТОВ "Науково-дослідна виробнича фірма "Проект-Центр” на праві власності.
У відповідь на зазначені листи позивача Одеське виробниче об'єднання "Електрик" Українського товариства глухих та Одеська обласна організація Українського товариства глухих (листи від 08.06.2009 року №18-2, від 12.06.2009 №15-2/1) зазначили, що не визнають право власності ТОВ "Науково-дослідна виробнича фірма "Проект-Центр” на 1/20 частки будівлі гуртожитку по вул.Сегедській, 7-а у м.Одесі, оскільки зазначена будівля не зареєстрована в БТІ м.Одеси, у зв’язку з чим не збираються розривати вказаний договір оренди.
Матеріалами справи також встановлено, що під час розгляду господарським судом Одеської області справи №30/144-08-2876, а саме 26.08.2008, між позивачем у зазначеній справі – Товариством з обмеженою відповідальністю "Науково-дослідна виробнича фірма "Проект-Центр” та відповідачами – Українським товариством глухих та Одеським виробничим об'єднанням "Електрик" Українського товариства глухих була укладена мирова угода, згідно якої учасники мирової угоди домовилися, про таке 1) договір дарування від 30.12.2003. будівлі гуртожитку, що розташована за адресою: м.Одеса, вул.Сегедська, 7"а”, частково недійсний в частині 6-ти приміщень з коморою та коридорами, розташованих на 1-му поверсі гуртожитку праворуч від входу в гуртожиток до стіни будівлі; 2) відповідачі повертають позивачу 6-ть приміщень, комору, коридори 1-го поверху гуртожитку по вул. Сегедська, 7"а” у м.Одесі, розташованих праворуч від входу в гуртожиток до стіни будівлі; 3) відповідачі визнають за позивачем право власності на 5-ть приміщень: 4 житлові кімнати (загальною площею 56,3 кв.м), кухню (площею 4,8 кв.м), комору (площею 1,6 кв.м), коридори (загальною площею 3,3 кв.м) 1-го поверху будівлі гуртожитку по вул.Сегедська, 7"а” у м.Одесі, розташованих праворуч від входу в гуртожиток до стіни будівлі. Зазначена мирова угода була затверджена ухвалою суду від 29.08.2008 у справі №30/144-08-2876.
Крім того, постановою Одеського апеляційного господарського суду від 07.10.2008 у справі №26-31-25-29/475-06-11652, яка не була оскаржена у касаційному порядку та набрала законної сили, було визнано за Українським товариством глухих право власності на частину будівлі (гуртожитку) №7”а” по вул.Сегедська м.Одеси, яка складається з: частки 1-го поверху, що складається з 5-ти приміщень, розташованих з лівого боку від входу до гуртожитку, 6-ти приміщень, розташованих між кухнею та драбинним пролітом, підсобними приміщеннями: бойлерної, 2-х драбинних пролітів, кладовки, коридорів, пральної, душової, туалету, кухні, 2-го, 3-го, 4-го поверхів з усіма жилими та підсобними приміщеннями (відповідно до технічного паспорту).
Ухвалою суду від 14.09.2009 у справі №20/155-09-4022 було зобов'язано Комунальне підприємство "Одеське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об'єктів нерухомості" надати відомості щодо реєстрації на території України за будь-якою особою, в тому числі іноземною, права власності на будівлю гуртожитку, яка розташована за адресою: м.Одеса, вул.Сегедська, 7 "а".
07.10.2009 до господарського суду Одеської області від Комунального підприємства "ОМБТІ та РОН” надійшла відповідь на зазначену ухвалу, в якій БТІ зазначає, що за даними Комунального підприємства "Одеське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об'єктів нерухомості" станом на 28.09.2009 по вул.Сегедській 7-а у м.Одесі будівля гуртожитку не зареєстрована. По вул.Сегедській 7-а у м.Одесі зареєстрована нежитлова будівля, площею 30,8 кв.м, за Станіславським Віктором Васильовичем.
Крім того, з наявних у матеріалах справи письмових пояснень Представництва по управлінню комунальною власністю Одеської міської ради та доданих до них документів вбачається, що приміщення, розташоване за адресою: м.Одеса, вул.Сегедська, 7-а, у розпорядженні Представництва по управлінню комунальною власністю Одеської міської ради не знаходиться, а Одеське виробниче об'єднання "Електрик" Українського товариства глухих зверталося до міського голови з проханням прийняти приміщення, розташоване за адресою: м.Одеса, вул.Сегедська, 7-а, до комунальної власності територіальної громади м.Одеси, проте, із виписок з протоколу Постійної комісії по житлово-комунальному господарству та тарифній політиці від 31.01.2008 та від 02.10.2007 вбачається, що було вирішено не рекомендувати включати в повістку чергової сесії міської ради проект щодо передачі до комунальної власності вказаного гуртожитку без проведення необхідних ремонтних робіт.
12.12.2009 між Українським товариством глухих та Товариством з обмеженою відповідальністю "Науково-дослідна виробнича фірма "Проект-Центр” був укладений договір про часткову зміну угоди від 10.11.2003 про визначення часток у спільній власності, відповідно до якого сторони домовились частково змінити договір від 10.11.2003 про визначення часток у спільній власності будівлі гуртожитку по вул.Сегедській 7-а у м.Одесі в частині п.3 зазначеного договору та викласти його у наступній редакції: визначити частку Українського товариства глухих у спільній частковій власності будівлі гуртожитку по вул.Сегедській 7-а у м.Одесі у розмірі 19/20 часток вказаної будівлі на підставі договору дарування від 18.06.1998, постанови Одеського апеляційного господарського суду від 07.10.2008, договору про визначення часток у спільній власності від 10.11.2008 та дійсного договору від 12.12.2009; визначити частку ТОВ "Науково-дослідна виробнича фірма "Проект-Центр” у спільній частковій власності будівлі гуртожитку по вул.Сегедській 7-а у м.Одесі у розмірі 1/20 частки зазначеної будівлі на підставі договору міни від 18.06.1998, мирової угоди від 26.08.2008, ухвали господарського суду Одеської області від 29.08.2008, договору про визначення часток у спільній власності від 10.11.2008 та дійсного договору від 12.12.2009.
Таким чином, позивач підтверджує своє право власності на 1/20 частки будівлі гуртожитку по вул.Сегедській, 7-а у м.Одесі наступними документами: постановою Одеського апеляційного господарського суду від 07.10.2008, мировою угодою від 26.08.2008, ухвалою господарського суду Одеської області від 29.08.2008, договором міни від 18.06.1998, актом приймання-передачі від 18.06.1998 та договором про визначення часток у спільній власності від 10.11.2008. Разом з тим, відповідачі – Одеське виробниче об'єднання "Електрик" Українського товариства глухих та Одеська обласна організація Українського товариства глухих не визнають зазначене право власності позивача, що й зумовило його звернення з відповідним позовом до суду.

Оцінивши надані докази у їх сукупності та давши їм відповідну правову оцінку, суд дійшов висновку про необхідність задоволення позову, виходячи з наступного:
У відповідності до ст.11 ЦК України цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.
Відповідно до ст.328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлено судом.
Статтею 202 ЦК України встановлено, що правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.
Згідно до ст.204 ЦК України правочин є правомірним, якщо його недійсність прямо не встановлена законом або якщо він не визнаний судом недійсним.
Статтями 15, 16 ЦК України передбачено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способом захисту цивільних прав та інтересів може бути, зокрема, визнання права. Крім цього, відповідно до ст.392 ЦК України, власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою.
Як вбачається з матеріалів справи, звертаючись з позовом про визнання права власності позивач посилається на договір міни від 18.06.1998 року, укладений між Одеським виробничим об'єднанням "Електрик" Українського товариства глухих та Товариством з обмеженою відповідальністю "Науково-дослідна виробнича фірма "Проект-Центр”, відповідно до якого Одеське виробниче об'єднання "Електрик" Українського товариства глухих передало, а ТОВ "Науково-дослідна виробнича фірма "Проект-Центр" прийняло у свою власність частину будівлі гуртожитку по вул.Сегедській 7-а у м.Одесі, яка складається з: 6-ти приміщень 1-го поверху будівлі, розташованих з правої сторони від входу в будівлю гуртожитку до стіни будівлі, три приміщення з котрих суміжні, з коридорами та коморою, а ТОВ "Науково-дослідна виробнича фірма "Проект-Центр" передало у власність Одеського виробничого об'єднання "Електрик" проект реконструкції будівлі по вул. Осипова 48 у м.Одесі.
На виконання зазначеного договору Одеське виробниче об'єднання "Електрик" Українського товариства глухих передало, а ТОВ "Науково-дослідна виробнича фірма "Проект-Центр" прийняло у свою власність частину будівлі гуртожитку по вул.Сегедській 7-а у м.Одесі, яка складається з: 6-ти приміщень 1-го поверху будівлі, розташованих з правої сторони від входу в будівлю гуртожитку до стіни будівлі, три приміщення з котрих суміжні, з коридорами та коморою, на підставі акту приймання-передачі від 18.06.1998.
Вказаний договір дарування ніким не оскаржений, не визнаний недійсними у встановленому законом порядку, тому є чинним на момент розгляду справи.
Відповідно до приписів ст.128 ЦК УРСР, який діяв на момент укладення договору міни від 18.06.1998, право власності (право оперативного управління) у набувача майна за договором виникає з моменту передачі речі , якщо інше не передбачено договором або законом.
Передачею визнається вручення речей набувачеві, а так само здача транспортній організації для відправки набувачеві і здача на пошту для пересилки набувачеві речей, відчужених без зобов’язання доставки.
Статтею 241 ЦК УРСР передбачено, що за договором міни між сторонами провадиться обмін одного майна на інше. Кожний з тих, хто бере участь у міні, вважається продавцем того майна, яке він дає в обмін, і покупцем майна, яке він одержує.
Стаття 242 ЦК УРСР передбачено, що до договору міни застосовуються відповідно правила про договір купівлі-продажу, якщо інше не випливає з змісту відносин сторін.
Статтею 4 Закону України "Про власність” передбачено, що власник на свій розсуд володіє, користується і розпоряджається належним йому майном. Статтею 49 вказаного закону встановлено принцип презумпції добросовісного (правомірного) володіння майном – володіння вважається правомірним, якщо інше не буде встановлено судом.
Володіння майном може ґрунтуватися на праві власності або на іншому титульному праві.
Вирішуючи спори, пов’язані з правом власності, суд виходить з того, що підтвердженням наявності такого права можуть бути документи, що фіксують, підтверджують і оформлюють безпосередньо самі юридичні факти, на яких у власника виникає (до нього переходить) право власності.
Враховуючи, що Товариство з обмеженою відповідальністю "Науково-дослідна виробнича фірма "Проект-Центр” набуло право власності на частину гуртожитку по вул.Сегедській, 7-а у м.Одесі на підставі договору міни від 18.06.1998 та акту прийому–передачі від 18.06.1998, що відповідає вимогам ст.ст.241-242 ЦК УРСР, які діяли на той час, у нього правомірно виникло право власності на спірне майно.
Крім того, як вже зазначалося раніше, постановою Одеського апеляційного господарського суду від 07.10.2008 у справі №26-31-25-29/475-06-11652, яка не була оскаржена у касаційному порядку та набрала законної сили, було визнано за Українським товариством глухих право власності на частину будівлі (гуртожитку) №7 ”а” по вул.Сегедська м.Одеси, яка складається з: частки 1-го поверху, що складається з 5-ти приміщень, розташованих з лівого боку від входу до гуртожитку, 6-ти приміщень, розташованих між кухнею та драбинним пролітом, підсобними приміщеннями: бойлерної, 2-х драбинних пролітів, кладовки, коридорів, пральної, душової, туалету, кухні, 2-го, 3-го, 4-го поверхів з усіма жилими та підсобними приміщеннями (відповідно до технічного паспорту).
У відповідності до ст.35 ГПК України факти, встановлені рішенням господарського суду (іншого органу, який вирішує господарські спори) під час розгляду однієї справи, не доводяться знову при вирішенні інших спорів, в яких беруть участь ті самі сторони.
Як вже було встановлено судом, 10.11.2003 між Українським товариством глухих та Товариством з обмеженою відповідальністю "Науково-дослідна виробнича фірма "Проект-Центр” був укладений договір про визначення часток у спільній власності, відповідно до якого будівля гуртожитку по вул.Сегедській 7-а у м.Одесі належить сторонам за договором на праві спільної часткової власності у наступних частках: Українське товариство глухих є власником 19/20 частки будівлі гуртожитку по вул.Сегедській 7-а у м.Одесі, що складається з: 5-ти приміщень 1-го поверху, розташованих з лівої сторони від входу до гуртожитку; 6-ти приміщень 1-го поверху, розташованих між кухнею та сходовим маршем; підсобних приміщень, бойлерної, 2-х сходових маршів, комори, коридорів, душової, пральної, туалету, кухні, 2-го, 3-го, 4-го поверхів зі всіма жилими та підсобними приміщеннями, а ТОВ "Науково-дослідна виробнича фірма "Проект-Центр” є власником 1/20 частки зазначеної будівлі, що складається з: 4-х кімнат 1-го поверху з правої сторони від входу до гуртожитку, одна з яких складається з 2-х приміщень, коридорів, комори.
12.12.2009 між Українським товариством глухих та Товариством з обмеженою відповідальністю "Науково-дослідна виробнича фірма "Проект-Центр” був укладений договір про часткову зміну угоди від 10.11.2003 про визначення часток у спільній власності, відповідно до якого сторони домовились частково змінити договір від 10.11.2003 про визначення часток у спільній власності будівлі гуртожитку по вул.Сегедській 7-а у м.Одесі в частині п.3 зазначеного договору та викласти його у наступній редакції: визначити частку Українського товариства глухих у спільній частковій власності будівлі гуртожитку по вул.Сегедській 7-а у м.Одесі у розмірі 19/20 часток вказаної будівлі на підставі договору дарування від 18.06.1998, постанови Одеського апеляційного господарського суду від 07.10.2008, договору про визначення часток у спільній власності від 10.11.2008 та дійсного договору від 12.12.2009; визначити частку ТОВ "Науково-дослідна виробнича фірма "Проект-Центр” у спільній частковій власності будівлі гуртожитку по вул. Сегедській 7-а у м.Одесі у розмірі 1/20 частки зазначеної будівлі на підставі договору міни від 18.06.1998, мирової угоди від 26.08.2008, ухвали господарського суду Одеської області від 29.08.2008, договору про визначення часток у спільній власності від 10.11.2008 та дійсного договору від 12.12.2009 року.
Статтею 355 ЦК України встановлено, що майно, що є у власності двох або більше осіб (співвласників), належить їм на праві спільної власності (спільне майно). Майно може належати особам на праві спільної часткової або на праві спільної сумісної власності. Право спільної власності виникає з підстав, не заборонених законом.
Згідно до ст.356 ЦК України власність двох чи більше осіб із визначенням часток кожного з них у праві власності є спільною частковою власністю. Суб'єктами права спільної часткової власності можуть бути фізичні особи, юридичні особи, держава, територіальні громади.
Відповідно до змісту ст.357 ЦК України розмір часток у праві спільної часткової власності встановлюється співвласниками за домовленістю між ними.
З урахуванням викладеного, у суду відсутні підстави для відмови у задоволенні позовних вимог Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-дослідна виробнича фірма "Проект-Центр” про визнання за ним права власності на 1/20 частки у спільній частковій власності на будівлю гуртожитку по вул.Сегедській 7-а у м.Одесі, що складається з: 4-х приміщень (кімнат), розташованих з правої сторони від входу до гуртожитку, одна з яких складається з 2-х кімнат (приміщень) та підсобних приміщень, оскільки зазначені вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.
Керуючись ст.ст.82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд -
ВИРІШИВ:
1. Позов задовольнити.
2. Визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю „Науково-дослідна виробнича фірма "Проект-Центр” (65044, м.Одеса, пр-т Шевченка, 6/2, ід.код 22479227) право власності на 1/20 частки у спільній частковій власності на будівлю гуртожитку по вул.Сегедській 7-а у м.Одесі, що складається з: 4-х приміщень (кімнат), розташованих з правої сторони від входу до гуртожитку, одна з яких складається з 2-х кімнат (приміщень) та підсобних приміщень.

Рішення суду набирає законної сили в порядку ст.85 ГПК України.

Головуючий суддя Щавинська Ю.М.,cуддя Рога Н.В.,cуддя Фаєр Ю.Г.

Рішення підписано 25.01.2010.
Категорія: Адвокатура | Переглядів: 1057 | Додав: Admin | Рейтинг: 4.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Меню співзасновника
 
 
Посилання
Новини
Події
Кіно з субтитрами
Календар
«  Лютий 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728
Опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 98
Архів записів
АФОРИЗМИ: **Судиться - не богу молиться: поклоном не відбудеш. **На суд витрачають багато коштів. **Суди, суди, та поглядай сюди. **З багатим не судись, а з сильним не борись. **Суд і прямий, та суддя кривий. **Відсутній - завжди винен. **З суддею не спор, а з тюрмою не лайся. **Суддя в суді, що риба в воді. **Суддя - що кравець: як захоче, так і покрає. **У судді і брат в неправді буде винуватим. **Правдивий суддя, що цегляна стіна. **Коли карман сухий, то і суддя глухий. **Суддя, що подарунки бере, перед суддею (на лаві підсудних) буде. **Архирей не бог, а прокурор не правда. **Секретар суда з ділом, як душа з тілом. **В суді правди не шукають. **Перо в суді, що сокира в лісі. **Як в кишені сухо, то і в суді глухо. **Правда твоя, мужичок, але полізай у мішок. **У суд ногою, а в гаманець рукою. **У кого карман повніший, у того й суд правіший. **Набий віз людей, та повези у суд віз грошей, то й прав будеш. **Не йди в суд з одним носом а йди з приносом. З грішми. **Тому довго суд тягнеться, що винуватий нравиться. **Тоді виграю справу, як ляжу на лаву. **Тяганина в судах. **В своїй справі сам не суддя. **Сам собі ніхто не суддя. **Самому судить - не розсудить. **Самосуд - не суд. **Самосуд - сліпий суд. **Як судять громадою, то й невинному дістається. **Хто судиться, той нудиться. **Найгірше в світі, це судиться та лічиться. **Справу вести,- не постіл плести. **Як почнеться тяганина, то не раз упріє Україна. **Суд не яма - стій прямо. **Із суда, що з ставка, сухий не вийдеш. **Хто ходить по судах, то про того йде негарна слава. **На суді, що на воді, не втонеш, то замочишся. **Краще втопиться, чим судиться. **Тяжба - петля, а суд - шибениця. **Хоч і праве діло, а в кишені засвербіло. **Витрати грошей на судові справи. **З суда грошей не носять. **Тяжба - не гроші, а потрава - не хліб. **В копицях -не сіно, а в суді - не гроші. **В лісі -не дуги, а в суді - не гроші. **Суд та діло собака з’їла. **Судді - рибка, а прохачеві - луска. **Поли вріж (поступись своїм) та тікай, а суда не затівай. **Суд завів, став гол, як сокіл. **Не ходи до суду, бо хліба не буде. **Від злодія біда, від суда - нужда. **Дере коза лозу, а вовк козу, а вовка мужик, а мужика пан, а пана юриста, а юристу чортів триста. **Поганий мир, краще всякого суда. **Краще матер'яний мир, чим ремінний суд. **З казною судиться, то краще втопиться. **З казною не судись - своїм поступись. **Хто бореться з морозом, у того завжди вуха померзлі. **Коза з вовком тягалась, та тільки шкура зосталась. **Великий та багатий - рідко винуватий. **Захищається рак клешнею, а багач мошною. **У скотинки - рожки, а у багатого грошики. **У святих отців не знайдеш кінців. **Уміння приховувати свої вчинки. **На старців суда нема. **Голий голого не позива. **З голого, що з мертвого. **На нема і суда нема. **Не треба з тим дружиться, хто любить судиться. **Правди не судять. **Ідучи в суд хваляться обидва, а з суда - один. **До справи два, а по справі - один. **До суда два скачуть, а після суда один скаче, а другий плаче. **Справа - справою, а суд по формі. **Діло - ділом, пиво - пивом, а суд по формі. **Не спіши карати, спіши вислухати. **Суд скорий рідко бува справедливий. **Без розсуду не твори суду. **Краще десять винуватців простить, чим одного невинного наказати. **Винуватого кров - вода, а невинного - біда. **Неправий суд - гірше розбою.**