Спілка нечуючих юристів / Union of the Deaf Lawyers
Ми раді вітати Вас на інформаційно-правовому сайті "Спілка нечуючих юристів / Union of the Deaf Lawyers" (Kyiv, Ukraine). Цей сайт для всіх, хто цікавиться питаннями права людей з інвалідністю зі слуху в Україні. (Сайт створено 19.I.2007 та поновлено сторінку 30.03.2013)
ЛАСКАВО ПРОСИМО НА САЙТ !
Четвер, 18.04.2024, 18:02
Меню сайту
Категорії розділу
Спілка [65]
Правові новини [216]
Правознавство [144]
Адвокатура [101]
Кримінал [84]
Консультація [75]
Судова медицина [21]
Країна глухих [105]
Адміністратор [10]
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Посилання
Довідник
 
Головна » 2013 » Червень » 6 » “911” для глухонімих
10:03
“911” для глухонімих

Коли з пораненої ноги фонтаном виливаються струмені крові або на тіло навалюється їдкий жар від палаючих дверей, розгубитися може будь–хто. Якщо людина залишається притомною, вона може дотягтися до телефону, згадати короткий - усього дві цифри - номер і попросити допомоги на тому кінці дроту. Але що робити в екстремальній ситуації тим людям, які не “товаришують” зі слухавкою, бо не можуть вимовити жодного слова і не чують запитань? Як людині з вадами слуху чи мовлення викликати “швидку” чи пожежників, як пояснити свою проблему рятувальникам? Працівники Київського центру зв’язку вже знають відповідь на це запитання.

Легким натисненням руки...
Донедавна у глухонімих громадян, які втрапляли в халепу, залишався тільки один спосіб видряпатися з критичної ситуації - потрапити в поле зору людини, яка чує та говорить. І добре, якщо поряд будуть сусіди, родичі, друзі чи просто перехожі - вони зрозуміють, що людина в біді, і викличуть потрібну рятувальну службу. Але ж серцевий напад може статися в порожній квартирі, виразкова кровотеча може початися на безлюдній вулиці. Як діяти тоді? Дзвонити в рейку?
Як розповів “УМ” головний лікар Київської міської станції швидкої допомоги і медицини катастроф Анатолій Вершигора, у багатьох країнах світу цю проблему вже успішно розв’язали. Скажімо, в Німеччині глухонімі можуть викликати рятувальників за допомогою факсу (загальний номер на всю територію країни), СМС–повідомлень та електронною поштою. У деяких країнах громадяни з вадами слуху та мовлення можуть викликати швидку медичну допомогу, натиснувши спеціальну кнопку на телефонному апараті. Пристрій відразу ж передає закодоване повідомлення, в якому зазначені номер телефону, адреса абонента, додаткові дані про хвороби, лікарські засоби, що їх не сприймає організм, контактні телефони родичів та ін. Інформація потрапляє на дисплей до оператора рятувальної служби, а той направляє до пацієнта спеціальну бригаду.
У Росії вже працює загальний центр операторського телефонного зв’язку для глухих. Окрім СМС, факсу й “електронки”, росіяни використовують текстофони - зручні пристрої для спілкування з третьою особою в діалоговому режимі. Завдяки операторам центру глухі можуть “поговорити” з сином чи подругою, записатися на прийом до стоматолога, дізнатися у вчителя, коли закінчуються уроки у дитини, поскаржитися електрику на іскри в проводці, викликати "швидку", міліцію або "замовити" працівника служби газу. Людина пише, що і в кого саме вона хоче запитати. Оператор телефонує, кому треба (сестрі, вчителеві, пожежникам, лікарям тощо), і передає їм прохання або запитання. Почуту відповідь оператор трансформує у текстове повідомлення, яке й відправляє глухому абонентові. Той може поставити уточнююче запитання й таким же чином отримати відповідь. Зручно, що й казати! Шкода тільки, що дуже дорого, і не кожна країна може дозволити собі такий технічний прорив...

Вам кого: медиків чи міліціонерів?
Донедавна глухонімі в нашій країні могли тільки мріяти про аналогічний спосіб спілкування з аварійними службами. Втім, завдяки спонсорам ситуація змінилася на краще. Київське об’єднання Спілки самаритян України та Баварський союз робітничих самаритян виділили 45 тисяч гривень для технічного облаштування диспетчерської служби. БМФ “Панславія” закупив для нового центру мобільний телефон-комунікатор та партію “мобілок” - для тих столичних глухих, які не мали телефона. Оператор мобільного зв’язку “Київстар” надав спеціальний номер скороченого набору (п’ятизначний) для виклику швидкої допомоги за допомогою СМС.
Завдяки спільним зусиллям медиків та спонсорів удалося облаштувати центр операторської підтримки громадян із вадами слуху та мови для прийому викликів аварійно-рятувальних служб. Новий центр на базі Київської міської станції швидкої медичної допомоги та медицини катастроф запрацює буквально через день-два. І після офіційного відкриття глухонімі кияни нарешті зможуть викликати “швидку” без сторонньої допомоги, відправивши СМС на спеціальний номер - аналог традиційного “03”.
Як наголошують організатори, у повідомленні обов’язково треба вказати адресу (де сталося нещастя) і причину виклику (що саме сталося), за бажанням - зазначити телефон когось із родичів. Далі СМС без будь-яких змін переводиться в е-mail та передається на електронну адресу центральної диспетчерської столичної станції швидкої медичної допомоги. Абоненту відправляється СМС із текстом: “Ваш запит передано до швидкої допомоги, з Вами зараз зв’яжуться”.
Диспетчерський центр працюватиме цілодобово - вночі чергуватиме один оператор, удень - двоє. Тому оператор о будь-якій годині швидко відреагує на отриманого електронного листа, з’ясує, що сталося з абонентом, і передасть естафету бригаді “швидкої”. За потреби оператор натисне кнопку “Міліція”, “ДАІ” чи “Служба газу” і передасть колегам екстрене повідомлення. Адже люди, які не чують, можуть звернутися до центру буквально з будь-яким "катастрофічним" питанням: когось побили хулігани, на когось перекинулася каструля з окропом, хтось помітив, як дим валить із сусідньої квартири. Глухонімий не відправить СМС міліціонерам чи пожежникам - у тих немає потрібного номеру. А от звернутися до центру операторської підтримки - будь ласка. Виходить така собі служба “911”, тільки для специфічної аудиторії...
За словами голови київської міської організації глухих М.Левицького, сьогодні в Києві мешкає близько шести тисяч людей з вадами слуху. І всі вони з нетерпінням чекають на відкриття спеціального операторського центру. Адже для більшості з них нова послуга стане єдиним шансом отримати допомогу в критичній ситуації.
Щодо мешканців інших міст і сіл, в яких також живуть люди, які не чують, ситуація поки залишається без змін. Хоча у планах “батьків” диспетчерського центру - створити всеукраїнську мережу. “Гадаю, ми випробуємо нову систему в Києві, а тоді запровадимо її в обласних центрах України, аби створити по всій країні безбар’єрне середовище для глухонімих людей”, - поділився планами Анатолій Вершигора.

Люди, будьте людьми - не жартуйте з “швидкою”
Поки що кожна СМС-ка на “аварійний” номер тарифікується по 30 копійок, але за тиждень-два повідомлення на спецномер стануть безкоштовними. Щоправда, невідомо, чи надовго. Зв’язківці всерйоз побоюються невгамовних “жартівників”, які просто “обривають” безкоштовні телефони і завалюють номери різнокаліберним спамом. Медики сподіваються, що наш народ із розумінням поставиться до проблем глухих і не зливатиме інформаційне сміття на екстрений номер. Якщо ж абоненти будуть перевантажувати працівників "швидкої" хибними викликами, “Київстар” визначить якусь плату за СМС. Гроші, які беруться за зв’язок, забезпечать захист від “жартівників”...

 

Н.Ротай, “Україна молода”

Категорія: Країна глухих | Переглядів: 1455 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Меню співзасновника
 
 
Посилання
Новини
Події
Кіно з субтитрами
Календар
«  Червень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 98
Архів записів
АФОРИЗМИ: **Судиться - не богу молиться: поклоном не відбудеш. **На суд витрачають багато коштів. **Суди, суди, та поглядай сюди. **З багатим не судись, а з сильним не борись. **Суд і прямий, та суддя кривий. **Відсутній - завжди винен. **З суддею не спор, а з тюрмою не лайся. **Суддя в суді, що риба в воді. **Суддя - що кравець: як захоче, так і покрає. **У судді і брат в неправді буде винуватим. **Правдивий суддя, що цегляна стіна. **Коли карман сухий, то і суддя глухий. **Суддя, що подарунки бере, перед суддею (на лаві підсудних) буде. **Архирей не бог, а прокурор не правда. **Секретар суда з ділом, як душа з тілом. **В суді правди не шукають. **Перо в суді, що сокира в лісі. **Як в кишені сухо, то і в суді глухо. **Правда твоя, мужичок, але полізай у мішок. **У суд ногою, а в гаманець рукою. **У кого карман повніший, у того й суд правіший. **Набий віз людей, та повези у суд віз грошей, то й прав будеш. **Не йди в суд з одним носом а йди з приносом. З грішми. **Тому довго суд тягнеться, що винуватий нравиться. **Тоді виграю справу, як ляжу на лаву. **Тяганина в судах. **В своїй справі сам не суддя. **Сам собі ніхто не суддя. **Самому судить - не розсудить. **Самосуд - не суд. **Самосуд - сліпий суд. **Як судять громадою, то й невинному дістається. **Хто судиться, той нудиться. **Найгірше в світі, це судиться та лічиться. **Справу вести,- не постіл плести. **Як почнеться тяганина, то не раз упріє Україна. **Суд не яма - стій прямо. **Із суда, що з ставка, сухий не вийдеш. **Хто ходить по судах, то про того йде негарна слава. **На суді, що на воді, не втонеш, то замочишся. **Краще втопиться, чим судиться. **Тяжба - петля, а суд - шибениця. **Хоч і праве діло, а в кишені засвербіло. **Витрати грошей на судові справи. **З суда грошей не носять. **Тяжба - не гроші, а потрава - не хліб. **В копицях -не сіно, а в суді - не гроші. **В лісі -не дуги, а в суді - не гроші. **Суд та діло собака з’їла. **Судді - рибка, а прохачеві - луска. **Поли вріж (поступись своїм) та тікай, а суда не затівай. **Суд завів, став гол, як сокіл. **Не ходи до суду, бо хліба не буде. **Від злодія біда, від суда - нужда. **Дере коза лозу, а вовк козу, а вовка мужик, а мужика пан, а пана юриста, а юристу чортів триста. **Поганий мир, краще всякого суда. **Краще матер'яний мир, чим ремінний суд. **З казною судиться, то краще втопиться. **З казною не судись - своїм поступись. **Хто бореться з морозом, у того завжди вуха померзлі. **Коза з вовком тягалась, та тільки шкура зосталась. **Великий та багатий - рідко винуватий. **Захищається рак клешнею, а багач мошною. **У скотинки - рожки, а у багатого грошики. **У святих отців не знайдеш кінців. **Уміння приховувати свої вчинки. **На старців суда нема. **Голий голого не позива. **З голого, що з мертвого. **На нема і суда нема. **Не треба з тим дружиться, хто любить судиться. **Правди не судять. **Ідучи в суд хваляться обидва, а з суда - один. **До справи два, а по справі - один. **До суда два скачуть, а після суда один скаче, а другий плаче. **Справа - справою, а суд по формі. **Діло - ділом, пиво - пивом, а суд по формі. **Не спіши карати, спіши вислухати. **Суд скорий рідко бува справедливий. **Без розсуду не твори суду. **Краще десять винуватців простить, чим одного невинного наказати. **Винуватого кров - вода, а невинного - біда. **Неправий суд - гірше розбою.**