Спілка нечуючих юристів / Union of the Deaf Lawyers
Ми раді вітати Вас на інформаційно-правовому сайті "Спілка нечуючих юристів / Union of the Deaf Lawyers" (Kyiv, Ukraine). Цей сайт для всіх, хто цікавиться питаннями права людей з інвалідністю зі слуху в Україні. (Сайт створено 19.I.2007 та поновлено сторінку 30.03.2013)
ЛАСКАВО ПРОСИМО НА САЙТ !
П`ятниця, 19.04.2024, 11:15
Меню сайту
Категорії розділу
Спілка [65]
Правові новини [216]
Правознавство [144]
Адвокатура [101]
Кримінал [84]
Консультація [75]
Судова медицина [21]
Країна глухих [105]
Адміністратор [10]
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Посилання
Довідник
 
Головна » 2021 » Квітень » 16 » Деякі питання впровадження нової системи забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю (1 частина)
14:42
Деякі питання впровадження нової системи забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю (1 частина)

Уряд вніс зміни до деяких постанов Кабінету Міністрів України, якими передбачено впровадження нової системи забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю.
Реалізація акта передбачає зміну порядку перерахування коштів підприємствам, що виконали індивідуальні заявки осіб з інвалідністю; запровадження оплати підприємству “за фактом”; покращення процесу забезпечення особи ТЗР шляхом реалізації визначеного законом права на вибір виробу, отримання виробу в чітко встановлений термін та забезпечення соціального супроводу людини, що користується ТЗР; компенсація за бажанням особи з деяких засобів реабілітації; зменшення часу в процесі забезпечення ТЗР особи.
Прийняття постанови надасть системності політики соціального захисту осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, інших осіб та посилить індивідуальний підхід до забезпечення засобами, що відповідає їх потребам та дозволить вести максимально незалежний спосіб життя.

“ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2012 р. №321
(в редакції постанови від 14.04.2021, №362)

ПОРЯДОК
забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю,
дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення і виплати 
грошової компенсації вартості за самостійно придбані технічні та інші засоби реабілітації

Загальна частина

1. Цей Порядок визначає механізм:
- безоплатного забезпечення осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення технічними та іншими засобами реабілітації;
- виплати особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю та іншим окремим категоріям населення грошової компенсації вартості за самостійно придбані технічні та інші засоби реабілітації (далі — компенсація);
- безготівкового перерахування коштів підприємствам, що виконали індивідуальні заявки осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення на виготовлення технічних та інших засобів реабілітації, надання послуг з їх ремонту.
Дія цього Порядку не поширюється на осіб, інвалідність яких пов’язана з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням. Такі особи забезпечуються технічними та іншими засобами реабілітації за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, а ті особи, що не підлягають забезпеченню зазначеними засобами реабілітації за рахунок коштів Фонду соціального страхування, – забезпечуються ними згідно з цим Порядком на підставі довідки територіального відділення Фонду соціального страхування про відмову особі у забезпеченні технічними та іншими засобами реабілітації. 
2. До технічних та інших засобів реабілітації, якими забезпечуються особи з інвалідністю, діти з інвалідністю та інші окремі категорії населення, належать:
- протезно-ортопедичні вироби, у тому числі ортопедичне взуття;
- спеціальні засоби для самообслуговування та догляду;
- засоби для пересування;
- допоміжні засоби для особистої рухомості, переміщення та підйому;
- меблі та оснащення;
- спеціальні засоби для орієнтування, спілкування та обміну інформацією.
Перелік технічних та інших засобів реабілітації, за які виплачується компенсація особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю, іншим особам або їх законним представникам, затверджується Мінсоцполітики та опубліковується на офіційному веб-сайті Мінсоцполітики.
Особи з інвалідністю та діти з інвалідністю забезпечуються відповідними технічними та іншими засобами реабілітації, отримують за бажанням компенсацію за відповідні самостійно придбані технічні та інші засоби реабілітації в порядку черговості згідно з індивідуальною програмою реабілітації (далі — індивідуальна програма), якщо інше не передбачено цим Порядком.
Діти з порушеннями опорно-рухового апарату (далі — діти віком до 18 років) та особи, на яких поширюється дія Закону України “Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист” забезпечуються протезно-ортопедичними виробами (за винятком ортопедичного взуття).
Жінки, дівчата після мастектомії, секторальної резекції молочної залози, квадрантектомії та з порушеннями розвитку молочних залоз забезпечуються протезами молочних залоз, післяопераційними протезами, ліфами для їх кріплення, спеціальними ліфами для кріплення протезів молочної залози для занять фізичною культурою і плаванням (купальником), ортезами на верхні кінцівки, зокрема компресійними рукавами.
Особи похилого віку забезпечуються протезами верхніх та нижніх кінцівок, спеціальними засобами для самообслуговування та догляду, які є обов’язковими для застосування у разі забезпечення такими протезами, а також за згодою — технічними та іншими засобами реабілітації, що повернуті відповідно до норм абзацу першого пункту 22 цього Порядку.
Особи, визначені абзацом шостим статті 4 Закону України “Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні” (далі — учасники антитерористичної операції), забезпечуються технічними та іншими засобами реабілітації на підставі висновків лікарсько-консультативних комісій державних і комунальних закладів охорони здоров’я (далі — ЛКК) чи рішень військово-лікарських комісій (далі — ВЛК) незалежно від встановлення їм інвалідності.
3. Особи з інвалідністю, діти з інвалідністю, а також інші окремі категорії населення (діти віком до 18 років, а також особи, на яких поширюється дія Закону України “Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист”, особи похилого віку, жінки, дівчата після мастектомії та з порушеннями розвитку молочних залоз, учасники антитерористичної операції) (далі — інші особи) мають право на безоплатне забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації відповідно до Законів України “Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні”, “Про охорону дитинства”, “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, “Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист”, “Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні” і “Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні”.
4. Особи з інвалідністю, діти з інвалідністю, інші особи забезпечуються технічними та іншими засобами реабілітації, зокрема шляхом виплати компенсації, без права їх продажу, дарування і передачі протягом строку, на який видаються такі засоби.
5. Технічні та інші засоби реабілітації, призначені для безоплатного забезпечення осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, інших осіб за рахунок коштів державного бюджету, виготовляються, постачаються і ремонтуються підприємствами, які відповідають кваліфікаційним вимогам, установленим Мінсоцполітики (далі — підприємства).
Перелік підприємств формується та ведеться Мінсоцполітики. Викладення та оновлення переліку підприємств на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних та на офіційному веб-сайті Мінсоцполітики здійснюється протягом трьох робочих днів від дати прийняття рішення про відповідність підприємств кваліфікаційним вимогам.
Особі з інвалідністю, дитині з інвалідністю, іншій особі під час здійснення протезування і ортезування та забезпечення кріслом колісним підприємство надає послуги з адаптації та освоєння зазначених засобів реабілітації.
Введення в обіг та/або в експлуатацію технічних та інших засобів реабілітації здійснюється тільки у разі їх відповідності вимогам законодавства за умови належного постачання, встановлення, технічного обслуговування та застосування за призначенням.
Технічні характеристики технічних та інших засобів реабілітації, якими забезпечуються особи з інвалідністю, діти з інвалідністю та інші особи за рахунок коштів державного бюджету, містяться в каталозі — класифікаторі технічних та інших засобів реабілітації та комплектувальних виробів для виготовлення протезно-ортопедичних виробів формується та ведеться в установленому Мінсоцполітики порядку.
6. Медичні показання для забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації, а також для виплати компенсації визначаються для:
- осіб з інвалідністю — медико-соціальними експертними комісіями (далі — МСЕК) з оформленням індивідуальної програми;
- дітей з інвалідністю та інших осіб, за винятком учасників антитерористичної операції, яким не встановлено інвалідність, — ЛКК або лікарсько-консультативною комісією клініки Українського науково-дослідного інституту протезування, протезобудування та відновлення працездатності (далі — УкрНДІпротезування) з оформленням відповідного висновку;
- осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, які досягли шестирічного віку (для забезпечення кріслами колісними з електроприводом для пересування у приміщенні); 
- осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю з 14 років (для забезпечення кріслами колісними з електроприводом для пересування поза межами приміщення або електроскутером) — обласними, центральними міськими у мм.Києві та Севастополі, республіканською в Автономній Республіці Крим МСЕК з оформленням відповідного медичного висновку із зазначенням засобу реабілітації (крісло колісне з електроприводом або електроскутер);
- учасникам антитерористичної операції, яким не встановлено інвалідність, — ВЛК з оформленням відповідного рішення чи ЛКК з оформленням відповідного висновку.
Медичні показання для забезпечення відповідними технічними та іншими засобами реабілітації визначаються на підставі функціональних призначень і переліку діагнозів згідно з Міжнародною статистичною класифікацією хвороб та споріднених проблем охорони здоров’я, що затверджується Мінсоцполітики разом із МОЗ.
7. Особам з інвалідністю по слуху, законним представникам дітей з інвалідністю по слуху віком від семи років виплачується компенсація за придбання мобільного телефона (з функцією відеоспілкування).
Підставою для виплати компенсації особам з інвалідністю по слуху та дітям з інвалідністю по слуху за мобільний телефон (з функцією відеоспілкування) є висновок відповідно МСЕК або ЛКК, що підтверджує інвалідність по слуху, та видаткова накладна (товарний чек), що підтверджує його придбання.
Особам з інвалідністю по слуху, законним представникам дітей з інвалідністю по слуху віком від семи років за заявою виплачується компенсація за планшет замість мобільного телефона (з функцією відеоспілкування) із строком п’ять років, на який видано засіб.
Особам з інвалідністю по слуху, законним представникам дітей з інвалідністю по слуху віком від семи років, що надали видаткову накладну (товарний чек), який підтверджує придбання планшета замість мобільного телефона (з функцією відеоспілкування), відшкодовується вартість планшета в межах граничної ціни на мобільний телефон (з функцією відеоспілкування).
Особам з інвалідністю по слуху (батькам), що виховують дитину віком до трьох років, за заявою виплачується компенсація за самостійне придбання світлового сигналізатора або вібросигналізатора “Нічна няня” за наявності видаткової накладної (товарного чека), що підтверджує придбання відповідного засобу.
8. Особам з інвалідністю I і II групи по зору та законним представникам дітей з інвалідністю по зору віком від 14 років виплачується компенсація за придбання годинника (електронного — дітям віком від шести років), аудіоплеєра (дітям віком від семи років), пристрою для визначення рівня рідини (дітям віком від семи років).
Особам з інвалідністю I групи по зору та законним представникам дітей з інвалідністю по зору віком від шести років виплачується компенсація за придбання палиці тактильної.
Підставою для виплати компенсації особам з інвалідністю по зору та законним представникам дітей з інвалідністю по зору, зазначеним у цьому пункті, є висновок відповідно МСЕК або ЛКК, що підтверджує інвалідність по зору, та видаткова накладна (товарний чек), що підтверджує його придбання.
9. На підставі висновку МСЕК або ЛКК, що підтверджує інвалідність по зору, та видаткової накладної (товарного чека), що підтверджує придбання диктофона, виплачується компенсація особам з інвалідністю I і II групи по зору з числа студентів та слухачів закладів вищої освіти, особам, які працюють на посадах керівників та їх заступників, дітям з інвалідністю з 14 років, що навчаються в закладах загальної середньої освіти та професійної (професійно-технічної) освіти, а також юристам, журналістам, педагогічним працівникам, науковцям, перекладачам. Іншим спеціалістам виплачується компенсація за придбання диктофона за наявності висновку МСЕК, що підтверджує інвалідність по зору, видаткової накладної (товарного чека), що підтверджує придбання такого засобу, а також рішення комісії, утвореної територіальним відділенням Фонду соціального захисту інвалідів (далі — територіальне відділення Фонду), до складу якої входить представник громадської організації осіб з інвалідністю по зору.
10. Особам з інвалідністю I та II групи по зору та законним представникам дітей з інвалідністю по зору віком від семи років, які надали видаткову накладну (товарний чек), що підтверджує придбання багатофункціонального плеєра або мобільного телефона замість одного, декількох або всіх засобів, що може отримати особа з інвалідністю по зору, за заявою виплачується компенсація за багатофункціональний плеєр або мобільний телефон в межах граничної ціни, зокрема сукупної, на спеціальні засоби для спілкування, орієнтування та обміну інформацією для осіб з інвалідністю по зору із строком на п’ять років.
11. Ліжками з ручним регулюванням або з електричним регулюванням та протипролежневими матрацами забезпечуються особи з інвалідністю, діти з інвалідністю та учасники антитерористичної операції з числа постійно лежачих, що підтверджується відповідним записом в індивідуальній програмі чи висновком ЛКК, рішенням ВЛК.
Ліжка з ручним регулюванням не підлягають заміні на ліжка з електричним регулюванням.
12. Особи з інвалідністю, діти з інвалідністю та інші особи забезпечуються технічними та іншими засобами реабілітації в порядку черговості.
Першочергово забезпечуються технічними та іншими засобами реабілітації та отримують компенсацію діти з інвалідністю, наступними – учасники антитерористичної операції, жінки, дівчата після мастектомії, секторальної резекції молочної залози, квадрантектомії, з порушеннями розвитку молочних залоз, особи з інвалідністю у разі первинного забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації. 
13. У разі коли особа з інвалідністю, дитина з інвалідністю, інша особа або їх законні представники своєчасно не звернулися із заявою про заміну технічного та іншого засобу реабілітації, строк експлуатації якого закінчився, новий засіб замовляється з дня подання заяви про його заміну. За період, коли зазначені особи мали право на заміну технічного та іншого засобу реабілітації, проте не звернулися з відповідною заявою, новий засіб не видається.

Облік та звітність

14. Облік осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, інших осіб, які мають право на безоплатне забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації або виплату компенсації, ведеться у централізованому банку даних з проблем інвалідності (далі — банк даних) шляхом формування електронної особової справи особи у банку даних (далі — електронна особова справа).
Для забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації або виплати компенсації особа з інвалідністю, дитина з інвалідністю, інша особа або їх законні представники подають до структурних підрозділів з питань соціального захисту населення районних, районних у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчих органів сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад (далі — органи соціального захисту населення) або до центрів надання адміністративних послуг (далі — ЦНАП) заяву про забезпечення засобом реабілітації (виплату компенсації) за формою, затвердженою Мінсоцполітики, у паперовій формі або через електронний кабінет особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи (далі — електронний кабінет особи) або через Єдиний державний веб-портал електронних послуг.
Для взяття на облік до органу соціального захисту населення (ЦНАП) пред’являються (подаються) разом із заявою про забезпечення засобом реабілітації (виплату компенсації) (у разі подання заяви через електронний кабінет особи у цей же день вносяться дані та/або скановані копії документів з метою формування особової справи) такі документи особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи:
- паспорт громадянина України, тимчасове посвідчення громадянина України, посвідка на постійне проживання, посвідка на тимчасове проживання, посвідчення біженця, посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту (далі — документ, що посвідчує особу), або свідоцтво про народження (для дітей віком до 14 років);
- висновок МСЕК про встановлення інвалідності для осіб з інвалідністю (для дітей з інвалідністю — висновок ЛКК) — у разі, коли особа вперше звертається для забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації або виплати компенсації або змінюється група і причина інвалідності;
- індивідуальна програма (для особи з інвалідністю та дитини з інвалідністю) або висновок ЛКК (для інших осіб, осіб з інвалідністю, група інвалідності яких установлена до 1 січня 2007 р. безстроково або строк дії не закінчився), що містить показання для забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації (індивідуальна програма не пред’являється особами з інвалідністю для виплати компенсації за спеціальні засоби для орієнтування, спілкування та обміну інформацією у випадках, передбачених пунктами 7—9 цього Порядку);
- копія одного з передбачених Податковим кодексом України документів з даними про реєстраційний номер облікової картки платника податків або паспорт громадянина України (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті);
- оригінал довідки з місця роботи, служби або навчання особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи (для осіб, які працюють, служать, навчаються) — для забезпечення протезами верхніх та нижніх кінцівок, ортопедичним взуттям, активними кріслами колісними;
- документи, визначені пунктами 7—10 цього Порядку для осіб з порушенням слуху або зору (оригінал видаткової накладної (товарного чека);
- посвідчення, яке підтверджує право особи на пільги.
Учасники антитерористичної операції додатково подають такі документи:
- рішення ВЛК чи висновок ЛКК (для учасників антитерористичної операції, яким не встановлено інвалідність);
- довідку органу внутрішніх справ про притягнення до кримінальної відповідальності, відсутність (наявність) судимості або обмежень, передбачених кримінально-процесуальним законодавством (для учасників антитерористичної операції з числа мирних громадян України, які проживали в районі проведення антитерористичної операції, районі здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях та яким не встановлено інвалідність);
- висновок експерта за результатами судово-медичної експертизи (для учасників антитерористичної операції з числа мирних громадян України, які проживали в районі проведення антитерористичної операції, районі здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях та яким не встановлено інвалідність);
- документ, що містить інформацію про місце реєстрації проживання (перебування) особи безпосередньо в районі проведення антитерористичної операції, районі здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, виданий уповноваженим органом за місцем проживання такої особи (для учасників антитерористичної операції з числа мирних громадян, які проживали в районах проведення антитерористичної операції, районах здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях та яким не встановлено інвалідність);
- витяг з наказу командира військової частини (начальника територіального підрозділу) або довідку про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва), видану командиром військової частини (начальником територіального підрозділу), з відомостями про участь в антитерористичній операції, перебуваючи безпосередньо в районі проведення антитерористичної операції у період її проведення, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, перебуваючи безпосередньо в районі та у період здійснення зазначених заходів (для осіб, визначених абзацом першим пункту 19 частини першої статті 6 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, яким не встановлено інвалідність);
- довідку з місця роботи (для працівників підприємств, установ, організацій, які залучалися та брали безпосередню участь у забезпеченні проведення антитерористичної операції, перебуваючи безпосередньо в районі проведення антитерористичної операції та у період її проведення, у забезпеченні здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, перебуваючи безпосередньо в районі та у період здійснення зазначених заходів, яким не встановлено інвалідність).
Через електронний кабінет особи та Єдиний державний веб-портал електронних послуг заява подається із застосуванням електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті відповідно до вимог Закону України “Про електронні довірчі послуги” особи з інвалідністю, іншої особи або їх законного представника та законного представника дитини з інвалідністю.
За наявності електронної інформаційної взаємодії органу соціального захисту населення з державними органами, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами або організаціями, у володінні яких перебуває інформація, необхідна для надання послуги, така інформація заявником не подається.
Законний представник особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи подає документи, що посвідчують його особу та підтверджують її спеціальний статус та повноваження.
До органу соціального захисту населення (ЦНАП) для взяття на облік для забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації або виплати компенсації особам з інвалідністю по зору, слуху із зазначеними документами та копією членського квитка за бажанням особи може звернутися керівник місцевого осередку всеукраїнських громадських об’єднань осіб з інвалідністю, який повинен мати при собі документи, що посвідчують його особу та підтверджують спеціальний статус і повноваження.
За бажанням особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи або її законного представника для подачі заяви про забезпечення засобом реабілітації (виплату компенсації) та документів, визначених цим пунктом, уповноважені представники соціальних установ відвідують таку особу за місцем реєстрації проживання (перебування).
Подання документів, що містять завідомо неправдиві дані, є підставою для відмови особі з інвалідністю, дитині з інвалідністю, іншій особі у забезпеченні технічними та іншими засобами реабілітації (виплаті компенсації).
Виявлення, зокрема  за результатами моніторингу технічних та інших засобів реабілітації, виданих за рахунок коштів державного бюджету, факту умисних пошкодження, втрати, продажу, обміну та/або дарування технічних та інших засобів реабілітації іншій особі протягом строку, на який вони видаються, може бути також підставою для відмови в забезпеченні технічними та іншими засобами реабілітації на наступний строк.
Скановані копії заяв про забезпечення засобом реабілітації (виплату компенсації) та документи, зазначені у пункті 14 цього Порядку, завантажуються у день їх подачі органом соціального захисту населення (ЦНАП) до електронної особової справи.
Посадові особи Фонду соціального захисту інвалідів (далі – Фонд), територіального відділення Фонду, ЦНАП, органів соціального захисту населення, фахівці підприємств несуть відповідальність відповідно до законодавства.
Забезпечення осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, інших осіб, які перебувають на лікуванні у військово-медичних закладах, госпіталях для ветеранів війни, на повному державному утриманні, під вартою або у місцях позбавлення волі, закладах соціального захисту для бездомних осіб і центрах соціальної адаптації осіб, звільнених з місць позбавлення волі, здійснюється на підставі документів, зазначених у цьому пункті, за зверненням керівника відповідного закладу (установи) до органу соціального захисту населення (ЦНАП).
Орган соціального захисту населення (ЦНАП) один раз на два тижні передає заяви про забезпечення засобом реабілітації (виплату компенсації) разом з документами, зазначеними у цьому пункті, в паперовій формі до територіальних відділень Фонду.
Особова справа особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи формується в територіальному відділенні Фонду з документів, на підставі яких відбулося забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації, та зберігається ними протягом п’яти років з дня зняття з обліку особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи, після чого підлягає знищенню. 
15. Орган соціального захисту населення (ЦНАП):
1) сканує документи, визначені в пункті 14 цього Порядку;
2) ознайомлює та надає особі з інвалідністю, дитині з інвалідністю, іншій особі або їх законним представникам інформаційні матеріали щодо:
- переліку підприємств із зазначенням їх контактних даних, до яких такі особи можуть звернутися з питань забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації, який розміщений на офіційних веб-сайтах Мінсоцполітики та Фонду;
- каталогу технічних та інших засобів реабілітації, якими такі підприємства забезпечують осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших осіб;
- механізму забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації та отримання компенсації;
3) надає інформацію щодо електронного кабінету особи, його функціоналу та офіційного веб-сайту Мінсоцполітики;
4) надає інформацію щодо сумісності технічних та інших засобів реабілітації.
16. Днем звернення за технічними та іншими засобами реабілітації або виплатою компенсації вважається дата подання заяви про забезпечення засобом реабілітації (виплату компенсації) до органу соціального захисту населення (ЦНАП) або через електронний кабінет особи, або через Єдиний державний веб-портал електронних послуг разом з документами, зазначеними у пункті 14 цього Порядку.
17. Після подання заяви про забезпечення засобом реабілітації (виплату компенсації) та документів, зазначених у пункті 14 цього Порядку, сформована електронна особова справа у банку даних опрацьовується протягом трьох робочих днів територіальними відділеннями Фонду за місцем реєстрації проживання особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи, що зазначений у заяві про забезпечення засобом реабілітації (виплату компенсації).
У разі коли до заяви про забезпечення засобом реабілітації (виплату компенсації) додані не всі зазначені у пункті 14 цього Порядку документи, територіальне відділення Фонду повідомляє протягом трьох робочих днів особі з інвалідністю, дитині з інвалідністю, іншій особі або їх законним представникам через орган соціального захисту населення (ЦНАП), засоби телекомунікаційного зв’язку (зазначені у заяві про забезпечення засобом реабілітації (виплату компенсації) або через електронний кабінет особи, або через Єдиний державний веб-портал електронних послуг про необхідність подання відсутніх документів.
Якщо всі необхідні документи, передбачені пунктом 14 цього Порядку, подано протягом 14 днів з дати звернення, днем взяття на облік вважається дата подання заяви. У разі коли до заяви додані не всі необхідні документи, днем взяття на облік вважається дата подання всіх необхідних документів.
18. Територіальні відділення Фонду протягом трьох робочих днів з дня подання всіх документів, передбачених пунктом 14 цього Порядку, формують в електронній особовій картці особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи в банку даних (далі – особова картка особи) електронне направлення на первинне забезпечення засобами реабілітації (виплату компенсації) особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю, іншим особам. Для повторного забезпечення (виплати компенсації) в особовій картці особи формується електронне направлення на підставі документів, зазначених у пункті 19 цього Порядку. Після формування направлення територіальне відділення Фонду інформує протягом трьох робочих днів через орган соціального захисту населення (ЦНАП), засоби телекомунікаційного зв’язку (зазначені у заяві про забезпечення засобом реабілітації (виплату компенсації) або через електронний кабінет особи, або через Єдиний державний веб-портал електронних послуг, про це особу з інвалідністю, законного представника дитини з інвалідністю, іншу особу.
Довічне направлення на забезпечення засобами реабілітації (виплату компенсації) (крім крісел колісних з електроприводом та електроскутерів) (без необхідності поновлення індивідуальної програми, довідки ЛКК, рішення ВЛК) формується територіальним відділенням Фонду для осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, інших осіб з ампутаційними куксами, вродженими вадами типу ампутаційних кукс або вкорочення кінцівок, жінок, дівчат після мастектомії, секторальної резекції молочної залози, квадрантектомії та з вродженими вадами молочних залоз та інших осіб з інвалідністю, визначених пунктами 7—10 цього Порядку, інвалідність яким встановлено безстроково.
19. Для заміни технічного та іншого засобу реабілітації після закінчення строку його експлуатації особа з інвалідністю, інша особа або їх законний представник, законний представник дитини з інвалідністю подають до органу соціального захисту населення (ЦНАП) або через електронний кабінет особи, заяву про заміну технічного та іншого засобу реабілітації за формою, затвердженою Мінсоцполітики, та документи, зазначені в цьому пункті.
У разі дострокової заміни зазначеного засобу реабілітації особа з інвалідністю, інша особа, або їх законний представник, законний представник дитини з інвалідністю подають до органу соціального захисту населення (ЦНАП) у паперовій формі або через електронний кабінет особи документи, зазначені у пункті 39 цього Порядку. Після надходження заяви територіальне відділення Фонду проводить моніторинг забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації.
У разі повторного медичного обстеження осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, інших осіб МСЕК, ЛКК, ВЛК надсилають у триденний строк територіальним відділенням Фонду або вносять у вже існуючу особову картку особи нову індивідуальну програму та/або висновок, довідку, рішення, що містять показання для забезпечення таких осіб технічними та іншими засобами реабілітації.
Територіальні відділення Фонду вносять у триденний строк після надходження нової індивідуальної програми та/або висновку МСЕК, довідки ЛКК, рішення ВЛК до електронної особової справи інформацію про показання для забезпечення особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи технічними та іншими засобами реабілітації.
Особа з інвалідністю, дитина з інвалідністю, інша особа або їх законні представники за бажанням подають нову індивідуальну програму та/або висновок МСЕК, довідку ЛКК, рішення ВЛК до органу соціального захисту населення (ЦНАП) особисто або через електронний кабінет особи.
Орган соціального захисту населення (ЦНАП) завантажує скановані копії зазначених у цьому пункті документів до електронної особової справи.
20. У разі зміни даних, що містяться в документах, зазначених у пункті 14 цього Порядку, особа з інвалідністю, інша особа або їх законний представник та законний представник дитини з інвалідністю протягом 
15 робочих днів оновлюють змінені документи через електронний кабінет особи або шляхом подання відповідної інформації до органу соціального захисту населення (ЦНАП).
21. Право на забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи припиняється в разі:
- відміни відповідних медичних показань для забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації;
- зняття інвалідності та втрати права на пільги;
- виїзду на постійне проживання за кордон;
- смерті.
Право на забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи призупиняється на наступний строк експлуатації виданих технічних та інших засобів реабілітації у разі:
- виявлення фактів продажу, дарування або передачі до закінчення строку експлуатації виданих за кошти державного бюджету технічних та інших засобів реабілітації;
- неповернення засобів, що підлягають поверненню відповідно до переліку, затвердженого Мінсоцполітики.
Зазначена інформація відображається в особовій картці особи.
22. У разі смерті особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи виданий безоплатно технічний та інший засіб реабілітації, строк експлуатації якого не закінчився, повертається членами сім’ї померлої особи. У разі видачі несумісних технічних та інших засобів реабілітації, строк експлуатації яких не закінчився, такі засоби повертаються особою з інвалідністю, іншою особою, їх законним представником та законним представником дитини з інвалідністю. Перелік технічних та інших засобів реабілітації, що підлягають поверненню, та порядок їх повернення затверджуються Мінсоцполітики.
У разі відмови осіб з інвалідністю, інших осіб, їх законних представників та законних представників дітей з інвалідністю, членів сім’ї померлих осіб повернути технічні та інші засоби реабілітації, зокрема несумісні, їх вилучення здійснюється за рішенням суду за зверненням територіального відділення Фонду.
У разі коли особа з інвалідністю, дитина з інвалідністю, інша особа або їх законні представники безоплатно отримали технічні та інші засоби реабілітації за рахунок коштів місцевого бюджету, інших надходжень, зокрема благодійної або гуманітарної допомоги, їм не видається відповідний засіб за рахунок коштів державного бюджету, але така особа на підставі заяви та документів про отриманий засіб із зазначенням дати його отримання має право на отримання послуг з післягарантійного ремонту технічних та інших засобів реабілітації, надання реабілітаційних послуг протягом строку експлуатації таких засобів відповідно до цього Порядку, про що інформується особа з інвалідністю, дитина з інвалідністю, інша особа або їх законні представники. При цьому особа з інвалідністю, дитина з інвалідністю, інша особа вважаються забезпеченими відповідним засобом реабілітації на строк його експлуатації, про що робиться відповідна позначка в особовій картці особи.
23. Технічні та інші засоби реабілітації, зокрема несумісні, які повернуті особами з інвалідністю, законними представниками дітей з інвалідністю, іншими особами, членами сім’ї померлих осіб, безоплатно передаються для забезпечення інших осіб, комплектування пунктів прокату зазначених засобів до закладів та установ, які надають соціальні послуги населенню.
Типове положення про пункти прокату технічних та інших засобів реабілітації затверджується Мінсоцполітики.
Технічні та інші засоби реабілітації, які повернуті особами з інвалідністю, іншими особами, їх законними представниками та законними представниками дітей з інвалідністю, а також такі, що перебувають на зберіганні в органах соціального захисту населення, територіальних відділеннях Фонду і не можуть використовуватися в подальшому, підлягають списанню в порядку, що встановлюється Мінсоцполітики.
Технічні та інші засоби реабілітації, строк експлуатації яких закінчився, поверненню не підлягають.
24. Днем отримання технічного та іншого засобу реабілітації вважається дата видачі його у користування особі з інвалідністю, дитині з інвалідністю, іншій особі або їх законним представникам, що підтверджується підписаним актом приймання-передачі робіт між підприємством та особою з інвалідністю, іншою особою або їх законними представниками, а в разі надсилання поштою — дата, зазначена у повідомленні про його вручення та акті приймання-передачі робіт між підприємством та особою з інвалідністю, іншою особою або їх законними представниками. Інформація про дату отримання засобу вноситься до електронної картки особи.
У разі повторного забезпечення особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи технічними та іншими засобами реабілітації видача засобу реабілітації здійснюється не раніше закінчення строку, на який видано попередній засіб реабілітації.
Технічні та інші засоби реабілітації видаються разом з настановою щодо експлуатування (паспортом) і талоном на гарантійний ремонт такого виробу.
Для технічних та інших засобів реабілітації, за які виплачується компенсація їх вартості, днем видачі їх в користування вважається дата, зазначена у видатковій накладній (товарному чеку), що підтверджує придбання засобу.
Інформацію про виплату компенсації вартості технічних та інших засобів реабілітації територіальне відділення Фонду вносить до електронної картки особи із зазначенням дати здійснення виплати.
25. Порядок ведення звітності про забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, інших осіб технічними та іншими засобами реабілітації і виплату грошової компенсації вартості за самостійно придбані технічні та інші засоби реабілітації визначається Мінсоцполітики.
 

Наступна частина 2

Категорія: Правові новини | Переглядів: 1114 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Меню співзасновника
 
 
Посилання
Новини
Події
Кіно з субтитрами
Календар
«  Квітень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 98
Архів записів
АФОРИЗМИ: **Судиться - не богу молиться: поклоном не відбудеш. **На суд витрачають багато коштів. **Суди, суди, та поглядай сюди. **З багатим не судись, а з сильним не борись. **Суд і прямий, та суддя кривий. **Відсутній - завжди винен. **З суддею не спор, а з тюрмою не лайся. **Суддя в суді, що риба в воді. **Суддя - що кравець: як захоче, так і покрає. **У судді і брат в неправді буде винуватим. **Правдивий суддя, що цегляна стіна. **Коли карман сухий, то і суддя глухий. **Суддя, що подарунки бере, перед суддею (на лаві підсудних) буде. **Архирей не бог, а прокурор не правда. **Секретар суда з ділом, як душа з тілом. **В суді правди не шукають. **Перо в суді, що сокира в лісі. **Як в кишені сухо, то і в суді глухо. **Правда твоя, мужичок, але полізай у мішок. **У суд ногою, а в гаманець рукою. **У кого карман повніший, у того й суд правіший. **Набий віз людей, та повези у суд віз грошей, то й прав будеш. **Не йди в суд з одним носом а йди з приносом. З грішми. **Тому довго суд тягнеться, що винуватий нравиться. **Тоді виграю справу, як ляжу на лаву. **Тяганина в судах. **В своїй справі сам не суддя. **Сам собі ніхто не суддя. **Самому судить - не розсудить. **Самосуд - не суд. **Самосуд - сліпий суд. **Як судять громадою, то й невинному дістається. **Хто судиться, той нудиться. **Найгірше в світі, це судиться та лічиться. **Справу вести,- не постіл плести. **Як почнеться тяганина, то не раз упріє Україна. **Суд не яма - стій прямо. **Із суда, що з ставка, сухий не вийдеш. **Хто ходить по судах, то про того йде негарна слава. **На суді, що на воді, не втонеш, то замочишся. **Краще втопиться, чим судиться. **Тяжба - петля, а суд - шибениця. **Хоч і праве діло, а в кишені засвербіло. **Витрати грошей на судові справи. **З суда грошей не носять. **Тяжба - не гроші, а потрава - не хліб. **В копицях -не сіно, а в суді - не гроші. **В лісі -не дуги, а в суді - не гроші. **Суд та діло собака з’їла. **Судді - рибка, а прохачеві - луска. **Поли вріж (поступись своїм) та тікай, а суда не затівай. **Суд завів, став гол, як сокіл. **Не ходи до суду, бо хліба не буде. **Від злодія біда, від суда - нужда. **Дере коза лозу, а вовк козу, а вовка мужик, а мужика пан, а пана юриста, а юристу чортів триста. **Поганий мир, краще всякого суда. **Краще матер'яний мир, чим ремінний суд. **З казною судиться, то краще втопиться. **З казною не судись - своїм поступись. **Хто бореться з морозом, у того завжди вуха померзлі. **Коза з вовком тягалась, та тільки шкура зосталась. **Великий та багатий - рідко винуватий. **Захищається рак клешнею, а багач мошною. **У скотинки - рожки, а у багатого грошики. **У святих отців не знайдеш кінців. **Уміння приховувати свої вчинки. **На старців суда нема. **Голий голого не позива. **З голого, що з мертвого. **На нема і суда нема. **Не треба з тим дружиться, хто любить судиться. **Правди не судять. **Ідучи в суд хваляться обидва, а з суда - один. **До справи два, а по справі - один. **До суда два скачуть, а після суда один скаче, а другий плаче. **Справа - справою, а суд по формі. **Діло - ділом, пиво - пивом, а суд по формі. **Не спіши карати, спіши вислухати. **Суд скорий рідко бува справедливий. **Без розсуду не твори суду. **Краще десять винуватців простить, чим одного невинного наказати. **Винуватого кров - вода, а невинного - біда. **Неправий суд - гірше розбою.**