Спілка нечуючих юристів / Union of the Deaf Lawyers
Ми раді вітати Вас на інформаційно-правовому сайті "Спілка нечуючих юристів / Union of the Deaf Lawyers" (Kyiv, Ukraine). Цей сайт для всіх, хто цікавиться питаннями права людей з інвалідністю зі слуху в Україні. (Сайт створено 19.I.2007 та поновлено сторінку 30.03.2013)
ЛАСКАВО ПРОСИМО НА САЙТ !
Четвер, 25.04.2024, 13:48
Меню сайту
Категорії розділу
Спілка [65]
Правові новини [216]
Правознавство [144]
Адвокатура [101]
Кримінал [84]
Консультація [75]
Судова медицина [21]
Країна глухих [105]
Адміністратор [10]
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Посилання
Довідник
 
Головна » 2017 » Жовтень » 19 » Головне про пенсійну реформу. Чого чекати нинішнім та майбутнім пенсіонерам
00:31
Головне про пенсійну реформу. Чого чекати нинішнім та майбутнім пенсіонерам

Усім пенсіонерам пришлють індивідуальні "листи щастя" про підвищення пенсій – голова Пенсійного фонду

Від 1 жовтня українським пенсіонерам осучаснили виплати.
В Україні офіційно стартувала пенсійна реформа. Основні нюанси новацій В Україні офіційно стартувала пенсійна реформа. Основні нюанси новацій За жовтень чимало українських пенсіонерів уже отримали підвищені пенсії. Обіцяють усім виплатити надбавки до 25 жовтня. Проте діапазон цих надбавок вражає. Комусь додали 200 гривень, комусь - 2-3 тисячі.
Серед основних новацій - запроваджено новий термін страховий стаж. Він буде збільшуватися щороку. Нині необхідний для виходу на пенсію мінімальний страховий стаж становить 15 років. Від 1 січня 2018-го треба буде мати 25 років. А через десять років, 2028-го, стаж має бути від 35 років. Яким чином "доробити" належну кількість років для отримання пенсії? Уряд пропонує «докупити» роки. Вартість - залежить від мінімальної зарплати. Один рік нині коштує 16,8 тис. грн. П’ять років - максимум, який можна придбати, - 84 тис. грн.
Не від мінімальної, а від середньої зарплати також буде залежати пенсія. Тобто чим більша офіційна зарплата тепер, тим більшою буде майбутня пенсія. Сюди ж треба врахувати коефіцієнт стажу.
Згодом введуть накопичувальну пенсійну систему – відрахування до Пенсійного фонду обов'язково робитиме роботодавець, а людина може добровільно робити внески самостійно (в тому числі до приватних пенсійних фондів). Сам закон про накопичувальну систему нині перебуває в стадії розробки.

Що кажуть пенсіонери про нову реформу
Про нюанси нової пенсійної реформи в прямому ефірі "Сніданку з "1+1" розповів голова правління Пенсійного фонду України Олексій Зарудний:
– Ухвалений Верховною Радою закон відновлює саме страхові принципи пенсійної системи. Тобто пенсія залежатиме від того, скільки і як людина працювала. Той перерахунок, який здійснено, показує, що найбільше збільшення пенсій у тих, хто мав і тривалий страховий стаж, і легальну високу зарплату, з якого сплачено внески до Пенсійного фонду.

– Також були скасовані пенсії за вислугу років, крім військовослужбовців.
– Щодо пенсії за вислугою років – ті, хто її вже отримує, і надалі будуть її отримувати. Більше того, ті, хто вже набув права на пенсію за вислугою років, можуть ним скористатися в будь-який момент у подальшому. Тобто, ті люди, які ці пенсії заробили, будуть їх отримувати. А нові пенсіонери отримуватимуть виплати за новим законом.
Також пенсіонери, які працюють, раніше отримували 85% пенсії, а від 1 жовтня – в повному обсязі, тобто 100%.

– Що буде з пенсією у тих людей, які більшість свого життя працювали за кордоном?
– Ті, хто мав стаж згідно з українським законодавством, хто сплачував достатні внески до Пенсійного фонду, ті будуть мати право на отримання пенсії в Україні. В тому числі й ті, хто працював за кордоном. До речі, нововведення, яке передбачає закон, - це можливість, коли, наприклад, людина працювала за кордоном, сплатити за ці періоди (2004-2010 роки) та поновити право на отримання пенсії. Платити не за всі роки, а лише за ті, коли людина працювала за кордоном, щоб поновити свій страховий стаж. Мінімальний внесок з мінімальної зарплати – сьогодні це 704 гривні на місяць із коефіцієнтом 2. Тобто за місяць – 1400 гривень.

– Який сенс купувати за великі гроші страховий стаж (рік – 16,8 тис. грн, два роки – 25 тис. грн, п'ять років – 84 тис. грн), аби потім ці ж гроші поверталися пенсіонерам?
– Право на пенсію мають з певною наявністю страхового стажу. І якщо в людини немає достатнього страхового стажу з якихось причин, вона може сплатити їх за попередній період для того, щоб набути право на пенсію. Дізнатися свій страховий стаж можна на сайті Пенсійного фонду (після спеціальної реєстрації) чи звернутися безпосередньо до Пенсійного фонду (незалежно від місця реєстрації).

– Пенсіонери нарікають щодо несправедливого осучаснення пенсій. Бо одним підвищили на 100 гривень, іншим – на тисячу, а комусь і на кілька тисяч. Яка формула підвищення?
– До ухвалення цієї реформи у пенсійній системі була така ситуація, що хтось мав великий стаж, хтось – невеликий, хтось – велику зарплату, інший – малу, але всі вони отримували фактично однакову мінімальну пенсію. І саме з ухваленням цього закону ми відновлюємо диференціацію розмірів пенсій. Тобто індивідуальний підхід залежно від того, скільки у людини стажу - це один чинник, який впливає на розмір пенсії. І другий – яка в людини була зарплата. В кожного буде індивідуальний розмір пенсії. Саме за цим принципом робився перерахунок пенсій. Тому хтось отримав більше підвищення, хтось менше, але ці всі підвищення залежать саме від того, як людина працювала і скільки вона сплачувала внески до Пенсійного фонду.
Незабаром, десь до кінця місяця, всі пенсіонери, яким було зроблено перерахунок, отримають письмове повідомлення, де будуть вказані їхній розмір пенсії, розрахунок цієї пенсії, коефіцієнт стажу, коефіцієнт заробітку. І вони можуть побачити, чому саме і як зросла пенсійна виплата. Це робиться тому, що дійсно в кожного перерахунок індивідуальний і питань багато.

– Багатьом нараховували зарплату, спираючись не на зарплатню 2017 року, а три роки тому. Ми розуміємо, що курс долара був інший, економіка з іншими показниками, різні ціни були. Чому так? Це ж теж несправедливість. Про це запитує пенсіонер, який вийшов на пенсію 2004-го року.
– От якраз чому ми говоримо про осучаснення пенсій, тому що під час розрахунку пенсії застосовується такий показник для всіх пенсій, як середня заробітна плата в країні. Так от цей показник не переглядався майже 10 років і він до реформи становив 1197 гривень. Зараз усі пенсії перераховані за показником 3764 гривні. Тобто один із ключових показників для розрахунку пенсії збільшено втричі. Це якраз відповідь на те запитання, яким чином мають бути враховані інфляція та інші чинники.

– Пенсії військовим підвищуватимуть?
– Це наступний крок. Осучаснення їхніх розмірів буде згодом. Бо цей закон, ухвалений Верховною Радою 3 жовтня, більше стосується, скажімо, цивільних пенсій, призначених за законом "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". І цей же закон передбачає, що до листопада має бути внесений до Верховної Ради закон, який врегулює пенсійне забезпечення, підвищення пенсій військовослужбовцям. Зараз цей законопроект розробляється.

В Україні заднім числом перерахують виплати майже 9 мільйонам пенсіонерів

Українським пенсіонерам заднім числом, від 1 жовтня, підвищать виплати на 200-1000 грн.
Підвищення пенсій заднім числом і нові вимоги до стажу. Основні нюанси пенсійної реформи Підвищення пенсій заднім числом і нові вимоги до стажу. Основні нюанси пенсійної реформи Це випливає з урядового законопроекту, який ухвалила Верховна Рада. Щоправда, документ ще не набрав чинності, бо його не підписав президент.
В уряді обіцяють, що перерахунок зроблять автоматично (звертатися до Пенсійного фонду людям не потрібно) протягом двох-трьох днів і надбавки виплатять у жовтні. Тим, хто вже отримав пенсії за жовтень, зроблять доплати. Перерахунок стосуватиметься 9 млн пенсіонерів.

ОСУЧАСНЕННЯ ПЕНСІЙ ВІД 1 ЖОВТНЯ 2017 РОКУ
Від 1 жовтня в Україні осучаснять (підвищать) пенсії. Мінімальна пенсія відтепер становить 1452 грн – для тих, у кого достатньо стажу (була – 1312 грн). Мінімальна пенсія для тих, у кого не вистачає стажу, зросла від 949 грн до 1373 грн.
У середньому пенсії зростуть на 700 грн. Універсального калькулятора, з допомогою якого можна було б самостійно визначити суму надбавки, немає. Розмір виплат кожному визначатимуть індивідуально, враховуючи розмір зарплати та стаж.
Чому потрібне осучаснення? Бо люди, які пропрацювали однакову кількість років в одній галузі, але вийшли на пенсію в різні роки, отримують різні пенсії, розміри яких можуть відрізнятися втричі. Скажімо, шахтар зі страховим стажем 46 років вийшов на пенсію 2008-го – отримує 3311,87 грн. А інший шахтар із таким самим страховим стажем вийшов на пенсію 2016-го – і отримує 8446,21 грн. Така велика різниця через те, що пенсія українців залежить від трьох показників: зарплати працівника, стажу та показника середньої зарплати в Україні, який застосовується під час обчислення пенсії. Середня зарплата зростає з кожним роком, тому пенсії українців повинні осучаснюватись. Проте востаннє таке осучаснення відбулося 2012-го, а застосували тоді середній показник зарплати в Україні взагалі за 2007 рік – 1197,91 грн. За останні роки показник середньої зарплати зріс утричі, а пенсії зросли мінімально. Нині дві третини виплат навіть не досягають розміру прожиткового мінімуму.
Тож будуть перераховані та осучаснені всі раніше призначені пенсії за єдиними правилами обрахунку пенсії, незалежно від того, у якому році була призначена пенсія за матеріалами пенсійних справ, запевняють у Міністерстві соціальної політики. За основу братимуть єдиний для всіх показник середньої зарплати за останні три роки (2014-2016) у розмірі 3764,4 грн. Також враховуватимуть показник прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян, встановленого держбюджетом на 1 грудня 2017 року збільшеного на 79 грн (1373 грн + 79 грн = 1452 грн), замість такого показника станом на 1 жовтня 2017-го (1312 грн). До прожиткового мінімуму прив'язаний розмір мінімальної пенсії.

ІНДЕКСАЦІЯ ПЕНСІЙ 2019 РОКУ Й НАДАЛІ
На майбутнє передбачили автоматичний перерахунок пенсій з урахуванням зростання середньої зарплати та показника інфляції.
У 2019-2020 роках показник середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, який застосовується для перерахунку пенсій, збільшується на коефіцієнт, що відповідає 50% показника зростання споживчих цін за попередній рік та 50% показника зростання середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, за рік, що передує року, в якому проводиться збільшення, порівняно з роком, що передує року, який є попереднім щодо року, в якому проводиться збільшення.
Щорічна (опосередкована) індексація пенсій від 2021 року відбуватиметься шляхом збільшення (перерахунку) середньої зарплати, з якої обчислено пенсію, на 50% зростання середньої зарплати за три попередні роки та на 50% зростання індексу споживчих цін за попередній рік.

ВИПЛАТИ ПЕНСІОНЕРАМ, ЯКІ ПРАЦЮЮТЬ
Від 1 жовтня 2017-го пенсіонери, які працюють, будуть отримувати 100% пенсії. Раніше держава не доплачувала таким особам 15%.
Із зарплат пенсіонерів, які працюють, продовжуватимуть вираховувати внески до Пенсійного фонду та податки.

ЗАМІСТЬ ПІДВИЩЕННЯ ПЕНСІЙНОГО ВІКУ – ЗРОСТАННЯ ВИМОГ ДО СТРАХОВОГО СТАЖУ
Офіційно пенсійний вік не підвищили і за необхідного страхового стажу можна буде йти на пенсію в 60 років. Проте змінили вимоги до самого страхового стажу, необхідного для виходу на пенсію. Нині він становить 15 років. Від наступного року його будуть поступово збільшувати і розділять пенсіонерів на три категорії – 60, 63 та 65 років. Чим старша людина – тим менші вимоги до страхового стажу. "Не пощастило" нинішній молоді, яка йтиме на пенсію після 2028-го – тоді страховий стаж для всіх становитиме 35 років і більше.
Скажімо, від січня 2018 року виходити на пенсію матимуть право ті, хто досяг 60-річного віку і відпрацював та сплачував внески 25 і більше років. Із 15-річним стажем наступного року матимуть право на пенсію лише ті, хто досяг 63-річного віку і вище. 15 років стажу ще збережуть 2019-го, але лише для людей, які старші 65 років.
Для тих, у кого не вистачатиме страхового стажу, можна буде вийти на пенсію пізніше або докупити в держави необхідні роки страхового стажу. Сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок, помножений на коефіцієнт 2. Тобто один рік обійдеться приблизно в 16,8 тис. грн, два роки – в 25,3 тис. грн.
Ті, хто недостатньо довго працював чи працював на себе і не сплачував страхових внесків, матимуть право виходити на пенсію за віком у 65 років. Вимогу для страхового стажу залишили на рівні 15 років. Таким чином хочуть змусити платити добровільно внески тим, хто приховує свої нелегальні доходи, заробітчанам за кордоном. Передбачається можливість одноразової сплати страхових внесків.
Важливий нюанс: до цього під час обрахунку страхового стажу застосовували коефіцієнт 1,35. Це впливало на розмір пенсії. Відтепер же коефіцієнт становитиме 1 – тобто, що заробили, те й отримають. Це нововведення пояснюють тим, що в майбутньому автоматично підвищуватимуть (індексуватимуть) пенсії.

ДОСТРОКОВИЙ ВИХІД НА ПЕНСІЮ
Зберігається право на достроковий вихід на пенсію для:
- матерів, які виховали 5 дітей або інвалідів з дитинства (у 50 років);
- військових – учасників бойових дій (55 років);
- ліліпутів та диспропорційних карликів (40/45 років);
- артистів (за наявності вислуги від 20 до 35 років);
- журналістів, у разі поранення, контузії, каліцтва, одержаних під час виконання службових обов’язків у місцях надзвичайних подій;
- чорнобильців (зі зниженням пенсійного віку).

РОЗМІР ВИПЛАТ ЖІНКАМ, ЯКІ ВИЙШЛИ НА ПЕНСІЮ ДОСТРОКОВО
Скасовується зменшення розміру пенсії жінкам, які скористались правом дострокового виходу на пенсію після досягнення 55 років. Розмір пенсії їм буде виплачуватись у повному розмірі після досягнення ними віку, який перевищує пенсійний на кількість місяців дострокового виходу на пенсію.

ТИМЧАСОВА ДЕРЖАВНА СОЦІАЛЬНА ДОПОМОГА
Тимчасову державну соціальну допомогу від 1 січня 2018-го до 31 грудня 2020-го призначатимуть особам, які не працюють, що досягли встановленого пенсійного віку, мають страховий стаж не менше 15 років, але не набули права на пенсійну виплату – на період до набуття права на пенсію за віком, у розмірі прожиткового мінімуму, для осіб які втратили працездатність.

ПЕНСІЇ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦЯМ ТА ІНШИМ КАТЕГОРІЯМ
Уряд до 1 листопада 2017-го підготує окремий законопроект про осучаснення пенсій військовим. Після того, як цей документ ухвалить Верховна Рада, протягом наступного півроку уряд підготує законопроекти про:
- запровадження професійної пенсійної системи (для окремих категорій професій, які нині мають пільгові статуси);
- порядку одержання сум пенсій, на виплату яких пенсіонер мав право, але не отримав у зв’язку із перебуванням на тимчасово неконтрольованій державною владою України території.

СКАСУВАЛИ СПЕЦІАЛЬНІ ПЕНСІЇ
Від 1 січня 2018 року в Україні будуть скасовані спеціальні пенсії для депутатів, держслужбовців, прокурорів, працівників дипломатичної служби, наукових працівників.
Для прикладу: 10,8 млн пенсіонерів (із 11,9 млн наявних) станом на 1 січня цього року отримували в середньому по 1725 грн. У той же час 112 тисяч пенсіонерів-держслужбовців отримували в середньому по 3385 грн, двом дипломатам виплачували по 9 тис. грн, 1,4 тисячі працівників Нацбанку - по 6,5 тис. грн, 61,1 тисячі науковців - по 3,7 тис. грн, 960 нардепам - по 15,1 тис. грн, майже 5,4 тисячі прокурорів - по 9,4 тис. грн, 69 урядовцям - по 15,1 тис. грн.

ДЕ МОЖНА ДІЗНАТИСЯ ПРО СВІЙ СТРАХОВИЙ СТАЖ ТА СВОЮ МАЙБУТНЮ ПЕНСІЮ
Дізнатися всі дані про себе можна на сайті Пенсійного фонду. Але щоб створити особистий електронний кабінет, потрібен або особистий електронний підпис, або письмова заява до Пенсійного фонду. Із собою обов’язково мати паспорт та оригінал ідентифікаційного коду. Картка про обов’язкове соціальне страхування вже не потрібна, бо її не використовують, адже є електронний ресурс. Про це йдеться в сюжеті Ольги Кошеленко в програмі ТСН.19:30.
Після реєстрації письмової заяви видають спеціальний код для створення персонального кабінету на сайті. У персональному кабінеті можна бачити всю інформацію, яка є, страхові внески від 2000 року та дивитися свій стаж.
Також у Пенсійному фонді можна отримати довідку, в якій вказана вся трудова біографія - у вимірі пенсійних відрахувань. Тобто можна побачити, хто з роботодавців робив відрахування до Фонду, хто ні, хто робив це із мінімальної зарплати. У Пенсійному фонді радять із такими або судитися, або змиритися.
Експерт у пенсійних справах Маріанна Онуфрик говорить, що судитися з роботодавцями через замалі відрахування до Пенсійного фонду немає сенсу, це нервові, але невиграшні справи. Краще подбати, щоб у майбутньому була офіційна зарплата з постійними відрахуваннями до Пенсійного фонду і, відповідно, зростав страховий стаж - це усе, що вплине на майбутню пенсію. Якщо, звичайно, доти все 100 разів не зміниться. Маріанна радить стежити за цими цифрами на сайті Фонду.
"У нас були в законодавстві такі умови, які дозволяли сплачувати третину від мінімального внеску і таким чином один місяць стажу зараховувався, коли людина працювала три місяці", - говорить член громадської ради при Пенсійному фонді Маріанна Онуфрик.
Ще одна ексклюзивна можливість - накопичувати через приватні пенсійні фонди. Тоді на заслуженій пенсії можна отримувати гроші з кількох джерел. Звісно, якщо недержавний пенсійний фонд вас переживе.

TCH

Категорія: Правознавство | Переглядів: 1049 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Меню співзасновника
 
 
Посилання
Новини
Події
Кіно з субтитрами
Календар
«  Жовтень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 98
Архів записів
АФОРИЗМИ: **Судиться - не богу молиться: поклоном не відбудеш. **На суд витрачають багато коштів. **Суди, суди, та поглядай сюди. **З багатим не судись, а з сильним не борись. **Суд і прямий, та суддя кривий. **Відсутній - завжди винен. **З суддею не спор, а з тюрмою не лайся. **Суддя в суді, що риба в воді. **Суддя - що кравець: як захоче, так і покрає. **У судді і брат в неправді буде винуватим. **Правдивий суддя, що цегляна стіна. **Коли карман сухий, то і суддя глухий. **Суддя, що подарунки бере, перед суддею (на лаві підсудних) буде. **Архирей не бог, а прокурор не правда. **Секретар суда з ділом, як душа з тілом. **В суді правди не шукають. **Перо в суді, що сокира в лісі. **Як в кишені сухо, то і в суді глухо. **Правда твоя, мужичок, але полізай у мішок. **У суд ногою, а в гаманець рукою. **У кого карман повніший, у того й суд правіший. **Набий віз людей, та повези у суд віз грошей, то й прав будеш. **Не йди в суд з одним носом а йди з приносом. З грішми. **Тому довго суд тягнеться, що винуватий нравиться. **Тоді виграю справу, як ляжу на лаву. **Тяганина в судах. **В своїй справі сам не суддя. **Сам собі ніхто не суддя. **Самому судить - не розсудить. **Самосуд - не суд. **Самосуд - сліпий суд. **Як судять громадою, то й невинному дістається. **Хто судиться, той нудиться. **Найгірше в світі, це судиться та лічиться. **Справу вести,- не постіл плести. **Як почнеться тяганина, то не раз упріє Україна. **Суд не яма - стій прямо. **Із суда, що з ставка, сухий не вийдеш. **Хто ходить по судах, то про того йде негарна слава. **На суді, що на воді, не втонеш, то замочишся. **Краще втопиться, чим судиться. **Тяжба - петля, а суд - шибениця. **Хоч і праве діло, а в кишені засвербіло. **Витрати грошей на судові справи. **З суда грошей не носять. **Тяжба - не гроші, а потрава - не хліб. **В копицях -не сіно, а в суді - не гроші. **В лісі -не дуги, а в суді - не гроші. **Суд та діло собака з’їла. **Судді - рибка, а прохачеві - луска. **Поли вріж (поступись своїм) та тікай, а суда не затівай. **Суд завів, став гол, як сокіл. **Не ходи до суду, бо хліба не буде. **Від злодія біда, від суда - нужда. **Дере коза лозу, а вовк козу, а вовка мужик, а мужика пан, а пана юриста, а юристу чортів триста. **Поганий мир, краще всякого суда. **Краще матер'яний мир, чим ремінний суд. **З казною судиться, то краще втопиться. **З казною не судись - своїм поступись. **Хто бореться з морозом, у того завжди вуха померзлі. **Коза з вовком тягалась, та тільки шкура зосталась. **Великий та багатий - рідко винуватий. **Захищається рак клешнею, а багач мошною. **У скотинки - рожки, а у багатого грошики. **У святих отців не знайдеш кінців. **Уміння приховувати свої вчинки. **На старців суда нема. **Голий голого не позива. **З голого, що з мертвого. **На нема і суда нема. **Не треба з тим дружиться, хто любить судиться. **Правди не судять. **Ідучи в суд хваляться обидва, а з суда - один. **До справи два, а по справі - один. **До суда два скачуть, а після суда один скаче, а другий плаче. **Справа - справою, а суд по формі. **Діло - ділом, пиво - пивом, а суд по формі. **Не спіши карати, спіши вислухати. **Суд скорий рідко бува справедливий. **Без розсуду не твори суду. **Краще десять винуватців простить, чим одного невинного наказати. **Винуватого кров - вода, а невинного - біда. **Неправий суд - гірше розбою.**