Спілка нечуючих юристів / Union of the Deaf Lawyers
Ми раді вітати Вас на інформаційно-правовому сайті "Спілка нечуючих юристів / Union of the Deaf Lawyers" (Kyiv, Ukraine). Цей сайт для всіх, хто цікавиться питаннями права людей з інвалідністю зі слуху в Україні. (Сайт створено 19.I.2007 та поновлено сторінку 30.03.2013)
ЛАСКАВО ПРОСИМО НА САЙТ !
Четвер, 28.03.2024, 22:49
Меню сайту
Категорії розділу
Спілка [65]
Правові новини [216]
Правознавство [144]
Адвокатура [101]
Кримінал [84]
Консультація [75]
Судова медицина [21]
Країна глухих [105]
Адміністратор [10]
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Посилання
Довідник
 
Головна » 2013 » Жовтень » 25 » Безкоштовний "адвокат" – сир у мишоловці?
01:44
Безкоштовний "адвокат" – сир у мишоловці?

Я не відношусь до тих щасливців, що мають змогу пересуватись по Києву на власній автівці і, мабуть, ніколи нею не стану, тому розглядаючи місто через вікно громадського транспорту маю змогу поспостерігати і послухати людей в їх, так би кажучи, звичайному середовищі. Багато розмов ведеться про політику, про мізерність пенсій, зарплат, як, хто і з ким живе, як невістка (свекруха, теща, зять) не дають спокійно дихати і таке інше. У транспорті ми зовсім не соромимося свого співбесідника і розповідаємо про таке, що лежить так далеко в душі, що самому стає жахливо. Такий собі “ефект попутника” - розповів про сокровенне та й забув. І так легко стає - ми ж бо ніколи не зустрінемось.

Але одного разу мандруючи з Києва до Житомира стала мимо волі свідком цікавої розмови. Тема, яку обговорювали три жінки та чоловік, виявилася для мене цікавою тому, що торкалась моєї професійної діяльності. Вони з захопленням ділились своїм значним досвідом в сфері юриспруденції, зокрема, зверненні до адвокатів та юристів з метою отримання відповідних консультацій. До речі, кожен з чотирьох виявився фахівцем в одному з напрямків юридичної науки і всі їх настанови слухачам були видані авторитетно з посиланням на конкретну норму закону і виглядала приблизно так: “Такий самий випадок був у мого брата (сусіда, знайомого, співробітника, дружини… ) і він (вона) зробила …”. Далі опис аналогічної ситуації і настанова: “Ви теж таке спробуйте”. Я не берусь оцінювати такі консультації, але вважаю їх діагнозом лікаря, який був поставлений шляхом прикладання телефонної слухалки до хворого місця. Та тема яка жваво обговорювалась дійсно є актуальною – послуги безкоштовно адвоката.
Всі діючи особи перебували в тому віці, коли добре пам’ятають Радянський Союз зі усіма його плюсами і мінусами. Беззаперечним плюсом, який погодили всі учасники колегіального зібрання, була наявність в кожному районі юридичної консультації, де кожен мав право отримати не тільки консультацію, а й іншу більш суттєву допомогу і все безкоштовно. Про минулі безкоштовні часи згадували довго і прийшли до висновку, що теперішні служителі Феміди стали шахраями, хто в більшій хто в меншій мірі, бо кожен намагається витягнути з клієнта гроші продаючи гнилий товар не замислюючись над наслідками. В такому приблизно контексті і проходила їхня розмова в яку, до речі, через деякий час, були втягнуті всі ті, хто стояв поряд.
Мене дуже зацікавило дане питання. Дійсно, чи є ну хоч би в Києві, місце де б можливо було отримати послуги адвоката безкоштовно. Зауважте, я не беру як мінімальну міру послуги всіх юристів, а саме адвокатів, як представників юридичної галузі яким надано право для захисту фізичної особи в кримінальному процесі. Відповідно до ст.59 Конституції України кожен має право на правову допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав. Для забезпечення права на захист від обвинувачення та надання правової допомоги при вирішенні справ у судах та інших державних органах в Україні діє адвокатура.
Для початку визначимось хто ж такий захисник. Згідно зі ст.44 Кримінально-процесуального кодексу України захисник – це учасник кримінального процесу, на якого покладено функцію захисту, і в силу цього він зобов`язаний використовувати всі зазначені в законі засоби і способи з метою з`ясування обставин, що виправдовують підзахисного чи пом`якшують його відповідальність. Як захисники допускаються особи, які мають свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю в Україні, та інші фахівці у галузі права, які за законом мають право на надання правової допомоги  особисто чи за дорученням юридичної особи.
З цього можна зробити висновок, що особа, яка потребує захисту має право на звернення за допомогою до будь-якого фахівця в галузі права, якому вона довіряє. Чудово. При виникненні юридичної проблеми - біжимо до юридичної фірми та отримуємо консультацію, а при необхідності, ще і юридичний супровід справи. І звичайно віддаємо за надані послуги гроші. Більші чи менші, але гроші. А як бути в ситуації, коли грошей немає, а справи дуже кепські. Відповідь на це питання ми знайдемо в указі Президента України №509/2006 від 09 червня 2006 р. “Про Концепцію формування системи безоплатної правової допомоги в Україні”. Зазначена Концепція спрямована на реалізацію права людини на доступ до правосуддя відповідно до Конституції України, Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, Міжнародного пакту про громадські та політичні права.
Структура Концепції полягає в наступному.
По-перше, створення дворівневої взаємопов`язаної системи з первинної та вторинної безоплатної правової допомоги.
По-друге, забезпечення належного рівня та оптимального порядку оплати правової допомоги за рахунок державного бюджету.
По-третє, встановлення чітких критеріїв доступу осіб до безоплатної правової допомоги.
По четвертих, створення ефективної моделі управління системою безоплатної правової допомоги та її фінансування.
Ціллю Концепції є забезпечення організації надання безоплатної територіально доступної правової допомоги суб`єктами надання безоплатної правової допомоги для всіх осіб. Тобто, при виникненні юридичного питання кожна особа повинна мати змогу звернутись до найближчого суб`єкта надання безоплатної правової допомоги, якими можуть бути органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування в межах їх власних та делегованих повноважень, юридичні особи публічного права, утворені органами місцевого самоврядування, фізичні особи та юридичні особи приватного права, відбір яких здійснюється на підставі конкурсу (тендера).
Але де дізнатись про наявність в кожному конкретному місці такого суб`єкта, а також про перелік його послуг в указі не вказано. Указ розподіляє правову допомогу на первинну, яка включає в себе надання правової інформації, консультацій та роз’яснень, складання правових документів – звернень, довідок, запитів та вторинну, до якої віднесено складання процесуальних документів, захист від обвинувачення, представництво особи в судах та інших державних органах.
До речі, передбачено, що первинна правова допомога безоплатна, а надання вторинної правової допомоги визначається з урахуванням інтересів правосуддя та рівня матеріальної забезпеченості особи. Що має означати ця норма мені не зовсім зрозуміло. Як і хто буде визначати гідність особи на отримання вторинної правової допомоги. Правосуддя? Суб`єкт надання безоплатної правової допомоги? Чи ще хтось?
І яка ж вона безоплатна якщо буде визначатись з урахування матеріальної забезпеченості особи. Уявити ситуацію не складно. Звернулась малозабезпечена людина за допомогою до такого суб`єкту надання безоплатної правової допомоги за консультацією. В процесі з`ясовується, що необхідно, окрім запитів, починати судовий процес. А це вже дія, яка вчиняється на другому рівні. І починає суб`єкт (або хтось інший) надання безоплатної правової допомоги визначати рівень матеріальної забезпеченості особи. В результаті в допомозі особі відмовляють через те, що гроші на оплату безоплатної допомоги другого рівня у неї відсутні.    
В указі передбачено обов’язкове право на безоплатну правову вторинну допомогу особам, яких затримано або яких тримають під вартою чи позбавленим волі внаслідок притягнення до юридичної відповідальності або на інших підставах, передбачених законом; особам, обвинуваченим у вчиненні злочину, якщо законом передбачена обов’язкова участь захисника, в тому числі в разі недостатності коштів для належної оплати захисника, та якщо особа не здатна самостійно в повному обсязі реалізувати своє право на захист (неповнолітні та особи, які опинились у складних життєвих обставинах: інваліди, обмежено дієздатні); особам, яким чинним законодавством України гарантовано право на безоплатну правову допомогу в цивільних та адміністративних справах, а також у справах про адміністративні правопорушення. Цей перелік, визначає Указ, не повинен залишатись в такому вигляді. Він повинен зростати.
Указом передбачається, що відносини між адвокатом та державою у сфері вторинної правової допомоги повинні ґрунтуватись на добровільній участі адвоката у наданні такої допомоги та на підставі договору між адвокатом та державою. Також указом визначено обов`язок держави на відповідну винагороду адвоката, яка повинна відповідати фактичним затратам і адекватно співвідноситись із розмірами винагороди адвоката поза межами системи безоплатної правової допомоги. Визначає необхідність внесення такої норми до Закону України “Про адвокатуру”. Для пам’ятки – станом на сьогодення така норма в законі України “Про адвокатуру” відсутня. Дуже ну дуже хочеться в це вірити, але з суттєвим дефіцитом державного бюджету це зобов’язання навіть трошки веселить. На думку прийшов мультфільм про Простоквашино, коли Шарік півдня бігав за зайцем щоб його сфотографувати, а потім буде ще півдня бігати, щоб світлину віддати.
Безперечно закладений указом Президента початок створення безоплатної правової допомоги дуже необхідна річ в нашому такому різному суспільстві. Але викривлень яких зазнає це добре зерно, що впаде не в дуже гарний грунт, передбачити не може ніхто. Задавшись ціллю дізнатись хто ж з адвокатів візьметься за ведення справи безкоштовно навмання обирала телефони з довідника і дзвонила. Майже всі погодились на безкоштовну невелику консультацію і жоден не виявив бажання безкоштовно займатись “майже безнадійною справою” про стягнення аліментів з існуючого і працюючого чоловіка. От так подекуди користуються юридичною безграмотністю людини. Що ж говорити про дійсно важкі кримінальні справи, в яких йдеться вже не про двісті п’ятдесят гривень аліментів, а про долю людини, а можливо й її життя.
Хоча не згадати народну мудрість про те, що безкоштовний сир буває тільки в мишоловці. Фахівець (і зовсім не обов’язково, що ц має бути юрист), який нічого не отримує за свою працю, відповідним чином і працює. Тобто ніяк.

Вікторія Бень

 

 

За матеріалами архіву бібліотеки ГО СНЮ

Категорія: Адвокатура | Переглядів: 982 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Меню співзасновника
 
 
Посилання
Новини
Події
Кіно з субтитрами
Календар
«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 98
Архів записів
АФОРИЗМИ: **Судиться - не богу молиться: поклоном не відбудеш. **На суд витрачають багато коштів. **Суди, суди, та поглядай сюди. **З багатим не судись, а з сильним не борись. **Суд і прямий, та суддя кривий. **Відсутній - завжди винен. **З суддею не спор, а з тюрмою не лайся. **Суддя в суді, що риба в воді. **Суддя - що кравець: як захоче, так і покрає. **У судді і брат в неправді буде винуватим. **Правдивий суддя, що цегляна стіна. **Коли карман сухий, то і суддя глухий. **Суддя, що подарунки бере, перед суддею (на лаві підсудних) буде. **Архирей не бог, а прокурор не правда. **Секретар суда з ділом, як душа з тілом. **В суді правди не шукають. **Перо в суді, що сокира в лісі. **Як в кишені сухо, то і в суді глухо. **Правда твоя, мужичок, але полізай у мішок. **У суд ногою, а в гаманець рукою. **У кого карман повніший, у того й суд правіший. **Набий віз людей, та повези у суд віз грошей, то й прав будеш. **Не йди в суд з одним носом а йди з приносом. З грішми. **Тому довго суд тягнеться, що винуватий нравиться. **Тоді виграю справу, як ляжу на лаву. **Тяганина в судах. **В своїй справі сам не суддя. **Сам собі ніхто не суддя. **Самому судить - не розсудить. **Самосуд - не суд. **Самосуд - сліпий суд. **Як судять громадою, то й невинному дістається. **Хто судиться, той нудиться. **Найгірше в світі, це судиться та лічиться. **Справу вести,- не постіл плести. **Як почнеться тяганина, то не раз упріє Україна. **Суд не яма - стій прямо. **Із суда, що з ставка, сухий не вийдеш. **Хто ходить по судах, то про того йде негарна слава. **На суді, що на воді, не втонеш, то замочишся. **Краще втопиться, чим судиться. **Тяжба - петля, а суд - шибениця. **Хоч і праве діло, а в кишені засвербіло. **Витрати грошей на судові справи. **З суда грошей не носять. **Тяжба - не гроші, а потрава - не хліб. **В копицях -не сіно, а в суді - не гроші. **В лісі -не дуги, а в суді - не гроші. **Суд та діло собака з’їла. **Судді - рибка, а прохачеві - луска. **Поли вріж (поступись своїм) та тікай, а суда не затівай. **Суд завів, став гол, як сокіл. **Не ходи до суду, бо хліба не буде. **Від злодія біда, від суда - нужда. **Дере коза лозу, а вовк козу, а вовка мужик, а мужика пан, а пана юриста, а юристу чортів триста. **Поганий мир, краще всякого суда. **Краще матер'яний мир, чим ремінний суд. **З казною судиться, то краще втопиться. **З казною не судись - своїм поступись. **Хто бореться з морозом, у того завжди вуха померзлі. **Коза з вовком тягалась, та тільки шкура зосталась. **Великий та багатий - рідко винуватий. **Захищається рак клешнею, а багач мошною. **У скотинки - рожки, а у багатого грошики. **У святих отців не знайдеш кінців. **Уміння приховувати свої вчинки. **На старців суда нема. **Голий голого не позива. **З голого, що з мертвого. **На нема і суда нема. **Не треба з тим дружиться, хто любить судиться. **Правди не судять. **Ідучи в суд хваляться обидва, а з суда - один. **До справи два, а по справі - один. **До суда два скачуть, а після суда один скаче, а другий плаче. **Справа - справою, а суд по формі. **Діло - ділом, пиво - пивом, а суд по формі. **Не спіши карати, спіши вислухати. **Суд скорий рідко бува справедливий. **Без розсуду не твори суду. **Краще десять винуватців простить, чим одного невинного наказати. **Винуватого кров - вода, а невинного - біда. **Неправий суд - гірше розбою.**