Спілка нечуючих юристів / Union of the Deaf Lawyers
Ми раді вітати Вас на інформаційно-правовому сайті "Спілка нечуючих юристів / Union of the Deaf Lawyers" (Kyiv, Ukraine). Цей сайт для всіх, хто цікавиться питаннями права людей з інвалідністю зі слуху в Україні. (Сайт створено 19.I.2007 та поновлено сторінку 30.03.2013)
ЛАСКАВО ПРОСИМО НА САЙТ !
П`ятниця, 29.03.2024, 13:11
Меню сайту
Категорії розділу
Спілка [65]
Правові новини [216]
Правознавство [144]
Адвокатура [101]
Кримінал [84]
Консультація [75]
Судова медицина [21]
Країна глухих [105]
Адміністратор [10]
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Посилання
Довідник
 
Головна » 2021 » Квітень » 16 » Деякі питання впровадження нової системи забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю (2 частина)
17:52
Деякі питання впровадження нової системи забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю (2 частина)

Продовження 2 частина. Початок статті дивитися тут "1 частина"

Особливості забезпечення протезно-ортопедичними виробами, у тому числі ортопедичним взуттям та допоміжними засобами для особистого догляду та захисту

26. Особа з інвалідністю, дитина з інвалідністю, інша особа або їх законні представники після формування територіальним відділенням Фонду в особовій картці особи направлення звертаються до підприємства із заявкою про намір забезпечення протезно-ортопедичним виробом, у тому числі ортопедичним взуттям, допоміжними засобами для особистого догляду та захисту (далі — індивідуальні засоби реабілітації) за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі — заявка про намір забезпечення індивідуальними засобами реабілітації) в паперовій формі або через електронний кабінет особи, та додають до неї документи, що посвідчують особу та підтверджують повноваження, свідоцтво про народження (для дітей віком до 14 років).
27. Підприємство на підставі заявки про намір забезпечення виробом та сформованого територіальним відділенням Фонду направлення протягом трьох робочих днів формує попереднє замовлення на виготовлення індивідуального засобу реабілітації в особовій картці особи та оформлює замовлення на індивідуальні засоби реабілітації (далі — замовлення) за формою, затвердженою Мінсоцполітики. Підприємство протягом трьох робочих днів прикріплює в особовій картці особи до попереднього замовлення заявку про намір забезпечення індивідуальними засобами реабілітації.
У разі виявлення у особи з інвалідністю, учасника антитерористичної операції, законного представника дитини з інвалідністю після звернення із заявкою про намір забезпечення індивідуальними засобами реабілітації та формування попереднього замовлення бажання звернутись до іншого підприємства такі особа, учасник, представник подають в паперовій формі або через електронний кабінет особи протягом 14 календарних днів з дня звернення до підприємства, яке вже сформувало попереднє замовлення, заяву про відмову. Скановану копію заяви про відмову підприємство прикріплює в електронній особовій картці особи.
Замовлення підписується керівником підприємства або уповноваженою ним особою.
Підвид індивідуального засобу реабілітації та функціональні можливості особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи визначається лікарем підприємства у замовленні відповідно до порядку визначення функціональних можливостей особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи, що затверджується Мінсоцполітики за погодженням з МОЗ.
Передача замовлення для виробництва індивідуального засобу реабілітації здійснюється після обов’язкового уточнення антропометричних даних особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи, яке проводиться на підприємстві не пізніше ніж за 30 днів до такої передачі.
Оформлення замовлення за місцем реєстрації проживання (перебування) за бажанням особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи на підставі заяви здійснюється спеціалістами підприємства.
У разі зміни медичних показань, що підтверджується новою індивідуальною програмою, висновком МСЕК або довідкою ЛКК, рішенням ВЛК, у період між поданням заявки про намір забезпечення індивідуальними засобами реабілітації та фактичним виготовленням індивідуального засобу реабілітації особа з інвалідністю, дитина з інвалідністю, інша особа, їх законні представники можуть відмовитися від замовленого засобу та замовити інший індивідуальний засіб реабілітації.
28. Первинне і складне протезування та ортезування осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, інших осіб здійснюється відповідно до Положення про первинне та складне протезування та ортезування осіб з порушеннями опорно-рухового апарату, затвердженого Мінсоцполітики, за погодженням з МОЗ.
Первинне і складне протезування та ортезування осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, інших осіб здійснюється у стаціонарному (реабілітаційному) відділенні підприємства або в клініці УкрНДІпротезування, стаціонарних відділеннях закладів охорони здоров’я на підставі індивідуального плану реабілітації, визначеного лікарем підприємства або такої клініки.
Типове положення про стаціонарне (реабілітаційне) відділення первинного і складного протезування та ортезування затверджується Мінсоцполітики за погодженням з МОЗ.
29. Готовий індивідуальний засіб реабілітації видається особі з інвалідністю, дитині з інвалідністю, іншій особі або її законному представнику після примірки, що підтверджується їх підписом у замовленні та акті приймання-передачі робіт між підприємством та особою з інвалідністю, іншою особою або їх законними представниками.
До кожного індивідуального засобу реабілітації підприємство видає настанову щодо експлуатації і талон на гарантійний ремонт.
Підприємству дозволяється надсилати поштою у разі надходження письмового погодження від особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи або їх законних представників лише обтуратори, ортези із текстильних матеріалів.
Підприємству забороняється надсилати поштою індивідуальні засоби реабілітації, крім тих, що зазначені в абзаці третьому цього пункту.
Підприємство вносить в особову карту особи інформацію про забезпечення особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи індивідуальними засобами реабілітації, завантажує скановані копії замовлення, акта приймання-передачі робіт між підприємством та особою з інвалідністю, іншою особою або їх законними представниками.
30. Строк виготовлення індивідуальних засобів реабілітації становить:
- протезів верхніх та нижніх кінцівок, ортезів шарнірних на верхні та нижні кінцівки, ортезів на хребет (з різних видів матеріалів, крім текстильних), корсетів та ортопедичного взуття — до 20 робочих днів;
- протезно-ортопедичних виробів (обтураторів, ортезів із текстильних матеріалів) — до десяти робочих днів;
- протезно-ортопедичних виробів з первинного та складного протезування та ортезування, а також за новітніми технологіями — до 35 робочих днів.
Строк виготовлення індивідуальних засобів реабілітації обчислюється з дня початку їх виготовлення і включає час безпосереднього виготовлення без урахування часу, необхідного для примірки, та часу, протягом якого особа з інвалідністю, дитина з інвалідністю, інша особа не з’являлася на примірку. 
Строк, на який видано індивідуальний засіб реабілітації, визначено у переліку згідно з додатком до постанови Кабінету Міністрів України від 05.04.2012, № 321 “Про затвердження Порядку забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення і виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані технічні та інші засоби реабілітації, переліку таких засобів”.
Особа з інвалідністю та учасник антитерористичної операції забезпечуються:
- двома парами ортопедичного взуття на два роки;
- якщо група інвалідності встановлена строком на один рік — однією парою ортопедичного взуття на один рік;
- за наявності довідки з місця роботи, служби або навчання — двома парами ортопедичного взуття на один рік.
Жінки, дівчата після мастектомії, секторальної резекції молочної залози, квадрантектомії та з порушеннями розвитку молочних залоз забезпечуються протезами молочної залози обов’язково з ліфами для їх кріплення та у разі потреби, що визначається індивідуальною програмою або довідкою ЛКК, — разом з компресійним рукавом.
У разі двобічної ампутації молочних залоз протези молочної залози видаються з розрахунку одна пара на один рік, ліфи для їх кріплення — три одиниці на один рік.
Якщо жінкам, дівчатам після мастектомії в період експлуатації попередньо виданих протезів молочної залози та ліфів для їх кріплення проведено чергову операцію, дострокова видача протезів молочної залози та ліфів для їх кріплення здійснюється відповідно до довідки ЛКК або індивідуальної програми реабілітації.
Жінки, дівчата після мастектомії забезпечуються на вибір трьома ліфами для кріплення протезів молочної залози або двома зазначеними ліфами та одним спеціальними ліфом для кріплення протезів молочної залози для занять фізичною культурою і плаванням (купальником).
Жінки, дівчата у післяопераційний період згідно з довідкою лікаря закладу охорони здоров’я, в якому проводилася операція, забезпечуються післяопераційним протезом у комплекті з одним ліфом для його кріплення, а у разі двобічної ампутації молочних залоз — двома післяопераційними протезами молочної залози у комплекті з одним ліфом для їх кріплення.
Особи з інвалідністю, діти з інвалідністю, інші особи, яким за функціональними можливостями встановлено IV ступінь, забезпечуються протезами нижніх кінцівок з розрахунку один виріб на чотири з половиною роки.
Особа з інвалідністю, дитина з інвалідністю, інша особа, що потребує забезпечення двома або більше підвидами індивідуальних засобів реабілітації, які за переліком згідно з додатком до постанови Кабінету Міністрів України від 05.04.2012, № 321 “Про затвердження Порядку забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення і виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані технічні та інші засоби реабілітації, переліку таких засобів” належать до одного виду, але через відмінності у функціональності, призначенні та відновленні втрачених функцій органів не є взаємозамінними, забезпечуються такими засобами відповідно до порядку призначення та сумісності технічних та інших засобів реабілітації, що затверджується Мінсоцполітики за погодженням з МОЗ.
У разі забезпечення протезами верхніх кінцівок особи з інвалідністю, діти з інвалідністю забезпечуються за їх заявою до підприємства двома видами протезів різної функціональності, а саме:
- косметичним та робочим;
- з тяговим керуванням та робочим.
Учасники антитерористичної операції забезпечуються за їх заявою, поданою до підприємства, двома видами протезів верхніх кінцівок відповідно:
- косметичним та із зовнішнім джерелом енергії (зокрема підвищеної функціональності за новітніми технологіями);
- з тяговим керуванням (з тяговим керуванням комбінованим) та із зовнішнім джерелом енергії (зокрема підвищеної функціональності за новітніми технологіями).
Особи з інвалідністю, діти з інвалідністю, інші особи, які мають численні (два і більше) ураження верхніх та/або нижніх кінцівок забезпечуються протезами з розрахунку по одному виробу на кожну уражену кінцівку на два роки. У разі коли особі з інвалідністю, іншій особі встановлено I—III ступінь функціональних можливостей, їй може бути видано протез нижньої кінцівки на один ступінь функціональних можливостей вищий. У разі коли особі з інвалідністю, іншій особі встановлено IV ступінь функціональних можливостей, така особа забезпечується протезами нижніх кінцівок з розрахунку по одному виробу на кожну уражену кінцівку на три роки.
31. У разі коли особа з інвалідністю, дитина з інвалідністю, інша особа, їх законні представники не з’явилися за індивідуальним засобом реабілітації, зокрема системою протезів верхніх та нижніх кінцівок, системою ортезів шарнірних на верхні та нижні кінцівки, протягом чотирьох місяців з дня його виготовлення, підприємство разом із територіальним відділенням Фонду формують акт про демонтаж індивідуального засобу реабілітації. До акта додаються підписані скановані копії рахунка для його оплати, в якому зазначаються витрати, пов’язані з виготовленням індивідуального засобу реабілітації, його демонтажем, за винятком вартості комплектувальних виробів і матеріалів, що можуть бути повторно використані, та калькуляції витрат, пов’язаних з виготовленням та демонтажем індивідуального засобу реабілітації. Інші індивідуальні засоби реабілітації, за якими протягом чотирьох місяців з дня їх виготовлення не з’явилися особа з інвалідністю, дитина з інвалідністю, інша особа, їх законні представники, підлягають списанню в установленому порядку.
Зазначена інформація вноситься підприємствами до особової картки особи.

Особливості забезпечення допоміжними засобами для особистої гігієни, допоміжними засобами для особистої рухомості, переміщення та підйому, засобами для пересування, меблями, оснащенням

32. Особа з інвалідністю, учасник антитерористичної операції або їх законні представники, законний представник дитини з інвалідністю звертаються після формування територіальним відділенням Фонду направлення в особовій картці особи до підприємства із заявкою про намір забезпечення допоміжними засобами для особистої гігієни, допоміжними засобами для особистої рухомості, переміщення та підйому, засобами для пересування, меблями, оснащенням (далі — технічні засоби реабілітації) за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі — заявка про намір забезпечення технічними засобами реабілітації) в паперовій формі або через електронний кабінет особи, та додають до неї документи, що посвідчують особу та підтверджують повноваження, свідоцтво про народження (для дітей віком до 14 років).
Для забезпечення активними кріслами колісними особа з інвалідністю, дитина з інвалідністю, учасник антитерористичної операції, які працюють, служать, навчаються, подають довідку з місця роботи, служби, навчання.
Підприємство на підставі заявки про намір забезпечення технічними засобами реабілітації та направлення, сформованого територіальним відділенням Фонду, формує протягом трьох робочих днів попереднє замовлення на виготовлення технічного засобу реабілітації в особовій картці особи та оформлює анкету на виготовлення (забезпечення) технічних засобів реабілітації (далі — анкета) за формою, затвердженою Мінсоцполітики. Підприємство протягом трьох робочих днів прикріплює в особовій картці особи до попереднього замовлення заявку про намір забезпечення технічними засобами реабілітації.
У разі виявлення у особи з інвалідністю, учасника антитерористичної операції, законного представника дитини з інвалідністю після звернення із заявкою про намір забезпечення технічними засобами реабілітації та формування попереднього замовлення бажання звернутись до іншого підприємства такі особа, учасник, представник подають в паперовій формі або через електронний кабінет особи протягом 14 календарних днів з дня звернення до підприємства, яке вже сформувало попереднє замовлення, заяву про відмову. Скановану копію заявки про намір забезпечення технічними засобами реабілітації та заяви про відмову підприємство прикріплює в електронній особовій картці особи.
Підприємства підбирають та призначають особі з інвалідністю, дитині з інвалідністю, учаснику антитерористичної операції технічні та інші засоби реабілітації, функції та оснащення яких відповідають функціональним можливостям відповідної особи, згідно з порядком призначення та сумісності технічних та інших засобів реабілітації, що затверджується Мінсоцполітики за погодженням з МОЗ.
Строк, на який видано технічний засіб реабілітації, визначено у переліку згідно з додатком до постанови Кабінету Міністрів України від 05.04.2012, № 321 “Про затвердження Порядку забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення і виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані технічні та інші засоби реабілітації, переліку таких засобів”.
33. Особа з інвалідністю, дитина з інвалідністю, учасник антитерористичної операції, їх законні представники відмовляються від технічного засобу реабілітації шляхом подання відповідної письмової заяви. У разі відсутності зазначеної заяви складається акт про відмову.
Особа з інвалідністю, дитина з інвалідністю, учасник антитерористичної операції, які відмовилися від технічного засобу реабілітації, знімаються з обліку на строк, на який видається такий засіб, крім випадків, передбачених абзацами третім і четвертим цього пункту.
У разі зміни медичних показань, що підтверджується новою індивідуальною програмою, висновком МСЕК або довідкою ЛКК, рішенням ВЛК, у період між поданням заявки про намір забезпечення технічними засобами реабілітації та фактичним виготовленням технічного засобу реабілітації особа з інвалідністю, дитина з інвалідністю, учасник антитерористичної операції, їх законні представники можуть відмовитися від замовленого засобу та замовити інший технічний засіб реабілітації.
У разі отримання особою з інвалідністю, дитиною з інвалідністю, учасником антитерористичної операції, їх законними представниками технічного засобу реабілітації, що не відповідає вимогам, зазначеним у анкеті, територіальне відділення Фонду складає акт про непридатність до експлуатації із залученням особи з інвалідністю, законного представника дитини з інвалідністю, учасника антитерористичної операції та представника підприємства. Такий засіб повертається підприємству, яке здійснило його поставку, а особі з інвалідністю, дитині з інвалідністю, учаснику антитерористичної операції позачергово видається аналогічний технічний засіб реабілітації за рахунок коштів підприємства.
У разі смерті особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, учасника антитерористичної операції, що настала до моменту видачі їм технічного засобу реабілітації, підприємству не оплачується його вартість.
34. Технічні засоби реабілітації видаються уповноваженій особі у разі подання заяви особи з інвалідністю, законного представника дитини з інвалідністю, учасника антитерористичної операції про дозвіл на отримання технічного засобу реабілітації за формою, затвердженою Мінсоцполітики. Уповноважена особа повинна мати при собі документи, що посвідчують особу.
У разі видачі уповноваженій особі технічного засобу реабілітації до особової картки особи підприємством вносяться її персональні дані (прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) та вид, номер, дата видачі документа, що посвідчує особу).
35. Особи з інвалідністю, діти з інвалідністю, учасники антитерористичної операції забезпечуються за заявою базовими моделями технічних засобів реабілітації на мінімальний строк або моделями підвищеної надійності та функціональності на максимальний строк, передбачений переліком згідно з додатком до постанови Кабінету Міністрів України від 05.04.2012, № 321 “Про затвердження Порядку забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення і виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані технічні та інші засоби реабілітації, переліку таких засобів”.
Особи з інвалідністю, діти з інвалідністю, учасники антитерористичної операції забезпечуються відповідно до їх функціональних можливостей кріслами колісними таких видів:
- кріслом-каталкою;
- низькоактивним кріслом колісним;
- середньоактивним кріслом колісним;
- активним кріслом колісним;
- багатофункціональним кріслом колісним;
- кріслом колісним з електроприводом;
- електроскутером;
- дорожнім кріслом колісним;
- повзунами, дошкою для пересування (коляскою малогабаритною);
- триколісним велосипедом.
Особи з інвалідністю, діти з інвалідністю, учасники антитерористичної операції мають право на забезпечення двома (у разі забезпечення протезами нижніх кінцівок — одним) кріслами колісними з урахуванням вимог щодо сумісності технічних та інших засобів реабілітації.
Особи з інвалідністю, діти з інвалідністю, учасники антитерористичної операції за заявою забезпечуються пристроєм з електроприводом на крісло колісне замість забезпечення кріслом колісним з електроприводом (електроскутером) в межах граничної ціни, встановленої Мінсоцполітики на крісло колісне з електроприводом (електроскутер).
Ремонт за рахунок коштів державного бюджету дорожнього крісла колісного, повзунів та дощок для пересування (колясок малогабаритних) проводиться не раніше ніж через один рік після забезпечення ними, а інших крісел колісних, допоміжних засобів для підйому, меблів та  оснащення — через два роки.
36. Особа з інвалідністю, дитина з інвалідністю, учасник антитерористичної операції забезпечується дорожнім кріслом колісним з електричним приводом або електроскутером у разі відсутності у них в користуванні автомобіля, отриманого за державні, місцеві кошти або як гуманітарна допомога.
У разі забезпечення особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, учасника антитерористичної операції автомобілем за державні, місцеві кошти або автомобілем, отриманим як гуманітарна допомога, дорожнє крісло колісне з електричним приводом або електроскутер, строк експлуатації якого не закінчився, повертається.
У разі коли автомобіль видано за рахунок коштів державного, місцевого бюджету або як гуманітарна допомога сім’ї, що складається з двох і більше осіб з інвалідністю, один з членів сім’ї повертає дорожнє крісло колісне з електричним приводом або електроскутер.
37. Підприємство вносить до особової картки особи інформацію про забезпечення технічним засобом реабілітації, завантажує скановану копію анкети, акта приймання-передачі робіт між підприємством та особою з інвалідністю, іншою особою або їх законними представникам. 
Працівники територіальних відділень Фонду протягом трьох робочих днів завантажують в електронну особову справу особи видаткову накладну (товарний чек) та вносять до особової картки особи інформацію про виплату компенсації.

Ремонт і технічне обслуговування технічних та інших засобів реабілітації

38. Особа з інвалідністю, дитина з інвалідністю, інша особа тимчасово забезпечуються за заявою технічними та іншими засобами реабілітації, виготовленими за рахунок коштів державного чи місцевого бюджету, з числа тих, що повернуті згідно з пунктом 22 цього Порядку, на період виготовлення замовленого засобу або проведення ремонту виданого засобу.
39. Дострокова заміна технічних та інших засобів реабілітації, виданих особі з інвалідністю, дитині з інвалідністю, іншій особі, здійснюється на підставі медичних показань, що підтверджуються висновком МСЕК, індивідуальною програмою або довідкою ЛКК, рішенням ВЛК, довідки про викрадення, руйнування внаслідок дій непереборної сили (пожежа, повінь, землетрус тощо).
40. У разі зміни антропометричних даних, зокрема розміру кукси особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи, які користуються протезом модульного типу, підприємство (один раз (під час первинного протезування — два рази) за період експлуатації індивідуального засобу реабілітації) замінює приймальну гільзу (куксоприймач) на підставі рішення комісії підприємства за погодженням із територіальним відділенням Фонду з обов’язковим внесенням відповідної інформації до особової картки особи та до замовлення.
Ремонт за рахунок коштів державного бюджету протезів нижніх кінцівок (для протезів гомілки — стопа, для протезів стегна — стопа та механізм колінний), якими забезпечені особи, яким відповідно до функціональних можливостей встановлено I—II ступінь, проводиться підприємством не раніше ніж через один рік з дати отримання в експлуатацію, III—IV ступінь — через два роки, протезів верхніх кінцівок — через один рік.
У разі заміни комплектувальних виробів (один раз за період експлуатації індивідуального засобу реабілітації) під час післягарантійного ремонту протезного виробу строк експлуатації виробу продовжується для протезів нижніх кінцівок (протезів гомілки — стопа, протезів стегна — стопа та механізм колінний), якими забезпечені особи, яким відповідно до функціональних можливостей встановлено I—II ступінь, на один рік з дати видачі протезного виробу після ремонту, III—IV ступінь — на два роки, для протезів верхніх кінцівок — на один рік.
Зазначена інформація обов’язково вноситься підприємством, яке провело такий ремонт, до особової картки особи та до замовлення.
41. Ремонт технічних та інших засобів реабілітації проводиться підприємством за заявкою особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи, їх законних представників, поданою до територіальних відділень Фонду, за формою, що затверджується Мінсоцполітики.
Особа з інвалідністю, дитина з інвалідністю, інша особа мають право на післягарантійний ремонт за рахунок коштів державного бюджету в разі дотримання умов експлуатації технічного та іншого засобу реабілітації, зазначених у договорі на обслуговування технічного та іншого засобу реабілітації, укладеному між підприємством та особою з інвалідністю, іншою особою або їх законними представниками.
Ремонт технічного та іншого засобу реабілітації, гарантійний строк експлуатації якого не закінчився, проводиться підприємством, яке забезпечило особу таким засобом, за рахунок коштів підприємства.
Особа з інвалідністю, законний представник дитини з інвалідністю, учасник антитерористичної операції зобов’язані надавати крісло колісне підвищеної надійності та функціональності підприємству для технічного обслуговування кожні два роки після закінчення гарантійного строку його експлуатації. Підприємство зобов’язане забрати (у разі потреби) крісло колісне підвищеної надійності та функціональності у особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, учасника антитерористичної операції для подальшого технічного обслуговування та ремонту (у разі потреби). На час технічного обслуговування особа за заявою тимчасово забезпечується кріслом колісним з числа повернутих у порядку, визначеному Мінсоцполітики.
Строк проведення технічного обслуговування або ремонту технічного та іншого засобу реабілітації становить не більше місяця з дати надходження щомісячних бюджетних асигнувань в межах створених попередніх замовлень.
Післягарантійному ремонту підлягають технічні та інші засоби реабілітації, гарантійний строк експлуатації або зберігання яких закінчився.
У разі отримання особою з інвалідністю, дитиною з інвалідністю, іншою особою або їх законними представниками нового технічного та іншого засобу реабілітації післягарантійний ремонт раніше виданого засобу за рахунок коштів державного бюджету не проводиться. Якщо особа з інвалідністю, дитина з інвалідністю, інша особа або їх законні представники відмовилися від забезпечення новим технічним та іншим засобом реабілітації, післягарантійний ремонт раніше виданого засобу проводиться за рахунок коштів державного бюджету.
У разі виявлення протягом гарантійного строку браку або поломки технічного та іншого засобу реабілітації, які виникли не з вини особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи, територіальне відділення Фонду вимагає розірвання договору з підприємством та повернення сплаченої суми за технічний та інший засіб реабілітації, якщо підприємство безоплатно не усунуло недоліки технічного та іншого засобу реабілітації.
Сумарний розмір видатків на ремонт та технічне обслуговування технічних та інших засобів реабілітації за весь період експлуатації не може перевищувати 70 відсотків граничної ціни засобу, встановленої Мінсоцполітики. При цьому до видатків на ремонт крісел колісних з електроприводом або електроскутерів вартість заміни акумуляторів не включається та підприємству не відшкодовується.
Вартість акумуляторів для їх заміни відшкодовується особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю, учасникам антитерористичної операції, які були забезпечені кріслом колісним з електроприводом або електроскутером, один раз на два роки (не більше двох одиниць) у разі їх самостійного придбання, що підтверджується видатковою накладною (товарним чеком).
42. Підприємства вносять до особової картки особи інформацію про післягарантійний ремонт та технічне обслуговування технічних та інших засобів реабілітації, скановану копію акта приймання-передачі робіт (надання послуг) з детальним описом, підписаного керівником підприємства або уповноваженою особою та особою з інвалідністю, законними представниками дитини з інвалідністю, іншою особою.

Здійснення розподілу та перерахування коштів підприємствам, що виконали індивідуальні заявки на виготовлення технічних та інших засобів реабілітації, надання послуг з їх ремонту та технічного обслуговування, виплати компенсації

43. Забезпечення осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, інших осіб технічними та іншими засобами реабілітації і виплата компенсації здійснюються у межах відповідних бюджетних призначень, передбачених Мінсоцполітики у державному бюджеті (далі — бюджетні кошти).
Мінсоцполітики визначає обсяги бюджетних коштів за напрямами їх використання в межах виділених коштів, передбачених у державному бюджеті для:
- забезпечення:
- протезно-ортопедичними виробами (протезами верхніх та нижніх кінцівок, ортезами на хребет, ортезами на верхні кінцівки (крім компресійних рукавів) та нижні кінцівки), допоміжними засобами для особистого догляду та захисту (крім подушок протипролежневих);
- протезами молочної залози, післяопераційними протезами, ліфами для кріплення протезів молочної залози, в тому числі спеціальними ліфами для кріплення протезів молочної залози для занять фізичною культурою і плаванням (купальником), ортезами на верхні кінцівки, зокрема компресійними рукавами;
- ортопедичним взуттям;
- кріслами колісними;
- засобами реабілітації (допоміжними засобами для особистої гігієни, допоміжними засобами для підйому, допоміжними засобами для особистої рухомості, переміщення та підйому, меблями та оснащенням, а також подушками протипролежневими);
- виплати компенсації за самостійно придбані засоби реабілітації (допоміжні засоби для особистої рухомості), спеціальні засоби для орієнтування, спілкування та обміну інформацією;
- надання послуг з післягарантійного ремонту та технічного обслуговування технічних та інших засобів реабілітації.
Мінсоцполітики на основі сформованих в банку даних попередніх замовлень спрямовує бюджетні кошти Фонду з метою перерахування їх територіальним відділенням Фонду для оплати підприємствам вартості виданих виробів та наданих послуг згідно з укладеними договорами та актами приймання-передачі робіт (надання послуг), підписаними керівником (уповноваженою ним особою) підприємства та територіальним відділенням Фонду, і перерахованих коштів підприємствам з початку бюджетного року.
Забезпечення особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи технічними та іншими засобами реабілітації, надання послуг з післягарантійного ремонту та технічного обслуговування технічних та інших засобів реабілітації здійснюються згідно з договорами, укладеними територіальним відділенням Фонду з підприємством.
Територіальні відділення Фонду протягом трьох робочих днів з дня надходження бюджетних асигнувань укладають з підприємствами договори чи додаткові угоди.
Забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи здійснюється підприємством протягом не пізніше ніж 45 робочих днів з дати надходження щомісячних бюджетних асигнувань в межах створених попередніх замовлень.
Договори, акти приймання-передачі робіт (надання послуг), підписані керівником (уповноваженою ним особою) підприємства та територіальним відділенням Фонду, можуть створюватись та укладатись в електронній формі в банку даних із застосуванням кваліфікованого електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті відповідно до вимог Закону України “Про електронні довірчі послуги”.
Строки укладення та реалізації договорів щодо забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації на час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, продовжуються у разі потреби, але не більш як на 14 календарних днів.
44. Бюджетні кошти перераховуються підприємствам територіальними відділеннями Фонду після забезпечення особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи технічними та іншими засобами реабілітації; надання послуг з післягарантійного ремонту технічних та інших засобів реабілітації, технічного обслуговування крісел колісних підвищеної надійності та функціональності на підставі:
- актів приймання-передачі робіт (надання послуг), підписаних керівником (уповноваженою ним особою) підприємства та територіальним відділенням Фонду, до яких додається витяг з реєстру про видані особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю, іншим особам технічні та інші засоби реабілітації за формою, затвердженою Мінсоцполітики;
- рахунка підприємства на оплату;
- узгоджених особою з інвалідністю, дитиною з інвалідністю, іншою особою або їх законними представниками та підприємством, що внесені до особової картки особи:
- замовлення або анкети;
- актів приймання-передачі робіт (надання послуг) з детальним описом, підписаних керівником підприємства або уповноваженою особою та особою з інвалідністю, законними представниками дитини з інвалідністю, іншою особою.
Оплата технічних та інших засобів реабілітації, послуг з їх післягарантійного ремонту, технічного обслуговування крісел колісних підвищеної надійності та функціональності здійснюється за фактично виконані роботи, надані послуги протягом не пізніше ніж 14 робочих днів з дати надходження до територіального відділення Фонду акта приймання-передачі робіт (надання послуг) з детальним описом, підписаного керівником підприємства або уповноваженою особою та особою з інвалідністю, законними представниками дитини з інвалідністю, іншою особою у межах граничної ціни.
Для виплати компенсації Мінсоцполітики на основі даних банку даних спрямовує бюджетні кошти Фонду для подальшого перерахування територіальним відділенням Фонду.
Компенсація виплачується територіальними відділеннями Фонду шляхом поштового переказу або перерахування коштів на особисті банківські рахунки осіб з інвалідністю та законних представників дітей з інвалідністю, учасників антитерористичної операції. Особам, які не мають законних представників і не можуть самостійно пересуватися у зв’язку з хворобою, компенсація виплачується тільки за разовими дорученнями шляхом поштового переказу.
Виплата компенсації за технічні та інші засоби реабілітації здійснюється на підставі видаткової накладної (товарного чека), яка (який) підтверджує придбання виробу у підприємства, установи, організації, за фактичною вартістю виробу в розмірі не вище граничної ціни засобу, встановленої Мінсоцполітики, в порядку черговості.
Після виплати особі з інвалідністю, законному представнику дитини з інвалідністю, учаснику антитерористичної операції компенсації (перерахунку коштів на спеціальний рахунок такої особи) територіальне відділення Фонду вносить інформацію про таку виплату до особової картки особи.
Рішення про компенсацію витрат приймається територіальним відділенням Фонду протягом не більше ніж 14 робочих днів з дня отримання видаткової накладної (товарний чек), про що робиться відповідна позначка в особовій картці особи із зазначенням дати відшкодування.
Оригінал видаткової накладної (товарного чека) для виплати компенсації передається органом соціального захисту населення (ЦНАП) до територіального відділення Фонду протягом не пізніше ніж шести місяців з дати, зазначеної у видатковій накладній (товарному чеку).
Перевищення граничної ціни технічного та іншого засобу реабілітації може бути сплачено за рахунок коштів місцевого бюджету, особистих коштів особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи або їх законних представників, благодійних пожертв від юридичних і фізичних осіб, з інших джерел, не заборонених законодавством.
Порядок взаємодії Мінсоцполітики та Фонду із забезпечення осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, інших осіб технічними та іншими засобами реабілітації затверджується Мінсоцполітики.
Відповідно до рішення Мінсоцполітики щороку у IV кварталі може передбачатися попередня оплата на строк не більше трьох місяців для виконання індивідуальних заявок осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, інших осіб на виготовлення технічних та інших засобів реабілітації і надання послуг з їх післягарантійного ремонту та технічне обслуговування.
45. Моніторинг забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, інших осіб проводиться шляхом анкетування та огляду технічних та інших засобів реабілітації в порядку, визначеному Мінсоцполітики. За результатами моніторингу вживаються заходи щодо усунення виявлених недоліків у порядку, визначеному Мінсоцполітики.
Безпека та функціональні властивості технічних та інших засобів реабілітації, якість послуг з їх післягарантійного ремонту, якими забезпечені особи з інвалідністю, діти з інвалідністю, інші особи, повинні відповідати нормативній та технічній документації.
Державний контроль безпеки та функціональних властивостей технічних та інших засобів реабілітації, які є медичними виробами, здійснюється Держлікслужбою.
У разі звернення особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи або їх законних представників щодо невідповідності безпеки та функціональних властивостей технічних та інших засобів реабілітації Фонд, територіальні відділення Фонду, органи соціального захисту населення (ЦНАП) можуть надсилати такі звернення до відповідних органів, зокрема до Держлікслужби.

Перелік технічних та інших засобів реабілітації, якими забезпечуються особи з інвалідністю, діти з інвалідністю та інші окремі категорії населення

 

Граничні ціни на технічні та інші засоби реабілітації для осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення

Категорія: Правові новини | Переглядів: 1116 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Меню співзасновника
 
 
Посилання
Новини
Події
Кіно з субтитрами
Календар
«  Квітень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 98
Архів записів
АФОРИЗМИ: **Судиться - не богу молиться: поклоном не відбудеш. **На суд витрачають багато коштів. **Суди, суди, та поглядай сюди. **З багатим не судись, а з сильним не борись. **Суд і прямий, та суддя кривий. **Відсутній - завжди винен. **З суддею не спор, а з тюрмою не лайся. **Суддя в суді, що риба в воді. **Суддя - що кравець: як захоче, так і покрає. **У судді і брат в неправді буде винуватим. **Правдивий суддя, що цегляна стіна. **Коли карман сухий, то і суддя глухий. **Суддя, що подарунки бере, перед суддею (на лаві підсудних) буде. **Архирей не бог, а прокурор не правда. **Секретар суда з ділом, як душа з тілом. **В суді правди не шукають. **Перо в суді, що сокира в лісі. **Як в кишені сухо, то і в суді глухо. **Правда твоя, мужичок, але полізай у мішок. **У суд ногою, а в гаманець рукою. **У кого карман повніший, у того й суд правіший. **Набий віз людей, та повези у суд віз грошей, то й прав будеш. **Не йди в суд з одним носом а йди з приносом. З грішми. **Тому довго суд тягнеться, що винуватий нравиться. **Тоді виграю справу, як ляжу на лаву. **Тяганина в судах. **В своїй справі сам не суддя. **Сам собі ніхто не суддя. **Самому судить - не розсудить. **Самосуд - не суд. **Самосуд - сліпий суд. **Як судять громадою, то й невинному дістається. **Хто судиться, той нудиться. **Найгірше в світі, це судиться та лічиться. **Справу вести,- не постіл плести. **Як почнеться тяганина, то не раз упріє Україна. **Суд не яма - стій прямо. **Із суда, що з ставка, сухий не вийдеш. **Хто ходить по судах, то про того йде негарна слава. **На суді, що на воді, не втонеш, то замочишся. **Краще втопиться, чим судиться. **Тяжба - петля, а суд - шибениця. **Хоч і праве діло, а в кишені засвербіло. **Витрати грошей на судові справи. **З суда грошей не носять. **Тяжба - не гроші, а потрава - не хліб. **В копицях -не сіно, а в суді - не гроші. **В лісі -не дуги, а в суді - не гроші. **Суд та діло собака з’їла. **Судді - рибка, а прохачеві - луска. **Поли вріж (поступись своїм) та тікай, а суда не затівай. **Суд завів, став гол, як сокіл. **Не ходи до суду, бо хліба не буде. **Від злодія біда, від суда - нужда. **Дере коза лозу, а вовк козу, а вовка мужик, а мужика пан, а пана юриста, а юристу чортів триста. **Поганий мир, краще всякого суда. **Краще матер'яний мир, чим ремінний суд. **З казною судиться, то краще втопиться. **З казною не судись - своїм поступись. **Хто бореться з морозом, у того завжди вуха померзлі. **Коза з вовком тягалась, та тільки шкура зосталась. **Великий та багатий - рідко винуватий. **Захищається рак клешнею, а багач мошною. **У скотинки - рожки, а у багатого грошики. **У святих отців не знайдеш кінців. **Уміння приховувати свої вчинки. **На старців суда нема. **Голий голого не позива. **З голого, що з мертвого. **На нема і суда нема. **Не треба з тим дружиться, хто любить судиться. **Правди не судять. **Ідучи в суд хваляться обидва, а з суда - один. **До справи два, а по справі - один. **До суда два скачуть, а після суда один скаче, а другий плаче. **Справа - справою, а суд по формі. **Діло - ділом, пиво - пивом, а суд по формі. **Не спіши карати, спіши вислухати. **Суд скорий рідко бува справедливий. **Без розсуду не твори суду. **Краще десять винуватців простить, чим одного невинного наказати. **Винуватого кров - вода, а невинного - біда. **Неправий суд - гірше розбою.**